Skip to Content

Bloem Onderzetters

Bloem Onderzetters

Irma Koopman ontwerpt gave dingen voor op de Een Mooi Gebaar website, waaronder deze leuke onderzetters. Haak ze in je eigen lievelingskleuren, bijpassend bij je eigen interieur. Of maak ze als cadeautje voor iemand met een nieuw huis of nieuwe baan!

Materialen

2 kleurtjes katoen bv Catonia, Hobbii, Boekenvoordeel

Haaknaald nr 3

Naald

Schaar

Steken

Losse: draad omslaan en door de lus halen

Halve vaste: draad omslaan en door beide lusjes halen

Stokje: draad omslaan, in de steek steken, omslaan en lus ophalen, weer omslaan door 2 lussen halen, nog een keer omslaan en door de laatste 2 lussen halen

Vaste: in de steek steken, omslaan en lus ophalen, omslaan en door beide lusje halen.

Haakpatroon Onderzetters

Begin met een opzetlus. Haak 6 lossen (draad omslaan en door de lus halen). Haak in de allereerste steek een halve vaste (draad omslaan en door beide lusje halen). Je hebt nu een ring gehaakt. In die ring gaan we verder haken.

Toer 1: Haak 3 lossen (dit telt als je eerste stokje). Haak 11 stokjes in de ring. Sluit de cirkel met een halve vaste in de laatste van de 3 lossen waar je deze cirkel mee begon.

 

Toer 2: Haak 1 vaste en 4 lossen. Sla 1 steek over en haak weer een vaste en 4 lossen. Herhaal dit rondom en sluit met een halve vaste in je eerste vaste. Je hebt nu 6 lusjes.

Toer 3: Haak 1 losse en 1 vaste in dezelfde steek. Haak in ieder lossenboogje 6 stokjes. Daartussen 1 vaste in de vaste van de vorige ronde. Je hebt nu een bloem met 6 blaadjes. Hecht af en werkt de draadjes weg.

Toer 4 (andere kleur): Haak 1 stokje, 6 lossen en een stokje in de vaste na het bloemblaadjes. Herhaal dit rond ieder blaadje. Je krijgt dus 2 stokjes tussen elk bloemblaadje. Sluit met een halve vaste in het eerste stokje.

Toer 5: Haak op het stokje 1 vaste. Haak 2 vasten in de lossenboog, 2 vasten in de middelste 2 steken van het bloemblaadje. (Dit doe je rondom de lossenboog) en weer 2 vasten in de lossenboog en nog 1 vaste op het stokje. Herhaal dit rondom en sluit met een halve vaste.

Toer 6: Haak 3 lossen (telt als stokje) en nog 1 stokje in dezelfde steek. Haak nu 6 stokjes. Haak 2 stokjes in de vaste boven het stokje van toer 4. Haak 1 losse, 2 stokjes in de volgende steek en 6 stokjes in de volgende steken. Doe dit rondom. Sluit met een halve vaste in de derde losse.

Toer 7: *Sla 3 steken over en haak 5 stokjes in de volgende  steek. Sla 1 steek over en haak 1 vaste. Haak in de volgende steek 1 vaste. Sla 1 steek over en haak 5 stokjes in de volgende steek. Haak 2 vasten in het kleine boogje tussen de 2 stokjes.*

Herhaal het stukje tussen de ** rondom. Bij het laatste boogje  2 vasten en sluiten  met 1 halve vaste. Knip je draad af, haal hem door en werk de draadjes weg.

Andere onderzetters

Andere Irma Koopman haakpatronen

Delen is lief!