Gratis Haakpatroon deken – beginners en gevorderden – Corner To Corner haken
De corner-to-corner steek is een hele gave techniek waarmee je pixeldekens kunt haken, of patchwork dekens met een hele dichte structuur.
In het voorbeeld is een dekentje gehaakt in drie kleuren Baby Merino wol, op haaknaald 2,5. Je kunt de deken met elk gewenst materiaal en in elk gewenst oppervlakte haken. Als je kunt lezen, lossen, halve vasten en stokjes kunt maken, dan kun je deze deken al haken!
Heb je liever een advertentievrije versie van dit patroon, in PDF-formaat zodat je het gemakkelijk kunt printen, waarmee je ook nog eens Een Mooi Gebaar steunt? Klik dan op deze link en schaf het patroon aan!
Are you looking for the English version of this pattern? Click here for the free version, or here to buy the ad-free PDF!
In dit patroon ga ik spreken over “banen” in plaats van toeren. In de foto zie je, aangegeven met de witte streep, een baan over meerdere vierkanten doorlopen. Het is de bedoeling dat in die baan de oriëntatie van je stokjes steeds hetzelfde is: alle blokjes in één baan hebben dezelfde richting (horizontaal of verticaal) en dezelfde oriëntatie (voorkant of achterkant). Ook spreek ik over “blokjes”. In de foto zie je één blokje in een cirkeltje staan. Dat blokje heeft verticale stokjes die je van de voorkant ziet. Alle blokjes eromheen zijn horizontaal en je kijkt naar de achterkant. Alle blokjes diagonaal om het cirkeltje hebben weer dezelfde richting en oriëntatie als het blokje in het cirkeltje, zie je dat? Die vormen dus samen een diagonale baan. Het totale oranje vierkantje in beeld bestaat uit 6 x 6 blokjes. Als je de techniek onder de knie hebt, kun je er ook voor kiezen om 4 x 4 of 5 x 5 of 7 x 7 etc te kiezen.
Deel je je resultaat met me? Dat kan via @eenmooigebaar op Instagram, of via mijn Facebookpagina. Vragen stellen mag ook altijd, graag en gezellig zelfs!
We gaan eerst de onderste verticale strip van de deken maken. Het eerste blokje is de rechteronderhoek van de deken.
Vierkant 1
Baan 1
6 lossen.
Stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald. Je hebt nu je eerste blokje gehaakt. Je eerste baan is meteen ook klaar. Eitje, niet?
Baan 2
6 lossen. Stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald.
Je hebt nu 2 blokjes die haaks op elkaar staan. Klap het eerste blokje, uit baan 1, omhoog. Je haakt nu een halve vaste in de 3-lossenruimte van het eerste blokje.
3 lossen,
3 stokjes in dezelfde ruimte. Je tweede baan is al af! Gaat ’t goed?
Baan 3
6 lossen
Stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald.
Klap de banen 1 en 2 weer om, zodat je met je haaknaald in de 3lossenruimte van het laatste blokje van baan 2 terecht komt.
Halve vaste, 3 lossen
3 stokjes in die 3lossenruimte.
Nu is de 3lossenruimte van het volgende blokje al vlakbij je haaknaald. Halve vaste, 3 lossen, 3 stokjes in die volgende 3lossenruimte.
Baan 4
6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald.
Klap baan 1-3 om, zodat je met de haaknaald bij het laatste blokje van baan 3 kan. Halve vaste in 3lossenruimte.
3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 3, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in laatste blokje van baan 3, 3 lossen, 3 stokjes in lossenruimte.
Baan 5
6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald. Klap baan 1-4 om, zodat je met de haaknaald bij het laatste blokje van baan 4 kan. Halve vaste in 3lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in laatste blokje van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in lossenruimte.
Baan 6
6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald. Klap baan 1-5 om, zodat je met de haaknaald bij het laatste blokje van baan 5 kan. Halve vaste in 3lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 5, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 5, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 5, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in laatste blokje van baan 5, 3 lossen, 3 stokjes in lossenruimte.
Begin je al een beetje te wennen aan het patroon? Dat is mooi, want in de volgende toer gaan we leren minderen 😉
Baan 7
3 lossen, halve vaste in 3lossenruimte van het laatst gehaakte blokje.
3 lossen
3 stokjes in dezelfde ruimte. (Halve vaste in volgende 3 lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte) x 4. Halve vaste in volgende lossenruimte.
Baan 8
3 lossen, keer, halve vaste in 3lossenruimte van laatstgemaakte blokje van baan 7. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. (Halve vaste in volgende 3lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte) x 3. Halve vaste in volgende lossenruimte.
Baan 9
3 lossen, keer, halve vaste in 3lossenruimte van laatstgemaakte blokje van baan 8. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. (Halve vaste in volgende 3lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte) x 2. Halve vaste in volgende lossenruimte.
Baan 10
Bijna klaar! 3 lossen, halve vaste in 3lossenruimte van laatstgemaakte blokje van baan 9. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Halve vaste in volgende lossenruimte.
Baan 11
3 lossen, halve vaste in laatstgemaakte blokje van baan 10. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte. Halve vaste in volgende blokje van baan 10. BELANGRIJKE LAATSTE STAP: 3 lossen, keer om, halve vaste in hoek.
Leg het blokje zo neer dat het beginstaartje in de rechteronderhoek zit en het uiteinde staartje in de linkerbovenhoek. Doe een steekmarkeerder door de voorkant. Dit is de rechteronderhoek van je deken. De langste diagonale lijn heeft nu verticale stokjes die je van de achterkant bekijkt, klopt dat? Dit is overigens anders als je met meer of minder dan 6 blokjes werkt, maar het is belangrijk om er even naar te kijken en het te onthouden.
Vierkant 2
Je begint elk blokje in de rechteronderhoek van dat blokje. Voor vierkantje 2 betekent dit dat je in de hoek links van de hoek begint waar je geëindigt bent op vierkantje 1. (Dit vond ik het lastigste stukje hihi, ik ben niet zo goed met rechts en links en spiegelen enzo!)
Baan 1
Hecht aan met een halve vaste in de 3-lossenruimte in de linkeronderhoek van vierkant 1. 6 lossen
Stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald.
Het is nu heel belangrijk om te kijken naar hoe je blokjes op vierkantje 1 geörienteerd zijn. Je ziet op vierkantje 1 steeds dat horizontaal en verticaal elkaar afwisselen, evenals voorkant en achterkant. Je wilt dat dat patroon steeds doorloopt in banen. Dus als het blokje waar je tegenover bent voorkant-horizontaal is, dan wil je dat het blokje op vierkant 2 achterkant-verticaal is.
Halve vaste in volgende halve vaste van vierkant 1.
In onderstaande foto zie je in het oranje een horizontale voorkant. Het blokje direct daaronder zijn verticale stokjes die je van de achterkant ziet.
Baan 2
3 lossen, halve vaste in volgende halve vaste van vierkant 1. 3 lossen, keer om.
3 stokjes in 3lossenruimte, halve vaste in 3lossenruimte van baan 1.
3 lossen, 3 stokjes in dezelfde 3lossenruimte.
Baan 3
6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Keer je werk. (Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 2. 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte) x 2. Halve vaste in volgende halve vaste van vierkantje 1.
Baan 4
3 lossen, halve vaste in volgende halve vaste op eerste vierkant.
3 lossen, keer je werk, 3 stokjes in zojuist gehaakte 3lossenruimte. (Halve vaste in volgende 3lossenruimte, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde 3lossenruimte) x 3. Halve vaste in volgende halve vaste van vierkant 1.
Baan 5
6 lossen, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de naald. Klap baan 1-4 om, zodat je met de haaknaald bij het laatste blokje van baan 4 kan. Halve vaste in 3lossenruimte. 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte. Halve vaste in laatste blokje van baan 4, 3 lossen, 3 stokjes in lossenruimte. Sluit met een halve vaste in de volgende halve vaste van vierkant 1.
Baan 6
3 lossen, halve vaste in allerlaatste halve vaste van vierkant 1, 3 lossen, keer om. 3 stokjes in lossenruimte. (Halve vaste in volgende 3lossenruimte van baan 5, 3 lossen, 3 stokjes in 3lossenruimte) x 5.
