Skip to Content

XL tot 3XL

XL tot 3XL

Elfen Jas Haakpatroon: XL – 2XL – 3XL

Morale Fiber ontwerpt schitterende haakpatronen, waaronder de Elfen Jas. Voor alle andere Nederlandse vertalingen van de Morale Fiber patronen kun je op deze link klikken.

Om alle beschikbare maten van het GRATIS Elfen Jas Haakpatroon te vinden én alle extra opties, kun je op de Elfen Jas Pagina kijken!

Het is eindelijk zo ver! Op deze pagina vind je de GRATIS PLUS SIZES voor de Elfen Jas, mijn meest populaire haakpatroon. En allemaal dankzij jou! Jouw feedback, aanmoediging en tests (en natuurlijk alle LIEFDE) hebben mij geholpen om al het werk te doen wat nodig was voor dit ontwerp en voor de uitbreiding naar de Plus Size maten en ik kan niet wachten om te zien wat jullie allemaal gaan maken!

Dit patroon is geschreven voor XL en 2XL, maar oversized, dus 2XL is groot genoeg voor de afmetingen die standaard voor 3XL worden gebruikt. Kijk onder de “Afmetingen” sectie voor meer details. Je kunt de standaardmaten die ik gebruik hier vinden.

Je kunt het draagbare, printbare, advertentievrije PDF patroon van dit haakpatroon vinden in mijn webwinkel – het kopen van de betaalde versie is een fantastische manier om mij (en Morale Fiber!) te steunen in onze kunst! Als je de PDF niet nodig hebt, maar toch iets wilt bijdragen, kun je via Steun kijken wat de mogelijkheden zijn.

Als jij je Elfen Jas wit showen, kan dat via de super leuke Facebook Groep van Morale Fiber:  Magic Fantastic Crochet Atelier of via de Een Mooi Gebaar Groepspagina. Iedereen daar vindt het leuk om jouw creaties te zien!

Elfen Jas Plus Sizes: XL – 2XL / 3XL

Materialen & Notities

6.5 mm Tunische haaknaald
3.50 mm normale haaknaald
King Cole Riot DK (#3 gewicht garen, 100 g / ~300 meter, 30% wol, 70% acryl) – 17, 19 bollen
Zakjes: 1 extra bol voor de binnenzakjes, ~1/2 bol voor de buitenzakjes
Spanning voor Riot DK: 9 steken & 10 toeren = 5,4 cm
Red Heart Boutique Unforgettable (#4 gewicht, 100 g / ~246 meter, 100% acryl) – 21, 23 bollen
Spanning voor Red Heart Boutique Unforgettable: = 8 steken & 9 toeren = 5,4 cm

Maten: X-Large, 2XL/3XL. Patroon instructies variëren per maat, in deze volgorde. Als er geen variatie staat, is de instructie hetzelfde voor alle maten.

Afmetingen:
Ametingen zijn schattingen en gegeven voor de originele spanning, wanneer je Riot DK gebruikt. Ander garen of andere spanning, kunnen mogelijk een andere maat jas geven.
Taille: ~127 cm, 144 cm
Borst: ~127 cm, 144 cm
Heup: ~142 cm, 163 cm
Mouw: 55,9 cm (gemeten van oksel tot mouw), 55,9 cm
Length: ~102 cm

Notities: Dit patroon is gebaseerd op het aantal stukken in de rok, je maakt 15 stukken (7 puntige en 8 simpele) voor maat XL, en 17 stukken (8 simpele en 9 puntige) voor maat 2XL. Merk op dat dit enorme verschil tussen de maten (2 extra panelen per maat omhoog) betekent dat de Plus Sizes oversized zijn. Dit is waarom 3XL bij de maat 2XL in zit – de 2XL is al groter dan de 3XL standaard maten. Meet je daadwerkelijke lichaam op en kijk welke maat je moet maken. Grotere jassen kunnen aangepast worden naar kleiner door de corsetsluiting en de riem die ook in dit patroon beschreven staan.

Sommige patroondelen hebben stukken waar je meer lengte kunt toevoegen of weghalen (de onderkant van de voor- & achterpanelen, de hoogte van de tailleband, de rand onderlangs). Let op dat je de jas dus ook op die manier nog kunt aanpassen.

Hoe de stukken verdeeld zijn bij Maat Small
Maat Medium
Maat Large

Over garen, spanning en formaten:

Garen: Ik koos King Cole Riot DK voor dit patroon omdat het langzame kleurwisselingen heeft, een mooie one-ply structuur dat de kleuren en steken mooi definieert. Het DK gewicht en 30% wol zorgen voor een dun en lichtgewichte stof die ook heel warm is. De grote hobby winkels in de V.S. hebben dit garen echter niet – ik heb het van een UK website die LoveKnitting.com heet (en die ik met klem kan aanbevelen!)

Dus ik wilde ook een vervangend garen noemen dat makkelijker beschikbaar is in de VS, namelijk Red Heart Unforgttable. Dat garen ziet er ook prachtig uit voor een Elfen Jas. RH Unforgettable is 100% acryl, wat als toegevoegd pluspunt heeft dat het niet filt, en dat het vegan/allergie vriendelijk is. Het is ook een #4 gewicht garen, waardoor de spanning net anders is.

Twee stukken, gemaakt met Red Hear Unforgettable

Spanning: Omdat beide garens anders zijn, heb ik de spanning voor beiden gegeven onder de materialmen. Ik heb ze beiden met 6,5 mm haaknaald gemaakt. Als je met Unforgettable garen haakt (of vergelijkbare spanning met ander garen hebt) krijg je een iets grotere jas.

9 steken = 5,4 cm in Riot DK

10 toeren= 5,4 cm in Riot DK

8 steken = 5,4 cm in RH Unforgettable. Het zijn eigenlijk 8,5 steek, maar we noemen t 8 steken vanwege de rek.

9 toeren = 5,4 cm

Het is ook een optie om de haaknaaldmaat voor de Unforgettable aan te passen zodat je de spanning van de Riot DK krijgt, als je nog steeds precies de maat wilt zoals aangegeven maar dan met ander garen.

VOOR LINKSHANDIGEN: Als je linkshandig bent, zijn je delen gespiegeld – bijvoorbeeld, je linkerpaneel voor het bovenlijf van de jas wordt gewerkt met het Rechterpaneel patroon en andersom.

 

Gebruikte Technieken:

Losse
Tunische Tricotsteek – deze steek gebruik je voor elk stuk van de jas. Een tutorial vind je hier:  https://eenmooigebaar.nl/tunisch-haken/tunische-tricotsteek/
(Voor meerderen en minderen kijk je bij dezelfde tutorial)
Geschakelde Stokjes – het haken van een toer stokjes die geschakeld zijn in het midden. Tutorial vind je hier: https://eenmooigebaar.nl/haaksteken/geschakelde-steken/
Halve vaste: gebruik je om naden te maken.
Whip Stitch: kun je ook gebruiken om naden te maken.

Video Tutorials: Er staan Engelstalige videotutorials voor dit project op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=_i8JEaMwoXg&list=PLwudTTp1E52YwgmfEmdmNSDgKJGbejoOm

Opmerkingen

: Tunische tricotsteek is een prachtige techniek en ik ben er dol op en ik kan je echt aanraden om het te leren als jehet nog niet kunt. Maar aangezien dit project alleen die simple steek gebruikt (het is gewoon toeren normale steken met wat meerderingen en minderingen – dat is alles) kun je ook een andere techniek gebruiken. Als je steken maar de spanning hebben die gegeven is, kun je ook met gewone vasten haken of gewoon breien.

Eén Tunische steek = één normale vaste of één normale knit/purl steek

Ik heb het getest met wat Riot DK in toeren vasten, en kwam vrij dichtbij de goede spanning met een 4,0 mm haaknaald.

Als je dit patroon haakt met normale vasten, onthoud dan dat je bij Tunisch haken nooit keert, dus je toeren zullen om en om “tegenovergesteld” zijn van wat de Tunische instructies zijn. Bijvoorbeeld: als een stuk met minderingen begint in elke andere toer Tunisch haken, ga je alternatief minderen aan het begin van de ene en minderen aan het begin van de andere toer voor een normale kerende steek.

Blocken: Niet noodzakelijk maar je eindproduct wordt er wel veel mooier van, zeker als je Tunisch haakt, omdat dat nogal krult. Je kunt blocken door dit project op een schuimmatje te leggen, roestvrijstalen spelden te gebruiken en het plat mooi in vorm op te spelden. Gebruik dan water en maak het nat, laat het drogen in vorm. Dit werkt erg goed met wol garens (King Cole Riot DK) en redelijk met acryl garens (RH Unforgettable).

Als je vragen hebt over dit patroon, neem dan gerust contact op met moralefiber@yahoo.com of met iris@eenmooigebaar.nl , of via https://facebook.com/MoraleFiber of https://www.facebook.com/eenmooigebaar Op naar het patroon!

Instructies

De stukken van de jas kunnen in willekeurige volgorde gemaakt worden.

Simpel Stuk (Maak er 8, 8)

Beide type stukken kunnen korter gemaakt worden door 8 toeren rechtdoor te skippen na toer 1.

15 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en in de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 2: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 3-18: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 19: Tricotsteek in de volgende 6 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 17 steken.

Toer 20-35: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggande toer. – 17 steken.

Toer 36: Tricotsteek in de volgende 7 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.

Toer 37-52: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.

Toer 53: Tricotsteek in de volgende 8 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.

Toer 54-69: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.

Toer 70: Tricotsteek in de volgende 9 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 23steken.

Toer 71-80: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 23 steken.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Puntig Stuk (Maak er 7, 9):

De punt wordt gemaakt door de meerderingen in het midden van de punt te maken, met steeds meer meerderingen naar mate het stuk groter wordt. Er zijn geen minderingen gebruikt om de punt te maken. Als het puntige stuk klaar is en afgehecht, rek je het puntje voorzichtig uit om de vorm meer te accentueren.

15 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 2: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 3-9: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 10: Tricotsteek in volgende 6 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 17 steken.

Toer 11-18: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.

Toer 19: Tricotsteek in volgende 7 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.

Toer 20-27: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.

Toer 28: Tricotsteek in volgende 8 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.

Toer 29-32: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.

Toer 33: Tricotsteek in volgende 9 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 23 steken.

Toer 34-37: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.

Toer 38: Tricotsteek in volgende 10 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 11 steken. Haak een teruggaande toer. – 25 steken.

Toer 39-42: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.

Toer 43: Tricotsteek in volgende 11 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 12 steken. Haak een teruggaande toer. – 27 steken.

Toer 44-47: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 27 steken.

Toer 48: Tricotsteek in volgende 12 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer. – 29 steken.

Toer 49-50: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 29 steken.

Toer 51: Tricotsteek in volgende 13 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 14 steken. Haak een teruggaande toer. – 31 steken.

Toer 52-53: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 31 steken.

Toer 54: Tricotsteek in volgende 14 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 15 steken. Haak een teruggaande toer. – 33 steken.

Toer 55: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 33 steken.

Toer 56: Tricotsteek in volgende 15 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 16 steken. Haak een teruggaande toer. – 35 steken.

Toer 57: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 35 steken.

Toer 58: Tricotsteek in volgende 16 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 17 steken. Haak een teruggaande toer. – 37 steken.

Toer 59: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 37 steken.

Toer 60: Tricotsteek in volgende 17 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 18 steken. Haak een teruggaande toer. – 39 steken.

Toer 61: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 39 steken.

Toer 62: Tricotsteek in volgende 18 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 19 steken. Haak een teruggaande toer. – 41 steken.

Toer 63: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 41 steken.

Toer 64: Tricotsteek in volgende 19 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 20 steken. Haak een teruggaande toer. – 43 steken.

Toer 65: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 43 steken.

Toer 66: Tricotsteek in volgende 20 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 21 steken. Haak een teruggaande toer. – 45 steken.

Toer 67: Tricotsteek in volgende 21 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 22 steken. Haak een teruggaande toer. – 47 steken.

Toer 68: Tricotsteek in volgende 22 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 23 steken. Haak een teruggaande toer. – 49 steken.

Toer 69: Tricotsteek in volgende 23 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 24 steken. Haak een teruggaande toer. – 51 steken.

Toer 70: Tricotsteek in volgende 24 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 25 steken. Haak een teruggaande toer. – 53 steken.

Toer 71: Tricotsteek in volgende 25 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 26 steken. Haak een teruggaande toer. – 55 steken.

Toer 72: Tricotsteek in volgende 26 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 27 steken. Haak een teruggaande toer. – 57 steken.

Toer 73: Tricotsteek in volgende 27 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 28 steken. Haak een teruggaande toer. – 59 steken.

Toer 74: Tricotsteek in volgende 28 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 29 steken. Haak een teruggaande toer. – 61 steken.

Toer 75: Tricotsteek in volgende 29 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 30 steken. Haak een teruggaande toer. – 63 steken.

Toer 76: Tricotsteek in volgende 30 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 31 steken. Haak een teruggaande toer. – 65 steken.

Toer 77: Tricotsteek in volgende 31 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 32 steken. Haak een teruggaande toer. – 67 steken.

Toer 78: Tricotsteek in volgende 32 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 33 steken. Haak een teruggaande toer. – 69 steken.

Toer 79: Tricotsteek in volgende 33 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 34 steken. Haak een teruggaande toer. – 71 steken.

Toer 80: Tricotsteek in volgende 34 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 35 steken. Haak een teruggaande toer. – 73 steken.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Rok Maken

Leg alle stukken van de rok klaar, wissel puntige stukken af met rechte stukken en naai ze aan elkaar met stopnaald en garen.

Lengte voor maat Small

Na het aan elkaar naaien van de rokstukken, zorgt de rek er bij de naden voor dat er meer breedte is in de rok. Dit wordt opgelost in de tailleband.

Rok Boord:

De boord van de rok bestaat uit drie toeren geschakelde stokjes, in heen en weer gaande toeren, met meerderingen in de bovenkant van elke punt.

Hecht garen aan met een 3,5 mm haaknaald aan het ene uiteinde van de ondernaad van de rok.

Toer 1: 3 lossen, geschakeld stokje in elke steek, steek de naald in alsof je de Tunische Tricotsteek haakt, dus door het “tunneltje” heen. 3 geschakelde stokjes op de punt van elk puntig stuk, markeer de middelste daarvan met een steekmarkeerder.

Toer 2: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek, haak (2 geschakelde stokjes, 1 losse, 2 geschakelde stokjes) in de gemarkeerde middelste steken.

Toer 3: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek, haak (2 geschakelde stokjes, 1 losse, 2 geschakelde stokjes) in de 1-lossenruimtes van de vorige toer.

Hecht af en werk de draadjes weg, of herhaal toer 3 om een bredere rand te krijgen.

Close-up van het gemeerdere stuk in de puntige punt.

MIDDEL: Je haakt dit stuk direct bovenop de platte kanten van alle stukken van de rok. Je slaat één steek over op elk blok, om een heel klein beetje te minderen, om de taille te accentueren.

Tailleband voor Small

Toer 1: Goede kant naar je toe, hecht garen aan het einde van de samengenaaide lusjes door een lusje op te pakken op de Tricotsteek manier. Gebruik een 6.5 mm Tunische haaknaald, haal een lusje op met de Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Volgende steek én naad overslaan. (Haal een lusje op in de volgende 14 steken, volgende steek en naad overslaan) 14, 16 keer (of zoveel stukken als jij gemaakt hebt). Haak een teruggaande toer. – 210, 238 steken.

Als je dit stuk wilt aanpassen, haak dan meer of minder toeren na de eerste. Als je binnenzakjes wilt maken, kijk je eerst bij de “Zakjes” instructies, voor je de tailleband afmaakt. Buitenzakjes kunnen later aangezet worden.

Toer 2-17: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer.

Lijfje – Voor- & Achterpaneel

Opmerking over de maat voor de Voor- en Achterpanelen:

Alle maten haken 26 toeren tunische tricotsteek voor ze beginnen met minderen om de nek en schouders te vormen. Je kunt een paar toeren toevoegen of weghalen om de lengte van de jas aan te passen. Zorg er wel voor dat je voor alle panelen dezelfde hoeveelheid toeren haakt! Ik heb hier een voorbeeld voor de maat Large, waar ik 38 toeren heb gehaakt op elk van de lijf-delen, voor ik begon met minderen.

Achterpaneel:

Achterpaneel:

Het achterpaneel wordt gewerkt over de helft van het aantal steken van de tailleband. Voor maat XL is de tailleband 210 steken. Gedeeld door twee, is dat 105 steken. In 2XL is de tailleband 238 steken, gedeeld door 2 is 119 steken.

Het volledige Achterpaneel is ongeveer 34,3 cm hoog voor XL, en 36,8 cm hoog voor 2XL. Als je langere afmetingen nodig hebt (het zou net onder de borst moeten komen) voeg je meer toeren toe waar dat staat aangegeven in het patroon.

Achterpaneel, Small

Met 6,50 mm tunische haaknaald, haak 105, 119 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de haaknaald en in de volgende 105, 119 steken. Haak een teruggaande toer – 63, 77, 91 steken

Toer 2: In Tunische Tricotsteek, haal een lusje op in elke steek. Haak een teruggaande toer – 105, 119 steken.

Toer 3 – 26: Herhaal toer 2.

Om lengte toe te voegen aan de voor- en achterpanelen voeg je hier nog meer toeren toe.

Toer 27: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen in volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 97, 111 steken, tunisch minderen over de volgende 2 steken. Tunische tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 103, 117 steken.

Toer 28: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 95, 109 steken, tunisch minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 101, 115 steken

Toer 29: Tunische tricotsteek in volgende steek, tunisch minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 93, 107 steken. Tunisch minderen over de volgende 2 steken. Tunische tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 99, 113 steken.

Toer 30: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 91, 105 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 97, 111 steken.

Toer 31: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 89, 103 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 95, 109 steken.

Toer 32: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 87, 101 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 93, 107 steken.

Toer 33: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 85, 99 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 91, 105 steken.

Toer 34: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 83, 97 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 89, 103 steken.

Toer 35: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 81, 95 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 87, 101 steken.

Toer 36: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 79, 93 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 85, 99 steken.

Toer 37: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 77, 91 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 83, 97 steken.

Toer 38: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 75, 89 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 81, 95 steken.

Toer 39: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 73, 87 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 79, 93 steken.

Toer 40: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 71, 85 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 77, 91 steken.

Toer 41: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 69, 83 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 75, 89 steken.

Toer 42: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 67, 81 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 73, 87 steken.

Toer 43: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 65, 79 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 71, 85 steken.

Toer 44: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 63, 77 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 69, 83 steken.

Toer 45: Tunische tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 61, 75 steken. Minder over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 67, 81 steken.


Toer 46: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 59,73 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 65, 79 steken.

Toer 47: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 57, 71 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 63, 77 steken.

Toer 48: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 55, 69 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 61, 75 steken

Toer 49: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 53, 67 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 59, 73 steken.

Toer 50: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 51, 65 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 57, 71steken.

Toer 51: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 49, 63 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 55, 69 steken.

Toer 52: Tunische tricosteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 47, 61 steken, minder over 2 steken, tricotsteek in 2 steken. Haak teruggaande toer – 53, 67 steken.

Toer 53: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 45, 59 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 51, 65 steken.

Toer 54: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 43, 57 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 49, 63 steken.

Toer 55: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 41, 55 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 47, 61 steken.

Toer 56: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 39, 53 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 45, 59 steken

Toer 57: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 37, 51 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 43, 57 steken

Toer 58: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 35, 49 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 41, 55 steken

Toer 59: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 33, 47 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 39, 53 steken

Toer 60: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 31, 45 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 37, 51 steken

Toer 61: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 29, 43 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 35, 49 steken

Toer 62: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 27, 41 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 33, 47 steken

Toer 63: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 25, 39 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 31, 45 steken

Toer 64: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 23, 37 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer –29, 43 steken

Toer 65: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 21, 35 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 27, 41 steken

Toer 66: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 19, 33 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 25, 39 steken

XLs stoppen hier en hechten af, 2XL/3XL gaat verder:

Alleen 2XL

Toer 67: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 31 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 37 steken

Toer 68: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 29 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 35 steken

Toer 69: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 27 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 33 steken

Toer 70: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 25 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 31 steken

Toer 71: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 23 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 29 steken

Toer 72: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 21 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 27 steken

Toer 73: Tunische tricotsteek in volgende steek, minder over volgende 2 steken, tunische tricotsteek in volgende 19 steken. minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 25 steken

Hecht af en werk de draadjes weg.

Voorpaneel – Rechts:

De voorpanelen worden gehaakt over de lengte van de helft van de steken die overblijven als het rugpaneel eraan zit. Er zijn er twee, dus elk paneel is een kwart van de totale tailleband steken. Voor X-Large, 210/4 = 52,5. Dat is niet een heel getal, dus ik ga de naad een klein beetje aanpassen en haak 52. Voor 2XL/3XL, is het 238/4 = 59,5 wederom, rond af naar 59.

Het hele Voorpaneel is ongeveer 34,3 cm hoog voor XL en 36,8 cm hoog voor 2XL. Als je meer hoogte nodig hebt (dit zou net onder de borst moeten komen) voeg je extra toeren toe waar dat staat aangegeven in het patroon.

Voorpaneel, rechts, maat small

Voorpanelen maat Medium

Voorpanel maat Large, met extra toegevoegde rijen in het begin.

Met tunische haaknaald 6.50 mm, haak 52, 59 lossen.

Toer 1: haal een lusje op in de tweede losse en alle volgende 50, 57 steken. Haak een teruggaande toer. – 52, 59 steken

Toer 2: Tunische tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 52, 59 steken

Toer 3-26: Herhaal toer 2.

Om de lengte van voor- en achterpanelen te verlengen, voeg je hier meer toeren toe.

Toer 27: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 48, 55 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 51, 58 steken.

Toer 28: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 47, 54 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 50, 57 steken.

Toer 29: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 46, 53 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 49, 56 steken.

Toer 30: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 45, 52 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 48, 55 steken.

Toer 31: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 44, 51 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 47, 54 steken.

Toer 32: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 43, 50 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 46, 53 steken.

Toer 33: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 42, 49 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 45, 52 steken.

Toer 34: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 41, 48 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 44, 51 steken.

Toer 35: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 40, 47 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 43, 50 steken.

Toer 36: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 39, 46 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 42, 49 steken.

Toer 37: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 38, 45 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 41, 48 steken.

Toer 38: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 37, 44 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 40, 47 steken.

Toer 39: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 36, 43 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 39, 46 steken.

Toer 40: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 35, 42 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 38, 45 steken.

Toer 41: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 34, 41 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 37, 44 steken.

Toer 42: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 33, 40 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 36, 43 steken.

Toer 43: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 32, 39 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 35, 42 steken.

Toer 44: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 31, 38 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 34, 41 steken.

Toer 45: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 30, 37 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 33, 40 steken.

Toer 46: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 29, 36 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 32, 39 steken.

Toer 47: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 28, 35 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 31, 38 steken.

Toer 48: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 27, 34 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 30, 37 steken.

Toer 49: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 26, 33 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 29, 36 steken.

Toer 50: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 25, 32 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 28, 35 steken.

Toer 51: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 24, 31 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 27, 34 steken.

Toer 52: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 23, 30 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 26, 33 steken.

Toer 53: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 22, 29 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 25, 32 steken.

Toer 54: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 21, 28 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 24, 31 steken.

Toer 55: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 20, 27 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 23, 30 steken.

Toer 56: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 19, 26 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 22, 29 steken.

Toer 57: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 18, 25 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 21, 28 steken.

Toer 58: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 17, 24 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 20, 27 steken.

Toer 59: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 16,23 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 19, 26 steken.

XL stopt hier, ga verder bij “Alle Maten”

Alleen 2XL

Toer 60: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 22 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.

Toer 61: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 21 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 24 steken.

Toer 62: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 20 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.

Toer 63: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 19 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 22 steken.

Toer 64: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 18 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.

Toer 65: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 17 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 20 steken.

Toer 66: Tunische tricotsteek in elk van de volgende 16 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.

Alle Maten:

Toer 60, 67: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.

Toer 61, 68: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 11 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 62, 69: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 13 steken.

Toer 63, 70: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 11 steken.

Toer 64, 71: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 9 steken.

Toer 65, 72: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 7 steken.

Toer 66, 73: Tunische minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende steek. Tricotsteek minderen over 2 steken, tunische tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 5 steken.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Voorpaneel – Links:

Met tunische haaknaald 6,5 mm haak je 52, 59 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de haaknaald en in de volgende 50, 57 steken. Haak een teruggaande toer .- 52, 59 steken.

Toer 2: Tunische tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 52, 59 steken.

Toer 3 – 26: Herhaal toer 2.

Om de lengte van de voor- en achterpanden langer te maken, voeg je hier meer toeren toe.

Toer 27: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 49, 56 steken. Haak een teruggaande toer – 51, 58 steken.

Toer 28: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 48, 55 steken. Haak een teruggaande toer – 50, 57 steken.

Toer 29: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 47, 54 steken. Haak een teruggaande toer – 49, 56 steken.

Toer 30: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 46, 53 steken. Haak een teruggaande toer – 48, 55 steken

Toer 31: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 45, 52 steken. Haak een teruggaande toer – 47, 54 steken

Toer 32: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 44, 51 steken. Haak een teruggaande toer – 46, 53 steken

Toer 33 Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 43, 50 steken. Haak een teruggaande toer – 45, 52 steken

Toer 34: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 42, 49 steken. Haak een teruggaande toer – 44, 51 steken

Toer 35: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 41, 48 steken. Haak een teruggaande toer – 43, 50 steken

Toer 36: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 40, 47 steken. Haak een teruggaande toer – 42, 49 steken

Toer 37: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 39, 46 steken. Haak een teruggaande toer – 41, 48 steken

Toer 38: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 38, 45 steken. Haak een teruggaande toer – 40, 47 steken

Toer 39: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 37, 44 steken. Haak een teruggaande toer – 39, 46 steken

Toer 40: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 36, 43 steken. Haak een teruggaande toer – 38, 45 steken

Toer 41: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 35, 42 steken. Haak een teruggaande toer – 37, 44 steken

Toer 42: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 34, 41 steken. Haak een teruggaande toer – 36, 43 steken

Toer 43: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 33, 40 steken. Haak een teruggaande toer – 35, 42 steken

Toer 44: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 32, 39 steken. Haak een teruggaande toer – 34, 41 steken

Toer 45: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 31, 38 steken. Haak een teruggaande toer – 33, 40 steken

Toer 46: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 30, 37 steken. Haak een teruggaande toer – 32, 39 steken

Toer 47: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 29, 36 steken. Haak een teruggaande toer – 31, 38 steken

Toer 48: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 28, 35 steken. Haak een teruggaande toer – 30, 37 steken

Toer 49: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 27, 34 steken. Haak een teruggaande toer – 29, 36 steken

Toer 50: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 26, 33 steken. Haak een teruggaande toer – 28, 35 steken

Toer 51: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 25, 32 steken. Haak een teruggaande toer – 27, 34 steken

Toer 52: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 24, 31 steken. Haak een teruggaande toer – 26, 33 steken

Toer 53: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 23, 30 steken. Haak een teruggaande toer – 25, 32 steken

Toer 54: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 22, 29 steken. Haak een teruggaande toer – 24, 31 steken

Toer 55: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 21, 28 steken. Haak een teruggaande toer – 23, 30 steken

Toer 56: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 20, 27 steken. Haak een teruggaande toer – 22, 29 steken

Toer 57: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 19, 26 steken. Haak een teruggaande toer – 21, 28 steken

Toer 58: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 18, 25 steken. Haak een teruggaande toer – 20, 27 steken

Toer 59: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 17, 24 steken. Haak een teruggaande toer – 19, 26 steken

X-Large stopt hier en gaat verder onder “Alle Maten”

 

Alleen 2X-Large

Toer 60: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 23 steken. Haak een teruggaande toer – 25 steken

Toer 61: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 22 steken. Haak een teruggaande toer – 24 steken

Toer 62: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 21 steken. Haak een teruggaande toer – 23 steken

Toer 63: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 20 steken. Haak een teruggaande toer – 22 steken

Toer 64: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 19 steken. Haak een teruggaande toer – 21 steken

Toer 65: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 18 steken. Haak een teruggaande toer – 20 steken

Toer 66: Tricotsteek minderen over 2 steken, Tunische tricotsteek in elk van de volgende 17 steken. Haak een teruggaande toer – 19 steken

Alle Maten:

Toer 60, 67: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 13 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.

Toer 61, 68: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 11 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 62, 69: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 9 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 13 steken.

Toer 63, 70: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 7 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 11 steken.

Toer 64, 71: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 5 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 9 steken.

Toer 65, 72: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende 3 steken, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 7 steken.

Toer 66, 73: Tricotsteek minderen over 2 steken. Tunische Tricotsteek in volgende steek, minderen over volgende 2 steken, tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer – 5 steken.

Naai de Voor- en Achterpanden aan elkaar en de Rok

Gebruik een stopnaald en een lang stuk garen en naai met de whip stitch de zijdes van de panelen aan elkaar, zodat de lange naden tegen elkaar aan liggen. Naai langs de rechte zijdes, niet langs de diagonalen (daar komen de mouwen nog in). Als je de delen aan elkaar gezet hebt, leg dan de platte bodem tegen de tailleband van de rok en naai met halve vasten en een 5.5 mm haaknaald en je bol garen aan elkaar. Je kunt ook de whipstitch gebruiken, maar met halve vasten wordt het steviger.

Mouwen (Maak er 2):

De mouwen voor alle maten beginnen met een 16-lossen ketting, gevolgd door meerderingen, die een schuine lijn creëren die met de schuine lijn van het lijfje overeenkomt. Daarna maak je minderingen zodat het goed om je bovenarm past, daarna haak je weer meerderingen voor de uitlopende mouw.

Het vorige ontwerp plaatste de minderingen aan de eindes van de toeren, maar de nieuwe 2.0 versie is zo geschreven dat de minderingen midden in de toer zitten. Dit zorgt ervoor dat ie beter past op de schouder. Als je liever met de oude methode werkt, plaats je de minderingen dus aan het einde van de toer.

Mouw Maat Small (oude stijl minderingen)

Mouw Maat Large, oude stijl

Mouw Maat Small, met nieuwe meerderingen stijl

16 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de haaknaald en in alle andere losse. Haak een teruggaande toer – 16 steken.

Toer 2: Tunische tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte, tunische tricotsteek in volgende 12 steken, meerderen in volgende ruimte, tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 18 steken.

Toer 3: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 14 steken, meerderen in volgende ruimte, tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer – 20 steken.

Toer 4: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 16 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 22 steken.

Toer 5: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 18 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 24 steken.

Toer 6: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 20 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 26 steken.

Toer 7: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 22 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 28 steken.

Toer 8: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 24 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 30 steken.

Toer 9: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 26 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 32 steken.

Toer 10: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 28 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 34 steken.

Toer 11: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 30 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 36 steken.

Toer 12: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 32 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 38 steken.

Toer 13: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 34 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 40 steken.

Toer 14: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 36 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 42 steken.

Toer 15: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 38 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 44 steken.

Toer 16: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 40 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 46 steken.

Toer 17: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 42 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 48 steken.

Toer 18: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 44 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 50 steken.

Toer 19: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 46 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 52 steken.

Toer 20: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 48 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 54 steken.

Toer 21: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 50 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 56 steken.

Toer 22: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 52 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 58 steken.

Toer 23: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 54 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 60 steken.

Toer 24: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 56 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 62 steken.

Toer 25: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 58 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 64 steken.

Toer 26: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 64 steken.

Toer 27: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 60 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 66 steken.

Toer 28: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 66 steken.

Toer 29: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 62 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 68 steken.

Toer 30: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 68 steken.

Toer 31: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 64 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 70 steken.

Toer 32: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 70 steken.

Toer 33: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 66 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 72 steken.

Toer 34: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 72 steken.

Toer 35: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 68 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 74 steken.

Toer 36: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 74 steken.

Toer 37: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 70 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 76 steken.

Toer 38: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 76 steken.

Toer 39: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 72 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 78 steken.

Toer 40: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 78 steken.

X-Large stopt hier, gaat verder bij Alle Maten

Alleen 2XL

Toer 41: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 74 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 80 steken.

Toer 42: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 80 steken.

Toer 43: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 76 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 82 steken.

Toer 44: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 82 steken.

Toer 45: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 78 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 84 steken.

Toer 46: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 84 steken.

Toer 47: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 80 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 86 steken.

 

Alle Maten:

Toer 41, 48: Tricotsteek in volgende 29, 33 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 30, 34 steken. Haak een teruggaande toer. – 76, 84 steken.

Toer 42, 49: Tricotsteek in volgende 28, 32 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 29, 33 steken. Haak een teruggaande toer. – 74, 82 steken.

Toer 43, 50: Tricotsteek in volgende 27, 31 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 28, 32 steken. Haak een teruggaande toer. – 72, 80 steken.

Toer 44, 51: Tricotsteek in volgende 26, 30 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 27, 31 steken. Haak een teruggaande toer. – 70, 78 steken.

Toer 45, 52: Tricotsteek in volgende 25, 29 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 26, 30 steken. Haak een teruggaande toer. – 68, 76 steken.

Toer 46, 53: Tricotsteek in volgende 24 28 steken. Minder over volgende 2, tricotsteek in volgende 14 steken, minderen over volgende 2, tricotsteek in volgende 25, 29 steken. Haak een teruggaande toer. – 66, 74 steken.

Toer 47-87, 54-94: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 66, 74 steken.

Toer 88, 95: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 60, 68 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 68, 76 steken.

Toer 89, 96: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 68, 76 steken.

Toer 90, 97: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 62, 70 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 70, 78 steken.

Toer 91, 98: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 70, 78 steken.

Toer 92, 99: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 64, 72 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 72, 80 steken.

Toer 93, 100: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 72, 80 steken.

Toer 94, 101: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 66, 74 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 74, 82 steken.

Toer 95, 102: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 74, 82 steken.

Toer 96, 103: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 68, 76 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 76, 84 steken.

Toer 97, 104: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 76, 84 steken.

Toer 98, 105: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 70, 76 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 78, 84 steken.

Toer 99, 106: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 78, 84 steken.

Toer 100, 107: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 72, 78 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 80, 88 steken.

Toer 101, 108: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 80, 88 steken.

Toer 102, 109: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 74, 82 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 82, 90 steken.

Toer 103, 110: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 82, 90 steken.

Toer 104, 111: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 76, 84 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 84, 92 steken.

Toer 105, 112: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 84, 92 steken.

Toer 106, 113: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 78, 86 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 86, 94 steken.

Toer 107, 114: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 86, 94 steken.

Toer 108, 115: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 78, 86 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 88, 96 steken.

Toer 109, 116: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 88, 96 steken.

Toer 110, 117: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 82, 90 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 90, 98 steken.

Toer 111, 118: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 90, 98 steken.

Toer 112, 119: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 84, 92 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 92, 100 steken.

Toer 113, 120: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 92, 100 steken.

Toer 114, 121: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 86, 94 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 94, 102 steken.

Toer 115, 122: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 94, 102 steken.

Toer 116, 123: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 88, 96 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 96, 104 steken.

Toer 117, 124: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 96, 104 steken.

Toer 118, 125: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 90, 98 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 98, 106 steken.

Toer 119, 126: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 98, 106 steken.

Toer 120, 127: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 92, 100 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 100, 108 steken.

Toer 121, 128: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 100, 108 steken.

Toer 122, 129: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 94, 102 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 102, 110 steken.

Toer 123, 130: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 82, 90 steken.

Toer 124, 131: Tricotsteek in volgende 2 steken. Meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 74, 82 steken, meerder in volgende ruimte, tricotsteek in volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 104, 112 steken.

Toer 125, 132: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 104, 112 steken.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Naaien van de Mouw:

Vouw de mouw dubbel in de lengte. Naai de naad samen met de whip stitch, begin bij de handkant en beweeg richting de schouderkant. Bij de onderarm van de mouw leg je de opening tegen de voor- en achterpanden, je laat 23, 30, 37 toeren ongenaaid aan elke zijde. Leg de overgebleven opening tegen de voor- en achterpanelen aan, gebruik de bovenste 4 toeren om de bovenkant van de panelen te maken, worden overlapt door de voor- en achterpanelen met 4 steken.

Mouw naaien in Maat Small, oude stijl mouw

Mouw maat Large, nieuw stijl mouw. 4 van de 5 steken aan de bovenkant van het voorpaneel worden overlapt door de bovenste 4 toeren van de mouw.

Naai de mouw met een whip stitch rondom het voor- en achterpaneel vast, gebruik een één op één steken ratio.

Close-up van de mouw

Mouwboord

Haak met een 3,5 mm haaknaald, hecht je garen aan in de naad.

Toer 1: 3 lossen (telt niet als eerste steek), 3 geschakelde stokjes in dezelfde steek,  steek de naald in op de tricotsteek manier. Geschakeld stokje in elke steek langs de mouw. Halve vaste in eerste stokje.

Toer 2: 3 lossen (telt niet als steek), geschakeld stokje in eerste steek en 3 keer in de volgende steek. Geschakeld stokje in elke steek rondom. Halve vaste in eerste stokje.

Toer 3: 3 lossen (telt niet als steek), geschakeld stokje in elk van de volgende 2 steken. 3 geschakelde stokjes  in volgende steek. Geschakeld stokje in elke steek rondom. Halve vaste in derde beginlosse.

Hecht af en werk draadjes weg. Je kunt de mouwen langer maken door nog meer toeren geschakelde stokjes toe te voegen.

Close-up van de dichtgenaaide mouw met boord

Capuchon:

Je haakt de capuchon los, het is een grote driehoek, je vouwt ‘m dubbel als ie af is. Om de capuchon langer of korter te maken kun je toeren tricotsteek weglaten of toevoegen tussen de meerder-toeren. Je kunt ook een kortere capuchon maken. Beide capuchons kunnen aan alle maten Elf Coat vastgemaakt worden.  

Kortere capuchon (werd eerder Halve capuchon genoemd): Dit is het alternatief voor de complete capuchon en bespaart een beetje garen. Net zoals de volledige capuchon wordt deze als apart stuk gehaakt, één grote driehoek, dubbelgevouwen en dichtgenaaid. Je kunt beide capuchins gebruiken, onafhankelijk van de maat waarin je je Jas haakt. Om de kortere capuchon te haken, sla je steeds één van beide niet-meerder toeren over tussen de meerder-toeren in de eerste 76 uitgeschreven toeren (50 toeren in totaal), daarna pak je het patroon weer op bij Toer 77.

Kortere Capuchon

Volledige Capuchon

3 lossen.

Toer 1: Haal een lusje op in de volgende 2 lossen. Haak een teruggaande toer. – 3 steken

Toer 2: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in volgende steek. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5 steken

Toer 3-4: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 5 steken.

Toer 5: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 7 steken

Toer 6-7: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 7 steken.

Toer 8: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 9 steken

Toer 9-10: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 9 steken.

Toer 11: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 11 steken

Toer 12-13: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 11 steken.

Toer 14: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 13 steken

Toer 15-16: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 13 steken.

Toer 17: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 11 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 15 steken

Toer 18-19: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.

Toer 20: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 17 steken

Toer 21-22: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.

Toer 23:Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 15 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 19 steken

Toer 24-25: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.

Toer 26:Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 17 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 21 steken

Toer 27-28: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.

Toer 29: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 19 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 23 steken

Toer 30-31: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.

Toer 32: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 21 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 25 steken

Toer 33-34: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.

Toer 35: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 23 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 27 steken

Toer 36-37: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 27 steken.

Toer 38:Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 25 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 29 steken

Toer 39-40: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 29 steken.

Toer 41:Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 27 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 31 steken

Toer 42-43: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 31 steken.

Toer 44: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 29 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 33 steken

Toer 45-46: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 33 steken.

Toer 47: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 31 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 35 steken

Toer 48-49: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 35 steken.

Toer 50: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 33 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 37 steken

Toer 51-52: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 37 steken.

Toer 53:Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 35 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 39 steken

Toer 54-55: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 39 steken.

Toer 56: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 37 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 41 steken

Toer 57-58: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 41 steken.

Toer 59: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 39 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 43 steken

Toer 60-61: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 43 steken.

Toer 62: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 41 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 45 steken

Toer 63-64: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 45 steken.

Toer 65: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 43 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 47 steken

Toer 66-67: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 47 steken.

Toer 68: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 45 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 49 steken

Toer 69-70: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 49 steken.

Toer 71: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 47 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5137 steken

Toer 72-73: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 51 steken.

Toer 74: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 49 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 53 steken

Toer 75-76: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 53 steken.

Toer 77: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 12 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken) 3 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 58 steken

Toer 78-79: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 58 steken.

Toer 80: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 14 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 14 steken) 3 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 63 steken

Toer 81-82: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 63 steken.

Toer 83: Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. (Tricotsteek in elk van de volgende 15 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte) 4 keer. Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 68 stekenToer 84-85: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 68 steken.

Toer 86: Tricotsteek in volgende steek. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 16 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 73 steken

Toer 87-88: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 73 steken.

Toer 89: Tricotsteek in volgende steek. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 17 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 78 steken

Toer 90-91: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 78 steken.

Toer 92: Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 18 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 83 steken

Toer 93-94: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 83 steken.

Toer 95: Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 19 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. Haak een teruggaande toer. – 88 steken

Toer 96-97: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 88 steken.

Toer 98: Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 20 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. Haak een teruggaande toer. – 93 steken

Toer 99-100: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 93 steken.

Toer 101: Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 21 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Haak een teruggaande toer. – 98 steken

Toer 102 – 103: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 98 steken.

Toer 104: Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 22 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Haak een teruggaande toer. – 103 steken

Toer 105-106: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 103 steken.

Toer 107: Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 23 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 6 steken. Haak een teruggaande toer. – 108 steken

Toer 108-109: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 108 steken.

Toer 110: Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 24 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 6 steken. Haak een teruggaande toer. – 113 steken

Toer 111-112: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 113 steken.

Toer 113: Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 25 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 118 steken

Toer 114-115: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 118 steken.

Toer 116: Tricotsteek in elk van de volgende 6 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 26 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 123 steken

Toer 117-118: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 123 steken.

Toer 119: Tricotsteek in elk van de volgende 6 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 27 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 128 steken

Toer 120-121: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 128 steken.

Toer 122: Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 28 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 133 steken

Toer 123-124: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 133 steken.

Toer 125: Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 29 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 138 steken

Toer 126-127: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 138 steken.

Toer 128: Tricotsteek in elk van de volgende 8 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 30 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 143 steken

Toer 129-130: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 143 steken.

Toer 131: Tricotsteek in elk van de volgende 8 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 31 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 148 steken

Toer 132-133: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 148 steken.

Toer 134: Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 32 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 153 steken

Toer 135-151: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 153 steken.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Naaien van de Capuchon

Vouw de grote driehoek over de lengte dicht zodat de goede kant van de stof naar elkaar toe liggen en de verkeerde kanten naar buiten liggen.

Gebruik steekmarkeerders, tel vanaf de opening (de lange kant) 33 toeren naar beneden aan elke kant. Markeer de 33e toer aan elke zijde.

Naai met een stopnaald en een stuk garen met de whip stitch de capuchon dicht vanaf de punt richting de opening van de capuchon.

Naai de capuchon tot je de toeren tegenkomt die je gemarkeerd hebt. Hecht af. Keer je capuchon binnenstebuiten. Je hebt nu 33 toeren “open” aan beide zijden.

Kortere Capuchon op de foto hierboven

Hoe kom ik aan dat nummer? Het is (8 + 8) om rekening te houden met het kleine schuine stukje van elk voorpaneel, plus (16 + 16) om de bovenkant van de mouwen te doen, dan (25-=17) om het gedeelte van de bovenkant van het rugpaneel te hebben dat nog niet aan de mouwen vastzit. Dat getal is samen 65, maar ik heb naar boven afgerond om een even getal te krijgen als ik halveerde – dus 33 toeren onsamengehaakt aan beide zijde.

Dan naai je de capuchon aan de nek van het kledingstuk (als de mouwen en alle andere dingen vastgenaaid zijn) met een stopnaald en een stuk garen. Whip stitch de capuchon, leg de punten van de opening op de rode puntjes zoals in de foto, dus op het begin van de halslijn.

Naai de capuchon steek voor steek aan het vest

Voorrand en Sluitingen

We zijn bijna klaar! We gebruiken nu weer geschakelde stokjes om een boord om de hele voorkant te maken. We beginnen bij de onderkant, dan de open voorkant, dan de capuchon en dan weer langs de voorkant naar de onderkant. Na de derde toer stoppen we en maken we lusjes voor de knopen of knoopsgaten. Voor traditionele knoopsgaten stoppen we na de tweede toer om markeringen aan te brengen.

Gebruik een 3,5 mm haaknaald, hecht het garen aan in de zijkant van de boordranden van de rok.

3 lossen.

Toer 1: 2 geschakelde stokjes in de zijkant van elk geschakelde stokje van de rand-toeren (6 geschakelde stokjes als je 3 rand-toeren haakte). Geschakeld stokje in de zijkant van elke toer langs het stuk, langs de taille, en langs het voorpand. 1 geschakeld stokje in elke steek langs de capuchon. 1 geschakeld stokje in de zijkant van elke toer langs het voorpand, taille band, en het volgende stuk. 2 geschakelde stokjes in elk van de geschakelde stokjes zijkanten van de rok rand.

Toer 2: 3 lossen, keer om. 1 geschakeld stokje in elk van de geschakelde stokjes van toer 1. (Als je traditionele knoopsgaten wilt, markeer je ze hier).

Toer 3: 3 lossen, keer om. 1 geschakeld stokje in elk van de geschakelde stokjes van toer 2. (Als je lusjes wilt voor de knopen, markeer je ze in deze toer).

Close-up van de geschakelde stokjes boord

Markeer waar de knoopjes komen aan de ene kant en op dezelfde plek aan de andere kant waar je de knoopsgaten of lusjes wilt. Ik begon met één knoopje/lusje aan de bovenkant en onderrand van de tailleband en gebruikte dit als afstand (17 steken ertussen) om de andere knoopjes te plaatsen. Ik heb 5 knopen aangezet.

Als je knoopmarkeringen geplaatst zijn, begin je aan de rest van de toeren.

Toer 4: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek tot je bij de markering voor de knopen komt. Als je aan de knopen kant bent, ga je verder met de geschakelde stokjes. Als je aan de lusjes-kant bent, zijn er twee opties: je kunt een paar lossen haken en dan een paar steken overslaan, dan heb je een knoopspgat IN de rand en gaat de jas strakker dicht. Ik heb een los lusje gehaakt, waardoor de voorkant een beetje open blijft.

Als je een lusjes sluiting gebruikt, haak dan een lossenketting die groot genoeg is om de knoop door te halen en haak dan een halve vaste in dezelfde steek. Ga verder met het haken van geschakelde stokjes langs de rand, stop bij de volgende markering voor het volgende lusje.

Als je traditionele knoopsgaten maakt, stop dan met de geschakelde stokjes en haak 1 losse voor de gemarkeerde steek. Sla de gemarkeerde steek over en ga verder met geschakelde stokjes tot je ede volgende gemarkeerde steek bereikt. Ga zo verder.

Hecht af en werk de draadjes weg.

Stop met haken om een lossenlusje te maken

Traditionele knoopsgaten

Na het haken van de laatste toer van de rand, gebruik je een stopnaald en stuk garen om elke knoop goed aan te zetten op de gemarkeerde locaties aan de andere kant van de lusjes/gaten.

Werk alle draadjes weg. Je wilt misschien nog een Corsetsluiting, Zakje, Puntig zakje of Riempje toevoegen aan je Elfen Jas!

Veel haakplezier!
-MF