Skip to Content

Lotus Duster met Capuchon

Lotus Duster met Capuchon

Morale Fiber, de artiestennaam van Regina Alexis Weiss, ontwerpt schitterende haakpatronen. Veelal voor kledingstukken. Op deze pagina vind je een uitleg voor het aanpassen van de Lotus Duster, zodat er een capuchon op kan! Let op: dit kan niet als je Lotus Duster al af is, aangezien je op meerdere plekken een aanpassing doet. Deze pagina is een vertaling van het oorspronkelijke Engelse bericht.

Ik heb de laatste paar jaar een paar keer de vraag gehad om een capuchon te maken voor de Lotus Duster – vandaag is het dan zover!

Je haakt de capuchon deels, dan haak je ‘m vast in het hoofdpatroon. Je voegt ‘m dus niet pas helemaal aan het einde toe. Je voegt de capuchon toe in toer 22 van het hoofdpatroon, daarna ga je verder met het hoofdpatroon maar werkt ook om de capuchon heen, zodat ie bij de rest van het vest past. Ik heb deze versie mouwloos gemaakt en een paar aanpassingen gedaan voor de afmetingen, daar lees je straks meer over🙂


Heb je liever de advertentievrije PDF van dit haakpatroon? Dat kan! Je krijgt dan de Lotus Duster, Capuchon toevoeging én mouw toevoeging!

en je steunt ook nog eens mij én de ontwerpster van dit haakpatroon, zodat we lekker door kunnen gaan met ontwerpen!


Als je deze patronen leuk vindt en Morale Fiber wilt steunen kun je ze in het Engels kopen via de volgende bronnen: Etsy Shop en Ravelry Pattern Store! Met kortingscodes:
15% off of 2: MF15OFF
20% off of 3-4: MF20OFF
25% off of 5-6: MF25OFF
30% off of 7+: MF30OFF

Het patroon voor de muts is eigenlijk meer een tutorial en zegt niet over specifieke stekenaantallen. Ik heb ook een random assortiment garen gebruikt, sommige die iets dikker waren dan wat ik normaal gebruik voor dit patroon, waardoor de spanning en afmetingen een beetje anders zijn. Ik heb de instructies daarom min of meer open gehouden, zodat je individuele aanpassingen kunt maken gebasseerd op garen en spanning. Ik heb overwogen om het standaardgaren te gebruiken waarmee ik het vest maak, maar ik wilde juist lekker gekke garens door elkaar gebruiken deze keer.

Ik heb vooral veel garen gebruikt die ik uit truien heb gehaald (zie de gedetailleerde instructies over hoe je truiengaren kunt recylcen) of het zijn geredde bollen van de kringloop. Als je dit project leuk vindt, like het dan op de Ravelry project page!

Oh, en die leuke bladen armbandjes, zijn óók een gratis Morale Fiber patroon: Ivy Crown

Lotus Duster met Capuchon

Materialen

5,5 mm haaknaald

Extra garen – ik denk dat de capuchon zo’n 250-450 meter extra garen nodig heeft dan het basis patroon. Ga naar het patroon voor meer informatie over het materiaal.

Let op: zoals ik al zei, ik heb een paar aanpassingen gedaan aan de afmetingen van deze mouwloze Lotus Duster. Ik heb het basispatroon in de maat Small gemaakt en daarna lengte en breedte toegevoegd door wat extra toeren toe te voegen, zoals beschreven in de maat Large, maar niet allemaal, dus de maat was ongeveer Medium.

Instructies Lotus Duster met Capuchon

Haak de Lotus Duster tot toer 21.

In toer 22 heb ik een aanpassing gemaakt aan de hoeveelheid stokjes in de lossenketting die de armgaten vormt. In plaats van dat je één stokje in elk van de lossen haakt voor de lossenkettingen voor de armen (haak 30 stokjes in totaal per armgat) heb ik 20 stokjes gehaakt in het armgat, niet in de steken. Dit betekent dat de steken flexibeler zijn, omdat ze niet IN de steken zitten, maar OM de lossen heen. Je haakt dus de dikgedrukte stukken van de beschrijving op een andere manier: (Steek je haaknaald in het gat, niet in de steken).

Toer 22: 3 lossen – telt als eerste stokje. Stokje in volgende stokje (3 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 stokjes) 9 keer. 3 stokjes in lossenruimte, stokje in volgende stokje. Stokje in volgende 30, 33 lossenruimtes. Stokje in volgende stokje, (stokje in lossenruimte, stokje in elk van de volgende twee stokjes) 9, 13 keer.** Stokje in volgende lossenruimte, stokje in volgende stokje. Stokje in volgende 30, 33 lossenruimtes. Stokje in volgende stokje. (3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, stokje in volgende 2 steken) 63,65 keer. 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. – [460, 488 steken]”

Ik ben vergeten om een foto te maken van dit punt, deze foto is van een iets later punt in het patroon. Maar je kunt alsnog zien dat de bruine steken, met het wat pluizige garen, verdeeld zijn over het armgat – dit zorgt ervoor dat het materiaal wat beter kan vallen. Als deze stappen ingewikkeld voor je zijn, kun je ‘m ook overslaan, het is niet een cruciale aanpassing. Ik heb ‘m gewoon gemaakt omdat het mooier wordt rond de schouders.

Maak toer 22 af (met of zonder deze aanpassing). Als toer 22 af is, leg je het werk even aan de kant om te beginnen aan de capuchon.

Instructies voor de capuchon

Gebruik haaknaald 5,5 mm en je garen naar keuze. Haak 35 lossen.

De lengte van de lossenketting is afhankelijk van je spanning en materiaal. Als je de lossen vanaf de schedelbasis vasthoudt, moet het de voorkant van je haarlijn halen. Als 35 te kort is, haak je er meer. 

Toer 1: Stokje in vierde losse vanaf de haaknaald, 1 losse, volgende steek overslaan. (Stokje, 1 losse, steek overslaan) 14 keer, of hoe vaak nodig is om de twee-na-laatste steek te bereiken. Stokje, 1 losse in volgende steek. Haak (stokje, losse) 3 keer in de laatste losse. Draai je werk zodat je in de andere kant van de lossenketting verder werkt. Stokje, 1 losse in de volgende steek, steek overslaan. (Stokje, 1 losse, steek overslaan) 14 keer. Stokje in volgende steek. Stokje in laatste steek.

Toer 2: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse), keer om. (Stokje in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 16 keer. (Stokje, losse) 2 keer in elk van de volgende 2 1-lossenruimtes. (Stokje in lossenruimte, 1 losse) 16 keer. Stokje in laatste stokje van vorige toer.

De lossenketting aan de achterkant van de capuchon

De dikgedrukte instructies maken twee meerderingen aan de bovenkant van één deel van het stuk. In het voglende deel werk je steeds zo’n zelfde soort meerdering in elke toer – het kan helpen om er een steekmarkeerder in te doen!

Toer 3: 3 lossen (telt als eerste stokje), keer om. (Stokje in 1-lossenruimte, 1 losse) 17 keer. (Stokje, 1 losse) twee keer in volgende ruimte. Stokje, 1 losse in volgende ruimte. (Stokje, 1 losse) twee keer in volgende ruimte. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 16 keer. Stokje in laatste lossenruimte, stokje in laatste stokje van vorige toer.

Toer 4: 4 lossen (telt als eerste stokje + 1 losse). (Stokje in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) 18 keer. (Stokje, 1 losse) 2 keer in volgende ruimte. Stokje, 1 losse in elk van de volgende 2 ruimtes. (Stokje, 1 losse) twee keer in volgende ruimte. (Stokje in voglende ruimte, 1 losse) 18 keer. Stokje in laatste stokje van vorige toer.

Zijde van de capuchon, dubbelgevouwen – na 9 toeren

Haak op deze manier verder, plaats steeds meerderingen in de twee meerderingen van elke toer, tot je capuchon 11 toeren heeft in totaal (of tot je capuchon groot genoeg is om de bovenkant van je hoofd te bereiken).

In de volgende paar toeren meerder je niet, maar creëer je meer diepte, zonder hoogte toe te voegen. Je kunt de komende twee toeren zo vaak herhalen als je wilt, voor een steeds diepere capuchon. Onthoudt wel dat er nog 15 toeren van het hoofdpatroon bijkomen, die ook hoogte en diepte toevoegen aan de capuchon, dus je hoeft hier niet meer toeren toe te voegen…

Toer 12: 4 lossen (telt als stokje + 1 losse). (Stokje in volgende lossenruimte, 1 losse) in elke ruimte. Stokje in laaste stokje van vorige toer.

Toer 13: 3 lossen (telt als stokje). (Stokje in volgende 1-lossenruimte, 1 losse) herhaal. Stokje in laatste lossenruimte, stokje in laatste stokje van vorige toer.

Als je capuchon tot hier compleet is, hecht je af en werk je de draadjes weg. Nu gaan de de capuchon in het vest haken.

Mijn capuchon stuk is nu ongeveer 50 centimeter breed onderaan en 30 centimeter hoog op het hoogste punt.

Hoe haak je de capuchon vast aan de Lotus Duster?

Plaats op het vest een steekmarkeerder in het middelste stokje tussen de armgaten in. Ik tel hoeveel V-steken er zijn in de toer eronder en vind dan de middelste V-steek of ruimte tussen de V-steken. Het stokje erboven is dan het centrale punt. Leg de capuchon met de vlakke kant tegen dit punt aan, met het einde van de lossenketting bij het middelste punt van de markeerder op het vest.

Hecht garen aan, steek de haaknaald door zowel het vest als de capuchon in het centrale middenpunt. Haak een vaste in elk stokje van de capuchon, 2 vasten door de zijkant van elk stokje aan het einde van de toer. Voor mij waren het 25 steken om naar het einde van de capuchon te komen.

De halve capuchon is nu vastgehaakt. Nu gaan we aan de andere kant beginnen om de andere kant vast te haken. 

Tel hoeveel steken er nodig zijn aan de andere kant. Knip het garen af en haak aan de andere kant vast, haak dan richting steekmarkeerder met dezelfde strategie.

Je kunt de capuchon natuurlijk ook met whip stitches vastzetten als het vasthaken je onhandig lijkt. Ik vind een gehaakte naad mooier omdat de capuchon niet licht is en ik bang ben dat de naad anders gaat uitzakken.

Als je capuchon vastzit op de manier die je gekozen hebt, knip je de draad af en hecht je af. Je gaat nu verder met het hoofdpatroon van de Lotus Duster bij toer 23. 

Toer 23: 3 lossen (telt als stokje). (3 steken overslaan, stokje in volgende steek, 3 lossen, stokje in dezelfde steek) 114, 121 keer. 3 steken overslaan, stokje in volgende steek, losse. Halfstokje in derde beginlosse om toer te sluiten. 

Toer 23 maakt V-steken rondom het kledingstuk. Je haakt de eerste toer mét capuchon, daarvoor haak je een V-steek in de armopeningen zoals aangegeven….

Daarna haak je een V-steek in elke andere 1-lossenruimte rondom de capuchon

Je gaat de toer verder langs de hele rand van de capuchon en dan weer rondom de rest van het vest, volgens de instructies boven gegeven. Je stekenaantal zal niet meer kloppen met het hoofdpatroon.

Als toer 23 klaar is, kun je alle andere toeren gewoon zo haken zoals in het Lotus Duster patroon, alleen werk je óók om de capuchon heen. Eén ding waar je nog op moet letten, is in toer 35 en 36 : je hebt een capuchon toegevoegd, dus je zult moeten berekenen hoeveel steken de bovenste helft van het kledingstuk zijn en dan zul je de halve-toeren over dat aantal steken moeten doen, en niet het aantal steken zoals gegeven in het hoofdpatroon.

Om dit getal te kunnen berekenen tel je het aantal steken van toer 34. Dan deel je dat nummer door 2. Je begint waar toer 34 sluit aan de zijkant van het kledingstuk, dan tel je het aantal V-steken dat de helft van het totaal vormt. Markeer de laatste steek van deze set en haak toer 35 en 36 dan alleen in dat stuk, zoals aangegeven in het hoofdpatroon. Voor míjn vest was de helft van het totaal aantal steken, 224 V-steken.

Toen het kledingstuk af was, heb ik het garen doorgeknipt en de draden weggewerkt. Ik heb de halve vasten gemaakt zoals nodig voor de touwtjes, zoals aangegeven in het hoofdpatroon, daarna heb ik nog twee gevlochten touwtjes toegevoegd aan elke kant.

Het kledingsstuk blijft mouwloos, maar ik wilde de armgaten toch nog even afmaken met een toertje stokjes.

Ik ben heel blij met deze Lotus Duster – door het gebrek aan mouwen is ie geschikt voor koud weer, maar de capuchon en lengte maken ‘m mysterious en kostuumachtig genoeg om een heerlijk festival outfit te zijn! Deze noem ik Florence.

De hoorntjes die ik draag zijn gemaakt door Wendy Davies van Dark Pony Art – check haar Facebook Pagina!

Als je de ontwerpen van Morale FIber leuk vindt, kun je haar volgen op Morale Fibers Facebook Pagina

Ik ben, zoals altijd, dankbaar voor iedereen die liked, commentaar geeft, deelt en mijn ontwerpen maakt.

-MF


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Lotus Duster met Capuchon mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar.