Skip to Content

Rebecca – Vibrant Vintage CAL

Rebecca – Vibrant Vintage CAL

De Rebecca is een granny van één kleur en zes toeren. De granny hoort bij de eerste week van de Vibrant Vintage CAL. Het patroon is ontworpen door CypressTextiles, ik heb de vertaling en video-tutorial gemaakt. Het is een vrij ingewikkeld patroon, dat gebruikt maakt van lossen, vasten, halve stokjes, stokjes, dubbele stokjes en “puf”-steken.

Deze granny is onderdeel van de eerste week van de Vibrant Vintage CAL en het is gelijk een lastige. De granny kent namelijk 28 puffsteken en die zijn niet zo eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat je granny wel even groot wordt als je andere grannies, is het belangrijk om de puff-steken niet te klein te maken.

Video-tutorial

Patroon Tekening

week-1-rebecca-square-patroon

Speciale steken:

  • Begin-puff: Trek een lange lus op (ongeveer 2,5 cm). *Sla draad om de naald, steek naald in bestemde ruimte, sla draad om de naald, trek een lusje op dat even hoog is als het eerste lusje*. Herhaal van * tot * nog een keer. Sla draad om de naald en haal ineens door alle 5 de lusjes op de naald, 1 losse om de puff te sluiten.
  • Puff: *Sla de draad om de naald, doe de naald in de genoemde steek/ruimte, trek een lange lus op van ongeveer 2,5 cm*. Herhaal van * tot * nog twee keer, maak alle lussen even hoog als de eerste lus. Sla draad om de naald en haal in één keer door alle 7 lusjes. 1 losse om de puff te sluiten.

Haakpatroon Rebecca Granny Square

Toer 1: 3 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. Maak een begin-puff, *2 lossen, puff*. Herhaal van * tot * nog 6 keer, 1 losse, half stokje in begin-puff. 8 puffs, 8 2-lossenruimtes.

Toer 2: vaste in dezelfde steek. *6 lossen, vaste in volgende lossenruimte, 6 lossen* Herhaal van * tot * 6 keer, sluit de ronde met een halve vaste in de eerste vaste. 8 6-lossenruimtes, 8 vasten.   

Toer 3: halve vaste in de eerste van de zes lossen. Maak een begin-puff, 4 grote puffs, dan een vaste in de volgende 6-lossenruimte. *1 losse, 5 tall puffs in de volgende 6-lossenruimte, vaste in de volgende 6-lossenruimte*. Herhaal van * tot *, 2 x. 1 losse, halve vaste bovenop begin-puff. 20 puffs, 4 vasten, 4 lossenruimtes.

Toer 4: Halve vaste naar dichtsbijzijnde lossenruimte. 4 lossen, *half stokje in volgende lossenruimte, 1 losse, half stokje in volgende lossenruimte, 1 losse, stokje in volgende lossenruimte. Vervolgens (3 dubbele stokjes, 3 lossen, 3 dubbele stokjes) in de vaste, 1 losse, stokjes tussen de volgende twee puffs*. Herhaal van * tot *, waarbij je het laatste stokje bij de laatste herhaling overslaat. Halve vaste in derde beginlosse. 24 dubbele stokjes, 8 stokjes, 8 halve stokjes, 5 1-lossenruimtes, 4 3-lossenruimtes.

Rebecca - Toer 4

Toer 5: vaste in de lossenruimte. Vaste in elke steek én elke lossenruimte rondom, met 5 vasten in de hoeken. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. 80 vasten totaal.

Rebecca - Toer 5

Toer 6: Maak een vaste in elke steek, met drie vasten in de middelste hoekvaste van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. Hecht af en werk de draadjes weg. 88 vasten totaal.

Check hier je stekenaantal én check of deze granny even groot is als je andere grannies. Als dit niet het geval is, heb je waarschijnlijk de puffsteken niet hoog genoeg opgetrokken. Maak de granny opnieuw, of haal de laatste (twee) toer(en) uit en vervang de vasten voor halve stokjes of stokjes, naar gelang hoeveel ruimte je nodig hebt. Verander niets aan het stekenaantal.

Rebecca - Toer 6

Linklijst Vibrant Vintage CAL

Algemene informatie

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Margo

Friday 19th of August 2016

Haken we dit blokje maar 1 keer?

Iris

Friday 19th of August 2016

Als je de originele maat van de deken aanhoudt, dan haak je 7x7 vierkanten. Van die 49 zijn 24 vierkanten effen grannies in één kleur, en 8 grannies in meerdere kleuren. De overige patronen haak je allemaal één keer. Ik zal het nog even verduidelijken in de instructies, dankjewel!

Carin

Friday 19th of August 2016

Heerlijk genoten van je filmpje !! Je weet dat ik alle blokjes al gemaakt heb en dit is het enige blokje dat ik zelf veranderd heb. Als best wel ervaren haakster vond ik dit het moeilijkste blokje van alle 32 patroonblokjes en ook wel jammer dat ze juist met dit blokje beginnen LOL, want nu denken er misschien veel dat alle blokjes zo moeilijk zijn en dat is juist niet ;-) De moeilijkheid lag hem in het zo hoog optrekken van die pufsteek, hij zakte steeds in bij mij of ik kreeg zo rare lussen dat ik het niet mooi vond, daarom ook dat ik dit het moeilijkste blokje vond. Met een normale pufsteek heb ik verder geen moeite. Wat heb ik toen gedaan? Ik heb gewoon een groepje van 3 samengehaakte dubbelle stokjes ipv 1 pufsteek ;-) Dit

Iris

Friday 19th of August 2016

Goed idee! Ik denk dat een randje halve stokjes of stokjes ook kan schelen ipv één van beiden vasten randjes. Ik vond t ook een moeilijke granny en snap niet goed waarom ze ermee begonnen is. Hopelijk zijn die van volgende week makkelijker ;) die ga ik morgen eens haken, fotograferen en opnemen. Bedankt voor je reactie!