Skip to Content

Tunische Tricotsteek

Tunische Tricotsteek

Hoe haak je de Tunische Tricotsteek?

In het Engels heet deze steek de Tunisian Knit Stitch, afgekort met TKS. De eerste paar stappen voor deze steek gaan hetzelfde als voor de Tunische Simpele Steek. Wil je meer weten over het Tunisch haken? Klik dan hier. 


Uitleg Tunische Tricotsteek

Stap 1. Begin met het opzetten van lossen. In dit voorbeeld worden 10 lossen opgezet.

Stap 2. Steek de naald in de tweede losse vanaf de naald en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lussen op de naald.

Stap 3. Steek de naald in de volgende losse en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lussen op de naald.

Stap 4. Herhaal stap 3 tot je alle lossen gehad hebt. Je hebt nu de heengaande toer gehad en begint aan de teruggaande toer.

Stap 5. Sla de draad om en haal door 1 lus. Dit doe je maar één keer per teruggaande toer.

Stap 6. Sla de draad om en haal door 2 lussen.

Stap 7. Herhaal stap 6 tot alle lussen op zijn. Je bent nu klaar met de teruggaande toer.

Stap 8. Je hebt verticale strepen gehaakt, die aan de voorkant en de achterkant van je werkje te zien zijn. Samen vormen die voorste en achterste verticale streep een soort tunneltje. Steek de naald door dat tunneltje naar achteren en haal een lusje op.

Stap 9. Herhaal stap 8 voor alle opgezette steken. Bij de laatste steek steek je door de laatste verticale lus én de lus die daar achter ligt, om een strakkere rand te krijgen.

Stap 10. Sla de draad om en haal door 1 lusje heen. Je doet dit maar één keer per teruggaande toer.

Stap 11. Sla de draad om en haal door 2 lussen.

Stap 12. Herhaal stap 11 tot alle lussen op zijn. Je bent nu klaar met de teruggaande toer.

Herhaal stap 8 tot en met 12 tot je de gewenste hoogte bereikt hebt. De afwerking doe je in de heengaande toer: je haakt steeds een halve vaste door het tunneltje van elke steek. Hecht af en werk de draadjes weg.


Meerderen met Tunische Tricotsteek

Meerderen doe je in de heengaande toer, door een extra lusje op te halen tussen twee verticale lussen in. (Zie naald in onderstaande foto). De teruggaande toer gaat dan gewoon zoals je gewend bent.

Zoals je ziet zijn er nu 11 lusjes in plaats van 10.


Minderen met Tunische Tricotsteek

Natuurlijk kun je ook steken minderen met deze steek. Dit gebeurt ook in de heengaande toer. Je steekt daarvoor de naald achtereenvolgens door het ene tunneltje naar het andere tunneltje naar achteren toe en haalt een lusje op. De teruggaande toer gaat weer hetzelfde, maar dan dus met één lusje minder in totaal.

Boven zie je waar je de naald door het eerste tunneltje steekt… En dan op de foto beneden zie je de waar je door het volgende tunneltje naar achteren steekt…


Afhechten

Haak in elk “tunneltje” een halve vaste.