Skip to Content

Cozy Flowers

Cozy Flowers

Dit prachtige patroon komt van CypressTextiles. Ramona, de eigenaresse van het blog, is een werkelijke kunstenaar met haaknaald en draad. Ze maakt de mooiste creaties, zoals bijvoorbeeld de Vibrant Vintage CAL en de Dutch Rose CAL.

Deze deken is niet in de vorm van een Crochet-Along (CAL) uitgebracht, maar “gewoon” ter ere van de hexagon-week. Je werkt de deken in hele en halve hexagonnen en zet ‘m aan elkaar met een doorlopende methode om een granny-achtige uitstraling voor de hexagonnen te bereiken. Het geheel krijgt nog een simpele vastenrand.

De hele hexagonnen bestaan maar uit 2 toeren, je maakt er 94. Super fijn om van dat soort kleine projectjes tussendoor te maken, ideaal voor onderweg, op visite, terwijl je wacht tot de ovenschotel klaar is, in de wachtkamer bij de tandarts….


Cozy Flowers Deken – CypressTextiles.net

Het is een gratis patroon, met een uitgebreide (Engelstalige!) YouTube tutorial voor het aan elkaar zetten van de hexagonnen.

Het project is geschikt voor beginners die nieuwe technieken willen leren.

Materiaal

Al het materiaal is van Scheepjes. Je gebruikt 10 verschillend gekleurde 50 grams ballen Catona en 10 verschillend gekleurde 25grams bollen Sweet Treat.

De deken wordt van rechts naar links gehaakt en de kleuren worden samengehouden (en dus samen gehaakt!) tot de Catona op is. Dan is er nog een beetje Sweet Treat over (die heeft meer loopmeters per bolletje, ookal is het bolletje kleiner).

Voor de bloemen:

  • Catona 399, Sweet Treat 521
  • Catona 128, Sweet Treat 398
  • Catona 414, Sweet Treat 208
  • Catona 189, Sweet Treat 386
  • Catona 516, Sweet Treat 256

Voor het aan elkaar zetten:

  • Catona 522, Sweet Treat 280
  • Catona 414, Sweet Treat 523
  • Catona 409, Sweet Treat 252
  • Catona 246, Sweet Treat 519
  • Catona 192, Sweet Treat 115

De twee kleuren zoals ze net steeds bij elkaar stonden, worden gedurende het haken de hele tijd samen gehouden. In de bovenstaande foto zie je de Catona en de Sweet Treat steeds bij elkaar liggen (let op: uiteindelijjk heb ik voor een fellere geel in plaats van oranje gekozen, de foto klopt dus niet helemaal).

Ik heb eerst de 10 Catona tinten gekozen en daarna de 10 Sweet Treat tinten die wel op de Catona leken, maar niet identiek waren. Het maakt niet echt uit welk kleurpallet je kiest, maar je wilt uiteindelijk dat de kleuren op elkaar lijken maar niet gelijk zijn voor het nette en gezellige gevoel.

Je kunt het effect van de paarsgewijze matching in onderstaande foto duidelijk zien:

[Gebruik deze links om het garen te kopen, dan steun je CypressTextiles nog een beetje!! Catona* // Sweet Treat*]

Algemene informatie

Benodigdheden

Haaknaald 5,5 mm voor de deken, 5 mm voor de uiteindelijke rand. Je hebt ook een stopnaald nodig en een schaar. (En een dosis geduld en tijd ;-)!)

Afmetingen

96 cm bij 132 cm ongeveer.

Eén complete hexagon is ongeveer 7,6 centimeter doorsnee.

Steken (klik op de steek om naar de uitleg te gaan!)

Magische ring

Losse

Halve vaste

Vaste

Stokje

Dubbelstokje

Begin3stokjescluster

3stokjescluster

Gratis haakpatroon deken – Cozy Flowers – CypressTextiles

Maak eerst hele en halve hexagonnen, zet dan de hele hexagonnen aan elkaar met de doorlopende granny techniek (zie YouTube video), voeg de halve hexagonnen toe, maak de uiteindes recht, haak tot slot een vasten-randje met een kleinere haaknaald, en tada, klaar!

