Skip to Content

Elfen Jas: Small

Elfen Jas: Small

Elfen Jas Patroon: Small

De briljante ontwerpster Regina Weiss werkt onder de schuilnaam Morale Fiber aan allerlei hele toffe kledingstukken. Eerder vertaalde ik van haar al de Lotus Duster en het Lotus Mandala Vest. Klik hier om naar de maat Medium van deze jas te gaan. Klik hier voor de maat Large. Later volgen ook nog de andere maten van deze Elfen jas!


Hallo! Ik ben super blij dat dit Elf Coat Tunische patroon online komt vandaag! Ik werk er al 20 maanden aan!
Dit ontwerp is begonnen als variatie op de Shaman Jas, een Tunisch haakpatroon dat de Tunische Simpele Steek gebruikt. Die jas is een vierkant met grote capuchon.


Ik wilde nu een jas proberen met een mooiere A-lijn. Daarom heb ik onderstaande jas de zomer erop gemaakt – daar kun je (in het Engels!) meer over lezen in deze blog post:


Op die jas kreeg ik positieve reacties en mensen vroegen om het patroon, maar ik was persoonlijk niet zo tevreden met hoe de jas geworden is. Dus daarom ben ik het opnieuw gaan proberen, op basis van een favoriete trui en andere projecten. Ook haalde ik inspiratie uit de jassen van Katwise.

Het nieuwe ontwerp was tof, maar ik moest er heel veel aan sleutelen om er een duidelijk verhaal van te maken. In de periode dat ik aan dit project werkte veranderde mijn leven ook nog eens compleet. Toen ik eindelijk klaar was, was ik heel erg blij…. maar het patroon was maar voor een maat…. Ik moest nog 2 maten maken om het patroon helemaal af te krijgen….

…Inmiddels is het gelukt om ook de maat Medium en Large te maken! Andere maten volgen nog… Ook is er een corsetsluiting voor elke maat van de jas ontwikkeld!

Mocht je dit patroon volgen, dan word ik MEGA BLIJ van foto’s! Deel ze via Facebook, of op instagram met @morale_fiber en #moralefiber. [Toevoeging van Een Mooi Gebaar: Ik wil het ook heel graag zien!! Deel het met @/#eenmooigebaar op Instagram, of via mijn Facebook!) Als je op Ravelry actief bent, kun je daar ook je project delen: Ravelry patroon pagina.

Kooppatroon

Lees je liever vanaf een PDF? Dat kan natuurlijk ook! Koop het patroon hieronder in de webwinkel <3 Dat kan voor de maten Small-Medium-Large, of voor de maten XL-3XL, of als bundel. De opbrengsten worden eerlijk gedeeld met de ontwerpster! Bedankt namens ons beiden <3


Elfen Jas Tunisch haakpatroon – Maat Small


Deze elegante, fantasy jas (of vest) heeft een A-lijn met een krullende, puntige geometrische onderrand die geïnspireerd is op bloesems, met prachtige wijduitlopende mouwen en met de opvallende elfencapuchon. Het garen zorgt er daarnaast voor dat je schitterende prisma’s van kleurexplosie krijgt op de verschillende delen van de jas.

In dit patroon gebruik je de Tunische Brei steek, terwijl je haakt, wat de jas een dichte structuur geeft, die warm en glad is. Doordat je de onderdelen allemaal los haakt kun je bovendien gemakkelijk aanpassingen maken.

Mijn eigen visie voor de toekomstige versies van dit patroon is enorm gecompliceerd! Veel te veel ideeën… Waaronder corset touwtjes, nep-bont-randjes, een restjes-versie, toegevoegde zakjes…. een nóg meer uitlopende versie…. een versie met kortere mouwen… een korter jasje zonder “rok” eraan…. een prachtige versierde geborduurde versie…. een versie met freeform haakwerk erbij… een gevilte versie….

Wellicht inspireren die ideeën jullie ook! Als je feedback hebt op dit patroon, hoor ik dat natuurlijk graag! Evenals vragen of suggesties!


Elfen Jas Instructies

Materialen

6.5 Tunische haaknaald
3.5 mm normale haaknaald
King Cole Riot DK (#3 gewicht, 100 gram / 296 m, 30% wol/70% acryl – kleur op de foto’s is Autumn) – 10 bollen
Spanning voor Riot DK: 9 steken en 10 toeren = 5,1 cm (bovenkant van elk blok is 8,9 cm)
OF
Red Heart Boutique Unforgettable (#4 gewicht, 100 gram / 246,8 meter, 100% acryl – kleur op foto’s is Meadow) – 13 bollen
Spanning voor Unforgettable = 8 steken en 9 toeren = 5,1 cm.
Dit materiaal is in Nederland niet verkrijgbaar bij mijn weten. Je kunt ter vervanging Scheepjes
Wanderlust
gebruiken, dat ook in schitterende kleuren komt. Koop je het via deze link bij Caro’s Atelier? Dan ontvang ik een kleine bijdrage!

Afmetingen

Middel: 86 cm
Borst: 86 cm
Heup: 96,5 cm
Mouw: 55,8 cm (gemeten van oksel tot onderrand)
Lengte: 88,9 cm


Het patroon is gebaseerd op 9 stukken in de rok, waarvan 5 stukken een punt (pointed in de foto) hebben en 4 stukken “simpel” zijn. Dit zorgt voor de maat Small. Grotere maten kunnen bereikt worden door 11 stukken (5 puntig en 6 simpel) of 13 stukken (7 puntig en 6 simpel). Meer tips voor vergroten en verkleinen van het patroon vind je in het patroon. Als je hier klikt vind je tevens het patroon voor de maat Medium.

Opmerkingen over garen, spanning en maten

Garen:  Ik koos King Cole Riot DK garen voor dit patroon omdat het trage kleurveranderingen heeft en een prachtige 1-ply structuur die de steken en de kleuren super mooi doen uitkomen. Het DK garen, met 30% wol, heeft een prachtige dunne en lichte stof tot gevolg, die ook nog eens lekker warm is. Veel grote Nederlandse hobby winkels hebben dit garen helaas niet, maar je kunt het bijvoorbeeld online bestellen bij LoveKnitting.com.
Er is ook nog een materiaal wat wat gemakkelijker beschikbaar is, Red Heart Unforgettable, waarin deze jas ook prachtig wordt. Dit is een 100% acryl garen, waardoor het ook beter geschikt is voor mensen met allergieën en voor veganisten. Het is ook een #4 gewicht, dus de spanning is net even anders.

In bovenstaande foto zie je een puntig en een simpel stuk in Red Heart Unforgettable.

Spanning: omdat de twee garens verschillen heb ik de spanning voor beiden opgeschreven bij de materialen. Ze gebruiken beiden een 6,5 mm haaknaald. Als je Unforgettable gebruikt, kun je een ietsjes grotere jas krijgen dan bij de afmetingen staat. Als je Riot DK gebruikt, heb je de afmetingen zoals aangegeven onder afmetingen.

9 steken = 5,1 cm met Riot DK

10 toeren  = 5,1 cm met Riot DK

8 steken = 5,1 cm met RH Unforgettable. Het is eigenlijk 8,5 steek, maar dat komt door de elasticiteit!

9 toeren = 5,1 centimeter

Je kunt ook de haaknaald veranderen met het Unforgettable garen om op dezelfde spanning uit te komen als Riot DK, als je nog steeds precies dezelfde afmetingen wilt bereiken.


Gebruikte technieken

Losse
Tunische Tricotsteek (TTS)
Geschakelde stokjes
Halve vaste
Whipstitch: gebruikt om de stukken aan elkaar te naaien.


Tunisch haken is een prachtige haakmethode en ik kan je écht adviseren om deze te leren als je dat nog niet gedaan hebt. Aangezien dit patroon eigenlijk heen eenvoudig is, gewone toeren met wat meerderingen en minderingen, kun je ook een andere techniek gebruiken als je dat wilt. Zolang je steken dezelfde spanning in het proeflapje hebben, kun je dit patroon ook met bijvoorbeeld vasten of een normale breisteek maken.
Eén Tunische steek = één vaste óf een normale breisteek.
Ik heb wat toeren Riot DK met vasten gehaakt en kwam redelijk dichtbij het proeflapje met haaknaald 4.0 mm.
BlokkenNiet noodzakelijk, maar je vest knapt er wel echt van op! Tunisch haken krult behoorlijk. Leg de stukken op een stuk schuim of bankkussen, gebruik spelden om de delen vast te zetten in de goede vorm. Gebruik dan een waterspuitflesje met gewoon water. Maak het onderdeel nat en laat het drogen. Dit werkt prima met wol en acryl.
Zo, dat was een heleboel informatie! Bij vragen kun je me altijd bereiken via Facebook


Simpel stuk (maak er 4)


15 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en in de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 2: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 3-18: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 19: Tricotsteek in de volgende 6 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 17 steken.
Toer 20-35: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggande toer. – 17 steken.
Toer 36: Tricotsteek in de volgende 7 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.
Toer 37-52: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.
Toer 53: Tricotsteek in de volgende 8 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.
Toer 54-69: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.
Toer 70: Tricotsteek in de volgende 9 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen.  Tricotsteek in de volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 23steken.
Toer 71-80: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 23 steken.
Hecht af en werk de draadjes weg.


Puntig stuk (maak er 5): 


15 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 2: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 3-9: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 10: Tricotsteek in volgende 6 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 7 steken. Haak een teruggaande toer. – 17 steken.
Toer 11-18: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.
Toer 19: Tricotsteek in volgende 7 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 8 steken. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.
Toer 20-27: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.
Toer 28: Tricotsteek in volgende 8 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 9 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.
Toer 29-32: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.
Toer 33: Tricotsteek in volgende 9 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 10 steken. Haak een teruggaande toer. – 23 steken.
Toer 34-37: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.
Toer 38: Tricotsteek in volgende 10 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 11 steken. Haak een teruggaande toer. – 25 steken.
Toer 39-42: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.
Toer 43: Tricotsteek in volgende 11 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 12 steken. Haak een teruggaande toer. – 27 steken.
Toer 44-47: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 27 steken.
Toer 48: Tricotsteek in volgende 12 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 13 steken. Haak een teruggaande toer. – 29 steken.
Toer 49-50: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 29 steken.
Toer 51: Tricotsteek in volgende 13 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 14 steken. Haak een teruggaande toer. – 31 steken.
Toer 52-53: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 31 steken.
Toer 54: Tricotsteek in volgende 14 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 15 steken. Haak een teruggaande toer. – 33 steken.
Toer 55: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 33 steken.
Toer 56: Tricotsteek in volgende 15 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 16 steken. Haak een teruggaande toer. – 35 steken.
Toer 57: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 35 steken.
Toer 58: Tricotsteek in volgende 16 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 17 steken. Haak een teruggaande toer. – 37 steken.
Toer 59: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 37 steken.
Toer 60: Tricotsteek in volgende 17 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 18 steken. Haak een teruggaande toer. – 39 steken.
Toer 61: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 39 steken.
Toer 62: Tricotsteek in volgende 18 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 19 steken. Haak een teruggaande toer. – 41 steken.
Toer 63: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 41 steken.
Toer 64: Tricotsteek in volgende 19 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 20 steken. Haak een teruggaande toer. – 43 steken.
Toer 65: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 43 steken.
Toer 66: Tricotsteek in volgende 20 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 21 steken. Haak een teruggaande toer. – 45 steken.
Toer 67: Tricotsteek in volgende 21 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 22 steken. Haak een teruggaande toer. – 47 steken.
Toer 68: Tricotsteek in volgende 22 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 23 steken. Haak een teruggaande toer. – 49 steken.
Toer 69: Tricotsteek in volgende 23 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 24 steken. Haak een teruggaande toer. – 51 steken.
Toer 70: Tricotsteek in volgende 24 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 25 steken. Haak een teruggaande toer. – 53 steken.
Toer 71: Tricotsteek in volgende 25 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 26 steken. Haak een teruggaande toer. – 55 steken.
Toer 72: Tricotsteek in volgende 26 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 27 steken. Haak een teruggaande toer. – 57 steken.
Toer 73: Tricotsteek in volgende 27 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 28 steken. Haak een teruggaande toer. – 59 steken.
Toer 74: Tricotsteek in volgende 28 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 29 steken. Haak een teruggaande toer. – 61 steken.
Toer 75: Tricotsteek in volgende 29 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 30 steken. Haak een teruggaande toer. – 63 steken.
Toer 76: Tricotsteek in volgende 30 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 31 steken. Haak een teruggaande toer. – 65 steken.
Toer 77: Tricotsteek in volgende 31 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 32 steken. Haak een teruggaande toer. – 67 steken.
Toer 78: Tricotsteek in volgende 32 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 33 steken. Haak een teruggaande toer. – 69 steken.
Toer 79: Tricotsteek in volgende 33 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 34 steken. Haak een teruggaande toer. – 71 steken.
Toer 80: Tricotsteek in volgende 34 steken, haal een extra lusje op in de volgende ruimte om te meerderen. Tricotsteek in volgende steek, haal een lusje op in de volgende ruimte om te meerderen, tricotsteek in de volgende 35 steken. Haak een teruggaande toer. – 73 steken.
Hecht af en werk de draadjes weg.


Het in elkaar zetten van de rok

Leg de simpele stukken en de puntige stukken op de manier naast elkaar zoals op de foto te zien. is. Naai alle stukken aan elkaar met de whip stitch met een stopnaald en garen.

De rest van het patroon is gebasseerd op de afmetingen van de rokomtrek, dus je kunt, als je avontuurlijk bent, het patroon hier aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld veel meer stukken aan elkaar naaien voor de rok. Er staan hier en daar opmerkingen in de rest van het patroon over hoe je stukken kunt aanpassen.

De lengte van het middenstuk voor de maat Small.


Boord van de rok:


De boord van de rok bestaat uit drie toeren geschakelde stokjes, in heen en weer gaande toeren, met meerderingen in de bovenkant van elke punt.
Hecht garen aan met een 3,5 mm haaknaald aan het ene uiteinde van de ondernaad van de rok.
Toer 1: 3 lossen, geschakeld stokje in elke steek, steek de naald in alsof je de Tunische Tricotsteek haakt, dus door het “tunneltje” heen. 3 geschakelde stokjes op de punt van elk puntig stuk, markeer de middelste daarvan met een steekmarkeerder.
Toer 2: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek, haak (2 geschakelde stokjes, 1 losse, 2 geschakelde stokjes) in de gemarkeerde middelste steken.
Toer 3: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek, haak (2 geschakelde stokjes, 1 losse, 2 geschakelde stokjes) in de 1-lossenruimtes van de vorige toer.
Hecht af en werk de draadjes weg, of herhaal toer 3 om een bredere rand te krijgen.

In bovenstaande foto zie je een close-up van de meerderingen op elk puntig stuk.


Tailleband

Je haakt dit stuk direct bovenop de platte kanten van alle stukken van de rok. Je slaat één steek over op elk blok, om een heel klein beetje te minderen, om de taille te accentueren.


Toer 1: Goede kant naar je toe, hecht garen aan het einde van de samengenaaide lusjes door een lusje op te pakken op de Tricotsteek manier. Gebruik een 6.5 mm Tunische haaknaald, haal een lusje op met de Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Volgende steek én naad overslaan. (Haal een lusje op in de volgende 14 steken, volgende steek en naad overslaan) 8 keer (of zoveel stukken als jij gemaakt hebt). Haak een teruggaande toer. – 126 steken.
Toer 2-17: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. Als je dit stuk wilt aanpassen, haak dan meer of minder toeren na de eerste. 


Achterpand

De achterkant wordt gewerkt over de helft van het aantal steken van de tailleband. In deze maat, is de taille 126 steken. Gedeeld door twee = 63 steken. 

Gebruik je 6.5 mm Tunische haaknaald, haak 63 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de haaknaald en de volgende 61 steken. Haak een teruggaande toer. – 63 steken.
Toer 2: In tricotsteek, haal een lusje op in elke steek tot einde van de toer. Haak een teruggaande toer – 63 steken.
Toer 3-26: Herhaal toer 2.
Toer 27: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 55 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. – Haak een teruggaande toer – 61 steken.
Toer 28: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 53 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 59 steken.
Toer 29: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 51 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 57 steken.
Toer 30: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 49 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 55 steken.
Toer 31: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 47 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 53 steken.
Toer 32: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 45 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 51 steken.
Toer 33: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 43 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 49 steken.
Toer 34: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 41 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 47 steken.
Toer 35: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 39 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 45 steken.
Toer 36: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 37 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 43 steken.
Toer 37: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 35 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 41 steken.
Toer 38: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 33 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 39 steken.
Toer 39: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 31 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 37 steken.
Toer 40: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 29 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 35 steken.
Toer 41: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 27 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 33 steken.
Toer 42: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 25 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 31 steken.
Toer 43: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 23 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 29 steken.
Toer 44: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 21 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 27 steken.
Toer 45: Tricotsteek in volgende steek, minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 19steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer – 25 steken.
Als je een andere maat haakt, ga dan verder met minderen aan beide zijdes, tot je nog 25 steken over hebt. 
Hecht af en werk de draadjes weg.


Voorpand – Rechts

Je haakt de voorpanden over een kwart van het totale taille stekenaantal per voorpand, dus in dit geval 126 / 4 = 31,5 steek per voorpand. Dat is geen heel getal, dus ik heb er gewoon 31 van gemaakt. 

Haak met Tunische haaknaald 6,5 mm een lossenketting van 31 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en de volgende 30 steken. Haak een teruggaande toer. – 31 steken
Toer 2: Tricotsteek in elke steek tot einde toer. Haak een teruggaande toer – 31 steken.
Toer 3-26: Herhaal toer 2.
Toer 27: Tricotsteek in elk van de volgende 28 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 30 steken.
Toer 28: Tricotsteek in elk van de volgende 27 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 29 steken.
Toer 29: Tricotsteek in elk van de volgende 26 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 28 steken.
Toer 30: Tricotsteek in elk van de volgende 25 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 27 steken.
Toer 31: Tricotsteek in elk van de volgende 24 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 26 steken.
Toer 32: Tricotsteek in elk van de volgende 23 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.
Toer 33: Tricotsteek in elk van de volgende 22 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 24 steken.
Toer 34: Tricotsteek in elk van de volgende 21 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.
Toer 35: Tricotsteek in elk van de volgende 20 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 22 steken.
Toer 36: Tricotsteek in elk van de volgende 19 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.
Toer 37: Tricotsteek in elk van de volgende 18 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 20 steken.
Toer 38: Tricotsteek in elk van de volgende 17 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de laatste steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.
Toer 39: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 17 steken.
Toer 40: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 11 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 15 steken.
Toer 41: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 13 steken.
Toer 42: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 11 steken.
Toer 43: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 9 steken.
Toer 44: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 7 steken.
Toer 45: Minderen in tricotsteek over de volgende twee steken. Tricotsteek in de volgende steek. Minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteeek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5 steken.
Als je in een andere maat werkt, blijf dan aan beide kanten minderen tot je 5 steken overhoudt. 
Hecht af en werk de draadjes weg.


Voorpand – Links

Haak met Tunische haaknaald 6,5 mm een lossenketting van 31 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de naald en de volgende 30 steken. Haak een teruggaande toer. – 31 steken
Toer 2: Tricotsteek in elke steek tot einde toer. Haak een teruggaande toer – 31 steken.
Toer 3-26: Herhaal toer 2.
Toer 27: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 28 steken. Haak een teruggaande toer. – 30 steken.
Toer 28: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 27 steken. Haak een teruggaande toer. – 29 steken.
Toer 29: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 26 steken. Haak een teruggaande toer. – 28 steken.
Toer 30: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 25 steken. Haak een teruggaande toer. – 27 steken.
Toer 31: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 24 steken. Haak een teruggaande toer. – 26 steken.
Toer 32: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 23 steken. Haak een teruggaande toer. – 25 steken.
Toer 33: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 22 steken. Haak een teruggaande toer. – 24 steken.
Toer 34: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 21 steken. Haak een teruggaande toer. – 23 steken.
Toer 35: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 20 steken. Haak een teruggaande toer. – 22 steken.
Toer 36: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 19 steken. Haak een teruggaande toer. – 21 steken.
Toer 37: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 18 steken. Haak een teruggaande toer. – 20 steken.
Toer 38: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricosteek in elk van de volgende 17 steken. Haak een teruggaande toer. – 19 steken.
Toer 39: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 17 steken
Toer 40: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 11 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 15 steken
Toer 41: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 13 steken
Toer 42: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 11 steken
Toer 43: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 9 steken
Toer 44: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 7 steken
Toer 45: Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in de volgende steek. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5 steken


In elkaar naaien van de panelen

Gebruik een stopnaald en een stuk garen, gebruik de whip stitch om de zijdes van de panelen aan elkaar te naaien, zodat de lange kanten naar elkaar liggen. Naai de richte zijdes aan elkaar, niet de bochten. Leg de platte onderkant vervolgens tegen de taille van de rok en gebruik een 3,5 mm haaknaald en een bol garen om met halve vasten de stukken aan elkaar te zetten.


Mouw (Maak er 2):

Als je in een andere maat werkt, onthoud dan dat het aantal toeren met meerderingen in het begin even groot moet zijn als het aantal toeren waaraan de mouw wordt vastgenaaid (in de hoek die wordt gecreëerd door de minderingen van de voor- en achterpanden), plus 4 (de mouw wordt ook aan de bovenste 4 steken van de panelen vastgenaaid.)


16 lossen.
Toer 1: Haal een lusje op in de tweede losse vanaf de haaknaald en in elke andere losse. Haak een teruggaande toer. – 16 steken.
Toer 2: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 12 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 18 steken.
Toer 3: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 14 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 20 steken.
Toer 4: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 16 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 22 steken.
Toer 5: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 18 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 24 steken.
Toer 6: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 20 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 26 steken.
Toer 7: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 22 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 28 steken.
Toer 8: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 24 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 30 steken.
Toer 9: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 26 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 32 steken.
Toer 10: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 28 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 34 steken.
Toer 11: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 30 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 36 steken.
Toer 12: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 32 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 38 steken.
Toer 13: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 34 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 40 steken.
Toer 14: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 36 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 42 steken.
Toer 15: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 38 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 44 steken.
Toer 16: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 40 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 46 steken.
Toer 17: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 42 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 48 steken.
Toer 18: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 44 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 50 steken.
Toer 19: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 46 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 52 steken.
Toer 20: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 48 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 54 steken.
Toer 21: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 50 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 56 steken.
Toer 22: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 52 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 58 steken.
Toer 23: Tricotsteek in volgende steek, meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in volgende 54 steken, tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 60 steken.
Toer 24-25: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 60 steken.
Toer 26: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 54 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 58 steken
Toer 27: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 52 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 56 steken
Toer 28: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 50 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 54 steken
Toer 29: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 48 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 52 steken
Toer 30: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 46 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 50 steken
Toer 31: Tricotsteek minderen over volgende 2 steken. Tricotsteek in elk van de volgende 44 steken. Tricotsteek minderen over de volgende 2 steken. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 48 steken
Toer 32-72: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 48 steken
Toer 73: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 42 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 50 steken.
Toer 74: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 50 steken.
Toer 75: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 44 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 52 steken.
Toer 76: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 52 steken.
Toer 77: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 46 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 54 steken.
Toer 78: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 54 steken.
Toer 79: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 48 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 56 steken.
Toer 80: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 56 steken.
Toer 81: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 50 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 58 steken.
Toer 82: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 58 steken.
Toer 83: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 52 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 60 steken.
Toer 84: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 60 steken.
Toer 85: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 54 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 62 steken.
Toer 86: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 62 steken.
Toer 87: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 56 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 64 steken.
Toer 88: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 64 steken.
Toer 89: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 58 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 66 steken.
Toer 90: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 66 steken.
Toer 91: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 60 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 68 steken.
Toer 92: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 68 steken.
Toer 93: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 62 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 70 steken.
Toer 94: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 70 steken.
Toer 95: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 64 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 72 steken.
Toer 96: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 72 steken.
Toer 97: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 66 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 74 steken.
Toer 98: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 74 steken.
Toer 99: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 68 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 76 steken.
Toer 100: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 76 steken.
Toer 101: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 70 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 78 steken.
Toer 102: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 78 steken.
Toer 103: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 72 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 80 steken.
Toer 104: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 80 steken.
Toer 105: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 74 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 82 steken.
Toer 106: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 82 steken.
Toer 107: Tricotsteek in volgende 2 steken, Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 76 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 84 steken.
Toer 108: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer. – 84 steken.
Hecht af en werk de draadjes weg.


Naai de mouwen

Vouw de mouw dubbel in de lengte. Naai de naad samen met de whip stitch, begin bij de handkant en beweeg richting de schouderkant. Bij de onderarm van de mouw leg je de opening tegen de voor- en achterpanden, je gebruikt de bovenste 4 toeren om de panelen dicht te maken, de bovenkant overlapt 4 steken.

Naai de mouw dicht met een whipstitch om de voor en achterpanelen.

Close-up van hoe de mouw valt.


Mouw boord


Haak met een 3,5 mm haaknaald, hecht je garen aan in de naad.
Toer 1: 3 lossen (telt niet als eerste steek), 3 geschakelde stokjes in dezelfde steek,  steek de naald in op de tricotsteek manier. Geschakeld stokje in elke steek langs de mouw. Halve vaste in eerste stokje.
Toer 2: 3 lossen (telt niet als steek), geschakeld stokje in eerste steek en 3 keer in de volgende steek. Geschakeld stokje in elke steek rondom. Halve vaste in eerste stokje.
Toer 3: 3 lossen (telt niet als steek), geschakeld stokje in elk van de volgende 2 steken. 3 geschakelde stokjes  in volgende steek. Geschakeld stokje in elke steek rondom. Halve vaste in derde beginlosse.
Hecht af en werk draadjes weg. Je kunt de mouwen langer maken door nog meer toeren geschakelde stokjes toe te voegen.

Close-up van de mouwboord. Let op dat mijn naad op een andere plek zit, laat je daardoor niet afleiden – whoops!


Capuchon

Je haakt de capuchon los, het is een grote driehoek, je vouwt ‘m dubbel als ie af is. Om de capuchon langer of korter te maken kun je toeren tricotsteek weglaten of toevoegen tussen de meerder-toeren. 

3 lossen
Toer 1: Haal een lusje op in de volgende 2 lossen. Haak een teruggaande toer. – 3 steken
Toer 2: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in volgende steek. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5 steken
Toer 3-4 Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 5 steken.
Toer 5: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 7 steken
Toer 6-7: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 7 steken.
Toer 8: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 9 steken
Toer 9-10: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 9 steken.
Toer 11: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 7 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 11 steken
Toer 12-13: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 11 steken.
Toer 14: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 9 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 13 steken
Toer 15-16: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 13 steken.
Toer 17: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 11 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 15 steken
Toer 18-19: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 15 steken.
Toer 20: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 17 steken
Toer 21-22: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 17 steken.
Toer 23: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 15 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 19 steken
Toer 24-25: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 19 steken.
Toer 26: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 17 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 21 steken
Toer 27-28: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 21 steken.
Toer 29: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 19 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 23 steken
Toer 30-31: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 23 steken.
Toer 32: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 21 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 25 steken
Toer 33-34 Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 25 steken.
Toer 35: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 23 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 27 steken
Toer 36-37: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 27 steken.
Toer 38: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 25 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 29 steken
Toer 39-40: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 29 steken.
Toer 41: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 27 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 31 steken
Toer 42-43: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 31 steken.
Toer 44: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 29 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 33 steken
Toer 45-46: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 33 steken.
Toer 47: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 31 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 35 steken
Toer 48-49: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 35 steken.
Toer 50: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 33 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 37 steken
Toer 51-52: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 37 steken.
Toer 53: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 35 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 39 steken
Toer 54-55: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 39 steken.
Toer 56: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 37 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 41 steken
Toer 57-58: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 41 steken.
Toer 59: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 39 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 43 steken
Toer 60-61: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 43 steken.
Toer 62: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 41 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 45 steken
Toer 63-64: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 45 steken.
Toer 65: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 43 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 47 steken
Toer 66-67: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 47 steken.
Toer 68: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 45 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 49 steken
Toer 69-70: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 49 steken.
Toer 71: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 47 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 5137 steken
Toer 72-73: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 51 steken.
Toer 74: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 49 steken. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 53 steken
Toer 75-76: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 53 steken.
Toer 77: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 12 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 13 steken) 3 keer. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 58 steken
Toer 78-79: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 58 steken.
Toer 80: Tricotsteek meerderen in eerste ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 14 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 14 steken) 3 keer. Tricosteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in laatste steek. Haak een teruggaande toer. – 63 steken
Toer 81-82: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 63 steken.
Toer 83. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. (Tricotsteek in elk van de volgende 15 steken. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte) 4 keer. Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 68 steken
Toer 84-85: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 68 steken.
Toer 86: Tricotsteek in volgende steek. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 16 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. Haak een teruggaande toer. – 73 steken
Toer 87-88: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 73 steken.
Toer 89: Tricotsteek in volgende steek. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 17 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 78 steken
Toer 90-91: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 78 steken.
Toer 92: Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 18 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. Haak een teruggaande toer. – 83 steken
Toer 93-94: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 83 steken.
Toer 95: Tricotsteek in elk van de volgende 2 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 19 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. Haak een teruggaande toer. – 88 steken
Toer 96-97: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 88 steken.
Toer 98: Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 20 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 4 steken. Haak een teruggaande toer. – 93 steken
Toer 99-100: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 93 steken.
Toer 101: Tricotsteek in elk van de volgende 3 steken. (Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 21 steken) 4 keer. Tricotsteek meerderen in volgende ruimte. Tricotsteek in elk van de volgende 5 steken. Haak een teruggaande toer. – 98 steken
Toer 102 – 121: Tricotsteek in elke steek. Haak een teruggaande toer – 98 steken.
Hecht af en werk de draadjes weg.


Naaien van de Capuchon

Vouw de grote driehoek over de lengte dicht zodat de goede kant van de stof naar elkaar toe liggen en de verkeerde kanten naar buiten liggen. Naai met een stopnaald en een stuk garen met de whip stitch de capuchon dicht, begin bij de punt en naai 89 toeren dicht richting de opening van de capuchon.
Als de naad af is, heb je nog 32 toeren over zonder naad. Keer de capuchon met de goede kant naar buiten.

De stekenberekening voor die 32 toeren waar geen naad tussen zit, is als volgt: 8 + 8 voor de smalle diagonale stukjes op elk voorpand, plus 16 + 16 voor de bovenkant van de mouwen. Dan 25-8=17 voor het deel van het achterpand waar de mouwen niet op zitten. Dit is 65, maar ik heb het naar beneden afgerond tot 64, zodat ik het kon halveren. Je hebt dus 32 toeren over aan elke zijde van de capuchon. Vervolgens naai je de capuchon aan de kraag van de jas, met een stopnaald en een stuk garen, met de whip stitch. Je legt de rode stippen (zie foto onder) op elkaar.

Naai de capuchon steek voor steek vast om de halsopening.


Boord en sluitingen

We zijn bijna klaar! We gebruiken nu weer geschakelde stokjes om een boord om de hele voorkant te maken. We beginnen bij de onderkant, dan de open voorkant, dan de capuchon en dan weer langs de voorkant naar de onderkant. Bij de derde toer maken we lusjes voor de knopen of knoopsgaten.

Gebruik een 3,5 mm haaknaald, hecht het garen aan aan de kant van de randen van de rok.
3 lossen.
Toer 1: 2 geschakelde stokjes in de zijkant van elk geschakelde stokje van de rand-toeren (6 geschakelde stokjes als je 3 rand-toeren haakte). Geschakeld stokje in de zijkant van elke toer langs het stuk, langs de taille, en langs het voorpand. 1 geschakeld stokje in elke steek langs de capuchon. 1 geschakeld stokje in de zijkant van elke toer langs het voorpand, taille band, en het volgende stuk. 2 geschakelde stokjes in elk van de geschakelde stokjes zijkanten van de rok rand.
Toer 2: 3 lossen, keer om. 1 geschakeld stokje in elk van de geschakelde stokjes van toer 1.
Toer 3: 3 lossen, keer om. 1 geschakeld stokje in elk van de geschakelde stokjes van toer 2.

Close-up van de geschakelde stokjes rand.

Stop nu en markeer waar je knopen komen en waar de knoopsgaten of lusjes komen. Ik heb een knoop geplaatst aan de bovenkant en onderkant en de afstand tot de rand gebruikt om te bepalen hoeveel steken ik tussen de knopen wilden (17 steken tussen elke knoop). Ik heb 5 knopen gemaakt.


Als je de goede plaatsen voor de knopen hebt gemarkeerd, begin je aan de vierde toer geschakelde stokjes.
Toer 4: 3 lossen, keer om. Geschakeld stokje in elke steek tot je bij de markering voor de knopen komt. Als je aan de knopen kant bent, ga je verder met de geschakelde stokjes. Als je aan de lusjes-kant bent, zijn er twee opties: je kunt een paar lossen haken en dan een paar steken overslaan, dan heb je een knoopspgat IN de rand en gaat de jas strakker dicht. Ik heb een los lusje gehaakt, waardoor de voorkant een beetje open blijft.
Als je een lusjes sluiting gebruikt, haak dan een lossenketting die groot genoeg is om de knoop door te halen en haak dan een halve vaste in dezelfde steek. Ga verder met het haken van geschakelde stokjes langs de rand, stop bij de volgende markering voor het volgende lusje.
Hecht af en werk de draadjes weg.

Haak een lusje.


Nadat je de laatste toer gehaakt hebt, gebruik je een stopnaald om de knopen vast te zetten.


Nadat je deze stap gedaan hebt, ben je klaar met de Elfen jas! Gefeliciteerd! Werk je draadjes weg en blok je werk, daar knapt deze jas echt van op!


Zoals eerder beschreven, er komen nog meer maten voor dit patroon. Hou de site in de gaten en heel erg bedankt voor het haken van dit patroon! Deel je je resultaat online? Daar word ik heel blij van! ❤

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Elfen Jas mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!