Skip to Content

Hartjesdeken

Hartjesdeken

Een heerlijk projectje voor een haakpatroon van een hartjesdeken waarbij je, als je de eerste rij hartjes eenmaal gemaakt hebt, best een goed gesprek kunt voeren of een fijne serie kunt kijken als je daar zin in hebt. Ik maakte de deken voor in het ledikantje van mijn dochter, zodat ze dit najaar lekker warm haar dutjes kan doen. De hartjesdeken is te maken met elk gewenst materiaal, in elke gewenste afmeting.

Haakpatroon Hartjesdeken

hartjesdekenproeflapje

Toer 1: Hoofdkleur: Zet al hakend evenveel stokjes op als je de deken breed wilt hebben. Het totale stokjesaantal moet een veelvoud van 6 + 1 zijn. Mijn deken is 169 stokjes breed (ongeveer 1.05m)

hartjesdeken toer 1

Toer 2: Hoofdkleur: In elk stokje een vaste. Bij de laatste steek wissel je van kleur door de vaste af te maken met de nieuwe kleur.

hartjesdeken toer 1 en 2

Toer 3: met de contrastkleur: 2 lossen, keer je werk. Haak een begin3stokjescluster: maak twee stokjes, maar sla de laatste stap van elk stokje over. Je eindigt dan met drie lussen op je naald, haal daar in één keer de draad doorheen. *2 lossen. Sla 5 steken over. Maak een hartje: (3stokjescluster, 2 lossen, 3stokjescluster).* Herhaal van * tot * totdat je bij de allerlaatste steek bent. Daar maak je één 3stokjescluster, wat je afmaakt met de hoofdkleur.

Toer 4: met de hoofdkleur: losse, vaste in dezelfde steek. *2 lossen, verlengde vaste in de middelste drie steken van toer 2, 2 lossen, vaste in 2-lossenruimte van toer 3*. Herhaal van * tot * totdat je aan de overkant bent. Eindig met een vaste in het begincluster.

Toer 5: 3 lossen, keer je werk, *stokje in lossenruimte, stokje in vaste, stokje in lossenruimte, stokje in elke van de drie vasten*. Herhaal van * tot * totdat je aan de overkant bent, eindig met een stokje in de beginvaste.

dsc_1633

Toer 6: vaste in elk stokje.

dsc_1635

Haakpatroon hartjesdeken vervolg

Herhaal dit patroon tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Vergeet niet om af en toe tussendoor je draadjes weg te werken, anders wordt dit een hels karwei.

Rand

Toer 1: met de basiskleur vasten rondom, met 3 vasten in de hoeken. Op de kanten met de hartjes moet je even uitvogelen hoeveel vasten per steek, ik had ongeveer 2 vasten in de stokjes, één vaste in de vaste, 2 vasten in de hartjes. Doe een stuk van 20/30 cm en kijk dan even of het niet trekt.

dsc_1638

Toer 2: basiskleur granietsteek: *vaste, losse, steek overslaan, vaste*. Rondom herhalen, met in de hoeken *vaste, 2 lossen, vaste* in dezelfde steek.

Toer 3: contrastkleur: weer granietsteek, je doet een vaste in de lossen van de vorige toer, dan een losse, dan weer een vaste in de lossenruimte van de vorige toer. In de hoeken weer *vaste, 2 lossen, vaste*.

dsc_1639

Toer 4: herhaal toer 3 met de basiskleur.

dsc_1640

Toer 5: vasten rondom, dus in elke vaste en in elke lossenruimte. 3 vasten in de hoek. Hecht af en werk de draadjes weg.

dsc_1646

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Carin

Monday 3rd of October 2016

Prachtig !!