Skip to Content

Vibrant Vintage CAL – Rand Toer 1-6

Vibrant Vintage CAL – Rand Toer 1-6

De Vibrant Vintage CAL is een prachtig project van CypressTextiles. Meer algemene informatie over deze CAL vind je hier. In deze blogpost krijg je de eerste zes toeren van de prachtige rand van deze deken, die je natuurlijk ook om een willekeurige andere deken kunt maken. 

Je maakt in deze tutorial het witte gedeelte van bovenstaande rand.

Toer 1: vasten rand

Begin in een hoek, haak 3 vasten in elke hoek en één vaste in elke steek. Halve vaste in eerste vaste. Let op: het is belangrijk dat je op alle zijkanten een veelvoud van 4 + 1 hebt. De hoeken zijn dus 3 steken, tel vanaf de middelste hoeksteek, dan komt veelvoud van 4 + 1 steek, en dan ben je weer bij de middelste hoeksteek. Als je heel precies de aanwijzingen van de hele Vibrant Vintage CAL gevolgd hebt, heb je hoeksteek, 101 vasten, hoeksteek.

Als je deze rand om een ander project heenmaakt en je hebt al een vastenrand of stokjesrand, zorg er dan alsnog voor dat je een veelvoud van 4 + 1 tussen de middelste hoeksteken hebt zitten.

Als je de Celtic Lace Join methode gebruikt hebt, heb je grotere lussen om je deken, waardoor één randje vasten misschien niet mooi recht trekt. Probeer dan eerst een stokjesronde en daarna pas deze vasteronde. Zorg ervoor dat je uiteindelijke stekenaantal klopt.

Toer 2: 2-lossen ronde

**(vaste, 2 lossen, vaste) in hoeksteek om hoek te maken. (2 lossen, 1 steek overslaan, vaste) tot de volgende hoek, 1 steek overslaan. Herhaal vanaf ** rondom. Aan het einde van de toer maak je 2 lossen, sla je 1 steek over, en maak je een halve vaste in de eerste vaste. Hecht niet af.

Deze twee toeren dienen als de basis voor de V-steken die je nu gaat maken.

Let op! Sommige mensen hebben deze volgende toeren gemaakt met een kleinere haaknaald, omdat toeren 3 en 4 anders gingen lubberen. Kijk even wat je precies doet, je kunt toer 3 en 4 met kleiner maken en dan 5 en 6 weer groter, of allemaal met dezelfde.

Beginstokje = (vaste, 1 losse) – of 3 lossen – of een staandstokje

2stokjescluster = 2 stokjes in dezelfde steek, waarbij je de laatste stap van elk stokje overslaat en één lusje daarvan op de haaknaald laat. Sla om en trek door alle drie de lusjes op de naald heen.

Toer 3: Hecht aan in een hoekruimte. (beginstokje, 3 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte. ***1 lossenruimte overslaan, (stokje, 4 lossen, stokje) in de volgende lossenruimte, [1 lossenruimte overslaan, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokejs) in de volgende lossenruimte)] herhaal tot de laatste 3 lossenruimtes van een zijde over zijn. Sla 1 lossenruimte over, (stokje, 4 lossen, stokje) in volgende lossenruimte, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte. Herhaal vanaf *** rondom tot de eerste hoek. 2 stokjes in de eerste hoek om ‘m af te maken. Halve vaste in beginstokje om de toer te sluiten.

Toer 4: (Beginstokje, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, ***9 stokjes in 4-lossenruimte om waaier te beginnen, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in elke 1-lossenruimte, 9 stokjes in elke 4-lossenruimte, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in elke hoekruimte. Herhaal van *** rondom. 2 stokjes in eerste hoek om ‘m af te maken, halve vaste in beginstokje om de toer te sluiten.

Toer 5: (beginstokje, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte. ***(stokje, 1 losse) in eerste 8 stokjes van de waaier, stokje in negende stokje van de waaier, (stokje, 1 losse, stokje) in volgende 1-lossenruimte, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in alle 1-lossenruimtes tot de laatste. (Stokje, 1 losse, stokje) in laatste 1-lossenruimte voor de waaier, (stokje, 1 losse) in eerste 8 stokjes van de waaier, stokje in het negende stokje van de waaier. (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de hoekruimte. Herhaal van *** tot rond. 2 stokjes in eerst hoekruimte om de hoek af te maken, halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten.

Toer 6: (beginstokje, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte. ***2stokjescluster in alle 8 1-lossenruimtes van de waaier, stokje in volgende 1-lossenruimte, (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in alle 1-lossenruimtes tot de laatste voor de waier, stokje in laatste 1-lossenruimte voor de waaier, 2stokjescluster in alle 8 1-lossenruimtes van de waaier, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de hoekruimte. Herhaal van *** tot je rond bent. 2 stokjes in eerste hoek om ‘m af te maken. Halve vaste in beginstokje om de toer te sluiten.

 

 

 

 

 

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina