Skip to Content

Basis Granny – Vibrant Vintage CAL

Basis Granny – Vibrant Vintage CAL

BasisgranniesBasis Granny Square

Deze basis van deze granny is eigenlijk de basis van alle ouderwetse grannydekens. Hij bestaat uit clusters van drie stokjes, met op de hoeken twee clusters van drie stokjes met een losse ertussen. Er bestaan allerlei variaties op deze granny: in deze post zijn toer 1-5 redelijk gebruikelijk, maar doen toer 6 en 7 iets totaal anders. In deze blogpost vind je een patroontekening, de uitleg over hoe je de basis effen granny maakt met stap voor stap foto-instructies, de uitleg over hoe je dezelfde granny in meerdere kleuren maakt én een link naar de video-tutorial. Veel haakplezier! 

DSC_1484

Deze basis granny square kun je voor allerlei projecten gebruiken. Voor de Vibrant Vintage CAL maak je maar liefst 24 effen basisgrannies en 8 veelkleurige basisgrannies. Dit patroon heb ik, met toestemming, vertaald van CypressTextiles.net, de geweldige ontwerpster van de Vibrant Vintage Deken.

Video-tutorial:

Getekend patroon:

Plain Granny Square with Key

Instructies voor effen basis granny:

Toer 1: Maak een magische ring (of haak drie lossen en maak een halve vaste in de eerste losse om een cirkel te maken). 3 lossen, stokje, 1 losse, 2 stokjes. (2 stokjes, 1 losse) x 3, halve vaste bovenop beginstokje. Trek de magische ring dicht. 8 stokjes, 4 lossen.

Toer 2: Steek met een halve vaste over naar de lossenruimte. Maak 3 lossen, 2 stokjes, 1 losse en 3 stokjes in dezelfde ruimte. In de volgende ruimte maak je weer (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes). Doe dit voor elke hoek. Sluit de toer met een halve vaste op de derde beginlosse. 24 stokjes, 4 lossenruimtes.

Toer 3: Steek over met halve vaste naar de lossenruimte. In de lossenruimte (3 lossen, 2 stokjes, 1 losse, 3 stokjes). *3 stokjes tussen de clusters van 3 stokjes van de vorige toer, (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes) voor de hoek, 3 stokjes tussen de clusters van 3 stokjes van de vorige toer*. Herhaal tot je rond bent, sluit met een halve vaste in de derde beginlosse. 36 stokjes, 4 lossenruimtes.

Simpel - 3

Toer 4: Steek over met halve vasten naar de lossenruimte. Zelfde als toer 3: in de hoeken (3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes), in de ruimtes tussen de clusters van de vorige toer telkens 3 stokjes. 48 stokjes, 4 lossenruimtes.

Toer 5: Steek over met halve vasten naar de lossenruimte. Zelfde als toer 4. 60 Stokjes, 4 lossenruimtes.

Simpel - 5

 

Toer 6: Steek over met halve vasten naar de lossenruimte: (2 lossen, 1 half stokje, 1 losse, 2 halve stokjes) voor de hoek. 1 half stokje in elke steek rondom. In de hoek (2 halve stokjes, 1 losse, 2 halve stokjes). Sluit de toer met een halve vaste op de beginlosse. 76 halve stokjes, 4 lossenruimtes.

Toer 7: Steek over met halve vasten naar lossenruimte. 3 vasten in lossenruimte, vaste in elke steek rondom, 3 vasten in de hoeken. Sluit de toer met halve vaste in de eerste vaste, knip af, hecht af, werk eindjes weg. 88 vasten totaal.

Gelukt? Maak 24 van dit soort grannies voor de VVCAL deken, of combineer er zoveel als je wilt in je eigen ontwerp. In de eerste week maak je ook nog de Rebecca.

DSC_1484

Stuur je me een foto van je creaties? Dat kan via mijn Facebookpagina.

 

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Tiny

Saturday 20th of August 2016

Hoi hoi , in toer 6 staat denk ik een fout , er staat 74 stokjes , dat moet volgens mij 76 zijn , 4 x 19 . Is de basis granny.

Iris

Monday 22nd of August 2016

Je hebt gelijk, ik ga t aanpassen!

Comments are closed.