Skip to Content

Vibrant Vintage

Vibrant Vintage

Vibrant Vintage CAL – CypressTextiles

Ik heb toestemming gekregen om de Vibrant Vintage CAL (#VVCAL) te vertalen in 2016, een prachtige deken ontworpen door CypressTextiles.net. Inmiddels is er ook een vervolg op gekomen, de Vibrant Vintage CAL Reboot, alle informatie daarover vind je hier.

Originele deken 2

Welkom op de hoofdpagina van de Vibrant Vintage CAL (VVCAL). CAL staat voor ‘crochet-along’, haak-maar-mee, dus lees dit bericht en je kunt aan de slag. In dit bericht staan de links naar alle patronen en staat iets over de kleurkeuze voor je deken.

Deze deken is gemaakt door CypressTextiles, die het patroon gratis beschikbaar stelt. 

Alle patronen en instructies worden in deze blogpost gelinkt, zodat je makkelijk rond kunt klikken en zodat je de losse granny-patronen, aan-elkaar-haak-patronen of rand-patronen nog eens voor iets anders kunt gebruiken.

Links (Engelstalig!)

Deel je deken!

Nuttige tips

  • Zorg ervoor dat al je vierkantjes even veel steken hebben aan elke kant. Het hoeven niet perse 88 steken te zijn zoals in het voorbeeld. Als je je eigen patroontjes wilt toevoegen aan de deken kan dat ook, als je er maar voor zorgt dat ze allemaal evenveel steken hebben.
  • Zorg dat de vierkantjes ook (ongeveer) even groot zijn. Een paar milimeter verschil maakt niet uit, maar als één véél groter is dan de ander, pas dan het patroon eventueel aan, maar behoud daarbij wel het stekenaantal. Puzzelen dus!
  • Maak een proeflapje (of meerdere) om te kijken of je materiaal prettig bij je gekozen haaknaald past. Bij mijn proeflapjes werd de oranje veel soepeler dan de paarse, dus heb ik voor het maatje groter gekozen. Proeflapje VVCAL

Patronen

Er zijn 64 grannies in totaal in deze deken: 32 design grannies en 32 simpele grannies, waarvan 24 in één kleur en 8 in meerdere kleuren.

De grannies zijn ongeveer 14 cm voor de toegevoegde stokjesronde. Elke zijde van de granny heeft 23 steken inclusief de hoeksteken, voor de laatste stokjesronde. Deze maten zijn natuurlijk afhankelijk van het materiaal waarmee je werkt en zijn gebaseerd op Stylecraft Special DK, daarover later meer. De design grannies zijn vernoemd naar belangrijke personen voor de ontwerpster. Elke granny krijgt volgens de instructies nog een extra rand stokjes.

Linklijst Vibrant Vintage CAL

Algemene informatie

Yaaaaaay! 64 grannies gemaakt en afgewerkt, klaar om aan elkaar te haken! Applaus voor jezelf 🙂

Aan elkaar maken

De grannies worden aan elkaar gemaakt door de ‘as-you-go’ methode. De deken bestaat uit 8 rijen, met 8 vierkantjes per rij.

Sue Carrington

 Foto’s 

Aan elkaar gehaakt met de “Continue JAYG”-methode, uitgebreide kantenrand met unieke schelphoeken.

Kleurenpalet

Kleurpalet origineel

De ontwerpster heeft 20 kleuren gebruikt voor haar deken, 19 Stylecraft Special DK kleuren en één New Fashion DK, met haaknaald 5. Je kunt zelf kiezen welke kleuren jij gebruikt: New Fashion DK – #438 – Aspen; Stylecraft Special DK #1019 Cloud Blue, #1241 Fondant, #1084 Magenta, #1065 Meadow, #1390 Clematis, #1316 Spring Green, #1422 Aspen, #1068 Turquoise, #1081 Saffron, #1034 Sherbet, #1432 Wisteria, #1302 Denim, #1003 Aster, #1082 Bluebell, #1132 Shrimp, #1246 Lipstick, #1023 Raspberry, #1083 Pomegranate en #1061 Plum.

Als je de deken met dit materiaal maakt met deze haaknaald, is hij ongeveer 1.70 bij 1.70.

Vibrant Vintage CAL - kleurenkeuze

Ik maak de deken van 9 kleuren Scheepjes Merino Soft en 12 kleuren Katia Merino 100%. De kleuren van Scheepjes Merino zijn Monet, Seurat, Dali, Rothko, Klee, Gauguin, van Eyck, Munch en Picasso. De kleuren van Katia zijn Rood, Robijnrood, Wijnrood, Bordeauxpaars, Paars, Donker Fuchsia, Terra Bruin, Diep oranje, oranje, Fuchsia, kleur 70 en medium beige.

Je kunt zelf natuurlijk het aantal grannies wijzigen, of met een ander materiaal werken als je de deken groter of kleiner wilt maken. De aan-elkaar-haak-instructies en randinstructies worden zo geschreven dat het voor elk formaat past.

Een aantal opties voor afwijkend materiaal/formaat is:
1. Maak een deken van restjes die je nog hebt, gebruik zoveel kleuren als je wilt. Je hebt ongeveer 4 ballen nodig van de neutrale kleur voor het samenhaken en de v-steken van de rand.
2. Maak een ‘worsted weight’ deken. Je hebt hiervoor ongeveer 1,7-1,9 kilo materiaal nodig.
3. Gebruik meer van elke bal door een kleiner kleurpalet te kiezen. Als je niet veel restjes hebt, of niet met halve bollen wilt blijven zitten, is dit een goede optie. Je hebt 12 kleuren nodig voor de grannies en de rand en 4 bollen neutrale kleur voor het samenhaken en de v-steken van de rand. 16 ballen totaal.
4. Als je een volledige neutrale rand wilt maken, heb je 10 bollen nodig voor de vierkantjes en 6 bollen neutrale kleur voor het samenhaken en de rand. 16 bollen totaal.

Elke andere optie is natuurlijk ook goed! #VVCAL!

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!