Skip to Content

Een Mooi Gebaar Spiraal

Een Mooi Gebaar Spiraal

For English, click here

Hallo! Wat leuk dat je dit blogje leest. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een spiraal te haken.

Liever een patroon zonder advertenties? Koop dan hier dit patroon voor maar €4.99! Daarmee stel je mij tevens in staat om een nieuw bolletje wol te kopen voor een volgend ontwerp <3

icon-5-1

 

Het staat je vrij om dit patroon te maken en naar eigen inzicht aan te passen. Je mag het resultaat ervan ook verkopen, maar noem dan even m’n naam. Ik zou het super leuk vinden als je me foto’s van jouw unieke resultaat stuurt op Facebook of Instagram (@eenmooigebaar of #eenmooigebaar), dan kunnen we allemaal meegenieten! Je mag de link naar dit patroon natuurlijk overal verspreiden, maar gebruik de foto’s liever alleen na toestemming 🙂 Noem je ook even mijn website als je ergens je resultaat deelt? Hoe meer mensen van de website horen, hoe meer kansen ik krijg om gave patronen te blijven vertalen en ontwikkelen voor jullie (en voor mezelf hihi).

Materialen

De spiraal in het voorbeeld is gehaakt met 16 kleuren Yarn and colors Must-Have (Golden Glow (011), Sunflower (014), Papaya (017), Sunset (021), Pepper (032), Cardinal (031), Red Wine (030), Purple Bordeaux (050), Lilac (055), Grape (054), Amethyst (058), Sapphire (068), Blue Lake (066), Green Ice (075), Opaline Glass (074) en Grass (082). Per kleur gebruik je ongeveer 5 gram, handig dus voor de restjes die je nog hebt liggen.

De haaknaald is 2mm (bij het vastzetten aan de ring 2,5mm), de ring heeft een doorsnede van 40 centimeter. Je hebt ook nog evenveel steekmarkeerders nodig als je kleuren hebt. Het patroon is inmiddels één keer getest, maar het kan zijn dat je door andere spanning of ander materiaal op een andere telling uitkomt. Blijf daarom zelf goed kijken wanneer het gaat golven: bij golven heb je teveel steken of te lage steken.

Ander materiaal

Het staat je natuurlijk helemaal vrij om met ander materiaal, een andere hoeveelheid kleuren of een andere maat haaknaald te werken. Ik kan je dan alleen niet garanderen dat het patroon blijft kloppen. Ik denk dat de eerste 4/5 toeren wel overal hetzelfde zullen zijn. Daarna zul je even moeten kijken naar de kant die je steken ophellen: hellen ze in de richting waarin je aan het haken bent, dan hoef je nog niet te meerderen. Hellen ze “terug” naar waar je vandaan komt, dan is het dus eigenlijk soort van te krap, en dan moet je gaan meerderen in je volgende ruimte. In de foto hieronder zie je dat de laatste drie/vier groepjes steken in alle kleuren al “terug” hellen. Dit projectje trok dus ook krom, er was te weinig gemeerderd.

Vooral bij de paarse kun je goed zien dat de eerste drie groepjes (vanuit het midden bekeken) “vooruit” hellen: dat is dus wat je wil, rechtop of vooruit. Hoop dat het zo duidelijk genoeg beschreven is :)!

Je kunt op twee manieren meerderen: hogere steken (dus stokjes in plaats van halfstokjes, of driedubbelstokjes in plaats van dubbelstokjes) of méér steken (dus 5 stokjes in plaats van 4). Zorg ervoor dat je de lossenruimtes dan ook steeds groter maakt, om al die steken naast elkaar mooi kwijt te kunnen.

Systematisch werken

Je bollen gaan gigantisch in de knoop als je niet systematisch werkt 🙂 Heel meditatief klusje hoor, om ze weer los te peuteren, maar je kunt het ook voorkomen. Ik heb 8 bollen aan de ene kant liggen en 8 aan de andere kant, ik zit zelf in het midden met de cirkel op schoot. Ik verplaats steeds de bol die rechts vooraan ligt naar linksvooraan; de bollen liggen op de goede volgorde om me heen. De bol die aan de beurt is wordt verplaatst, evenals de bol die dan linksachteraan ligt, die gaat naar rechtsachteraan om de rijen gelijk te houden. Gaat niet snel, maar voorkomt wel gigantische knooppartijen.

Haakpatroon voor de Een Mooi Gebaar Spiraal

Toer 1

Haak in een willekeurige kleur een magische ring met: 1 losse, 2 vasten, 1 losse. Doe een steekmarkeerder in lusje. Daarna (staande-vaste, vaste, 1 losse, steekmarkeerder in lusje) in elke nieuwe kleur op de goede volgorde in de magische ring tot je kleuren op zijn. Ring dichttrekken. Losse draadjes wegwerken (doe dit meteen, anders word je denk ik gek omdat je niet kan zien wat je aan het doen bent…)

Toer 2

(1 vaste tussen 2 vasten van volgende kleur in, 1 losse, steekmarkeerder in lusje) in een willekeurige kleur, daarna steeds de erop volgende kleur, tot je rond bent. Werk systematisch, begin bijvoorbeeld altijd bij rood, dan weet je wanneer je ‘m weglegt ook weer waar je verder moet!

Toer 3

(1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse, steekmarkeerder in lusje) in willekeurige kleur en elke daarop volgende kleur tot je rond bent.

Toer 4

Herhaal toer 3.

Toer 5

(1 halfstokje in 1-lossenruimte, 1 losse, steekmarkeerder in lusje) in willekeurige kleur en elke daarop volgende kleur tot je rond bent.

Toer 6

(2 halfstokjes in 1-lossenruimte, 1 losse, steekmarkeerder in lusje) in willekeurige kleur en elke daarop volgende kleur.

Toer 7

herhaal toer 6.

Toer 8

herhaal toer 6.

Toer 9

herhaal toer 6.

Toer 10

herhaal toer 6.

Toer 11

(2 halfstokjes, 2 lossen)

Toer 12

herhaal toer 11.

Toer 13-15

(3 halfstokjes, 2 lossen)

Toer 16

(3 halfstokjes, 3 lossen)

Toer 17-20

(4 halfstokjes, 3 lossen)

Toer 21

(4 stokjes, 3 lossen)

Toer 22-26

herhaal toer 21

Toer 27

(4 stokjes, 4 lossen)

Toer 28

(5 stokjes, 4 lossen)

Toer 29-32

(5 dubbelstokjes, 5 lossen)

Toer 33

6 driedubbelstokjes in alle lossenruimtes, haak geen lossen, steekmarkeerder gaat dus in het laatste driedubbelestokje.

Let op: in de onderstaande foto zie je twee keer 6 driedubbelstokjes, dit klopt niet, de cirkel werd dan niet strak. Het idee is dus dat er best nog wat ruimte over is tussen mandala en ring voordat je ‘m vast gaat zetten. Voor mij was dit in onderstaande foto nog teveel ruimte, dus heb ik het laatste stukje in elke kleur uitgehaald (de patroonbeschrijving is goed). 

Toer 34: hier ga je de mandala aan de 40 centimeter ring vastmaken. Wissel naar een haaknaald halve maat groter. Halve vaste om de ring, dan 5 vasten, steekmarkeerder in lusje, herhaal voor elke kleur.

Let op: Zorg ervoor dat de lasnaad tussen twee kleuren in valt en niet onder één kleur, want dan kun je niet meer goed schuiven met de kleur.

Ik had in totaal 30 vasten van elke kleur nodig. Ik raad je aan om steeds in groepjes van 10 tot 15 steken te werken en goed te schuiven en te kijken of je nog ruimte over hebt. Zorg ervoor dat je cirkel helemaal gevuld is, met elke kleur evenveel.

Als je van elke kleur genoeg steken hebt, kun je onzichtbaar afhechten. Knip daarvoor de draad af, trek de draad uit de lus. Draad in de naald,  onder beide lusjes van eerste vaste van de volgende kleur door, helemaal doortrekken.

Vervolgens steek je de draad midden in de laatst gehaakte vaste van de kleur draad.

Nu is de steek “onzichtbaar” afgehecht.

Werk nu de draadjes aan de achterkant van de ring nog even weg door ze onder een aantal andere draden door te steken de ene kant op en dan vervolgens ook de andere kant op.

Klaar!

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Spiraal mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Lucas

Saturday 25th of June 2022

Hoi Iris,

Na lang aarzelen heb ik besloten een poging te wagen om dit project te tackelen, want oh wat een gedoe maar oh wat gaaf als het lukt :)

Ik gebruik precies de Yarn&Colors kleuren die jij noemt. Ik ben nu bij de 2e toer en wat me opviel is de kleurvolgorde bij blauw/groen - in mijn beleving zouden Green Ice en Opaline Glass andersom moeten - Green Ice is groenblauw en Opaline Glass toch wel echt (licht)blauw. Dus ik zou denken Blue Lake, Opaline Glass, Green Ice, Grass. Zelf heb ik het nog even gefixt door eentje uit te halen en een plekje op te schuiven aan de magische ring, maar misschien is dit het updaten waard? Of misschien is mijn kleurbeleving gek, dat kan natuurlijk ook xD

Hoe dan ook, dank voor het delen van dit patroon, het ziet er supermooi uit! Nu maar hopen dat die van mij net zo mooi wordt.

Hartelijke groet,

Lucas

Michelle

Monday 14th of February 2022

Hi Iris, wat een leuk patroon! Ik ben bezig met een spiraal voor een 60 cm ring. Enig idee hoe ik de extra toeren kan haken?

Iris van Meer

Wednesday 16th of February 2022

Hi Michelle! Je kunt denk ik, als je zover bent, zelf goed inschatten wanneer je moet steken meerderen en wanneer je steken moet verhogen :)

Joke Bos

Monday 2nd of March 2020

Goed idee om de kleuren apart te houden. Heb zelf een doosje van karton gemaakt met lage opstaande rand, af en toe doosje een kwart slag draaien i.p.v. de bolletjes verplaatsen. Waar kan ik een foto plaatsen?

Petra

Thursday 20th of February 2020

Mooi patroon met zo te zien duidelijke uitleg met duidelijke foto's. Ik ga hem zeker een keer uitproberen, vind hem erg mooi!

Darlene

Tuesday 6th of August 2019

Can anyone transfer this pattern in English

Iris van Meer

Wednesday 4th of September 2019

Yes! It's done. You can find it here:

http://eenmooigebaar.nl/crochet-patterns/een-mooi-gebaar-spiral/