Skip to Content

Elfen Jas

Elfen Jas

Elfen Jas – Morale Fiber – Haakpatroon

Ik vind het zo gaaf dat het Elfen Jas haakpatroon zo populair is! Ik heb al zoveel gave creaties voorbij zien komen en het is zo… dankbaar en het maakt me nederig 🙂

Voordat ik te zoetsappig word! Ik krijg veel vragen over dit patroon, de antwoorden op deze veelgestelde vragen vind je daarom hieronder terug.

Waar kan ik het patroon voor de Elfen Jas vinden?

Dit gratis haakpatroon kan gevonden worden via deze links:

Elf Jas – Small
Elf Jas – Medium
Elf Jas – Large
Elf Jas – XL/2XL/3XL
Elf Jas – Corsetsluiting (voor alle maten)
Elf Jas – Zakjes (voor alle maten)
Elf Jas – Riem (voor alle maten)
Elf Jas – Puntige zakjes (voor alle maten)

Dit patroon is te koop als downloadbare, advertentie-vrije PDF! Je krijgt maten Small, Medium, Large in één bestand. Er komt binnenkort een apart bestand voor de Plus Sizes in de webwinkel! Beide PDF’s hebben alle patroon instructies en de instructies voor de corsetsluiting, riem en normale zakjes.

Hoe maak ik ‘m groter?

Dit patroon is nu alleen beschikbaar voor volwassenen, in maten Small, Medium, Large, X-Large en 2XL/3XL. Let op de notities voor het rekenwerk wat ik steeds gedaan heb en hoe je de maat kunt aanpassen met spanning of met het toevoegen of weglaten van toeren- ik heb veel opmerkingen toegevoegd over hoe je de Jas beter passend kunt maken. 

Zijn er ook kindermaten?

Nog niet! Ik neem even een pauze in het ontwerpproces voor dit ontwerp, dus ik heb momenteel geen plannen om er een jongeren of kinder versie van te maken. Je kunt natuurlijk een kleinere jas proberen te maken door je haaknaaldmaat en garen maat kleiner te kiezen. Ik weet niet welke maten je daarvoor moet kiezen, maar anderen hebben dit reeds succesvol gedaan!

Kan ik dit patroon maken met normaal haken of met breien?

De Elfen jas wordt gemaakt met de Tunische tricotsteek (ook wel tunische breisteek genoemd). Veel mensen weten (nog!) niet hoe ze tunisch kunnen haken, dus ik heb veel vragen gehad over of het ook met gewone vasten of gewoon gebreid kan worden. De Elfen Jas wordt gemaakt met één type steek, waar je alleen maar meerdert of mindert om de vorm te maken, waardoor het patroon makkelijk te vertalen is naar haak/brei steken, met een 1:1 vertaling van stekenaantallen (als je spanning maar overeenkomt!) – sla dan steeds de “haak een teruggaande toer” over, aangezien je niet Tunisch haakt. Je moet ook de instructies omdraaien op elke andere toer (omdat je heen en weer haakt in plaats van steeds in dezelfde richting zoals bij Tunisch haken).

Voor haken, blijkt het moeilijk om de spanning PRECIES goed te krijgen (blijkt uit de reacties die ik krijg), maar met wat aanpassingen is het sommige mensen toch gelukt om prachtige vasten-jassen te maken!

Ik heb ook diverse brei projecten gezien, dat levert een iets losser, dunner kledingsstuk op. Weer is een 1:1 vertaling (steek voor steek, meerdering voor meerdering, mindering voor mindering) prima om te volgen, maar zorg dat elke andere toer omgekeerd is en dus “purled” in plaats van “knitted”.

Toch, moet ik even zeggen, dat het echt de moeite waard is om Tunisch te leren haken om dit stuk te maken! Ik denk dat er niets zo mooi wordt 😉 Het is makkelijker dan je denkt.

Watvoor Tunische haaknaald heb ik nodig?

Ik heb persoonlijk een normale aluminium rechte Tunische haaknaald gebruikt, 33 cm lang, zonder kabel, om de drie Small, Medium en Laqrge Elfen Jassen te maken. Ik had geen probleem met het op de haaknaald krijgen van alle lussen. Het wordt wat krap bij de tailleband, maar ik duwde gewoon en het lukte. Afhankelijk van het garen dat je gebruikt, wil je misschien toch een Tunische haaknaald met kabel.

Is er een Video Tutorial voor dit haakpatroon?

Nee, ik heb momenteel geen video voor dit haakpatroon – ik ben WEL een video tutorial serie aan t maken voor alle Tunische Haaktechnieken, op mijn YouTube Channel!

Let op: deze videotutorials zijn in het Engels. Er komt in de Een Mooi Gebaar CLUB binnenkort ook een Tunisch Cursus!

Veel mensen hebben gevraagd om een volledige video tutorial voor dit haakpatroon, en ondanks dat ik nooit nooit zeg, denk ik niet dat er ooit zoiets komt. Ik zou het gaaf vinden – maar ik plan er nu niet voor. Ik ben een eenvrouwszaak en kan gewoon niet de tijd maken om alle opties voor alle patronen te maken. Bedankt voor je begrip!

Kan ik “X”-garen gebruiken met dit patroon / welke haaknaald moet ik gebruiken?

Het antwoord hierop begint altijd met: “Check je spanning”. Technisch gezien kun je dit haakpatroon maken met elke willekeurige haaknaaldmaat en garen, als je spanning maar overeenkomt met het patroon. Spanning kan wel een beetje tricky zijn en er zijn verschillende dingen die meespelen bij het uiterlijk, het gevoel en de functie van het handgemaakte kledingstuk. Het simpelste antwoord BLIJFT dat je eerst je spanning moet testen.

Dit patroon werkt het best met DK / #3 gewicht garen, of met lichter #4 gewicht garen (one ply, zoals Red Heart Unforgettable werken daarvoor het best – zie foto beneden). Ik raad je niet aan om met een #4 gewicht multi-ply te haken (zoals Red Heart Super Saver) omdat het moeilijk is om de goede spanning te krijgen met dat soort garens, maar sommige mensen hebben het voor elkaar gekregen

Als je garen ideeën nodig hebt, kun je op de garens zoeken die ik aanraad in het patroon, op yarnsub.com. Dat geeft je dan een vergelijkbaar garen en laat zien hoeveel overeenkomsten en verschillen er zijn tussen de aanbevolen garens en de garens die uit de yarnsub database komen. Het is één van mijn favoriete online bronnen!

Er is een hele uitgebreide tutorial over garen en spanning: Garen en Spanning

Is This Pattern Available in Other Languages?

Currently some sizes are available for FREE in Dutch via the awesome Een Mooi Gebaar , along with a couple other popular patterns of mine!

I also have a Spanish Translation PDF pattern for purchase in my Ravelry Store (included with the English language purchase) or my Etsy Shop (available as a separate Spanish-only purchase).

Weet je dat er iemand is die jouw foto’s steelt en doet alsof ie jouw Elfen Jas verkoopt?

Ja. Helaas. Ik vind het niet tof, maar ik weet ervan. Vorig jaar was er een scam website die nogal heftig mijn patroon promootte online, alsof je de Jas kon kopen. Ze hebben daarbij mijn fotos gestolen. HEEL VEEL mensen hebben me daarover een bericht gestuurd, heel erg bedankt daarvoor. Ik ben zo dankbaar dat veel mensen mijn werk herkennen en me zo gretig verdedigen!

Ik kan er helaas niet zoveel aan doen, dus ik negeer het gewoon. Sommige mensen raden me aan om mijn foto’s te watermarken, maar er zijn verschillende redenen waarom ik dat liever niet doe.

Is de echte Elfen Jas te koop?

Nee, sorry! Je kunt zeker op Etsy of onder vrienden kijken of er iemand is die ‘m voor je kan maken als je zelf niet haakt. Ik ben te druk met ontwerpen en ik neem geen commissies meer aan voor haakwerk. Misschien maak ik er ooit wel één of twee tijdens het test haken, en misschien bied ik ze dan te koop aan via mijn Facebook pagina – dus als je een kans wilt om er ooit één te kopen, volg me daar dan voor updates!

Bedankt aan iedereen die interesse heeft getoond in dit ontwerp en in mijn andere ontwerpen – dit elfjes meisje is er helemaal klaar voor om nog meer toffe dingen voor jullie te gaan maken! Dat komt door alle mensen die mijn kunst waarderen, we zitten er allemaal samen in. Dankjewel!  

-MF

Dit is de Elfen Jas niet, maar ik vind deze foto gewoon zo mooi! (Click to see the Feather & Scale Halter Top design)

Delen is lief!