Skip to Content

Hangplantjes haakpatroon

Hangplantjes haakpatroon

Een schitterend haakpatroon van Irma Koopman, voor het haken van hele leuke hangplantjes.

Mijn keukenraam is wat kaal. Gordijnen heb ik niet echt nodig op 6 hoog maar ik wil toch iets van aankleding. Eerder haakte ik al kleine plantjes (Plantjes | Een Mooi Gebaar) en ik krijg regelmatig een verzoek een paar plantjes voor iemand te haken.

Dit haakpatroon is nog niet getest. Kom je een foutje tegen? Stuur me dan even een e-mail naar iris@eenmooigebaar.nl met daarin welk (onderdeel van welk) patroon, welke toer, wat er fout is en wat er volgens jou moet staan, dan kijk ik ernaar!

Dus ik ging aan het denken, kan ik ook grotere planten haken? Ik vind ze zelf erg geslaagd.

Materiaal:

Allerlei restjes groen/grijs/donkerrood garen en bruin voor de bodem met bijpassende haaknaalden.
Stopnaald
Schaar
Potje om het plantje in te doen
Knuffelvulling of andere opvulling voor tussen de gehaakte aarde-bodem en de bodem van het potje

Bodem

De bodems kun je haken van acryl of katoen.

Toer 1: Begin met een magische ring en haak er 10 vasten in.
Toer 2: Haak gewoon door in een cirkel, in iedere steek 2 vasten.
Toer 3: Rondom vasten en in iedere tweede steek 2 vasten.
Toer 4: Rondom vasten en in iedere derde steek 2 vasten.
Toer 5: Rondom vasten en in iedere vierde steek 2 vasten.
Etcetera…..

Zodra je rondje iets groter is dan je potje stop je met meerderen. Haak een aantal rondjes vasten. Afhankelijk van de afmeting van je potje 4 tot 8 rondjes. (Als je potje bol is heb je een wat diepere bodem nodig. Is je potje onderaan smal en bovenaan wijder dan kun je met een ondiepe bodem uit want die zakt dan toch niet in het potje weg).

Haak zoveel plantjes/slierten als je nodig hebt voor jouw potjes. Ik heb mijn plantjes gehaakt in wegwerp koffiebekertjes en die in de potjes gezet, maar je kunt ze gerust direct in het potje haken. Mijn potjes hebben de afmeting van een theelichthouder.

Erwtjesplantje

Haak een lossenketting, na ongeveer 10 steken haak je 4-6 stokjes samen in de tweede lus vanaf de naald. Daarna haak je 1 vaste in de losse ernaast, dat maakt het stevig. Haak weer een aantal lossen en haak je weer stokjes samen.

Het aantal lossen tussen de samengehaakte stokjes mag verschillend zijn, dat ziet er natuurlijker uit. Hou er wel rekening mee dat je de samengehaakte stokjes telkens in de tweede lus haakt waardoor je ketting korter wordt. Haak dus minstens 8 of 10 lossen tussen de “erwtjes” maar het mogen er ook meer zijn, wat jij mooi vindt. 

Haak slierten in verschillende tinten groen en verschillende lengten voor een natuurlijker effect. Een paar hele korte voor bovenin het potje is leuk.

Wokkelplantje

Haak een lossenketting zo lang als je de wokkel wilt. Haak vervolgens 2-3 stokjes in iedere losse. Het gaat vanzelf draaien.

Maak je geen zorgen als het ineens raar draait, als je klaar bent kun je dat met de hand weer goed draaien. Of niet natuurlijk, de natuur is immers ook grillig. Sommige haakte ik met 2 stokjes per losse, sommigen met 3 stokjes per losse.

Ik heb de wokkels in verschillende kleuren en dikten acrylgaren gehaakt waardoor je wokkels van verschillende dikte en kleur krijgt.

Heiligenplantje

Ik weet niet wat de echte naam is maar mijn moeder noemde ze vroeger heiligenplant.

Toer 1: Haak een lossenketting van een aantal keer 10. Haak 1 keerlosse. Haak *1 halve vaste, 1 vaste, 1 half stokje, 4 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halve vaste (dat is samen 10) voor ieder blaadje. Haak 1 losse en ga aan de andere kant van de lossenketting verder, herhaal vanaf * het patroon.
Toer 2: Haak weer 1 losse en haak in je eerste steken verder (je gaat dus gewoon nogmaals rondom de blaadjes). In iedere steek een halve vaste of een vaste (voor de afwisseling) en op het halfstokje een picot van 1 of 2 lossen (1 of 2 lossen haken en dan een vaste in schuine draadjes van je vaste of halve vaste). Doe dit rondom.
Toer 3: Hecht in de allerlaatste steek een andere kleur garen aan. Ik koos voor beige maar knalroze of oranje is meer traditioneel voor dit plantje. Haak 10 lossen en haak halve vaste in iedere losse. Herhaal dit 4 of 5 keer voor de ‘blaadjes’.]

Fuchsia

Toer 1: Haak 14 lossen (voor de stengel) en haak 1 stokje in de vierde losse vanaf de naald. Haak een picot met 1 losse (1 losse haken en dan een vaste in de schuine draadjes bovenin je stokje). Haak 3 lossen en zet die met 1 halve vaste in de steek waar je stokje in zit. Je eerste blaadje is klaar.

*Haak nu 4 lossen. haak 1 stokje in de vierde losse vanaf de naald. Haak een picot met 1 losse (1 losse haken en dan een vaste in de schuine draadjes bovenin je stokje). Haak 3 lossen en zet die met 1 halve vaste in de steek waar je stokje in zit*. Herhaal van * tot * nog 3 keer. De laatste halve vaste zit steeds in het midden. Haak nu nog 1 halve vaste waarbij je de draad tussen het tweede en derde blaadje doorhaalt. Zo kom je weer in het midden uit (soms moet je even trekken).

Haak nu 9 lossen voor een stengel in plaats van 14 en herhaal de rest.

Maak slierten van verschillende lengten. Ik heb een blauw/grijs tweed garen gebruikt voor de afwisseling, maar het kan natuurlijk ook met mooi groen.

Voor de bloem hecht je een andere kleur aan, mooi paars of roze bijvoorbeeld en haak je hetzelfde als de blaadjes. Haak 1 maal 4 blaadjes en 1 maal 2 blaadjes met 6 lossen ertussen. Daarna haak je 4 stokjes samen en zet die met een halve vaste weer in dezelfde steek vast.

Monstera

Toer 1: Haak 5 lossen. Haak 1 stokje in de eerste steek. Haak 2 x 1 losse en 1 stokje, allemaal in dezelfde steek. Haak 3 lossen en 1 stokje in diezelfde steek. Haak weer 2 x 1 losse en 1 stokje, nog steeds in dezelfde steek. Dan 4 lossen en halve vaste in dezelfde steek.

Toer 2: Haak nu in de eerste opening (het lusje van 5 lossen) 5 vasten. In de volgende 2 lossenruimten ieder 3 vasten. In de grote ruimte onderaan het blad haak je 3 vasten, een picot van 1 losse en weer 3 vasten. Dan weer 2 ruimten met 3 vasten en in de laatste lus weer 5 vasten. Zet het vast met een halve vaste in het midden van het blad.

Haak 16 lossen en haak weer een blad. Haak er zoveel als je wilt, wissel de lengten van de slierten af voor een natuurlijk effect.

Veel plezier met het haken!

Laat je de foto’s zien in de Facebookgroep?

En vergeet niet, een foutje mag, de natuur maakt het ook niet allemaal symmetrisch


Andere Bloem Haakpatronen


Andere Irma Koopman Haakpatronen

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Yvonne de koning

Sunday 3rd of September 2023

Wat een stukje over hangplanten. Zo leuk. Ga gelijk beginnen en kijken Of alles heb om te beginnen. Heel leuk dat ik jou site tegenkwam.