Baan 7-11
Maak het vierkant af zoals je ook vierkant 1 afgemaakt hebt.
Hecht af en werk de draadjes van beide blokjes weg.
Vierkant 3-….
De overige vierkanten in deze rij maak je allemaal op dezelfde manier aan elkaar vast. Als je de gewenste breedte van de deken hebt bereikt, ga je verder boven het allereerste vierkantje dat je haakte.
Tweede rij
Ook voor de tweede (en elke volgende rij) begin je steeds in de rechteronderhoek van het nieuwe blokje. Dit is de rechterbovenhoek van het allereerste vierkantje dat je haakte. Je haakt daar eigenlijk weer op exact dezelfde manier het volgende blokje, alleen moet je even goed kijken naar de oriëntatie van het blokje. Je begint met een halve vaste in de rechterbovenhoek van het allereerste vierkantje en haakt dan 3 lossen.
Nu haak je eerst een halve vaste aan de andere kant van hetzelfde blokje en dan 3 lossen. Je moet namelijk draaien om dezelfde oriëntatie van stokjes te bereiken.
Keer je werk, 3 stokjes in de 3-lossenruimte die je net gemaakt hebt. Je ziet op onderstaande foto dat het nu gelukt is om een blokje te maken met verticale stokjes op het onderliggende blokje met horizontale stokjes. Gefeliciteerd!
Nu lukt het als het goed is om dit vierkant gewoon af te haken. Let op dat je wel in het eerste vierkant de halve vaste maakt en niet stiekem al in het vierkant linksonder. Dit is trouwens ook het punt waarom het belangrijk is om al je blokjes in de bovenhoek van je vierkant te stoppen, dus echt die laatste 3 lossen en halve vaste niet vergeten!
Maak het vierkant af zoals je gewend bent.
Nu komt de allerlaatste variant van het vierkant die je moet kunnen maken 😉
Hecht met je nieuwe kleur aan in het kruispunt met een halve vaste.
3 lossen, halve vaste in het volgende blokje op hetzelfde onderste vierkant. Keer je werk, 3 lossen, 3 stokjes in de zojuist gemaakte 3-lossenruimte. Check hier de oriëntatie van je blokje: staan de stokjes haaks op de stokjes ernaast en eronder?
Halve vaste in het onderste blokje van het bovenste vierkant, 3 lossen, halve vaste in het blokje boven je halve vaste, 3 lossen.
Keer je werk, 3 stokjes in de laatst gehaakte lossenruimte. Halve vaste in eerste blokje van dit vierkant, 3 lossen, 3 stokjes in lossenruimte. Halve vaste op volgende blokje van onderste vierkant.
Haak op deze manier door tot je de gewenste oppervlakte van de deken hebt bereikt.
Heb je genoten van dit patroon? Heb je vragen of opmerkingen, of wil je je resultaat laten zien? Super leuk! Je kunt mij bereiken via Instagram @eenmooigebaar of via mijn Facebook-pagina.
Ik heb om deze deken een randje met olifantjes gehaakt. Schattig he? Het patroon daarvoor vind je hier.
Meer patronen van Een Mooi Gebaar
Blij met dit gratis patroon?
Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.
Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!
Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina
Marian
Monday 2nd of March 2020
Vraagje : ik haak met deze steek een driehoeksjaal. Maar de sjaal 'waaiert uit'. Ik dacht dat ik altijd een recht hoek zou houden maar hoe meer ik haak, hoe meer het lijkt of ik teveel steken krijg. Het lijkt echt op een waaier. Enig idee hoe dit komt? Of is dat normaal? Alvast bedankt!
Iris van Meer
Thursday 5th of March 2020
Hallo Marian, zou je me een foto kunnen sturen van wat er gebeurt?
Veerle
Sunday 16th of June 2019
Hoj Iris! Hoeveel bollen wol heb je gemiddeld voor dit deken nodig (van hoeveel gram)? Groetjes! Veerle
Iris van Meer
Tuesday 25th of June 2019
Dat ligt er helaas aan hoe groot je de deken wilt maken en welk materiaal je ervoor wilt gebruiken. Als je een proeflapje maakt en dat weegt, krijg je een beetje een idee van hoeveel garen je nodig hebt!