Skip to Content

Granny Patchwork Deken

Granny Patchwork Deken

Een patchwork deken gemaakt van kleine grannies! Een prachtig patroon van Lucy van Attic24, heel geschikt voor het opmaken van restjes. Deze hele blogpost is wederom een vertaling van het patroon, alle lof behoort Lucy toe!

Ik maak niet vaak restjes op, omdat ik er erg van houd om inspiratie te halen uit alle prachtige kleuren van de overgebleven stukjes van leuke projecten. Vorig jaar zomer kwam ik echter tot de conclusie dat de berg nu toch wel erg groot werd. Het zijn allemaal restjes Stylecraft Special DK. Ik dacht dat er genoeg over zou zijn voor een hele deken, dus ik wilde kijken of ik alle restjes op kon maken.
Het zijn in totaal 23 kleuren Stylecraft Special DK: aspen, meadow, spring green, sherbet, cloud blue, turquoise, lavender, aster, wisteria, magenta, clematis, shrimp, plum, fondant, lipstick, saffron, pomegranate, teal, claret, violet, denim, emperor, en midnight.

Dit project begon op 21 augstus 2012 als een snel een makkelijk vakantieprojectje. Ziet er gezellig uit toch zo, aan de tuintafel?

Een maand later had ik 84 vierkantjes gemaakt, maar ik ging verder met andere projecten.

Ik begon weer naar de feestdagen en werd erg vrolijk van de 23 kleuren bij elkaar. Het is een beetje een spontaan, rommelig, gezellig project geworden.


Inmiddels is het project af en bestaat de deken uit 144 vierkantjes. Het heeft lang geduurd voordat ik wist wat ik met de rand wilde.

Eén van de kinderen van Lucy is heel bezitterig over de deken, op een schattige manier. Het lijkt soms wel een cape, zoals hij ermee door het huis rond rent. Het zou zomaar eens kunnen dat we deze deken meenemen kamperen en picknicken enzo.

De rand bestaat uit deze basis, gevolgd door 10 toeren granny clusters en daarna de Spot-On rand. Deze rand is ook gebruikt voor de Ripple deken.

Ik denk dat de rand van een deken een heel persoonlijk ding is en dat iedereen dat op een andere manier benadert. Als ik een granny deken maak, vind ik het leuk om er een hele brede rand omheen te maken. De rand wordt dan een frame voor de deken.
Zal ik dan nu maar laten zien hoe ik het gemaakt heb?

Een rommelige foto boven….
…en een hele nette foto beneden.

Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Het is een heerlijk casual dekentje geworden. Voor vrolijke tijden, vakanties en reisjes. Voor in het park en op het strand en aan de rivier en en en ….

Ik heb heel veel zin om deze deken te gebruiken, in het gras, op het bed, of ergens anders.

De deken is ongeveer 130 bij 130 centimeter, maar kan natuurlijk eenvoudig zo groot gemaakt worden als je wilt.

 
Nog een plaatje dan….

Wat vind je van de kleuren? Ik heb geprobeerd de donkere kleuren een beetje te verspreiden over de deken, maar heb het verder gewoon een beetje los gelaten.

Zie je hoe de rand het geheel rustiger maakt?

Ik heb gekozen voor een vrij dicht patroon voor de granny, zonder lossen aan de randen maar met 2 lossen in de hoeken.
Toer 1: 4 lossen, halve vaste om een ring te maken. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht niet af!
Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in de eerste hoekruimte. GEEN LOSSEN LANGS DE RANDEN. In de volgende ruimtes doe je (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes). In de eerste ruimte doe je nog 3 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.
Toer 3: 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in hoekruimte. GEEN LOSSEN LANGS DE RANDEN. 3 stokjes in “ruimte” tussen stokjesclusters, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, 3 stokjes in ruimte langs de zijkant. Herhaal tot je rond bent, in de allereerste hoekruimte doe je nog 3 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten.
Toer 4 en 5: 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde hoekruimte. GEEN LOSSEN LANGS DE RANDEN. *3 stokjes in elke ruimte tussen de clusters, met (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in de hoekruimtes.* Herhaal van * tot * totdat je rond bent. In de allereerste hoekruimte doe je nog 3 stokjes, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.
Ik heb in de vijfde ronde met de Join-As-You-Go methode de vierkantjes aan elkaar gezet.

RAND


BunnyMommy beschrijft heel duidelijk hoe je een strakke rand maakt als je met grannies werkt. De kleuren van de komende paar foto’s zijn anders, maar het idee is hetzelfde!
In onderstaande foto’s zie je hoe je grannies er ongeveer uit komen te zien langs de randen. Niet echt recht! Zie je de twee gaten waar je de 2-lossen van de hoek gemaakt hebt?

Hoe je dit kunt oplossen is eigenlijk vrij simpel. In de eerste hoek maak je eerst een stokje (zie foto beneden).

Daarna haak je twee stokjes samen in dezelfde hoekruimte én de volgende hoekruimte. Sla de draad om, steek de naald in de eerste hoekruimte, sla de draad om, trek een lusje door de steek (3 lusjes op de naald), sla de draad om, haal door 2 lusjes heen (2 lusjes op de naald)…

Sla de draad om, naald in volgende hoekruimte, sla de draad om en trek terug door de lossenruimte (4 lusjes op je naald)….

Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen (3 lusjes op de naald)…

Sla de draad om en haal door alledrie de lusjes in één keer heen. Je hebt nu 2 stokjes samengehaakt.

Daarna heb ik nog een stokje gemaakt in de tweede hoekruimte.

Daarna ga je weer door met een cluster van 3 stokjes tussen de clusters van 3 stokjes in.


Na deze eerste rand, maak je nog 9 toeren granny clusters.

Daarna begin je aan de Spot-on rand.

Hierboven zie je de restjes die ALSNOG over waren na het maken van de deken…
Nog één plaatje van de Granny Patchwork deken: 

Granny Patchwork Deken

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!