Ik ben super super super dol op jaarprojecten. Ik denk dat het een heerlijke manier is om een momentje mindfulness en reflectie in te bouwen in je dagen. Een soort dagboek van garen. Een heerlijk momentje voor jezelf, met aan het einde van het jaar een herinneringsdeken die jou doet stilstaan bij alles wat je in een jaar hebt meegemaakt. Zo’n project “loopt een jaar met je mee” als het ware.
10 Tips voor het (af)maken van een temperatuurdeken
Tip 1: Besef dat het een groot project is
De eerste tip heeft vooral te maken met zelfkennis. Het is een groot project, zo’n temperatuurdeken. Ken jezelf: ga je dat afmaken? Krijg je er stress van als het niet lukt? Heb je er tijd voor naast alle andere dingen die je wilt haken? Vind je de temperatuur überhaupt wel boeiend genoeg (kijk ook even naar tip 9 als het antwoord hierop “nee” is ;-))?
Als je er stress van denkt te krijgen, of verdriet als het niet lukt: dan is een temperatuurdeken misschien gewoon niet jouw ding. Als je denkt dat je wél de discipline en het doorzettingsvermogen hebt voor zo’n deken, lees dan vooral door!
Tip 2: Kies een haakpatroon dat écht kort en haalbaar is
Probeer eens uit hoeveel tijd je beoogde patroon je zou kosten. Vanaf het moment dat je je garen tevoorschijn tovert, een comfortabele plek zoekt, daadwerkelijk gaat haken, tot het wegwerken van de draadjes van die dag: zet een timer en probeer het voor 5 dagen uit.
Is het haalbaar? Is het écht een kort én klein patroon? Top! Zo niet, dan kun je nu nog gemakkelijk aanpassen.
Tip 3: Maak een mooi kleurenoverzicht dat je gemakkelijk kunt raadplegen
Je wilt, ook als het donker is in je woonkamer, snel kunnen zien welke kleur je nodig hebt. 2 minuten zoektijd is niet zoveel, maar keer 365 dagen toch best heel irritant. Je kunt bijvoorbeeld houten wasknijpers omrollen met een stukje van het garen en dan de temperatuur erbij schrijven en die houten wasknijpers bij je projecttas (zie tip 11) leggen.
Tip 4: Haak per week in plaats van per dag als dat makkelijker voelt
Sommige mensen combineren het maken van hun temperatuurdeken bijvoorbeeld met een filmmiddag op zondag: 3 uur haken aan het project in één keer voelt dan wellicht gemakkelijker en fijner en ontspannenerder dan elke dag een klein stukje. Zeker als je je werk niet gemakkelijk kunt laten liggen, maar steeds opnieuw moet opruimen en pakken, is het misschien fijner om ééns per week te haken in plaats van elke dag.
Tip 5: Kies een betaalbaar garen
Je gaat een behoorlijk groot project maken, met 365 keer “iets”: een toer, een vierkantje, een rondje… Het zou super zonde zijn als je het project halverwege het jaar in eens niet meer kunt betalen. Het is op zich wel in te schatten hoeveel garen je van elke kleur nodig hebt, omdat de temperatuur nu ook weer niet zo gigantisch veel verschilt van jaar tot jaar. Je zou kunnen kijken in een weer archief online wat de temperaturen waren per dag van de afgelopen 3 jaar, dan kunnen optellen hoe vaak welke temperatuur voorkomt. Dan zou je 5 of 10 van jouw beoogde “iets” kunnen haken en het garen kunnen wegen vóór en ná het haken, zodat je weet wat jouw 5 of 10 keer “iets” aan garen kost. Dan kun je rekenen hoeveel je waarschijnlijk nodig hebt per kleur.
Bij het maken van je kleurenoverzicht bij tip 3 kun je hier ook al over nadenken: als je bijvoorbeeld de temperatuur opdeelt in 40 stukjes van één graad (-5 tot +35 voor Nederland), heb je van sommige kleuren waarschijnlijk maar heeeeel weinig nodig en heb je dus bollen “over”. Als je krap bij kas zit, kun je dus waarschijnlijk beter kiezen voor minder kleuren.
Tip 5: Kies een garen dat er altijd is
Als je niet al je garen in één keer kunt kopen, is het belangrijk dat je een garen kiest dat makkelijk en vaak beschikbaar is. Handgeverfd merino garen is dan bijvoorbeeld een minder geschikte keuze dan Scheepjes Colour Crafter of Stylecraft Special DK: die laatste twee garens zijn al super lang beschikbaar en zijn vrij stabiel qua kleuren.
Tip 6: Schrijf ergens op of streep door waar je al bent
Het is super makkelijk om achter op te raken. Je wordt een keer ziek, gaat op vakantie, hebt een ander project tussendoor of hebt gewoon geen zin. Niet echt een probleem, maar heel irritant als je helemaal terug moet gaan zoeken of tellen (help!) waar je ook alweer gebleven bent. Daarom is het handig om een kruisjes kalender, een lijstje of iets anders te maken waar je gewoon de dagen die je gehad hebt, af kunt strepen.
