Skip to Content

Strepentas Haakpatroon

Strepentas Haakpatroon

Het prachtige kleurrijke Strepentas haakpatroon is ontworpen door Irma Koopman en mag ik hier met jullie deken. Gaaf is ie hè?

De tas is gehaakt met de corner to corner techniek in 5 verschillende schitterende kleuren.

strepentas haakpatroon

Door te spelen met streepjes en blokken in de gave corner to cornersteek, kwamen er bij Irma een tas en een kussen uit haar vingers.

Het patroon van het kussen staat ook op Een Mooi Gebaar.


De tas kan natuurlijk ook van andere kleuren maar ik had zin in de zomer en koos voor deze zomerse kleurtjes. 
De band en bevestigingshaken heb ik ooit gekocht via AliExpress. In deze tas heb ik eerst een vakje genaaid en achteraf met de hand een rit ingezet. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook de oorspronkelijke handgrepen houden en geen sluiting of een drukknoop gebruiken.

Materiaal Strepentas Haakpatroon

Een jute/plastic boodschappentas van AH, De Tuinen, Intratuin, of iets vergelijkbaars
Restjes Saskia Garen van de Wibra
Haaknaald 5 mm
Eventueel band, drukknoop, rits, oid.

Stekenuitleg Strepentas Haakpatroon

Klik op de naam van de steek om naar een uitgebreide foto-tutorial van de steek te gaan.

  • Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
  • Stokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de ruimte/steek, sla de draad om en haal een lusje op (3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
  • Halve vaste

Strepentas Haakpatroon

Deze tas haak je in 4 blokken. Je haakt vanuit het midden, dus je begint ieder blok opnieuw in de allereerste losse op de hoek.

Toer 1: Haak 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de 2 volgende lossen ook stokjes.

Toer 2: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je hebt nu 2 onsamenhangende blokjes.

Klap het tweede blokje om zodat het naast de eerste komt te liggen en zet het vast met een halve vaste in de lossenruimte. Haak dan 3 lossen en vervolgens 3 stokjes in de lossenruimte.

Toer 3: Haak weer 6 lossen en haak in de derde losse vanaf de naald een stokje. Haak in de twee volgende lossen ook stokjes. Je kunt nu als een soort trappetje bij alle blokjes een nieuw blokje in de lossenruimte maken. Als je drie blokjes aan de zijkant hebt ga je naar toer 4

Toer 4 – 6: Wissel van kleur en haak 2 toeren in je tweede kleur.

Toer 7 – 9: Wissel van kleur en haak 2 toeren in je eerste kleur.

Ga zo door totdat je driehoek groot genoeg is. Het moet nu passen vanaf het midden van je tas tot de bovenkant en zijkant. Daarna stop je bovenaan met 6 lossen haken maar haak je er slechts 3. Ga de hoek om en haak je halve vaste in de lossenboog van je laatste blokje. Bij mij waren het 9 blokjes omhoog en 14 opzij (dat is namelijk inclusief de zijkant.

Tweede vierkant van de Strepentas

Daarna begin je weer in het midden, op de plek waar je je eerste vierkant ook bent begonnen, in de eerste losse van toer 1. (nu met je tweede kleur of met wit).

Nu haak je aan de ene kant je werk vast aan je vierkant door iedere keer 3 lossen te haken en een halve vaste tussen 2 blokjes in. Dan haak je weer 3 lossen en keer je je werk. Op die manier kun je ook aan de ‘naad’ kant van de vierkanten hoogte maken.

Aan de andere “open” kant van het vierkant zul je nog wel 6 lossen moeten haken.

Derde en vierde vierkant van het Strepentas Haakpatroon

Zo haak je alle 4 de vierkanten. Bij het laatste vierkant is de eerste steek best lastig vast te krijgen tussen de 2 blokjes. Die kun je ook los laten hangen en later met het wegwerken van de draadjes even vastzetten.

Andere pand van de tas

Natuurlijk haak je hetzelfde nog een keer voor de andere kant van de tas. Ik heb dat in spiegelbeeld gedaan omdat de strepen dan aan de zijkant mooi doorlopen.

Draadjes wegwerken en de grote lap dan met kleine steekjes aan je tas vast maken. Ik heb dat met gewoon naaigaren gedaan. Meer uitleg over hoe je tassen kunt vastnaaien staat op deze uitgebreide blog: Hoe kun je tassen omhaken?

Veel plezier met je Strepentas Haakpatroon!


Andere Irma Koopman Haakpatronen


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!