Skip to Content

Basis Armwarmers

Basis Armwarmers

Gratis haakpatroon – Basis Armwarmers – Morale Fiber

Armwarmers zijn een heerlijk haakproject. Snel, leuk en niet te ingewikkeld – dit haakpatroon is mijn go-to als ik een los bolletje zacht garen over hebt. Dit project/deze tutorial is aanpasbaar, met genoeg structuur om het gewoon als patroon voor beginners te zien, maar ook met aanwijzingen voor ervaren haaksters om als inspiratiebron te dienen.


Lees je dit liever als advertentievrije PDF? Dat kan!


In deze tutorial leg ik uit hoe je de spanning kunt uitvogelen voor dit project, geef ik een basispatroon voor twee verschillende garenmaten en deel ik wat ideëen voor creatieve extra’s. Mijn favoriete kenmerken van deze handschoenen zijn dat ze continue in spiralen gehaakt worden, waardoor je geen (lelijke) naad krijgt. Ook de unieke duimopening vind ik tof, die geeft een meer gestroomlijnde fit aan de basis van de duim.

Dus zonder verder uit te wijden…

Materialen:

200-300 meter #4 of #5 gewicht garen (1 paar regenboog warmers zijn gemaakt met Yarn Bee Glowing, #4 gewicht garen – met 181 meter ervan. De Koper/olijf/turqoise zijn gemaakt met 2 bollen Lion Brand Landscapes, #4 gewicht garen, 100 gram / 134 meter per bol). De garenhoeveelheid verschilt voor het garengewicht en de maat die je maakt

5,00 mm haaknaald

Schaar, stopnaald

2 steekmarkeerders

Spanning

Voor bulky garens, 3 steken & 2 toeren = 2,5 cm 
Voor worsted garens, 7 steken & 5 toeren = 5,2 cm

Spanning

Voor dit project moet je eerst een proeflapje maken. DIt is gewoon een vierkantje van de steek waarmee je ook je project maakt. In dit geval: toeren halfstokjes. Meestal geeft een groter proeflapje je een beter idee van hoeveel steken je per centimeter heeft. Ik heb een beetje gesjoemeld hier en kleine proeflapjes gemaakt in plaats van grote. Worsted Weight proeflapjes (paars, bovenlinks en regenboog, onder) zijn beide 7 steken & 5 toeren = 5,2 cm. 

Je kunt de spanning vinden door een proeflapje van 10-20 steken breed te maken, met genoeg toeren om een vierkant te maken. Daarna meet je in het midden van je proeflapje.

Zoals je kunt zien heb ik hier, als ik 1 inch meet, een fractie van een steek erbij in mijn spanning (omdat 1 inch ongeveer 3,5 steken beslaat). Dat is onhandig qua rekenwerk, daarom heb ik 2 inch gemeten, 5.2 cm = 7 steken.

Nu gaan we kijken hoeveel toeren 5,2 cm hoog is. 

Voor dit garen is mijn spanning dus 7 steken & 5 toeren = 5,2 centimeer. Met het bulky gewicht garen (het gele) is het meer, met 3 steken & 2 toeren per inch. Je kunt je spanning gebruiken om je eigen custom armwarmers te maken, of je kunt van haaknaaldmaat en materiaal wisselen tot je één van de twee spanningen hebt bereikt die hier staat uitgeschreven en dan het patroon volgen voor die spanning. 

Maat

Om je eigen maat uit te vogelen pak je een meetlint en meet je de omtrek van je hand bij de basis van je duim met je hand ontspannen (dus niet heel wijd of een vuist). Voor mij is dit zo’n 8-9″ (of 20-23 cm). Dit is hoe wijd de armwarmer moet zijn. Deze afmeting is ook genoeg om de armwarmer stevig om mijn midden-voorarm te laten passen, dat is namelijk ook 20-23 centimeter wijd.  

Omdat ik mijn armwarmers strak wel fijn vind, richt ik op een omtrek van 20-23 centimeter. Vergeet niet dat ze soms wat oprekken. Bij het Bulky garen is 3 steken 2,5 cm, dus heb ik 24 steken nodig. De armwarmer voor het bulky garen gebruikt een basis van 24 steken. 

Met worsted weight had ik 7 steken in 5,2 centimeter en 5,2 centimeter gaat 4 keer in 23 centimeter ongeveer, dus heb ik 7 (steken) x 4 (setjes van 5,2 cm) = 28 steken nodig. De armwarmer basis voor worsted wiehgt is 28 steken. 

De foto’s voor de tutorial zijn met het worsted weight garen gemaakt, met bulky weight instructies er los onder. Je kunt de foto’s voor beide versies gebruiken!

Basis armwarmers: worsted weight

Notities: werk continue in de ronde. Plaats een markeerder in de eerste steek van elke toer. 

Toer 1: 28 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 

Toer 2: Halfstokje in volgende steek. Plaats hier een steekmarkeerder in. Halfstokje in volgende 27 steken.

Toer 3-21: Halfstokje in elk halfstokje rondom

Toer 22: Halfstokje in eerste steek. Tweede markeerder in steek halverwege de toer vanaf de eerste steek (in de 14e steek). Dit is waar je een gat voor de duim gaat maken in de volgende 2 toeren. Halfstokje in volgende 12 steken. 3 stokjes in gemarkeerde steek. Verplaats de tweede markeerder naar het tweede stokje. Halfstokje in volgende 14 steken. 

Toer 23: Halfstokje in volgende 13 steken, stokje in volgende steek, 3 steken overslaan, stokje in volgende steek, halfstokje in elke steek tot einde.

Ta-Da! Duimgat

NU kun je een paar toeren halfstokjes toevoegen, maar omdat ik reliefstokjes wil toevoegen tot het einde, ga ik dat niet doen. Als je de lengte hebt die je wilt (met in acht neming van de ruimte die je nodig hebt voor toffe eventuele toevoegingen), eindig je laatste toer en gebruik dan: 

vaste in volgende 2 steken, halfstokje in volgende twee steken. Hecht af. 

Dit zorgt voor een hoogteverschil zodat je einde mooi recht loopt. Je kunt nu een randje versiering toevoegen, zoals contrasterende kleur vasten, schelpen of een reliefsteek, hecht daarvoor je garen opnieuw aan en werk in toeren die je sluit met een halve vaste. 

Reliëfsteken toer 1: Hecht garen aan in een willekeurige steek, 2 lossen (telt als eerste steek), halfstokje in elke steek rondom. Halve vaste in eerste halfstokje van de toer. 

Reliëfsteken Toer 2: 2 lossen (telt niet als steek), *reliëfhalfstokje-voor om dezelfde steek, reliëfhalfstokje-achter om volgende steek. Herhaal vanaf * rondom. Halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. 

Herhaal toer 2 opnieuw, tot je de lengte hebt die je wilt. Hecht af. 

Herhaal toer 1-3 aan de andere rand van de armwarmer als je dat leuk vindt. 

Werk alle draadjes weg. 

Ik heb nog een rondje schelpen toegevoegd in contrasterende kleur. Je kunt ook nog contrasterend borduren. Mijn borduurkunsten zouden beter kunnen… 

Basis Armwarmers: Bulky Gewicht

Let op: wordt continue in de rondte gewerkt. Plaats steeds een markeerder in de eerste steek van elke toer. 

Toer 1: 24 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. 

Toer 2: halfstokje in eerste steek, markeer deze steek. Halfstokje in volgende 23 steken. 

Toer 3-16: Halfstokje in elke steek rondom

Toer 17: Plaats een tweede steekmarkeerder in de 12e steek van de toer. Halfstokje in elke steek tot markeerder, in die steek haak je 3 stokjes. Verplaats de tweede steekmarkeerder naar het middelste stokje. Halfstokje in volgende 12 steken. 

Toer 18: Halfstokje in volgende 10 steken, stokje in volgende steek, 3 steken overslaan, stokje in volgende steek, halfstokje in volgende 12 steken. 

Toer 19-21 (of zolang je de lengte wilt): Halfstokje in elke steek rondom. 

Om te sluiten haak je bij de laatste toer 1 vaste in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 2 steken. Dan wordt de bovenkant mooi plat. Hecht af. 

Ik heb wat toffe herfstbomen toegevoegd aan de gele armwarmers!

Hopelijk heeft deze tutorial je geholpen om wat wees-bollen om te zetten in armwarmers (of er nieuwe voor te kopen haha.. ik zal je er niet om veroordelen!)

-MF