Skip to Content

Koningsdag Kroontje

Koningsdag Kroontje

Kroontje om Waxinelichtje

Super leuk klein patroontje om een leuke koningsdag uitstraling te geven aan je waxinelichtjes op de tafel. En natuurlijk ook leuk in andere kleurvarianten.

Materialen

Wat heb je nodig? Niet heel veel. Ik gebruikte voornamelijk restjes. Onze versie is natuurlijk een koningsdag versie maar je kunt dit waxinelichtje kroontje ook maken van leuke vrolijke lente of zomer kleurtjes om je tuintafel mee op te pimpen.

Garen: restjes katoen in de kleuren blauw, wit, rood en oranje

Haaknaald: 2,5 mm, is je waxinelichtje nu iets groter dan 5 cm, pak dan een haaknaald 3.0 mm.

Overig: Stopnaald, schaar, glazen waxinelichtjes houder van 5 cm doorsnee.

Gebruikte Steken

Losse: Om een losse te maken sla je de draad om de naald en trekt deze door het lusje om de naald heen.

Halve Vaste: Steek de naald in een steek en haal een lusje op, die je meteen door de steek én het lusje op je naald haalt, zodat je nog maar één lusje op je naald hebt staan. Een halve vaste wordt vaak gebruikt bij het sluiten van de toer.

Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek je de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald.

Halfstokje.: Sla je de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal de draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt.

Stokje: Sla je de draad om je naald, steek deze in een steek en haal een lusje daardoorheen, zodat er drie lusjes op de naald staan. Vervolgens haal je een lusje op en trekt deze door twee lusjes op de naald. Nu heb je nog twee lusjes over. Je haalt weer een draad op en trekt deze door de laatste twee lusjes heen.

Al hakend vasten opzetten: klik de link voor de uitgebreide foto uitleg. Mocht je de lange draad methode kennen, dan kun je die hier ook gebruiken. Binnenkort maken we hier ook een turotial voor.

Haakpatroon Kroontje

Toer 1: begin met blauw, zet al hakend 40 vasten op, maak nu de ketting rond door te sluiten met een halve vaste in de 1e losse. [40 steken]

Toer 2: 2 lossen (telt NIET als 1e steek), halfstokje in dezelfde steek, 39 x halfstokje, sluit met een halve vaste in het 1e halfstokje [40 steken]

Toer 3: hecht nu aan met wit door de draad gewoon door de lus te halen en haak 2 lossen (telt NIET als 1e steek), stokje in dezelfde steek, 39 x stokje, sluit met een halve vaste in het 1e stokje [40 steken]

Mocht je het moeilijk vinden om die 1e steek weer te vinden, markeer deze dan met een steekmarkeerder meteen als je hem gehaakt hebt, dan kun je je niet meer vergissen.

Toer 4: hecht nu aan met rood op dezelfde manier, 2 lossen (telt NIET als 1e steek), halfstokje in dezelfde steek, 39 x halfstokje, sluit met halve vaste in het 1e halfstokje [40 steken]

Toer 5: hecht nu aan met oranje, 1 losse (telt NIET als 1e steek), vaste in dezelfde steek, 39 x vaste, sluit met een halve vaste in de 1e vaste [40 steken]

Toer 6: 1 losse (telt NIET als 1e steek), vaste in dezelfde steek, *5 lossen, sla 3 steken over, vaste in volgende steek*, herhaal tussen * * 9 keer, 5 lossen, sluit met een halve vaste in de 1e vaste [10 vasten, 10 x 5lossenruimte]

Toer 7: halve vaste in de 5lossenruimte, *7 vasten in de boog, 1 halve vaste in de vaste*, herhaal tussen * * 10 keer, de laatste halve vaste is meteen de sluiting van de ring, hecht nu af en werk alle draadeinden netjes weg.

Je kroontje is af. En misschien heb nu wel zin gekregen in meer. Ga lekker aan de gang met meerdere kleuren en maak van je terras tafel een fleurige bedoeling.

Verder op de site vind je nog allerlei leuke patroontjes om de tuintafel nog verder aan te kleden. Kijk bijvoorbeeld bij leuke omgehaakte potjes of leuke bloem onderzetters.