Skip to Content

Kerstsokjes

Kerstsokjes

Mini Kerstsokken

Kom in de sfeer van de december maand door deze schattige kerst kousen / kerst sokken te haken. De typische Christmas Stockings kun je haken in je eigen lievelingskleuren, of in typische groen/rood/witte kleuren. Haak ze met willekeurig materiaal.

Stekenuitleg

Onderstaande steken worden gebruikt in dit patroon. Klik op de naam van de steek om naar een uitgebreide foto-tutorial van de steek te gaan.
Magische ring: klik op deze link om te leren hoe je een magische ring maakt. Je kúnt ook starten met (4 lossen, halve vaste in de eerste losse).
LossenSla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.
Halve vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal terug door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Staand-stokje: Maak een schuiflus op je haaknaald, sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes (je hebt nu nog 2 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Staande-vaste: Maak een schuiflus op je haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Stokjes: Sla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes (je hebt nu nog 2 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Afhechten: haak 1 losse, knip de draad op ongeveer 10 cm af en trek de draad door de losse heen.

Kerstkousen haakpatroon

Toer 1: magische ring, 3 lossen. 3 stokjes in de ring. *2 lossen, 4 stokjes in de ring. Herhaal vanaf * nog 3 keer, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten – je hebt nu 5 x 4 stokjes in de ring. Hecht af.


Toer 2: Hecht de tweede kleur aan in één van de hoekruimtes. Start de toer op één van de volgende twee manieren: OF met een staand-stokje, of met (halve vaste, 3 lossen). Haak nog 3 stokjes in dezelfde hoekruimte. In de volgende hoek haak je *4 stokjes, 2 lossen, 4 stokjes. Herhaal vanaf * nog 3 keer. In de eerste hoek haak je dan nog 4 stokjes, 2 lossen, halve vaste in staand-stokje of derde beginlosse om toer te sluiten.


Toer 3: Hecht de nieuwe kleur aan in één van de hoekruimtes. Start de toer op één van de volgende twee manieren: OF met een staand-stokje, of met (halve vaste, 3 lossen). Haak nog 3 stokjes in dezelfde hoekruimte.*In de volgende ruimte haak je 4 stokjes, in de volgende hoekruimte haak je 8 stokjes. Herhaal vanaf * rondom, haak nog 4 stokjes in de eerste hoekruimte. Halve vaste in staande-stokje of derde beginlosse om de toer te sluiten. Laat een lange draad over om de naden dicht te naaien en een lusje te kunnen maken.


Werk nu alle kleine draadjes weg.
Vouw dubbel met de goede kanten naar je toe. De teen is waar je lange draad nog hangt, dan naai je ‘m bijna helemaal dicht, steeds steek voor steek aan elkaar. Ik steek m’n stopnaald onder beide lusjes van beide steken door (dus 4 in totaal) de ene kant op, en dan onder de volgende steken onder beide lusjes weer terug. Op die manier naai je tot je nog ongeveer 6 stokjes over hebt aan de bovenkant.


Als je een ophanglusje wilt maken, steek je de haaknaald aan de tegenovergestelde kant door het haakwerk en haal je een lusje op van de naai-draad. Dan haak je een aantal lossen (ik deed er 12) en dan een halve vaste op dezelfde plek.


Vind je het puntje van de kous te puntig? Dan kun je met je stopnaald nog even helemaal binnendoor terug naar de punt. Je gaat dan met je stopnaald naar “buiten” uit de sok net boven waar je het te puntig vindt, en weer naar beneden door de “zool” onder de “tenen”. Trek een beetje aan en werk dan het draadje weg, dan is de voorkant iets ronder geworden.


Werk de draad weg en geniet van je kerstkous!
 

Bonus

Je kunt ook een wit randje bovenlangs je kousen maken. Haak daarvoor aan met een staandevaste net naast het lusje. Haak rondom een vaste in elke steek. Hecht onzichtbaar af, waarbij je het lusje in de kous insluit.

Er komt nog een stukje over hoe je een slinger maakt met alle mooie kerstkousjes eraan, die verwacht ik voor 1 december af te hebben.

Nog niet klaar met kerstversiering maken? Maak dan eens sneeuwvlokjes of kerstballen!

Margaretha Grotenhuis

Wednesday 18th of November 2020

de sokjes vind ik super leuk en ga ze maken voor mijn buur kindjes ,als lief gebaar.