Motieven Cozy Flower Deken

Hele hexagon (maak er 94) – Ik heb 5 van de Catona en Sweet Treat paren gebruikt om de hele hexagons te maken. De bovenste set van 5 paren in de garenfoto aan het begin van deze post.

Toer 1: 3 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. In de ring: vaste, 1 losse (= telt als beginstokje), 11 stokjes. Halve vaste in beginstokje om toer te sluiten.

Toer 2: 2 lossen, 3stokjescluster in eerste steek (= telt als eerste 4stokjescluster). (2 lossen, 4stokjescluster in volgende steek) 11 keer, 2 lossen, halve vaste in 3stokjescluster, hecht af.

Half motief (maak er 10) – gebruik dezelfde set van 5 garenparen

Toer 1 (verkeerde kant) 3 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken. In de ring: vaste, 1 losse (=telt als beginstokje), 7 stokjes, keer om.

Toer 2 (goede kant) vaste, 2 lossen (=telt als begindubbelstokje), 1 losse, (4stokjescluster, 2 lossen) 5 keer, 4stokjescluster, 1 losse, dubbelstokje in laatste steek, hecht af.

Motieven aan elkaar zetten

Met de andere 5 garenparen, (ik heb de lichtere kleurtinten gebruikt voor dit gedeelte), haak je met de doorlopende grannysteek join-as-you-go voor Hexagonnen eerst de hele motieven aan elkaar. Volg de instructies in de Engelstalige video-tutorial:

Het is de bedoeling dat deze deken lekker gezellig wordt, dus wanneer het garen op was, begon ik gewoon met een nieuw garenpaar, onafhankelijk van waar dat punt zat. In onderstaande foto zie je de kleurwisselingen dan ook steeds op random plekken. Gezellig, toch?

Het toevoegen van Halve Motieven aan de Deken

Je zet 5 halve motieven aan de korte zijdes van de deken. Houd je halve motief met de goede kant naar je toe, hecht het aan-elkaar-hecht garen aan met een halve vaste in de eerste steek. Afhankelijk van de plaats van het halve motief heb je (normale zijde, aan-elkaar-zet-zijde, aan-elkaar-zet-zijde), 3 aan-elkaar-zet-zijdes of (aan-elkaar-zet-zijde, aan-elkaar-zet-zijde en normale zijde).

Eerste normale zijde: vaste, 2 lossen (=telt als begindubbelstokje), 1 losse, 2 stokjes in eerste lossenruimte, 3 stokjes in volgende lossenruimte, 2 stokjes in volgende lossenruimte om eerste helft van de hoek te maken.

Aan-elkaar-zet-zijde: op dezelfde manier als voor de hele deken.

De laatste normale zijde: 2 stokjes in lossenruimte om hoek af te maken, 3 stokjes in volgende lossenruimte, 2 stokjes in laatste lossenruimte, 1 losse, dubbelstokje in laatste steek.

Randen recht maken

Hou de deken met de goede kant naar je toe, hecht het garen aan met een halve vaste in de eerste steek. (1 losse overslaan, vaste in twee steken, halfstokje in 2 steken, stokje, dubbelstokje in 2 steken, dubbelstokje in 2 steken op volgende motief, stokje, halfstokje in 2 steken, vaste in 2 steken). Herhaal tot einde, halve vaste in laatste steek, hecht af. Herhaal voor andere zijde.

Deze foto toont de herhaling bij de rand.

Rand haken

Ik heb deze deken alleen een vasten-randje gegeven om het simpel te houden en ook als prima basis voor een andere rand, mocht je dat willen.

Neem een haaknaald een halve maat kleiner. Halve vaste in halve vaste aan een willekeurige zig-zag-zijkant. (3 vasten in dezelfde halve vaste, vaste in alle steken tot volgende hoek, 3 vasten in hoekhalvevaste, vaste evenwijdig verdeeld over de korte zijde, 3 vasten aan de zijkant van elk dubbelstokje, 2 vasten aan elke zijkant van elk stokje, 1 vaste in de middenring van elk halfmotief) herhaal 1 keer, halve vaste in eerste vaste, hecht af. Klaar!

Complete deken – hoera!

De rand iets duidelijker:

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Cozy Flowers deken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar

Delen is lief!