Skip to Content

Battenberg Deken – Haakpatroon

Battenberg Deken – Haakpatroon

Cherry Heart is een getalenteerde haakpatronen ontwerpster. Van haar hand vind je hier op de website de Spice of Life, Spicier Life, Weekender deken en Nature’s Walk, allemaal schitterende dekens

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om de Battenberg deken te kunnen maken!

Waar staat Battenberg voor?

Goed genoeg om op te eten…

Deze heerlijke knuffelige kleurrijke vierkantjes, afgewisseld met en neutrale kleur, doen me denken aan de dambord geel met roze spons cakejes in de Battenberg Cake. Dit is een Engels lekkerneitje voor bij de thee. De cake zit in een simpele marsepein omhulsel, met suiker erop. Ik heb de rand dus ook simpele steken gegeven, met een hint van suikersprinkels. 

Dit haakpatroon is geschreven met duidelijke uitleg, links naar (Engelstalige!) videotutorials en diagrammen. Er is ook een video voor de speciale aan elkaar zet manier.

Haakniveau

Eenvoudig/gemiddeld

Dit haakpatroon heeft een simpel basismotief met een eenvoudige rand. De aanelkaar zet methode is een nieuwe techniek, maar daar is een Engelstalige videotutorial voor beschikbaar.

Materiaal

Je kunt deze deken haken met elk willekeurig garen. De hoeveelheid garen is afhankelijk van het gewicht garen dat je kiest en het formaat van de deken die je wilt maken. 

Om een deken van 1020 (34 x 30_ vierkantjes te maken in 4ply/fingering gewicht garen, gebruikte ik: Drops Merino Baby (50g/175m, 100% merino garen) in 26 x offwhite – 02. (2 daarvan waren voor de rand). Voor de kleurtjes gebruikte ik ongeveer 800 gram/3200 meter van diverse 4ply/fingering gewicht sokken garens in allerlei kleuren. 

Haaknaald 3 mm of wat past bij jouw garenkeuze

Stopnaald en schaar zijn ook handig.

Afmeting

180 bij 156 centimeter voor de voorbeelddeken, maar eenvoudig aan te passen aan je eigen wensen.

Spanning

Elk vierkantje is 5 cm (als je de hierboven beschreven haaknaaldmaat en materiaal gebruikt).

Links naar tutorials

Solide granny square:

Aan elkaar haak methode: 

Stekenuitleg

Haakpatroon Battenberg deken

Kleuren en materialen

Je kunt de Battenberg met elke kleur en de meeste garens maken, met garengewicht en materiaal naar keuze op basis van jouw voorkeuren, waardoor ook het uiterlijk enorm kan verschillen. Ik heb daarom geen specifieke aantallen motieven aangegeven, aangezien dit afhankelijk is van de keuzes die je maakt. Om de Battenberg uitstraling te krijgen, moet je de helft van het aantal vierkantjes in een effen neutrale tint maken en de andere helft in contrasterende kleur(en). Je hebt ook meer garen nodig van de neutrale kleur voor de rand.

Aan elkaar maken

Ik heb een nieuwe manier van vierkantjes aan elkaar zetten bedacht voor deze deken, met een diagram en met instructies. Er is ook een video tutorial van, in links handige en rechtshandige versie. 

Ik heb eerst al mijn kleurige vierkanten gemaakt en daarna aan elkaar gezet met de neutrale vierkantjes. Ik vond deze methode fijn, omdat ik mijn kleurrijke vierkantjes op deze manier goed kon plannen. Je hoeft natuurlijk niet op dezelfde manier te werken, maar je moet wel een paar kleurrijke vierkantjes klaar hebben voor je kunt beginnen met aan elkaar zetten. 

Solide Kleurrijke vierkantjes

Je werkt in het rond. 

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken. 4 lossen (telt als 1 stokje + 1 losse). (3 stokjes, 2 lossen) 3 keer, 2 stokjes, halve vaste in derde beginlosse, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 2: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse). 2 stokjes in dezelfde ruimte. *3 stokjes, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in lossenruimte, herhaal vanaf * nog twee keer, 3 stokjes, 1 stokje in beginruimte, halve vaste in derde beginlosse, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 3: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte. *7 stokjes, (2 stokejs, 2 lossen, 2 stokjes) in lossenruimte, herhaal vanaf * nog 2 keer, 7 stokjes, 1 stokje in beginruimte, halve vaste in derde beginlosse. 

Hecht af. 

Neutrale aan elkaar zet vierkanten

Je haakt zoals voor Solide Kleurrijke vierkanten, maar hecht NIET af aan het einde van toer 3. Maak een halve vaste in de lossenruimte, keer het vierkant om zodat de achterkant naar je toe ligt, haal de haaknaald uit de lus en gebruik de haaknaald om de lus door de lossenruimte naar de achterkant van het werk te trekken. Doe de lus weer op de haaknaald. 

Een vast-maak-toer haak je om de verkeercde kant van het vierkant en je zet er 4 kleurrijke vierkantjes mee aan, één aan elke zijde van het neutrale vierkant. Voor elke zijkant pak je een solide kleurrijk vierkantje en houd het tegen het aan-elkaar-zet-vierkant met de goede kanten tegen elkaar, zodat de steken en lossenruimtes tegen elkaar aan liggen. 

Je haakt nu in de lossenruimtes of steken op beide vierkanten tegelijkertijd.

Aan elkaar zet toer: 1 losse, *vaste in dezelfde ruimte, vaste in elke steek, vaste in lossenruimte, 1 losse voor de hoek, volgende vierkantje er tegen aan leggen, herhaal vanaf * nog 3 keer tot begin van de toer (elke keer zet je een nieuwe Solide Kleurrijke granny eraan vast), halve vaste in bovenkant van eerste vaste. Hecht af. 

Ga door met het toevoegen van vierkanten op deze manier, waarbij je de hoeklosse (onderstreept hierboven) met een halve vaste vervangt in de lossenruimte van de aan elkaar zet toer van de volgende vierkanten, als de hoeken van de aan elkaar zet toer elkaar snijden. 

Rand

Werk in de rondte. 

Pak de neutrale kleuren en maak vast in een willekeurige hoek. 

Toer 1: 1 losse, *vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, vaste in elke steek tot hoek, herhaal vanaf * tot begin van toer, halve vaste in eerste vaste, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 2: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse). Stokje in dezelfde ruimte, stokje in elke steek tot hoek. *(1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in hoekruimte, stokje in elke steek tot hoek, herhaal vanaf * tot begin van toer, halve vaste in derde beginlosse, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 3: 1 losse, *(vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, (losse, 1 overslaan, vaste in volgende steek) tot hoek, 1 losse, 1 overslaan, herhaal vanaf * tot begin van toer, halve vaste in bovenkant eerste vaste, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 4: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse), 2 stokjes in dezelfde ruimte. *(vaste overslaan, 2 stokjes in lossenruimte) tot hoek, (*2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * tot begin van toer, stokje in begin lossenruimte, halve vaste in derde beginlosse, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 5: 1 losse, *(vaste, 2 lossen, vaste) in lossenruimte, (1 losse, 2 overslaan, vaste tussen steken) tot hoek, herhaal vanaf * tot begin van toer, 1losse, 2 overslaan, halve vaste in eerste vaste, halve vaste in lossenruimte. 

Toer 6: 1 losse, *picot in lossenruimte, vaste overslaan, vaste in lossenruimte, vaste overslaan, herhaal vanaf * rondom de deken tot beginruimte, halve vaste in bovenkant eerste vaste. 

Hecht af. 

Werk draadjes weg en block waar nodig. 

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Bos Wonderen Deken – Deel 6

  • Bos Wonderen Deken – Deel 5

  • Bloemen Sleutelhanger Haakpatroon

  • Top 10 Populairste haakpatronen Juni 2024

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!