Skip to Content

Aan elkaar haken – Doorlopende methode met vasten en PLT

Vierkanten aan elkaar haken

CypressTextiles heeft veel verschillende methodes beschreven om vierkanten aan elkaar te zetten, waaronder de doorlopende methode met vasten en PLT. Lees het bericht rustig helemaal door, dan lukt het je vast! Je kunt deze methode gebruiken om de Vibrant Vintage CAL of Vibrant Vintage CAL Reboot aan elkaar te zetten, maar natuurlijk ook voor andere projecten.

Toen ik het aan het leren was, duurde het best een tijdje voor dat ik het door had, maar toen dat moment er eenmaal was, was ik ook direct verliefd.
Laten we beginnen! Je hebt eerst je vierkanten nodig, die je netjes in kolommen hebt neergelegd. Je begint in de rechterbovenhoek, in de rechterbovenhoek van dat vierkant.

Patroon

Haak langs 3 randen van het eerste vierkant op de volgende wijze:Halve vaste in de hoek van een vierkant met een mooie, grote, bol garen. 3 vasten in dezelfde steek om een hoek te maken, vaste in elke steek tot volgende hoek. (Maak hoek, vaste in elke steek tot volgende hoek) 2 keer, 2 vasten in hoeksteek, 1 losse….

Leg vierkant 2 onder vierkant 1. 2 vasten in de bovenrechterhoek van vierkant 2, vaste in volgende steek.

PLT (Pull loop through) in de overeenkomstige steek van toer 1 op de volgende manier: haal de naald uit de lus, steek de naald van voren af in de overeenkomstige steek op het complete motief, schuif de lus weer op de naald en trek de lus naar voren. Haak een vaste zoals normaal.

*LET OP – je maakt geen halve vaste. Ga gewoon verder met de volgende steek*

Na elke vaste doe je deze PLT-maneuvre.

Werk de zijden op deze manier aan elkaar, met een vaste en de PLT in elke steek, totdat je bij de steek voor de hoek komt. Vaste in volgende steek…

… “Maak de hoeken aan elkaar” op de volgende manier: (Vaste in hoeksteek, vaste in hoeksteek van het complete motief – met de verkeerde kanten tegen elkaar aan, noge een vaste in de hoeksteek van het motief waaraan je werkt).

Vaste langs het motief, maak een hoek, vaste tot volgende hoek, 2 vasten in hoek, 1 losse.

Zet je volgende vierkant op dezelfde manier aan elkaar en werk per kolom. STOP nadat je 2 zijdes van het laatste vierkant hebt gedaan. Kijk naar onderstaande foto – mijn kolommen hebben in deze deken maar 4 vierkanten.

Het rode vierkant heeft maar 2 zijdes. Zorg dat je 1 losse haakt aan het einde van de tweede zijde (dat is reeds gebeurd in onderstaande foto).

Nu ga je 1 zijde van alle vierkanten aan de tweede kolom vastzetten. Die hangen er dan slapjes als vlaggetjes ofzo aan.

Zet 1 zijde van het onderste vierkantje van kolom 2 aan elkaar, zoals je eerder hebt gedaan.

Als je aan het einde van één zijde bent gekomen, stop dan na de eerste vaste in de hoeksteek en haak een losse.

Pak het volgende vierkant om aan elkaar te haken voor de kolom en haak een vaste in de hoek, en in de volgende steek….

PLT en haak de zijde zoals eerder


Voeg elk vierkant toe aan de kolom tot je boven aan bent gekomen.

Als je bovenin bent aangekomen, maak je de hoeken aan elkaar.

Werk nu 3 zijdes van dit vierkant zoals gebruikelijk, zonder PLT. Nu kom je bij een punt waar 4 vierkanten aan elkaar zitten (foto beneden).

Van dichtbij:

Vaste in hoeksteek van bovenste vierkant, dan vaste OM de vaste die tussen de vierkanten in zit, rechts van de vierkanten die in de hoek aan elkaar zitten, waarbij je ook de 1-losse “vast” zet. Zie de plek van die vaste in de onderstaande foto. Vaste in de hoek van het volgende vierkant.

Je ziet hieronder de 3 vasten die de 4 hoeken vastzetten.

Zo ziet het eruit van de zijkant:

En zo ziet het eruit zoals het hoort te liggen.

Ga door langs de rij, zet het vierkant nu wel met PLT vast.

Zet alle vierkanten van de kolom op deze manier aan elkaar. Stop nu weer na 2 zijdes van het onderste vierkant.

Haak 1 zijde van alle vierkanten van de volgende kolom aan elkaar, zoals eerder. In onderstaande foto zit de bovenste hoek al vast en heb ik één zijde van het bovenste vierkant al gedaan.

Haak rondom de vierkanten zoals eerder, en zet de 4 hoeken weer zoals beschreven aan elkaar.

In de onderstaande foto ben ik gestopt na 2 zijdes van het onderste vierkant.

Zet de volgende kolom van vierkanten aan elkaar, zoals op bovenstaande foto. In dit voorbeeld was het al de laatste kolom.

Haak weer rondom de vierkanten zoals eerder.

Nu zitten alle vierkanten aan elkaar. Het enige wat je nog rest is een toer vasten langs de rand aan de onderkant en de rechterzijde. Je eindigt in dezelfde hoek als waar je begon.


Als je rond gaat en je komt een punt tegen waar 2 hoeken tegen elkaar aan liggen, dan haak je een vaste in de hoek, een vaste in de naad en een vaste in de volgende hoek – zie foto onder.

Haak een halve vaste in de eerste vaste. Je bent klaar !

Meestal haak ik op dit punt nóg een toer vasten, om ervoor te zorgen dat alles mooi vierkant wordt.

Is het goed gelukt om vierkanten aan elkaar te haken? Geniet van je resultaat! Klaar voor een willekeurige rand!

Het is heerlijk hoe goed je met deze naad je deken op kunt vouwen!

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina