Sneeuwvlok haken – Let it Snow CAL!
Ik heb er een verslaving bij! Sneeuwvlokken haken, wat een heerlijke bezigheid. Die sneeuwvlokjes kun je in de kerstboom hangen, of aan een slinger, of met (behang)lijm op het raam plakken in de vorm van een kerstboom. Je kunt elk patroon één keer haken, of allemaal meerdere keren. Je kunt de sneeuwvlok haken met heel dun borduurgaren, glittergaren, dikke wol, of wat je nog hebt liggen. Daardoor wordt elke sneeuwvlok uniek!
>> Koop nu de complete, advertentievrije versie van deze CAL in PDF-formaat, voor slechts €2,50 en geniet van een handig, printbaar haakpatroon <<
Als je patroontekeningen kunt lezen gaat er écht een hele wereld voor je open als je op “sneeuwvlok haken” (of snowflake crochet) zoekt in Google. Honderden, misschien zelfs duizenden patronen voor sneeuwvlokjes komen er voorbij. Ik werk er een aantal voor jullie uit, voor de adventsmaand, want het is zo héérlijk om ze te maken!
Je kunt er kerstkaarten mee versieren, of een slinger van maken, of ze allemaal in kerstboom-vorm inlijsten of op het raam plakken. Dat laatste ben ik zelf van plan, maar dan moet ik eerst nog heel wat patroontjes erbij verzinnen!
Materialen
Je kunt sneeuwvlokjes maken van elk willekeurig garen met bijpassende haaknaald. Ik raad je aan om katoen te gebruiken, omdat pluiziger garen minder mooi gedefinieerde vlokjes geven zal. Ik heb het zelf gehaakt van Just Cotton, het merk Amenhotep. Het is katoen uit Egypte en het haakt heerlijk! Zorg er wel voor dat je écht wit hebt en geen cream, dat ziet er meteen minder leuk (en een beetje viezig) uit.
Dan zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te weten en gelden voor de hele CAL. Lees ze rustig even door 🙂 En krijg alvast heel veel zin erin!
Picot haken
In de sneeuwvlokpatronen komen heel erg veel picot-achtige puntjes voor. Een picot bestaat uit meerdere lossen en dan een halve vaste in de laatste steek vóór die losse. Je maakt die halve vaste dan niet door de bovenkant van de steek (waar je normaal in haakt), maar door de voorkant van de steek: het voorste lusje van de V-vorm bovenop, en een lusje voor op je steek, zoals je met de stopnaald in onderstaande foto kunt zien. Steeds als er staat “haak 3 lossen, halve vaste in laatste steek” of iets dergelijks, dan haak je dus onder de twee voorste lussen door en niet door de laatste steek heen. Ik kies er bewust voor om dit niet picot te noemen, omdat er niet één type in zit, soms zijn het 3 lossen, soms 5, soms 7, en soms moeten ze in de laatste vaste, of laatste stokje, ofzo.
Opstijven na het sneeuwvlok haken
Als je sneeuwvlok klaar is, kun je deze vastpinnen met spelden, even nat maken en dan laten drogen.
Daarna kun je bijvoorbeeld Powertex gebruiken, met een kwastje erop smeren, zodat het mooi hard wordt. Je kunt ook een mengsel van suiker en water gebruiken, maar dat droogt soms wat geel op en dat is bij sneeuwvlokken niet zo mooi.
Stekenuitleg voor sneeuwvlok haken
Alle sneeuwvlokjes gebruiken verschillende steken. Ik zal hier een lijst maken en bijwerken met de gebruikte steken van de sneeuwvlokken, dan heb je een soort spiekbriefje. Ik probeer ook in de patronen zelf steeds te linken naar de uitleg van de verschillende steken. Wil je een foto-tutorial zien? Klik dan op de naam van de steek!
- Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald heen.
- Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald heen.
- Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
- Halfstokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lusjes heen.
- Stokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
- Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
- Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 4.
- 3samengehaaktedriedubbelstokjes: Sla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad 3 keer om en steek in de volgende steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 3 lusjes over hebt. Sla de draad 3 keer om de haaknaald en steek de haaknaald in de volgende steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) tot je nog 4 lusjes over hebt. Sla de draad om een haal door alle vier de lusjes heen.
- 3driedubbelstokjescluster: *Sla de draad drie keer om om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Herhaal vanaf *, dan heb je 3 lusjes op de haaknaald. Herhaal nog een keer vanaf *, dan heb je 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle vier de lusjes.
Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:
Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry
Marjanne
Thursday 24th of December 2020
Wat leuk. Ik keer ongemerkt heel wat bij. Fijn ook de filmpjes er bij, maakt sommige steken/ toeren net iets duidelijker. Top! Dankjewel
Ans de Jong
Wednesday 23rd of December 2020
Even een vraagje? Het is een leuk project om te maken. Komen de laatste 3 ook met schriftelijke uitleg? Of alleen op YouTube. Ik vind werken met tekst heel fijn. Groet van Ans de Jong.
Iris van Meer
Wednesday 23rd of December 2020
Natuurlijk! De link is steeds hetzelfde:
www.eenmooigebaar.nl/let-it-snow/21-december www.eenmooigebaar.nl/let-it-snow/22-december www.eenmooigebaar.nl/let-it-snow/23-december www.eenmooigebaar.nl/let-it-snow/24-december
Corry
Wednesday 23rd of December 2020
Bij mij gaat de website ook niet verder dan 21 december. Ik kan ze wel via Fb vinden...
Ellen
Tuesday 22nd of December 2020
Staat het patroontje van sneeuwvlokje 22 al op de site? Ik kan het niet vinden 😢🤓
Annigje
Friday 18th of December 2020
Oh,oh, zo leuk met de sneeuwvlokjes bezig. Gister bij lamplicht met powertex verhard. Nu allemaal gelige sneeuwvlokjes. Blijk ik ivory te hebben gekocht. Ik had geen idee dat dit in verschillende kleuren te koop was😢. Nu in een emmertje met witwasmidddel. Ik hoop dat het er weer uitgaat.
Iris van Meer
Saturday 19th of December 2020
Oh wat ongelofelijk balen!! Ik wist ook niet dat het in meerdere kleuren bestond 😭