Skip to Content

Orla Kussen

Orla Kussen

Vibes of Orla – Kussen

P.S. I Crochet

Dit haakpatroon is ontworpen door P.S. I Crochet en met toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald. Het kussentje heeft een grappige, verbaasde uitstraling en komt in de serie van de Orla Granny Square, de Orla Tas en de Orla onderzetters. Je zou van de Orla Granny ook heel leuk een dekentje kunnen maken. 

Benodigdheden

Dit haakpatroon is geschikt voor gemiddeld gevorderde haaksters. 

Je hebt de volgende dingen nodig: 

 • Aran gewicht garen (katoen is het beste) in ten minste vijf kleuren: haarkleur (A), gezichtskleur (B), achtergrondkleur (C), brilmontuur (D), brilglazen (E) en achtergrond kleur van het kussen (dit kan dezelfde kleur zijn als die je al gebruikt hebt).
 • Restje 4ply garen voor mond
 • Haaknaald 5 mm en 3 mm
 • Stof en kussenvulling
 • Naald en schaar

Haakpatroon

Voorkant kussen

 1. Met Kleur B en 5 mm haaknaald haak je een magische ring
 2. 3 lossen, 5 stokjes in de ring. Trek de lus op en haal de haaknaald eruit. Hecht Kleur A aan in de magische ring, 3 lossen, 5 stokjes in de ring. Trek de lus op en haal de haaknaald eruit.
 3. Trek de magische ring dicht en werk het draadje weg. 
 4. Doe Kleur B weer op de haaknaald, halve vaste in bovenkant kleur A, keer om, 3 lossen, stokje in dezelfde stek, 2 stokjes in elk van de overige 5 steken, Trek de lus op en haal de haaknaald eruit.
 5. Doe Kleur A weer op de haaknaald, halve vaste in Kleur B, 3 lossen, halve vaste in Kleur B, keer om, stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in overige 5 steken, halve vaste in Kleur B. Trek de lus op en haal de haaknaald eruit.
 6. Doe Kleur B weer op de haaknaald, keer om. [3 lossen, stokje in dezelfde steek, stokje]. Haak dan [2 stokjes in volgende steek, 1 stokje] x 5. Trek de lus op en haal de haaknaald eruit.
 7. Doe Kleur A weer op de haaknaald, 3 lossen, halve vaste in Kleur B, keer om, stokje in dezelfde steek. Stokje. Dan [2 stokjes in volgende steek, stokje] x 5. Halve vaste in kleur B. Trek de lus op en haal de haaknaald eruit.

Ga verder zoals je deed, steeds beide einde met Kleur A aan elkaar maken en meerderen op de volgende manier – 

Toer 4: *(2 stokjes in volgende steek, 2 stokjes) herhaal vanaf * nog 5 keer voor elke kleur

Toer 5: *(2 stokjes in volgende steek, 3 stokjes) herhaal vanaf * nog 5 keer voor elke kleur. Halve vaste in voglende steek. Hecht Kleur B af. 

Maak je niet teveel zorgen over je naden – die worden straks verstopt onder de bril

Nu voor de volgende toer – het ziet er mooi uit als je alleen in de achtereste lussen haakt rondom het gezichtje

 • Ga verder met Kleur A, 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 4 stokjes, (2 stokjes in volgende steek, 4 stokjes); hecht kleur C aan (2 stokjes in volgende steek, 4 stokjes) x 2, hecht Kleur A weer aan (2 stokjes in volgende steek, 4 stokjes) 8 keer. Halve vaste in eerste stokje.
 • 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 5 stokjes. (2 stokjes in volgende steek, 5 stokjes) één keer, (stokje A en stokje C) in volgende steek, ga verder met C 5 stokjes, (2 stokjes in voglende steek, 5 stokjes) één keer, (1 stokje C en 1 stokje A) in volgende steek, ga verder met A, 5 stokjes, (2 stokjes in volgende steek, 5 stokjes) nog 7 keer. Halve vaste en hecht af A. 

Let op voor de volgende toer- het ziet er mooier uit als je alleen onder de achterste lussen haakt voor het haar
Hecht Kleur C aan (waar je ‘m hebt laten vallen)
– 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 6 stokjes, (2 stokjes in volgende steek, 6 stokjes) 11 keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 
– 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 7 stokjes, (2 stokjes in volgende steek, 7 stokjes) 11 keer. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Achterkant kussen

Toer 1: magische ring, 3 lossen, 11 stokjes, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten

Toer 2: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 2 stokjes in elke steek. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 3: 3 losse, stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek. Herhaal vanaf * rondom. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 4: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 2 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 5: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 3 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 6: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 4 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 7: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 5 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 8: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 6 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 9: 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 7 stokjes, 2 stokjes in de volgende steek. Herhaal vanaf * rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Montuur – maak er 2

 1. Met kleur D haak je een magische ring. 3 lossen, 11 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse. 
 2. 2 lossen (telt niet als steek), (2 halfstokjes in volgende steek) 12 keer, halve vaste in eerste halfstokje
 3. 2 lossen (telt niet als steek), ((2 halfstokjes in volgende steek), 1 halfstokje) 12 keer, halve vaste in eerste halfstokje. 
 4. (2 steken overslaan, 6 stokjes in volgende steek, 2 steken overslaan, halve vaste in volgende steek) 6 keer, laatste halve vaste in dezelfde steek als waar je begon. Hecht af.

Brilglazen (maak er 2)

 1. Met Kleur E maak je een magische ring, 3 lossen, 11 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse, sluit de ring.
 2. 3 lossen, stokje in dezelfde steek. 2 stokjes in elke steek rondom, halve vaste in derde beginlosse om toer e sluiten. 
 3. 1 losse (telt niet als steek), (vaste, 2 vasten in volgende vaste) 12 keer, halve vaste in eerste vaste, hecht af.

Lippen

 • met wat 4ply garen in je gekozen lippenstift kleur en een 3mm haaknaald, haak een magische ring
 • 1 losse, 2 halfstokjes, vaste, 2 lossen, vaste, 2 halfstokjes, 1 losse, halve vaste in de lus
 • Trek de lus dicht en hecht af.

Kussensloop

 • Je moet twee cirkels knippen, ongeveer 1,5 a 2 cm groter dan je voorkant. Ik gebruikte een bord als vorm
 • Je wilt dat je genaaide kussen nog steeds iets groter is dan je kussenvoorkant, omdat het een beetje oprekt
 • Leg de twee stofdelen op elkaar en naai rondom met een 1cm naad, laat een groot gat over zodat je de vulling er nog in kan doen. Ik heb een machine, maar het duurt ook niet lang om met de hand te naaien
 • Doe de sloop binnenstebuiten en vul stevig op
 • Naai het laatste stukje dicht.

Als je geen stof of knuffelvulling hebt, kun je een oud kussentje gebruiken en daar de vulling uit halen.

Maak het kussen

Zet het gezichtje in elkaar

Mijn kussen is versierd en dient alleen als decoratie, dus ik heb de onderdelen met een lijmpistool aan elkaar vast gemaakt. Ik heb de bril en de lippen opgeplakt. 

Als je wilt dat het kussen tegen gebruik kan, of tegen kinderen en dieren, dan moet je de onderdelen erop naaien. 

Als de voor- en achterkant aan het kussentje zitten, zijn de steken van het gezicht en haar iets opgerekt. Dat betekent dat als je het gezichtje erop naait vóór je het kussen maakt, het gezichtje er anders uit ziet omdat het opgerekt wordt – en het is heel belangrijk hoe het gezichtje er op komt. Ik raad dus met klem aan dat je de brillenglazen dichterbij elkaar zet dan je uiteindelijk wil met het kussen erin. Je kunt zelfs nog beter het gezichtje pas naaien als het kussentje er in zit. 

Met dat in gedachten…

Naai of lijm de bril midden in het gezicht. Het makkelijke van naaien is dat je geen last hebt van deuken door het naaien!

Als je de bril op het gezichtje legt zoals het hoort, zitten ze iets onder het midden van het gezicht – als je ze te hoog doet dan ziet het gezicht er raar uit. Hetzelfde geldt voor de lippen, die zien er het beste uit als de onderpunt niet lager is dan de onderrand van de steken van de laatste toer van het gezicht (kijk op de foto voor verheldering). 

Voor en achterkant van het kussen aan elkaar maken

 • Plaats de voor en achterkant met de verekeerde kanten tegen elkaar aan. hecht Kleur C aan, 1 losse, haak 1 vaste in elke steek van beide lagen, waardoor je ze aan elkaar zet en het kussentje in sluit. Haak laatste vaste in dezelfde steek als eerste losse. Halve vaste in eerste losse. 
 • Nu ga je de buitenste toer blaadjes maken. Die is heel gek om te haken – maar je kunt het aan 🙂
 • *3 steken overslaan, (4 dubbelstokjes in voglende steek) 2 keer, 3 steken overslaan, halve vaste in volgende steek, herhaal vanaf * nog 11 keer, hecht af.