Skip to Content

Lotus Mandala Deken

Lotus Mandala Deken

Morale Fiber ontwerpt schitterende dekens, waaronder deze prachtige Lotus Mandala Deken. Voor haar andere Nederlandstalige haakpatronen klik je op deze link. Het bericht hieronder is een vertaling van haar oorspronkelijke haakpatroon, uiteraard met toestemming van de ontwerpster.

Zo ongeveer heeeel lang geleden, was mijn allereerste blogpost op het Morale Fiber Blog het gratis haakpatroon van deze Lotus Mandala Throw. Het is een kleedjesachtig project dat ik origineel in 2014 ontwierp, voor het eerste publiceerde in 2015 en dat de basis vormt voor mijn zeer populaire Lotus Mandala vest en duster.

Ik wilde deze deken terugbrengen en een beetje verbeteren, want het ontwerp en de geschreven instructies voor dit mandalamotief zijn ontzettend gegroeid sinds de eerste publicatie en ik heb eigenlijk nooit het origineel aangepast.

Terwijl ik de instructies updatete wist ik natuurlijk dat ik ook een PDF-document moest maken en aanbieden voor iedereen die het patroon graag wil uitprinten zonder advertenties – dit is nu beschikbaar in mijn patronenshop in het Engels op Ravelry of Etsy. Ook kun je ‘m in het Nederlands in de Een Mooi Gebaar winkel kopen, dan krijgt Morale Fiber de helft en Een Mooi Gebaar de andere helft van de inkomsten!

Lotus Mandala Deken Patroon

Materialen

Haaknaald van 5.5 mm
Garen dikte geschikt voor naalden 5 mm of 6 mm, in verschillende kleuren, ongeveer 900 tot 1000 meter totaal

De deken meet na toer 3 ongeveer 9 cm in doorsnee
De grootte zal uiteindelijk ongeveer 135 cm in doorsnee zijn

Gebruikte Steken

 • Losse: sla de draad om je naald en haal deze door de lus op je naald. Je hebt 1 losse gehaakt.
 • Halve vaste: Je maakt een halve vaste door de naald in een steek te doen en een lusje op te halen, die je meteen door de steek én het lusje op je naald haalt, zodat je nog maar één lusje op je naald hebt staan. 
 • Vaste: Om een vaste te maken steek je de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek je de naald  en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
 • Halfstokje: Bij halfstokjes sla je de draad om je naald, steekt de naald in een steek, slaat de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haalt die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt.
 • Stokje: Bij stokjes sla je de draad om je naald, steekt deze in een steek en haalt een lusje daardoorheen, totdat er drie lusjes op de naald staan. Vervolgens haal je een lusje op en trekt deze door twee lusjes. Nu heb je nog twee lusjes over. Je haalt weer een draad op en trekt deze door de laatste twee lusjes heen. Nu is je stokje af.
 • Dubbelstokje: Bij dubbelestokjes doe je vrijwel hetzelfde als bij een normaal stokje, alleen sla je voor het insteken een extra keer om. Een dubbelstokje maak je zo: sla de draad twee keer om de naald, steek de naald door de aangegeven steek, haal een lusje op en door de steek heen (je hebt nu 4 lusjes op de naald). (Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen) x 3. Je hebt nu een dubbelstokje gemaakt.
 • Stokje met de laatste lus nog op de haaknaald: Sla de draad eenmaal om de naald, steek in de volgende steek in, haal een lus op. Sla om en haal de draad door 2 lussen op de haaknaald, 2 lussen blijven nu op de naald staan (de originele 1e lus en de lus die nog niet is verwerkt in dit stokje)
 • 3stokjescluster: Haak 3 stokjes waarbij de laatste lus van elk stokje op de haaknaald blijft staan. Na het 3e stokje heb je nu 4 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal deze door alle 5 de lussen op de naald.
 • 4stokjescluster: Haak 4 stokjes waarbij de laatste lus van elk stokje op de haaknaald blijft staan. Na het 4e stokje heb je nu 5 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal deze door alle 5 de lussen op de naald.
 • 7stekenschelp (grote schelp): Alle steken in dezelfde ruimte: 2 halfstokjes, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje, 2 halfstokjes. (dus 7 steken in dezelfde ruimte)
 • 3samengehaaktedubbelstokjes: *Sla de draad 2 keer om de naald, steek in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lus op. Sla de draad om en haal door 2 lussen op de haaknaald, sla de draad nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. * Er staan nu nog 2 lussen op de naald. Herhaal tussen de * * nog 2 keer. Er staan nu nog 4 lussen op de naald. Sla de draad om en haal deze door alle lussen op de naald. Je hebt nu 3samengehaaktedubbelstokjes.
 • 5stekenschelp (kleine schelp): in dezelfde steek gehaakt: 1 halfstokje, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 halfstokje.

Notities

 • Videouitleg: De eerste 16 toeren van dit ontwerp zijn hetzelfde als van de lotus mandala vest en lotus mandala duster. Daarom kun je hiervoor de video Engelstalige uitleg gebruikten van deze Lotus Duster: video tutorial
 • Kleurovergangen: In dit patroon komen geen specifieke kleurovergangen voor. Om van kleur te wisselen, knip de draad af en hecht netjes af in de laatste steek van de toer waar je wilt wisselen. Hecht opnieuw aan met de nieuwe kleur in dezelfde steek en haak verder.
 • Toer sluiten met lossen en steek: Dit wordt gebruikt op bepaalde plaatsen in het patroon aan het einde van een toer. Dit doen we zodat we de volgende toer netjes in het midden van een lossenruimte kunnen starten. Je eindigt de toer dan met het aangegeven aantal lossen en daarna de aangegeven steek om zo de laatste lossenruimte te vormen van de toer. Een meer gedetailleerde uitleg kun je hier vinden.

Soortgelijke projecten

Zoals gezegd, dit project is gebaseerd op het Lotus Mandala motief, welke voorkomt in meerdere beschikbare gratis Nederlandstalige patronen op deze website. Je kunt onder andere deze vinden:

Lotus Mandala Deken Haakpatroon

Maak een magische ring.

Toer 1: 8 vasten in de ring, sluit met een halve vaste in de 1e vaste van de 8 vasten. [8 steken]

Toer2: 4 lossen (dit telt als het 1e stokje en de 1 losse) * stokje in volgende steek, 1 losse * Herhaal tussen ** 7 keer, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse. [8 stokjes en 8 lossenruimtes]

Toer 3: Vaste in de volgende 1-lossenruimte, 1 losse (telt als 1e stokje met laatste lus nog op de naald), haak nog 3 stokjes in dezelfde ruimte met telkens de laatste lus nog op de naald (telt als 4stokjescluster), sla om en haal de draad door alle lussen op de naald. 3 lossen, *4stokjescluster in de volgende lossenruimte, 3 lossen* Herhaal tussen ** 6 keer, in de laatste lossenruimte een 4stokjescluster, 1 losse, 1 halfstokje in de top van de 1e cluster om de toer te sluiten. [8 clusters en 8 lossenruimtes]

Toer 4: 2 lossen (telt als 1e stokje met laatste lus nog op de naald), 3 stokjes in dezelfde ruimte met telkens de laatste lus nog op de naald (telt als 4stokjescluster), sla om en haal de draad door alle lussen op de naald, 2 lossen, *4stokjescluster in de volgende 3-lossenruimte, 2 lossen, 4stokjescluster in dezelfde 3lossenruimte, 2 lossen* Herhaal tussen ** 7 keer, 4stokjescluster in de 3-lossenruimte, 1 halfstokje in de top van de 1e cluster om de toer te sluiten. [16 clusters en 16 lossenruimte]

Toer 5: 2 lossen (telt als 1e stokje met laatste lus nog op de naald), 3 stokjes in dezelfde ruimte met telkens de laatste lus nog op de naald (4stokjescluster), sla om en haal de draad door alle lussen op de naald, 3 lossen, * 4stokjescluster in de volgende 2lossenruimte, 3 lossen * Herhaal tussen ** 14 keer, 4stokjescluster in de 2lossenruimte, 1 stokje in de top van de 1e cluster om de toer te sluiten. [16 clusters en 16 lossenruimtes]

Toer 6: 3 lossen (telt als 1e stokje), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 3 lossen, * 3 stokjes in de volgende 3lossenruimte, 3 lossen * Herhaal tussen ** 15 keer, 1 halve vaste in de 3e losse van het begin om de toer te sluiten. [16 sets van 3 stokjes en 16 lossenruimte]

Toer 7: 1 halve vaste in volgende stokje, * 1 stokje overslaan, 7stekenschelp (die bestaat uit 2 halfstokjes, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje, 2 halfstokjes) in volgende 3 lossenruimte, 1 stokje overslaan, 1 halve vaste in volgende stokje* Herhaal tussen ** 16 keer, 1 halve vaste in de 1e halve vaste van het begin om de toer te sluiten. [16 x 7stekenschelp]

Toer 8: 6 lossen (telt als 1e stokje en 3 lossen), vaste in het dubbelstokje in het midden van de 7stekenschelp, 3 lossen, *stokje in de halve vaste tussen de 2 schelpen in, vaste in het volgende dubbelstokje, 3 lossen* Herhaal tussen * * 15 keer. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse. [32 ruimtes]

Toer 9: 3 lossen, sla de draad 2 keer om de naald, steek in de volgende vaste in en haal een lus op, (sla de draad om en haal door 2 lussen op de naald) x 2, 1 lus van het dubbelstokje blijft dus op de naald staan, 1 dubbelstokje in het volgende stokje, laat weer de laatste lus op naald, er staan nu 3 lussen op de naald. Sla de draad om en haal door alle 3 de lussen op de naald, 7 lossen *3samengehaaktedubbelestokjes (over dezelfde steek, de volgende vaste en het stokje erna), 7 lossen* Herhaal tussen * * 15 keer, sluit met een halve vaste in de top van de eerste 3samengehaaktedubbelestokjes. [16 x 3samengehaaktedubbelestokjes en 16 lossenruimtes]

Toer 9 notitie:  toer 9 is best ingewikkeld en mocht je problemen ondervinden kijk dan even naar de Engelstalige video uitleg bij de notities bovenaan deze pagina. Wanneer je 7 lossen haakt, zorg er dan voor dat je draadspanning niet te strak is anders wordt deze ronde te strak. In de foto hieronder kun je zien dat ik in het begin te strakke draadspanning had en dat de 3 samengehaakte dubbelstokjes naar binnen krullen. Later heb ik mijn spanning wat versoepeld en gaat het beter.

Toer 10: 4 lossen,  (telt als 1e stokje en 1 losse), *4stokjescluster in de volgende 7-lossenruimte, 2 lossen, 4stokjescluster in dezelfde lossenruimte, 2 lossen, 4stokjescluster in dezelfde lossenruimte, losse, stokje in de top van de 3samengehaaktedubbelstokjes, losse* Herhaal tussen ** 15 keer, 4stokjescluster in de volgende 7-lossenruimte, 2 lossen, 4stokjescluster in dezelfde lossenruimte, 2 lossen, 4stokjescluster in dezelfde lossenruimte, losse, halve vaste in de 3e beginlosse [48 clusters en 16 stokjes]

Toer 11: *3 lossen, sla de volgende lossenruimte en het 4stokjescluster over, 4stokjescluster in de volgende 2-lossenruimte, 2 lossen, sla volgende 4stokjescluster over, 4stokjescluster in de volgende 2-lossenruimte, 3 lossen, sla volgende 4stokjescluster en lossenruimte over, halve vaste in het volgende stokje* herhaal tussen * * 15 keer, 3 lossen, sla volgende lossenruimte en 4stokjescluster over, 4stokjescluster in de volgende 2 lossenruimte, 2 lossen, sla volgende 4stokjescluster over, 4stokjescluster in de volgende 2-lossenruimte, 3 lossen, sla volgende 4stokjescluster en lossenruimte over, stokje in dezelfde steek als de halve vaste van de vorige ronde om de toer te sluiten [32 x 4 stokjes cluster]

Toer 12: 3 lossen (telt als 1e dubbelstokje met laatste lus op de haaknaald), 1 dubbelstokje met laatste lus op de naald in het volgende 4stokjescluster, sla de draad om en haal door beide lussen op de naald. (dit is de 1e x 2samengehaaktedubbelstokjes), 4 lossen, 4stokjescluster in de volgende 2lossenruimte, 4 lossen * 1 dubbelstokje met de laatste lus nog op de haaknaald in de top van het volgende 4stokjescluster, sla 2 x volgende 3lossenruimte over, 1 dubbelstokje met de laatste lus nog op de haaknaald in de top van het volgende 4stokjescluster, sla de draad om en haal door alle 3 de lussen op de naald, 4 lossen, 4stokjescluster in de volgende 2-lossenruimte, 4 lossen * Herhaal tussen ** 15 keer. Sluit de toer met een halve vaste in de 1e 2samengehaaktedubbelstokjes. [16 clusters, 16 x 2samengehaaktedubbelstokjes, 32 lossenruimtes]

Toer 13: halve vaste in de volgende 4-lossenruimte, 3 lossen (telt als 1e stokje), 4 stokjes in dezelfde lossenruimte, *1 stokje in de top van het 4stokjescluster, 5 stokjes in de 4-lossenruimte, 1 stokje in de top van de 2samengehaaktedubbelestokjes, 5 stokjes in de 4-lossenruimte* Herhaal tussen ** 15 keer, stokje in de top van het 4stokjescluster, 5 stokjes in de 4-lossenruimte, stokje in de top van de 2samengehaaktedubbelestokjes, sluit de toer met een 1 halve vaste in de 3e beginlosse. [192 stokjes]

Toer 14: 4 lossen (telt als 1e stokje en 1 losse), sla volgende stokje over, *stokje in volgende stokje, losse, sla 1 stokje over* Herhaal tussen * * 95 keer, sluit de toer met 1 halve vaste in de 3e beginlosse. [96 stokjes en 96 x 1-losseruimtes]

Na toer 14 meet je haakwerk ongeveer  56 cm                        

Toer 15: *sla 1-lossenruimte over, 5stekenschelp (1 halfstokje, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 halfstokje in 1 steek) in het volgende stokje, sla 1-lossenruimte over, vaste in het volgende stokje * Herhaal tussen * * 48 keer. Sluit de toer met 1 halve vaste in dezelfde halve vaste van de vorige toer. [48 x 5stekenschelp]

Toer 16: 3 lossen (telt als 1e stokje), sla het volgende stokje over, 1 halfstokje in stokje, 1 vaste in het dubbelstokje, *1 halfstokje in het stokje, sla volgende steek over, 1 stokje in de vaste tussen de 5stekenschelp, sla volgende steek over, 1 halfstokje in het stokje, 1 vaste in het dubbelstokje * Herhaal tussen * * 47 keer, 1 halfstokje in het stokje, sla volgende steek over, sluit de toer met 1 halvevaste in de 3e lossen van de beginlossen [192 steken]

Toer 17: 2 lossen, (telt NIET mee als 1e stokje), 1 stokje in dezelfde steek, 2 lossen, * sla 1 steek over, 1 stokje in de volgende steek, 2 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halfstokje in het eerste stokje [146 x 2-lossenruimtes]

Toer 18: vaste in dezelfde ruimte, 3 lossen, *1 vaste in de volgende 2-lossenruimte, 3 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halve vaste in de 1e vaste [146 x 3-lossenruimtes]

Toer 19: Herhaal toer 18

Toer 20: Herhaal toer 18

Toer 21: 1 halve vaste in de volgende lossenruimte, 4 lossen (telt als 1e stokje en 1 losse), 1 stokje in dezelfde ruimte *(Stokje, 1 losse, stokje) in de volgende lossenruimte, * Herhaal tussen * * helemaal rond in alle lossenruimtes, sluit de toer met 1 halvevaste in de 3e losse van de beginlossen.

Toer 22: 1 halve vaste in de volgende lossenruimte, 5 lossen (telt als 1e stokje en 2 lossen), 1 stokje in dezelfde ruimte * (Stokje, 2 lossen, stokje) in volgende 1-lossenruimte, * Herhaal tussen * * helemaal rond in alle 1-lossenruimtes, sluit de toer met 1 halve vaste in de 3e beginlosse.

Na toer 22 meet je haakwerk ongeveer  84 cm                          

Toer 23: 1 vaste in de 1e lossenruimte, 5 lossen, *1 vaste in lossenruimte, 5 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond in alle lossenruimtes, 2 lossen, 1 stokje in de 1e vaste van de toer.

Toer 24-30: herhaal toer 23

Toer 31:1 vaste in de 1e 5-lossenruimte, 5 stokjes in de volgende vaste, *1 vaste in de 5-lossenruimte, 5 stokjes in de vaste* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halvevaste in de 1e vaste,

Toer 32: 5 lossen (telt als 1e stokje en 2 lossen), vaste in het 3e stokje van 5 stokjes, 2 lossen, *stokje in de vaste, 2 lossen, vaste in het 3e stokje van 5 stokjes, 2 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halve vaste in de 3e beginlosse.

Toer 33: halve vaste in de volgende 2-lossenruimte, 5 lossen (telt als 1e stokje en 2 lossen), * 1 stokje in de volgende 2lossenruimte, 2 losse* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halvevaste in de 3e beginlosse.

Toer 34: halve vaste in de volgende lossenruimte, 2 lossen (telt als 1e stokje in een 3stokjescluster), 2 stokjes in dezelfde ruimte met telkens de laatste lus nog op de haaknaald laten, sla de draad om de naald en haal door alle lussen nog op de naald (3stokjescluster gemaakt), 3 lossen, * 3stokjescluster in volgende lossenruimte, 3 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halvevaste in het 1e stokje van de toer.

Toer 35: halve vaste in de volgende lossenruimte, 3 lossen, *1 vaste in de volgende 3lossenruimte, 4lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halvevaste in de 1e vaste van de toer.

Toer 36: halve vaste in de volgende 2 lossen, 1 vaste in dezelfde lossenruimte, 5 lossen, *vaste in de volgende 4lossenruimte, 5 lossen* Herhaal tussen * * helemaal rond, sluit de toer met 1 halve vaste in de 1e vaste van de toer.

Toer 37: 2 lossen, 3 stokjes in dezelfde lossenruimte, 2 lossen, 1 halve vaste in de volgende vaste * 2 lossen, 3 stokjes in de volgende lossenruimte, 2 lossen, 1 halve vaste in de volgende vaste* Herhaal tussen * * helemaal rond, knip de draad af en hecht netjes af.

Werk alle draadeindes netjes weg.

Ik hoop dat je van dit project hebt genoten, De Lotus Mandala is een heel speciaal ontwerp voor mij omdat het staat voor de vele “doorbraken” die ik heb mee mogen maken terwijl ik Morale Fiber en mijn kunst de wereld in gooi. Ook veel frustraties! Maar het een kan niet zonder het ander, toch?

Toen ik voor het eerst de haaknaald voor dit ontwerp oppakte, had ik een vaag idee om te proberen een aantal van de meer complexe open werken die ik in andermans haakpatronen had aangepakt, uit de vrije hand te gaan maken. Ik had een lange weg voor de boeg, heel weinig ontwerpkennis, maar een bereidheid om te falen. En ik faalde, maar wat er van mijn haaknaald kwam, verraste me volledig, omdat het wel een functioneel, complex en behoorlijk opengewerkt mandala-ontwerp bleek te zijn (na een paar aanpassingen).

En hier ben ik dan, honderden “tweaks” later, nog steeds de Lotus aan het haken. Maar de herinnering aan die lange weg, en wat er tijdens en na van mijn haaknaald afkwam, blijft een wonder voor me omdat ik dit ding niet heb gemaakt, ik heb het ontvangen, en het is geen geschenk aan de wereld, omdat het niet van mij is om te geven. Het was al van iedereen

Laten we connecten op Social Media!