Skip to Content

Morel Paddenstoel

Morel Paddenstoel

Morel paddenstoelen worden vaak de “steak” van de paddenstoelen genoemd. Ik vind het tof om paddenstoelen haakpatronen te maken, deze heeft ook nog eens een geheim zakje in de stam. Wil je dit gratis Morel paddenstoel haakpatroon van Morale Fiber ook haken? Lees dan gauw verder.

Deze schatjes zijn heel handig om lipbalsem, kleingeld, aanstekers of andere kleine dingen in de holle stam te bewaren. Het zijn ook leuke kleine cadeautjes voor bosliefhebbers. These cuties are great for storing things like chapstick, pocket money, lighters, or other trinkets inside the hollow stem. They also make great gifts for the woodland mushroom lover <3

Paddenstoelen haakpatronen

Dit project doe je soort van freeform, met het toevoegen van random meerderingen, minderingen, hoogteveranderingen (van vaste naar halfstokje of stokje) en bobbels, om het een textuurrijke rustieke uitstraling te geven, net als een echte morel. Hier in de tutorial krijg je de basis structuur van het patroon en dan kun je de rest ook freestylen.

Morel Paddenstoel Zakje

Materialen:

3.75 mm haaknaald
20-45 meter #4 gewicht garen in twee kleuren
Schaar en stopnaald

Stammetje

Begin met een magische ring.

Toer 1: 6 vasten in de ring, Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Trek de ring goed dicht.

Toer 2: 2 vasten in elke steek. Halve vaste in eerste vaste.

Als je een wat groter zakje wil, kun je toer 2 nog een keer herhalen.

Toer 3: Alleen in de voorste lus: haak één steek in elke steek rondom. Hier kun je lekker gaan experimenteren met random meerderingen, minderingen, hoogteveranderingen, etc. Dit is de VOET van de stam. Halve vaste in achterste lus van eerste steek om toer te sluiten.

Toer 4: haak in de vrije achterste lussen van Toer 2, haak rondom, haak door beide lussen na de eerste toer. Ga lekker los met freeform steken, gebruik bobbels, meerderingen, minderingen, om textuur op je stammetje te creëeren.

Hou het stekenaantal wel ongeveer gelijk steeds terwijl je doorgaat met in de rondte haken. Haak zoveel toeren als je wilt, zodat je stam zo hoog wordt als je leuk vindt – maar onthoud dat het dopje een beetje over de stam heen valt, dus maak de stam zeker niet te kort. Ik haakte 11 toeren en mijn paddenstoel is best wel klein als het dopje er helemaal op zit.

Stam afronden: maak 5 steken. Maak de stam af door een flinke lossenketting te haken, als lus waar de paddenstoel aan kan haken – haak 100 lossen of meer, maak dan een halve vaste aan de andere kant van je stammetje. Hecht af.

Instructies voor het dopje

Met je donkerdere kleur, haak je een magische ring. 6 vasten in de ring. Trek de ring dicht, maar niet helemaal, want je lossenketting moet er straks nog doorheen getrokken kunnen worden.

Toer 2: (2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende steek) 3 keer. Gebruik geen halve vaste, maar haak in spiralen

Toer 3: Gebruik hier weer gemixte steken (vaste, halfstokje, stokje, clusters, bobbels, etc) – (haak in de volgende 2 steken, 2 steken in de volgende steek) rondom.

Toer 4: Gebruik hier weer gemixte steken (vaste, halfstokje, stokje, clusters, bobbels, etc) – (haak in de volgende 3 steken, 2 steken in de volgende steek) rondom.

Haak zoveel toeren als je wilt tot de bovenkant van de Morel zo groot is als je wilt. Hecht af.

Met de lichtere kleur garen, haak je het garen vast aan het mutsje door je haaknaald erin te steken zoals aangegeven. Om textuur op de bovenkant te maken, haak je vasten en halfstokjes op de oppervlakte van de paddenstoel door de haaknaald van voor naar achteren te steken en dan van achteren naar voren, houd het garen aan de voorkant.

Haak steken door de oppervlakte, zig zag heen en weer. Werk van de onderkant naar boven, van boven naar beneden, weer van beneden naar boven, etc. Als je ‘m helemaal bedekt hebt, hecht je af. Werk de draadjes weg.

Gebruik je haaknaald, trek de lossenketting door het gaatje bovenin. Schuif het dopje dan naar beneden.


Is je paddenstoel mooi geworden? Ik ben ongeveer 2 uur bezig geweest met het vertalen ervan. Als je daarvoor een kleine donatie als bedankje wil doen, is dat mega welkom. Dan kan ik door blijven gaan met gratis haakpatronen delen en kan jij door blijven gaan met gratis haakpatronen maken. Goede deal, toch? Bijdrage kun je overmaken naar NL91 ASNB 0267 1916 50 t.n.v. Een Mooi Gebaar. Mega bedankt!


Er staan heel veel Morale Fiber haakpatronen hier op de website. Welke maak je hierna?

Morale Fiber

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!