Skip to Content

Flowerpower Bloemendeken

Flowerpower Bloemendeken

Flowerpower – Bloemendeken – Gratis Haakpatroon

Mijn dochter Vera van toen 3,5 jaar oud, wilde voor haar nieuwe bed graag een deken met haar lievelingskleur paars. We zochten samen op internet naar een leuk patroon. Van te voren maakte ik een speciaal Pinterest-bord met dekens die ik zelf zag zitten om te maken. Zij vond deze deken tof…

…en ik ook! Maar ik heb een on.ge.lo.fe.lijk.e hekel aan puffsteken. Ik krijg ze maar niet goed onder de knie, ze worden altijd rommelig en daarom haak ik ze liever niet. Ook een cirkeltje met alleen maar vasten vind ik vaak te veel gepriegel. Daarom heb ik besloten om een eigen versie te schrijven, geïnspireerd op bovenstaand patroon, maar dus lekker op mijn eigen manier. Wie het oorspronkelijke patroon geschreven heeft is mij trouwens niet duidelijk, er staan allerlei mooie varianten van online.

Afbeeldingsresultaat voor wolplein inspiratiecentrum

We hebben samen een leuk uitstapje gemaakt van het wolletjes kopen naar de wolwinkel Wolplein in Zaltbommel. Ze was helemaal onder de indruk van het prachtige inspiratiecentrum. Het voelt voor mij altijd echt als een snoepjeswinkel: al die mooie bolletjes, allemaal zo gaaf uitgestalt, alle kleurtjes beschikbaar, heerlijk! Ze hebben ook een koffiehoekje (met koekjes!), speelgoed voor kinderen een een race-auto voor geen-zin-om-te-wachten-echtgenoten. Zeker de moeite van een bezoekje waard!

Benodigdheden

Je kunt de deken van alle materialen en kleuren maken. Ik heb gekozen voor Drops Merino Extra Fine: een heerlijk zacht, 100% wol garen. Mijn dochter koos de volgende kleuren: 01 voor het witte midden en dan de kleuren: 14, 16, 20, 21, 22, 25, 33, 34, 35 en 36.

Na het haken van de eerste 10 bloemetjes, heb ik ze even gewogen op de keukenweegschaal. Zo krijg je een idee van de hoeveelheid garen die je nodig gaat hebben voor je gewenste afmeting. De weegschaal gaf 30 gram voor de 10 bloemetjes aan, dus ongeveer 3 gram garen per bloem. Eén bloemetje is bij mij ongeveer 7 cm doorsnee, maar als je vier bloemetjes aan elkaar naait, meten die samen ongeveer 20 centimeter lengte, doordat ze “in elkaar” vallen bij de blaadjes.

Naast het materiaal heb je natuurlijk ook nog een schaartje, een haaknaald en een stopnaald nodig. Kies een haaknaald die iets groter is dan het label op het materiaal adviseert. Drops Merino staat bijvoorbeeld een haaknaald 4 op het label, terwijl de bloemetjes dan echt heel stijf en hard worden door de dikte van de steken. Ik haak de deken daarom met haaknaald 6. Experimenteer zelf even, haak een paar bloemtjes met verschillende haaknaalden en kies degene die jij het mooiste vindt.

Lisette Pot haakte de bloemetjes met haaknaald 4,5, Yarn and Colors Super Must-have en haar bloemetjes werden 6 cm groot. Laat je me weten hoe groot jouw bloemetjes worden? Dan kan ik een mooi overzichtje maken!

Patroon

Voor de liefhebbers is er ook een uitgebreide YouTube-video waarin elke stap wordt beschreven! Hier de video voor rechtshandigen:

En voor linkshandigen:

In dit geschreven patroon vind je steeds eerst de “samengevatte” uitleg, met links naar de gebruikte steken. Daarna volgt een stap-voor-stap foto-uitleg, zodat ook beginners deze leuke bloemetjes kunnen haken.


Toer 1

Magische ring, 2 lossen, 11 halfstokjes. Werk de draadjes weg door middel van onzichtbaar afhechten, of maak een halve vaste in de tweede beginlosse.

Abacadabra voor jou? Geeft helemaal niks, hier komt ie nog eens, stap-voor-stap…

Maak eerst een magische ring

Haak nu 2 lossen (deze tellen als je eerste halfstokje).

Je gaat nu een halfstokje haken. Sla de draad om, steek de naald door de ring en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald.

Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes in één keer heen. Je hebt nu je eerste halfstokje gehaakt.

Haak nog 10 halfstokjes.

Trek nu aan het korste draadje om de ring te sluiten en knip de draad door.

Trek met de haaknaald de draad helemaal door de laatste steek. (Je trekt je haaknaald dus van het werk af en neemt daarmee de draad mee, je haalt niet alleen maar de naald uit de lus). Doe een stopnaald om de lange draad en steek de naald onder de twee lussen van je eerst gehaakte halfstokje (dus niet de twee lossen).

Trek de draad door de steek heen. Steek de naald vervolgens weer terug door de achterste lus van het laatste halfstokje dat je gehaakt hebt. Trek de draad nu netjes aan, tot je nieuwe “steek” even breed is als alle andere steken.

Werk beide uiteindjes weg.

Het midden van het bloemetje is nu klaar. Tel nog even of je écht 12 steken kunt tellen langs de rand.

Je kunt nu eerst nog een heleboel “middens” maken, of meteen al de bloemblaadjes gaan haken.

Toer 2

Hecht nieuwe kleur aan.

*3 lossen. Haak 4 samengehaaktedubbelestokjes als volgt: eerste twee dubbelstokjes in dezelfde steek als de 3 lossen, dan de volgende twee dubbelstokjes in de volgende steek. Samen afhaken. 3 lossen, halve vaste in dezelfde steek als de laatste twee dubbelstokjes. Halve vaste in volgende steek. Herhaal vanaf * tot je 6 blaadjes hebt. Laat een lange draad over bij het afhechten en gebruik die om het bloemetje aan de volgende bloemetjes vast te zetten.

Snap je ‘t niet? Geen probleem, hier komt het in kleine stapjes:

3 lossen

Sla de draad twee keer om de naald, steek de naald in dezelfde steek als de 3 lossen en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de naald:

Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de naald:

Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de naald:

Sla de draad nu twee keer om de naald en steek de naald in dezelfde steek als het dubbelstokje en de 3 lossen. Haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de naald.

Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 4 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de naald.

Je eerste 2 dubbelestokjes van de 4samengehaaktedubbelestokjes zijn nu klaar, nu gaan we naar de volgende twee. Sla de draad weer twee keer om de naald, steek de naald in de volgende steek, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Sla nogmaals de draad om en haal door twee lusjes. Je hebt nu 4 lusjes op de naald.

We maken nu het laatste dubbelstokje van de 4samengehaaktedubbelstokjes: sla de draad 2 keer om de naald, steek de naald in dezelfde steek, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Sla de draad nogmaals om en haal weer door 2 lusjes. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald.

Sla de draad om en haal door alle 5 de lusjes. Haak nu 3 lossen.

De laatste stap van dit blaadje is om een halve vaste te maken in dezelfde steek als de laatste 2 dubbelstokjes.

Je eerste blaadje is nu af. Halve vaste in volgende steek om met het volgende blaadje te kunnen beginnen.

Je volgt nu nog 5 keer het patroon:

*3 lossen. Haak 4 samengehaaktedubbelestokjes als volgt: eerste twee dubbelstokjes in dezelfde steek als de 3 lossen, dan de volgende twee dubbelstokjes in de volgende steek. Samen afhaken. 3 lossen, halve vaste in dezelfde steek als de laatste twee dubbelstokjes. Halve vaste in volgende steek. Herhaal vanaf * tot je 6 blaadjes hebt. Laat een lange draad over bij het afhechten en gebruik die om het bloemetje aan de volgende bloemetjes vast te zetten.

Eén zo’n bloemetje is natuurlijk geinig, maar het is eigenlijk veel leuker als je er een heleboel aan elkaar kunt maken. Ik heb geprobeerd ze aan elkaar te haken, maar dan bleven er altijd gaten tussen de bloemen zichtbaar en dat vond ik niet mooi. Daarom naai ik ze aan elkaar. Het nadeel is, wel, dat je moet naaien. Maar er zijn zeker ook voordelen: je kunt de bloemetjes lekker makkelijk allemaal onderweg maken, of als het heet is, of als je geen zin hebt om met een grote deken ergens te zijn (in een wachtkamer bijvoorbeeld). Als je een lange draad overhoudt, kun je dan bij thuiskomst, of als het een keer koud is buiten, of als je saaie visite hebt (hihi), alle bloemetjes aan elkaar naaien. Beetje duf karweitje misschien, maar het resultaat is prachtig!

Heel veel haakplezier met dit leuke patroon! Stuur me gerust een berichtje op Facebook of Instagram als je er niet uitkomt! Enne gebruik #flowerpowerbloemendeken, die volg ik, dan kan ik je resultaat zien <3

Nog meer patronen van Een Mooi Gebaar

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina