Skip to Content

Reliëfstokje-voor

Hoe haak je een reliëfstokje-voor?

Om wat diepte in je haakwerk te krijgen kun je werken met reliëfsteken. Met reliëfsteken werk je niet in de steken van de vorige toer, maar om de steken van de vorige toer. Je kunt een reliëfsteek maken waarbij je de steek waar je om heen haakt naar voren duwt, of waarbij je de steek waar je om haakt naar achter duwt. Als je ze afwisselt krijg je een ribbelpatroon.

In onderstaande foto zie je 3 toeren stokjes. Waar de A staat steek je normaliter in om een steek te maken. Reliëfsteken doe je echter tussen B en C, voor of achter de tussenliggende “stam” van de steek heen.

Reliëfstokje voor

In het Engels wordt dit een Front Post Double Crochet genoemd. Front Post zegt dat je hem voor en om de “stam” van de steek maakt, in plaats van in de steek.

Om te kunnen beginnen aan een reliëfstokje heb je een steek nodig om omheen te werken (geen lossenketting of halve vasten). In het voorbeeld heb ik eerst 3 toeren stokjes gemaakt. Om te keren maak je 3 lossen, daarna kun je beginnen aan je reliëfstokje.

In de foto zie je een stopnaald die aanwijst hoe je de haaknaald moet steken voor het reliëfstokje. Je slaat de draad om, steekt de haaknaald van rechts naar links, van voor naar achter naar voor OM de steek heen.

Reliëfstokje voor - stap 1

Zo ziet het eruit met de haaknaald. Let er op dat je het stokje direct onder de drie lossen overslaat.

Sla de draad om en haal de naald terug langs de stam van de steek (foto onder).

Reliëfstokje voor - stap 3

Je hebt nu drie lusjes op de naald (zie foto onder).

Reliëfstokje voor - stap 4

Maak het stokje nu op de gebruikelijke wijze af: sla de draad om en haal door twee lusjes…

Reliëfstokje voor - stap 5

…en sla de draad nogmaals om en haal door de laatste twee lusjes. Tadaah! Je eerste reliëfstokje-voor is af!

Reliëfstokje voor - stap 6

Als je nu nóg een reliëfstokje wilt maken, moet je goed kijken wat het volgende stokje is. De stopnaald in onderstaande foto illustreert waar het volgende reliëfstokje voor moet komen.

Reliëfstokje voor - stap 7

Om een toer reliëfstokjes te sluiten maak je meestal een gewoon stokje in de derde beginlosse van de vorige toer. Kijk hiervoor nauwkeurig in je patroon.

Reliëfstokje voor - stap 8

Aan de voorzijde ziet het er nu zo uit:

Aan de achterzijde ziet het er zo uit:

De steken die je nu duidelijk achter het werkt ziet liggen, worden soms gebruikt in volgende toeren. Op die manier krijg je 3D-effecten in je haakwerk. In de Een Mooi Gebaar CAL is veel gewerkt met reliëfstokjes, dus het is goed om ze eens te oefenen.

Delen is lief!