Tip 8: Kies je start datum en de lengte van het project
Je hóeft niet op 1 januari te beginnen. Je kunt ook op je verjaardag beginnen, je trouwdag, de geboortedag van je (klein)kind, het begin van je behandeling tegen een ernstige ziekte, of juist de dag dat je genezen verklaard bent. Er is geen “foute” dag om te beginnen.
Er is ook geen foute “lengte” van het project. Misschien wil jij wel een half jaar doen, of een kwartaal: ook die keuze is helemaal aan jou.
Tip 9: Je kunt ook iets anders kiezen dan temperatuur
Bijvoorbeeld:
- Gelopen stappen (als je meer wilt bewegen)
- Minuten op social media (als je wilt minderen met scrollen)
- Gegeten kcal (als je probeert af te vallen)
- Gelezen bladzijden (als je dol bent op lezen)
- Geschreven woorden (als je een boek probeert te schrijven)
- Minuten gemediteerd (als je probeert beter te worden in mediteren)
- Buiten tijd (hoeveel minuten je buiten bent geweest)
- Emoties/stemming (hoe voel je je die dag)
- Slaapkwaliteit (van licht naar donker hoe goed je slaapt, zeker als je een smartwatch hebt handig)
- Sociaal contact (kleuren voor familie, vrienden, relatie, alleen thuis)
- Maanfasen (elke maand hetzelfde, lekker voorspelbaar, maar misschien wel prachtig)
Zorg wel dat je het goed registreert, want je kunt na 3 weken achterlopen niet ineens nog weten hoeveel minuten je buiten was of hoeveel bladzijden je gelezen hebt…
Tip 10: Bedenk of je iets met speciale dagen wilt doen
Je kunt bijvoorbeeld je verjaardag, je trouwdag, een rouwdag, het begin van elk kwartaal/maand/week met een andere kleur weergeven, of door er een glimmerdraadje in mee te laten lopen laten zien.
Tip 11: Maak een speciale projecttas of mand
Verzamel je garen, je haaknaald, een blaadje waarop je je dagen kunt bijhouden of afstrepen, je temperatuurkaart met de juiste kleuren er duidelijk op, een schaar en een stopnaald op één handige vaste plek waar het een jaar (!!) in kan blijven zitten. Een mand of tas. Je zou ook een speciale projecttas kunnen haken, bijvoorbeeld met één van de vele gratis tas haakpatronen hier op de site.
Mogelijke haakpatronen voor temperatuurdekens
Je kunt met de granietsteek een temperatuur deken haken, omdat dat mooie smalle toeren zijn
Je kunt met join as you go kleine granny squares een temperatuurdeken haken, zoals dit leuke patroon van Attic24. Ik zou je dan alleen aanraden om KLEINERE vierkantjes te maken, met MINDER toeren per vierkantje, anders wordt je deken gigantisch.
Je kunt met simpele vasten ook al een prachtige temperatuur deken (of sjaal) haken.
Je kunt zeshoeken maken en aan elkaar naaien. Bijvoorbeeld met het Weekender Haakpatroon.
Je kunt een overlay mozaïek haken project bedenken, bijvoorbeeld met 12 verschillende steken: één voor elke maand van het jaar. Er staan een heleboel mozaiek steken in de Overlay Mozaïek Haken Cursus!
Hoe begin je aan een temperatuurdeken?
Stap 1: maak een proeflapje met je beoogde garen en haakpatroon. Maak het liefst 5 tot 10 “ietsjes” van wat je plan is: 5 zeshoeken, 5 granny squares, 5 toeren minimaal.
Stap 2: weeg je project op. Je weet nu hoeveel garen je nodig hebt. Houd rekening met verandering in spanning, draadjes wegwerken en dat soort ongein, dus tel minstens 10% bij je gewogen garen op.
Stap 3: bestel het garen of ga het in een wolwinkeltje kopen.
Stap 4: maak een lijst met welke temperatuur bij welke kleur hoort.
Stap 5: maak een afstreeplijst of boekje waarin je de dagen die je gehad hebt kunt wegstrepen én de dagen die je nog niet gehad hebt kunt bijhouden (zeker als je voor dingen als “sociaal” of “minuten buiten” ofzo hebt gekozen, is dit heel belangrijk!)
Stap 6: maak een projecttas waar je haaknaald, het garen, de kleurenlijst en een blaadje/boekje in kunnen blijven zitten voor een heel jaar (!)
Stap 7: Meld je aan voor de gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook en deel daar je plannen. Een groepje gelijkgestemden helpt ontzettend om je project daadwerkelijk af te maken!
Stap 7: wacht geduldig tot jouw startmoment daar is!
Deken haakpatronen
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina
Moon
Monday 23rd of December 2024
Leuke en mooie tips. Dit jaar voor het eerst zo een deken begonnen : dagtemperatuur. De deken is blauw, groen en geel ( licht en donker), want ik heb rood niet gehaald ( koel/ nat jaar). Het is een groot project, maar heel leuk. Ben van plan dit elk schrikkeljaar te doen.( Volgende keer doe ik 1 hexagon per week in de kleur van de gemiddelde week temp. ☺️ ) 2025 wil ik eerst sokken leren breien met hiel + teen op 4) 5 naalden. Bedankt voor de tips