Skip to Content

Kleurrijke blaadjes haken

Kleurrijke blaadjes haken

Super vrolijke kleurrijke blaadjes, een vertaling van het Engelstalige Spring Leaves haakpatroon van Attic24.

Ik heb deze kleine Kleurrijke blaadjes ontworpen om een beetje vrolijkheid toe te voegen aan een vaas met kale takken die op mijn schoorsteen woont. Ik houd ervan om in elk seizoen te decoreren, en de kale takken worden altijd versierd met Pasen en Kerst. Eerdere jaren heb ik ook kleine hartjes en bloesems gehaakt om erin te hangen, maar dit jaar wilde ik iets nieuws.

Materiaal

Ik heb deze blaadjes gemaakt met Stylecraft Classic Katoen DK met een 4 mm haaknaald. Je kunt ook restjes van ander garen gebruiken, maar katoen werkt mooi omdat het goed in vorm blijft en niet gaat hangen.

Stekenuitleg

Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Toer 1: 5 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. Haak over je draaduiteinde heen in deze toer, houd het draadje horizontaal boven je werk en zorg dat je haaknaald er steeds onder door gaat, zoals in bovenstaande foto. 2 lossen (telt als vaste), werk dan de volgende steken in de ring: vaste, 2 halfstokjes, 3 stokjes, 2 lossen (foto onder).

Haak daarna de volgende steken in de ring: 3 stokjes, 2 halfstokjes, 2 vasten (foto onder)

Halve vaste in tweede beginlosse van de toer (zie naald in foto onder), hecht af.

Als je over het draadje heen hebt kunnen haken, kun je het blaadje nu omdraaien en trekken aan het eindje. Dit zorgt ervoor dat de ring netjes dicht is.

Toer 2: (werk alleen in de achterste lussen in deze toer)

Steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek (zie naald in foto boven), trek dan de lus van de nieuwe kleur door.

2 lossen (telt als vaste), vaste in dezelfde steek (foto boven), werk steeds alleen in de achterste lussen…

1 vaste in volgende 7 steken, 2 lossen (foto boven).

1 vaste in volgende 7 steken, 2 vasten in volgende steek. Je bent nu weer terug bij het begin. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, hecht af.

DSC02972

Je kunt het draadeinde gebruiken om een klein lusje te maken, als je het blaadje ergens aan op wilt hangen. Werk de draadjes vervolgens stevig weg.

Deze blaadjes maak je super snel…

…..ze vliegen van je haaknaald af en voor je het weet heb je een klein bergje bladeren.

Ik vond het leuk om veel felle kleuren te gebruiken, maar ze worden ook prachtig met tinten liefelijk groen.


Kleurrijke blaadjes haken

Toer 1: 5 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 2 lossen, dan: (vaste, 2 halfstokjes, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 halfstokjes, 2 vasten) in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse. Hecht af.

Toer 2: Haak in alleen de achterste lussen: steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek en haal een lusje op. 2 lossen, vaste in dezelfde steek, vaste in volgende 7 steken, 2 lossen, vaste in volgende 7 steken, 2 vasten in volgende steek. Halve vaste in tweede beginlosse. Hecht af en werk de draadjes weg.


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Andere Attic24 haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina