Olifanten-rand

Hoe haak je een olifanten rand?

Deze schattige rand kun je op elk willekeurig project haken. Het is daarvoor van belang dat je een basisrand haakt van (vaste, 2 lossen) tot een hoek, met (vaste, 1 losse, vaste) in de hoekruimtes. In het voorbeeld heb ik deze basisrand gehaakt om de Corner-to-Corner deken, met haaknaald 4,5 zodat de lossen mooi ruim op de rand kwamen te liggen. Daarna ben ik overgestapt naar haaknaald 2,5 voor de olifantjes.

De olifantjes haak je per stuk in een doorgaande lijn. Je keert daarvoor een aantal keer je werk om. “Toer” is in dit geval wellicht niet helemaal duidelijk, omdat één toer dus niet één keer om de hele deken heen gaat.

Het olifantje bestaat uit lossen, vasten en dubbelstokjes.

Toer 1

Je haakt in deze toer de pootjes van de olifant, die bestaan uit twee keer vier dubbelstokjes. 

Vaste in vaste, 2 vasten in volgende lossenruimte, 1 vaste in vaste, 1 vaste in volgende lossenruimte.

2 lossen. Dubbelstokje in dezelfde ruimte, dubbelstokje in volgende vaste, dubbelstokje in volgende lossenruimte, 3 lossen.

2 dubbelstokjes in volgende lossenruimte. Dubbelstokje in vaste, dubbelstokje in volgende lossenruimte.

Toer 2

Je haakt in deze toer de buik van de olifant en z’n staartje. Het staartje bestaat in deze toer uit 7 lossen en een halve vaste, in de volgende toer maak je het staartje af. 

Keer je werk. 3 lossen, dubbelstokje in volgende 3 steken. 3 dubbelstokjes in lossenruimte,  dubbelstokje in volgende 3 steken. Je hebt nu 10 dubbelstokjes op rij.

7 lossen. Halve vaste in eerste vaste die je gehaakt hebt. Als je al een olifantje gehaakt hebt, is het de steek voor het olifantje.

Toer 3

In deze toer doe je een heleboel: je maakt het staartje af door 7 lossen, je haakt de bovenkant van het lijf en je haakt het oor van de olifant. 

Keer je werk. 7 vasten in 7-lossenruimte.Vaste in dubbelstokje, 2 lossen, dubbelstokje in volgende 8 steken, dubbesltokje in derde keerlosse. 5 lossen.

Vaste in bovenkant van eerste dubbelstokje van toer 2 (waar de naald in bovenstaande foto naar wijst). Draai het werk een kwartslag, zodat de staart van de olifant naar boven ligt. 3 lossen.

3 dubbelstokjes om het dubbelstokje naast de 5-lossenruimte. Bij het vierde dubbelstokje haak je de voorste lus van het achterliggende dubbelstokje mee, zodat het oortje vast komt te zitten. Steek hiervoor vóór de dubbele omslag ook de haaknaald door de voorste lus van die steek, maak daarna je dubbelstokje zoals je gewend bent maar haal de laatste doorhaal door 3 lusjes heen]. Haak nog 3 dubbelstokjes om hetzelfde dubbelstokje.

3 lossen, vaste in diezelfde ruimte als waar de 7 dubbelstokjes aan zitten.  Klap het oor weg, draai je werk weer een kwartslag tot het olifantje weer “normaal” ligt.

Toer 4

In deze korte toer maak je het olifantje af: je haakt de kop, een slagtandje met 3 lossen en een vaste en dan een slurf. 

We gaan nu aan het hoofd beginnen, 3 lossen, 8 dubbelstokjes in 5-lossenruimte (zie naald in bovenstaande foto). 3 lossen.

Vaste in bovenkant van 8e dubbelstokje [waar de naald naar wijst in bovenstaande foto. Je hebt nu de slagtand gehaakt], 5 lossen, 1 vaste overslaan op de rand, vaste in volgende lossenruimte.

Je bent nu klaar voor de volgende olifant! In de hoeken kan het zijn dat je een beetje moet sjoemelen. Het makkelijkste sjoemel je met de eerste vijf vasten van de eerste toer. 

Heel veel plezier met het haken van deze rand! Stuur je me een foto op Facebook als ie af is?

Alle patronen op deze site zijn (ook) gratis beschikbaar. Om dat mogelijk te maken, ben ik afhankelijk van donaties van vriendelijke mensen. Gun je mij dus een kopje koffie en een bolletje wol, klik dan op onderstaande link om een kleine PayPal-donatie te doen. Het bedrag kun je zelf invullen! Overmaken kan ook, naar NL 91 ASNB 0267 1916 50. Alvast super bedankt, dan kan ik door met ontwerpen en delen van patronen!

PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.

2 reacties op “Olifanten-rand”

Reacties zijn uitgeschakeld.