Skip to Content

Zakjes

Zakjes

Voor alle maten en toevoegingen van het Elfen Jas haakpatroon, ga je naar deze speciale Elfen Jas pagina.

Eén ding wat nog echt nodig was bij de speciale Elfen Jas serie, was zakjes! We houden allemaal van een plek om onze boswandelingsschatten op te bergen, onze treasures, dus daarom heb ik een tutorial gemaakt voor zakjes! Je hebt zakjes voor er buiten op én binnenzakjes. De binnenzakjes zijn lastiger en plaats je door een een opening te maken bij het haken van de tailleband. Alle algemene informatie over materialen en spanning en haaknaaldmaat komt overeen met die van het basispatroon, dus we gaan hier meteen naar de instructies toe!

Zakjes (Maak er 2 – 4)

Zakjes patroon is ontwikkeld door Tirzah Norton-Shantie – bedankt Tirzah! 😊


Om zakjes toe te voegen aan de buitenkant van de jas, maak je eerst twee passende stukjes en naai je ze dan als de jas klaar is eraan. Om binnenzakjes te maken, haak je 4 passende stukjes van het patroon hieronder en volg je daarna de instructies bij Binnenzakjes.

19 lossen.

Toer 1: haal een lusje op in elk van de volgende 18 lossen. Haak een teruggaande toer. – 19 steken

Toer 2: Tunische tricotsteek in volgende 8 steken, merderen in volgende ruimte, tunische tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tunische tricotsteek in volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.

Toer 3-10: Tunische tricotsteek in elke steek, haak een teruggaande toer. – 21 steken

Toer 11: Tunisch tricot minderen over de volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 7 steken, tunisch meerderen in volgende ruimte, tunische tricotsteek in volgende steek, tunisch meerderen in volgende ruimte, tunische tricosteek in volgende 7 steken. Tunisch minderen in volgende 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.

Toer 12-16: Tunische tricotsteek in elke steek. Teruggaande toer – 21 steken.

Toer 17: Herhaal toer 11

Toer 18-26: Tunische tricotsteek in elke steek. Teruggaandetoer – 21 steken

Toer 27-29: herhaal toer 11. Hecht a fen werk de draadjes weg.

Als je buitenzakjes maakt, haak je de volgende geschakelde stokjes toeren bovenop elk zakje. Buitenzakjes kunnen worden vastgenaaid na het in elkaar zetten.

Foto’s van Tirzah Norton-Shantie

Als je binnenzakjes maakt, haak je de geschakelde stokjes toeren later, dus sla ze nu over.

Toer 30-31: hecht het garen aan in de bovenrand van het zakje. 3 lossen (telt niet als eerste steek). Geschakeld stokje in dezelfde steek en elke steek, steek haaknaald in elke steek alsof je een tunische tricotsteek maakt. – 19 steken.

Binnenzakje

Binnenzakje

Als je binnenzakjes maakt, haak je 4 zakstukjes en naai je elk paar aan elkaar met de verkeerde kanten tegen elkaar, laat de bovenkant open.

Je kunt op twee manieren een opening voor de zakjes maken. De makkelijkste optie is om de hele tailleband aft e maken zoals beschreven, en om dan een 19-steek groot gat over te laten als je de onderkant van de voor- en achterpanden aan de tailleband naait.

De ingewikkeldere optie is om he binnenzakje middenin je tailleband te maken. Om dat te kunnen doen, moet je de Foundation Tunisian Techniue leren: nog niet in het NLs beschikbaar
https://www.youtube.com/watch?v=haU59Ss8Hsw&list=PLwudTTp1E52YwgmfEmdmNSDgKJGbejoOm&index=2

En met de “Lengte toevoegen” techniek, die de Foundation Tunische steek gebruikt, nog niet in het NLs beschikbaar: https://www.youtube.com/watch?v=Bsg54HL156M&list=PLwudTTp1E52YwgmfEmdmNSDgKJGbejoOm&index=7

Tijdens het haken van de tailleband markeer je waar je de zakjes wilt hebben aan beide zijden, dan haak je een 19-steek lange foundation tunische ketting in die plek. Ga verder met normale tunische tricotsteken tot je het ander zakje bereikt, herhaal voor die opening. Teruggaande toer zoals normaal, haak de rest van de toeren zoals normaal.

Haak de Tunische Foundation in het midden van de tailleband voor een binnenzakje:

Tunische Tricotsteek tot je bij het gedeelte komt dat je open wilt laten voor een binnenzakje.

Steek de haaknaald in de achterkant van de volgende steek – onder het lusje da gemarkeerd is met groen.

Haal een lusje op in deze steek om je foundation tunische ketting te beginnen. Haak 19 tunische foundation steken

Als de foundation af is, sla je het bijbehorende aantal steken over op de toer eronder en haak je een gewone tunische tricotsteek in de volgende steken.

Als de hee tailleband compleet is, zoek je je twee openingen. Met de twee aan elkaar genaaide zakjes naai je ze in de opening.

Steek het zakje door de opening

Leg de randen netjes op elkaar en naai met een stopnaald en de whip stitch aan elkaar.

Pak nieuw garen en haak Geschakelde Stokjes langs de rand van het zakje, haak daarbij zowel door de jas als door de onderste lag van het zakje. Naai dit vast aan de zijkant van het zakje als je klaar bent, waardoor je de opening een beetje verstopt.

Zo ziet het zakje er aan de binnenkant van de Jas uit.

Ga nu je zakken maar vullen!

-MF