Skip to Content

Laptophoes

Laptophoes

Voor laptops zijn allerlei sleeves in de omloop. In mijn zoektocht kwam ik vooral saaie zwarte en grijze tegen, of hele dure. Veel leuker om er zelf één te maken dus! Ik koos 6 verschillende kleuren restjes 100% katoen garen uit, pakte haaknaald 3 en ging aan de slag.

De hoes kun je op ieder formaat aanpassen. Het idee is simpel: je start met een lossenketting, daarin haak je om en om een (puff, losse, 1 overslaan) tot je bij het eind bent. In de eerste en laatste steek meerder je. In de volgende toer kijk je of je nog meer moet meerderen (bij een dikke laptop), of dat de bodem al dik genoeg is (bij een dunne ereader). Meerderen doe je weer alleen op de hoeken. Als je bodem dik genoeg is, stop je met meerderen en ga je óf in spiralen, óf door steeds de toer te sluiten omhoog. Ik wilde meerdere kleuren, dus heb steeds de toeren gesloten, omdat je anders van die vreemde kleurovergangen krijgt.

Toer 1

56 lossen, puffsteek in 4e losse vanaf de haaknaald, 1 losse, losse overslaan, puff in volgende losse. In de laatste losse doe je (puff, 2 lossen, puff, 2 lossen, puff). Daarna (1 losse, puff in dezelfde losse als daarnet) tot einde. In de laatste doe je weer (puff, 2 lossen, puff, 2 lossen, halve vaste in eerste puff.

Toer 2

Halve vaste naar lossenruimte, lusje optrekken tot puffhoogte, puff in dezelfde ruimte. (1 losse, puff in volgende ruimte) rondom, halve vaste in eerste puffsteek.

Herhaal toer 2 tot je de hoogte van de laptop bereikt hebt.

Mijn laptop heeft een beetje een rare vorm, die is in het midden dikker dan aan de randen. Ik heb daarom de laatste twee toeren van de hoogte geminderd, door de eerste ophaal van t lusje in de ene lossenruimte te doen en de volgende 2 ophalen van de lusjes in de volgende lossenruimte. Valt nauwelijks op! (in onderstaande foto zie je de lichtere kleur precies middenin het scherm waar geminderd is).

Je kunt hier besluiten dat het genoeg is. Voor een ereader of telefoon zou ik het zo prima hebben gevonden, maar m’n laptop wilde ik toch nog verder beschermen, dus heb ik een schuine flap eraan gehaakt.

Flap

Hecht kleur aan in de hoek. Haak tot de volgende hoek in het patroon wat je gewend bent.

*Keer om, halve vaste in eerste lossenruimte, haak tot volgende hoek. Puff in eerstgehaakte steek, keer om.*

Herhaal van * tot * tot je flap groot genoeg is. Je ene zijde is dus recht, de andere loopt schuin. Hecht af.

Ik heb knoopjes OP de flap genaaid en met een deze met een lossenketting vastgezet aan de hoes. Ik durfde de knoopjes niet direct op de hoes te naaien, omdat ik bang was dat de laptop dan alsnog zou kunnen beschadigen ter hoogte van de knoopjes. Nu zitten er twee dikke lagen puffsteken tussen, dus nu lijkt me het risico niet zo groot.

Ter versiering heb ik ook nog twee leren labeltjes erop gezet :)! Toen was ie af en nu kan ie m’n laptop lekker warm en zacht houden. Het valt voor dieven ook nog eens minder op, als ze snel je tasinhoud zien in bijvoorbeeld de trein, dat er een laptop in zit!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina