Skip to Content

Elfen Muts

Elfen Muts

Elfen Muts – Morale Fiber

De lieve, getalenteerde Regina Weiss van Morale Fiber maakt zulke gave dingen! Met de koude dagen voor de deur, is het dan ook echt tijd om lekkere mutsen, sjaals en andere warme accessoires te haken. Deze toffe Elfen muts is daar zeer geschikt voor! De onderstaande tekst is een letterlijke vertaling van haar patroon, uiteraard met toestemming van haar voor jullie geplaatst.

Elfen Muts – Gratis haakpatroon

Ik denk dat elke haakster wel een favoriete steek heeft. Een van mijn favoriete haaktechnieken is het werken met reliëfsteken.
Deze steek is misschien eerst even spannend, omdat je niet in maar om de steken heen haakt. Het resultaat is echter zo gaaf en rekbaar, dat het zeker de moeite waard is om te leren.
Door te wisselen tussen reliëfsteken-voor en -achter, krijg je een beetje rekbare stof, met een mooie geribbelde textuur. Als je het met grof garen haakt, dan krijg je een groot, knuffelig, zacht en warm kledingstuk. Dit kleine patroontje heb ik gemaakt om restjes op te maken – een grappige, puntige muts in kleine (kind) en grote (volwassenen) maten!

De steken die gebruikt zijn:
Losse
Stokje
Reliëfstokje-voor
Reliëfstokje-achter
Halve vaste
Klik op de links om de beschrijving van de steek te zien, met veel stap-voor-stap foto’s!  Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende gewichten garens.


Elfen Muts – Gratis haakpatroon

PixieB5

Benodigdheden

Haaknaald: 5 mm (voor kleine maat) , 6 mm (voor grote maat)
Garen:
Small – bulky, #5 gewicht garen, ongeveer 230 meter
Large – super bulky, #6 gewicht garen, ongeveer 230 meter.
Ik raad je aan om een 100% acryl garen te gebruiken in super bulky. De muts wordt erg zwaar als je ‘m van wol maakt.

Proeflapje

Begin met het haken van het patroon zoals aangegeven. Als je een stukje hebt gehaakt, meet je even op of je verhouding hetzelfde is als in het patroon. Als dat niet zo is, moet je meer of minder lossen haken.
Small: 5 mm haaknaald: 7 steken en 4 toeren = 5 cm, afwisselend reliëfstokje-voor en -achter.
Large: 6 mm haaknaald: 5 steken & 3 toeren is 5 cm afwisselend reliëfstokje-voor en -achter.
Let op: De 2 keerlossen tellen als eerste steek.

Patroon

Maak een schuiflus met nog ongeveer 30 centimeter draad over. 56 lossen.
Toer 1: Stokje in derde losse vanaf de haaknaald en in elk van de overige 53 lossen – 54 steken
Toer 2: 2 lossen, keer om. (Reliëfstokje-voor om volgende steek, reliëfstokje-achter om volgende steek) 26 keer. Reliëfstokje-voor om volgende steek. Stokje in laatste steek (dat is de 2e losse van de overgeslagen lossen van de lossenketting).
Toer 3: 2 lossen, keer om. (Reliëfstokje-achter in volgende steek, reliëfstokje-voor om volgende steek) 26 keer. Reliëfstokje-achter om volgende steek. Stokje in laatste steek (de tweede keerlosse van vorige toer).
Toer 4-15: Herhaal toer 2 & 3 6 keer
Toer 16: Herhaal toer 2.
Knip de draad door en hecht af.

Keer en vouw dubbel, waarbij de lossenketting kanten tegen elkaar aan komen. Gebruik de lange draad van de schuiflus, schuif over een stopnaald en naai met de whip stitch helemaal dicht. Deze naad is nu de achterkant van de muts.

Ik vind het zelf fijn om de volgende stap met contrasterend garen te doen, dan kan ik makkelijker zien wat de onderkant van de muts is. 
Met nieuw garen, 30 lossen (of zolang je je knooptouwtje wilt hebben). Sla de draad om en steek de naald in de hoek van de muts, in de zijkant van de laatste keerlossen of het laatste stokje. Trek een lusje op. Maak je stokje af. (Je hebt een staand-stokje gemaakt nu). Stokje in elk van de stokjes of keerlossen langs de onderrand van de muts, ook aan beide randen. 30 lossen voor een tweede knooptouwtje.

Werk alle draadjes weg. Ik vind het leuk om pompoms of tassels aan het einde van de draadjes te maken!
 


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je Elfen Muts mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267 1916 50 t.n.v. Een Mooi Gebaar.