Skip to Content

Artificial Intelligence en Haken: moeten we ons zorgen maken?

Artificial Intelligence en Haken: moeten we ons zorgen maken?

In deze podcast ga ik wat mijmeren over het gebruik van artificiële intelligentie (AI genoemd) en haken. Er is een enorme toename merkbaar in het gebruik van AI in Nederland, bijvoorbeeld in de vorm van CHATGPT. Het valt me op dat er ook in haak-land onrust heerst over AI, maar is dat nodig? Luister naar de podcast of lees verder onder de player.

[intro liedje]

Wat is AI eigenlijk?

Artificial Intelligence, AI genoemd, is het gebruik van computers op een slimmere manier. Computers ‘leren’ steeds meer en kunnen voor steeds meer doeleinden worden ingezet. Je kunt niet alleen maar meer passief zoeken met Google, maar je kunt ook opdrachten geven aan honderden verschillende online tools.

Die online tools werken met zogeheten prompts, een soort commando’s. Hoe beter jij die prompts kent, hoe nauwkeuriger het resultaat is. Maar, foutloos is het zeker nog niet.

Zo kun je ChatGPT bijvoorbeeld de opdracht geven om een recept te schrijven voor een appeltaart. Waarschijnlijk lukt dat vrij goed, omdat er honderden of duizenden appeltaart recepten online staan. Misschien lukt het ‘m bijvoorbeeld alleen niet om de juiste hoeveelheden bij elkaar te combineren en krijg je de hoeveelheid eieren voor een klein taartje en de hoeveelheid bloem voor een grote taart.

Ook kan het zijn dat ChatGPT ingrediënten of stappen vergeet: het ene recept voegt bijvoorbeeld wél water toe en geen melk, het andere wél melk en geen water, waardoor het apparaat kan concluderen dat ze beiden overbodig zijn (dan krijg je hele droge taart) of juist beiden nodig zijn (dan krijg je hele natte taart).

Plaatjes maken

Dat van die appeltaart was een voorbeeld dat op tekst gebaseerd is. Voor tekst zijn gratis tools zoals ChatGPT bruikbaar.

Je kunt echter ook plaatjes laten maken met AI. Dan is je prompt bijvoorbeeld: maak een gehaakte verjaardagstaart. Als je in de blog deze podcast tekst leest, kun je zien wat er dan uit komt.

AI gevaarlijk?

Sommige beroepsgroepen zijn echt bang geworden van AI. Fotografen bijvoorbeeld, of graphic designers, zien hun eigen werk in een hoekje geduwd worden.

Ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. De digitale camera heeft er niet voor gezorgd dat fotografen geen werk meer hadden, het uitkomen van tools zoals Adobe heeft er niet voor gezorgd dat Graphic Designers geen werk meer hebben. Ze kunnen die tools júist gebruiken om hun werk nóg beter te doen.

Wat ik er wél gevaarlijk aan vind, is dat het steeds moeilijker wordt om te bepalen wat ‘echt’ is. De teksten zijn niet van ‘waar’ te onderscheiden, omdat ze vaak vrij goed geschreven lijken en ook de foto’s kunnen er behoorlijk echt uit zien.

Haken en AI

Dat brengt met op het onderwerp waar deze podcast eigenlijk over gaat: Haken!

Weet je nog dat er een tijdje geleden ineens foto’s de ronde deden van een enorme gehaakte Olifant? En een enorme gehaakte leeuw? Met een vrouw ernaast?

Die foto’s waren gemaakt met AI. Als je zelf eens wat tijd over hebt, kun je ook spelen met zo’n plaatjes maker en prompts gebruiken om te kijken of het lukt om iets gigantisch, wat er gehaakt uit ziet, te maken.

Ik ben er persoonlijk niet bang voor dat AI haakpatronen kan maken. Net als met de appeltaart, slaat ChatGPT tot nu toe, bij de probeersels die ik gemaakt heb, belangrijke stappen over. Zo sluit ie bijvoorbeeld soms 2 keer een toer en soms niet, komen rondjes helemáál niet rond uit en beschrijft ie combinaties van garendikte en haaknaaldmaten die helemaal niet kunnen. Oók als AI er véél beter in zou worden om haakpatronen te ontwerpen, maak ik me geen zorgen. Dan is er namelijk alsnog het ‘kunst’ element in haakpatronen wat er voor zorgt dat je steeds weer een uniek product op de markt kunt brengen.

En zelfs al zou AI er perfect in worden om te ontwerpen, dan is er nog genoeg lol te behalen aan het haken zelf. Er is nog nooit een robot gemaakt die kan haken, dus voor ál ons prachtige handwerk uit handen genomen wordt, zijn we nog wel een paar jaar verder.

AI foto’s herkennen

Voelde je je genept toen je erachter kwam dat die leeuw en olifant niet echt waren?

Dat kan ik me helemaal voorstellen!

Er zijn een zestal dingen waar je op kunt letten bij het ontdekken of een plaatje écht is, of door AI gemaakt.

  1. Gebruik je gezonde verstand: dénk je dat iets kan?
  2. Sommige AI tools brengen watermerken aan op hun foto’s (zoals het potlood in de foto van de verjaardagstaart in t blog)
  3. Vaak zit er veel scherpte verschil in de foto’s en zie je heel veel details in het ene stukje en heel weinig details in het andere stukje.
  4. Handen en voeten hebben vaak teveel of te weinig tenen en vingers, of die ontbreken volledig
  5. De schaduwen van de elementen die je ziet gaan vaak alle kanten op
  6. Weet je het nog niet zeker? Er zijn tools online beschikbaar waarmee je kunt ontdekken of het AI of écht is.

Ik ben benieuwd naar jouw mening: wat vind jij van AI? Maak je je zorgen? Deel vooral je mening én gemaakte foto’s via Instagram en de Een Mooi Gebaar Groepspagina.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!