Skip to Content

14 december

14 december

Let it Snow CAL – 14 december

Vandaag doen we een lastige sneeuwvlok! Maar wel weer eentje met een heel ander uiterlijk dan eerdere, en daarom zo’n leuke toevoeging. De algemene informatie over deze CAL vind je via deze link, de sneeuwvlok van gisteren vind je hier.

Het is bij deze sneeuwvlok belangrijk om goed het verschil te weten tussen clusters en  samengehaaktesteken. Clusters zijn meerdere steken in één steek. Samengehaaktesteken zijn meerdere steken, samengehaakt, in meerdere andere steken. Bij samengehaaktesteken trek je steken van de toer eronder als het waren naar elkaar toe, terwijl je met clusters juist méér omvang/reliëf creëert. Kijk goed naar de foto’s en lees rustig, dan kom je er vast uit!


Stekenuitleg

  • Lossesla de draad om en haal door de lus op de haaknaald heen.
  • Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald heen.
  • Vastesteek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
  • Stokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
  • Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3
  • 2samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de ring, sla de draad om en haal een lusje op (4 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad 2 keer om en steek de haaknaald weer in de ring, sla de draad om en haal een lusje op (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
  • 3samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de ring, sla de draad om en haal een lusje op (4 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad 2 keer om en steek de haaknaald weer in de ring, sla de draad om en haal een lusje op (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de ring, sla de draad om en haal een lusje op. (6 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle vier de lusjes heen.
  • 2dubbelestokjescluster: Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op (4 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad 2 keer om en steek de haaknaald weer in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes.
  • 3dubbelestokjesclusterSla de draad twee keer om en steek de haaknaald in de aangegeven steek, sla de draad om en haal een lusje op (4 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad 2 keer om en steek de haaknaald weer in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op (5 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad twee keer om en steek de haaknaald in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op. (6 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes x 2. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle vier de lusjes heen.

Toer 1: 8 lossen, halve vaste in eerste losse om de toer te sluiten. 3 lossen, 2samengehaaktedubbelstokjes in de ring. *2 lossen, 3samengehaaktedubbelstokjes in de ring* x 9, 2 lossen, halve vaste in bovenkant 2samengehaaktedubbelstokjes.

Toer 2: 3 lossen, 2dubbelstokjescluster in dezelfde steek. *2 lossen, 3 dubbelstokjes in de lossenruimte, 2 lossen, 3dubbelestokjescluster in de 3samengehaaktedubbelstokjes van toer 1, 3 lossen, 3dubbelestokjescluster in volgende 3samengehaaktedubbelstokjes van toer 1* x 4, 2 lossen, 3 dubbelstokjes in de lossenruimte, 2 lossen, 3dubbelestokjescluster in 3samengehaaktedubbelstokjes van toer 1, 3 lossen, halve vaste in 2dubbelestokjescluster om toer te sluiten.

Toer 3: 3 lossen, 2dubbelstokjescluster in dezelfde steek. *2 lossen, dubbelstokje in eerste dubbelstokje, 3 dubbelstokjes in tweede dubbelstokje, dubbelstokje in derde dubbelstokje, 2 lossen, 3dubbelestokjescluster in 3dubbelestokjescluster van toer 2, 4 lossen, 3dubbelestokjescluster in volgende 3dubbelestokjescluster van toer 2.* x 4, 2 lossen, dubbelstokje in eerste dubbelstokje, 3 dubbelstokjes in tweede dubbelstokje, dubbelstokje in derde dubbelstokje, 2 lossen, 3dubbelestokjescluster in 3samengehaaktedubbelstokjes van toer 2, 4 lossen, halve vaste in 2dubbelestokjescluster om toer te sluiten.

Toer 4: 3 lossen, 2dubbelstokjescluster in dezelfde steek. *2 lossen, lossenruimte overslaan, dubbelstokje in eerste twee dubbelstokjes, 3 dubbelestokjes in middelste dubbelstokje, dubbelstokje in volgende 2 dubbelstokjes, 2 lossen, lossenruimte overslaan, 3dubbelestokjescluster in 3dubbelestokjescluster van vorige toer, 4 lossen, 2samengehaaktedubbelstokjes (ene poot in zelfde steek als laatste cluster, andere poot in volgende 3dubbelestokjescluster), 4 lossen, 3dubbelestokjescluster in 3dubbelestokjescluster van vorige toer (zelfde als de tweede poot van de 2samengehaaktedubbelstokjes)* x 4, 2 lossen, dubbelstokje in eerste twee dubbelstokjes, 3 dubbelestokjes in middelste dubbelstokje, dubbelstokje in volgende 2 dubbelstokjes, 2 lossen, 3dubbelestokjescluster in 3dubbelestokjescluster van vorige toer, 4 lossen, 2samengehaaktedubbelstokjes over het laatste cluster en het eerste cluster, 4 lossen, halve vaste in 2dubbelestokjescluster.


Toer 5: Deze toer is een beetje gek: we gaan heel veel halve vasten maken en keren. Let goed op! Haak 11 halve vasten naar eerste 3dubbelestokjescluster.

*Keer je werk. 4 lossen, dubbelstokje in dezelfde steek. 2 lossen, lossenruimte overslaan, 2samengehaaktedubbelstokjes over de eerste twee steken, dubbelstokje in volgende drie steken, 2samengehaaktedubbelstokjes over de laatste twee steken. 2 lossen, lossenruimte overslaan, 3dubbelestokjescluster in 3dubbelestokjescluster van vorige toer.


Keer je werk, 4 lossen, 2dubbelestokjescluster in dezelfde steek, 2 lossen, lossenruimte overslaan, 5samengehaaktedubbelstokjes over de volgende 5 steken, 2 lossen, lossenruimte overslaan, 3dubbelestokjescluster in begindubbelstokje.

Keer je werk, 4 lossen, dubbelstokje in dezelfde steek, 5samengehaaktedubbelstokjes overslaan, 3dubbelstokjescluster in 2dubbelstokjescluster. Keer je werk, ga met halve vasten helemaal terug naar toer 4, haak dan halve vasten tot en met het derde 3dubbelestokjescluster op toer 4 (de eerste is de linkerkant van je huidige punt, dan sla je er ééntje over, omdat je volgende sterpunt daar eindigt). Herhaal vanaf * rondom. Onzichtbaar afhechten in de eerste halve vaste.

Gefeliciteerd! Dit was een lastige, denk ik.

Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:

Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry

Sneeuwvlok haken: Links naar de individuele onderdelen

Delen is lief!

Nynke van Gurp-Smilde

Monday 14th of December 2020

Hoewel het een leuke uitdaging was om te haken vond ik deze sneeuwvlok meer ster dan vlok. Ook de grootte valt uit de toon bij de anderen.

Ellen

Monday 14th of December 2020

Hallo Iris, ik geniet van deze leuke advent CAL. Leuk dat de ene dag wat moeilijker is dan de ander! Waarom beginnen niet alle sneeuwvlokken met een magische ring? Dat wordt mi veel mooier. Er komt een kerst donatie naar je toe. Groetjes, Ellen.