Skip to Content

Scrubbies haken – Wasbare Wattenschijfjes

Scrubbies haken – Wasbare Wattenschijfjes

Je kunt deze scrubbies haken voor jezelf, voor moederdag, als leuk duurzaam cadeautje. Om deze duurzame scrubbies te haken heb je slechts weinig garen nodig: het is een ideaal restjes project.

Dit haakpatroon voor scrubbies haken bestaat uit twee delen: het maken van de scrubbies en het maken van een handig opbergmandje ervoor. Je kunt uiteraard ook alleen de wattenschijfjes haken. Je kunt de wattenschijfjes ook nog versieren met een ophanglusje voor tijdens het wassen.

Het mandje wordt gehaakt met de tricotsteek. Daarbij haak je ‘gewone’ vasten, maar je steekt ze op een andere plek in. Je steekt ze tussen de V lusjes van de vaste van de toer eronder in, niet onder de bovenste twee lusjes zoals gebruikelijk.

Er staat een uitgebreide foto-tutorial van deze steek hier op de website. Heb je liever een video-uitleg voor links- en rechtshandigen van deze en vele andere steken? Die vind je terug in de Steek-o-Theek in de Een Mooi Gebaar Club als onderdeel van je abonnement!

Materialen

  • Scheepjes Softfun kleur 2617 (rood) en 2426 (wit)
  • Haaknaaldmaat 4 mm
  • Stopnaald en schaar

Je kunt de wattenschijfjes uiteraard ook met ander garen haken. Kies bij voorkeur voor garen dat makkelijk (heet) wasbaar is.

Afmetingen

De wattenschijfjes zijn ongeveer 6 a 6,5 cm doorsnee. Het komt niet zo precies: sommige mensen houden van grotere wattenschijfjes dan anderen, dus als de jouwe groter uitvallen is dat geen probleem.

De bodem van het mandje heeft bij mij een doorsnee van circa 9 cm, zodat de wattenschijfjes er gemakkelijk inpassen. Het mandje loopt iets taps toe (het haken van tricotsteken gaat strakker dan van ‘normale’ vasten), dus de opening is circa 8 cm. Zo blijven de scrubbies er goed inliggen, ook als je tegen het mandje aanstoot.

Stekenuitleg voor je Scrubbies haken

  • Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald heen.
  • Puffsteek: sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en steek de haaknaald in dezelfde aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op) x 2. Je hebt nu 7 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 7 lusjes heen.
  • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
  • Tricotsteek: bekijk hier de uitgebreide tutorial van de tricot steek

Wasbare wattenschijfjes – Scrubbies haken

Toer 1: magische ring, met daarin: 2 lossen (telt niet als steek), *puffsteek, 2 lossen* 8 keer, halve vaste in eerste puffsteek om toer te sluiten.

Toer 2: 2 lossen (telt niet als steek), puffsteek in de volgende steek, 1 losse, *puffsteek in volgende 2-lossenruimte, 1 losse, puffsteek in volgende puffsteek, 1 losse* herhaal rondom, halve vaste in eerste puffsteek om toer te sluiten.

Toer 3: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek. *Vaste in volgende puffsteek, vaste in volgende 1-lossenruimte* herhaal rondom. Hecht onzichtbaar af.

Maak er zoveel je wilt 🙂 In het mandje passen er zo ongeveer 5-6

Mandje voor je scrubbies haken

Toer 1: 6 vasten in een magische ring

Toer 2: 2 vasten in elke vaste

Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [18]

Toer 4: *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [24]

Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [30]

Toer 6: *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [36]

Toer 7: *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [42]

Toer 8: *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [48]

Toer 9: *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* herhaal rondom [52]

Toer 10: vaste in achterste lus van elke steek [52]

Toer 11-20: tricotsteek in elke steek. Hecht onzichtbaar af. [52]

*Nog nooit de tricotsteek gehaakt? Kijk in de handige stap voor stap tutorial:

Hoe is jouw mandje geworden? Welke kleuren heb je gebruikt?


Meer duurzame haakpatronen en tutorials?

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!