Skip to Content

Kun je haken met breigaren?

Kun je haken met breigaren?

Het verrassende verhaal achter het combineren van twee populaire handwerktechnieken

Of lees je liever alles over haken met breigaren? Dat kan ook!

Breien en haken zijn twee prachtige ambachten die al eeuwenlang worden beoefend en een grote gemeenschap van enthousiaste handwerkers hebben verzameld. De verschillen tussen de twee technieken zijn algemeen bekend: breien wordt gedaan met twee of meer breinaalden, terwijl haken wordt gedaan met een enkele haaknaald.

Maar, kun je eigenlijk haken met breigaren? In dit blog verken ik de mogelijkheid van haken met breigaren, leg ik uit hoe het werkt én deel ik inspirerende projecten.

Kun je haken met breigaren?

Het simpele antwoord is ja, je kunt zeker haken met breigaren! Hoewel de technieken van breien en haken op het eerste gezicht anders lijken, zijn ze in wezen nauw verwant. Breigaren kan gemakkelijk worden gebruikt voor haakprojecten en vice versa. Het enige dat je nodig hebt, is een haaknaald in de juiste maat voor het garen en een beetje kennis van de benodigde haaksteken.

Hoe werkt haken met breigaren?

Bij het haken met breigaren zijn er een paar zaken waar je op moet letten om het beste resultaat te krijgen.

Ten eerste, kies de juiste haaknaaldmaat. Meestal staat er tegenwoordig op het wikkel van het garen zowel een haaknaald als een breinaald symbool. Dat is niet altijd het geval. Let daar dus goed op en maak eventueel wat proeflapjes met jouw haaknaaldmaten. Dan maak je bijvoorbeeld als er breinaaldmaat 5 op staat ook een proeflapje met haaknaaldmaat 5, maar ook met 4 en ook met 6. Dan krijg je een goed idee wat er bij jouw spanning en het materiaal past.

Als het garen bijvoorbeeld pluizig is, is het ook fijn om een wat grotere haaknaaldmaat te gebruiken. Met pluizig garen haken is anders dan met pluizig garen breien. Bij haken moet je de steken kunnen zien om in te steken en dat bij breien veel meer op gevoel kan.

Als het breigaren heel fijn en dun is, kan het zijn dat je een kleinere haaknaaldmaat nodig hebt dan wat er op het wikkel staat. Dit komt omdat breien altijd een heel dicht stofje maakt, maar dat met haken niet altijd zo is. De juiste naalddikte zorgt ervoor dat je haakwerk gelijkmatig wordt en voorkomt dat het te strak of te los wordt.

Deze deken van Cherry Heart is gehaakt met het breigaren sokkenwol

Leer de haaksteken

Daarnaast moet je natuurlijk de haaksteken kennen. Als je alleen maar breisteken kent, en daarom ook breigaren hebt, weet je nog niet genoeg om te kunnen haken. Als je al ervaring hebt met haken, is dit een eenvoudige stap. Dan maakt het niet uit of je haakgaren of breigaren hebt. Zo niet, wanhoop niet! Volg rustig deze Haken voor Beginners Tutorial om je stap voor stap door de basis haaksteken leiden. Met een beetje oefening kun je snel aan de slag met haken.

Creatieve projecten om met breigaren te haken

Wil je nou met breigaren haken, en wil je toch dat het er als gebreid werk uit gaat zien? Dan vind je een aantal haakpatronen die er als breiwerk uitzien. Kenners kunnen het zien, maar de meeste mensen zullen denken dat het breiwerk is.

  1. Gehaakte sjaal met brei-uitstraling:
    Een van de gemakkelijkste en meest bevredigende projecten om met breigaren te haken, is een warme en zachte sjaal. Je kunt kiezen voor een eenvoudig patroon, zoals de klassieke lossensteek, of iets uitdagender proberen, zoals de waaiersteek. Met een breed scala aan kleuren en texturen in breigaren, kun je een sjaal maken die perfect past bij je persoonlijke stijl. Alle haakpatronen voor Sjalen vind je hier: Sjaal haakpatronen.
  2. Gehaakte deken met breigaren:
    Dekens zijn altijd populair bij handwerkliefhebbers, en met breigaren kun je een prachtige gehaakte deken maken. De dikte van het garen zorgt voor een warme en gezellige deken die ideaal is voor koude winteravonden. Experimenteer met verschillende haaksteken en patronen om een uniek stuk te creëren dat je trots kunt tonen. De Battenberg deken van Cherry Heart is gemaakt met sokkenwol, wat typisch breigaren is. Schitterend project!
  3. Gehaakte amigurumi met breigaren:
    Amigurumi, de schattige gehaakte knuffels, zijn ook perfect te maken met breigaren. Ze kunnen een geweldig geschenk zijn voor kinderen of een schattige aanvulling op je eigen huisdecoratie. Kies voor vrolijke kleuren en voeg kleine details toe om je amigurumi tot leven te brengen. Een grote verzameling van meer dan 110+ gratis amigurumi en knuffel haakpatronen.

Conclusie

Haken met breigaren is een spannende manier om twee populaire handwerktechnieken te combineren. Met de juiste haaknaaldmaat en een beetje kennis van haaksteken, kun je prachtige en unieke projecten creëren. Of je nu kiest voor een warme sjaal, een gezellige deken, of schattige amigurumi, breigaren biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit. Dus waar wacht je nog op? Grijp je haaknaald en een streng breigaren en ga aan de slag met je volgende meesterwerk! Veel haakplezier en Heb Lief!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina