Skip to Content

Lotus Mandala Mouwen

Lotus Mandala Mouwen

De briljante Regina Weiss is de ontwerpster achter Morale Fiber, een leuke website met veel Engelstalige haakpatronen. Zij ontwierp het Lotus Mandala Vest, dat oorspronkelijk mouwloos is en op deze site voor jullie naar het Nederlands vertaald is. Op deze pagina vind je het patroon voor hoe je mouwen aan het vest kunt maken. Je kunt het Engeltalige PDF-bestand nu al kopen op Ravelry, PDF voor het Lotus Vest, de Nederlandse versie van dat bestand wordt snel toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook verder lezen voor het gratis patroon…

Van Morale Fiber staan er ook allerlei PDF haakpatronen in de webwinkel in het Nederlands:

Mouwen Lotus Duster Mandala

Deze instructies zijn voor het maken van mouwen aan het Lotus Mandala Vest. Het patroon is geschreven voor de maat small, maar je kunt grotere mouwen maken door maar 1 stokje over te stlaan in toer 2 in plaats van 2 en door minder minderingen te doen in het patroon.


Materiaal: 
5,5 mm haaknaald.
Lion Brand Shawl in a Ball – 3 bollen (2 voor het vest en 1 voor de mouwen). Kleur in de foto’s is “Prism”.
Schaar en stopnaald om draadjes weg te werken.


Begin
Haak het Lotus Vest – met of zonder de extra toeren voor de armgaten, dat maakt niet uit (in de foto’s zie je het vest mét de 2 extra toeren). Als je de lengte van de armgaten hebt aangepast, dan zal je stekenaantal ook niet hetzelfde zijn als hier beschreven staat.

Toer 1: Hecht garen aan tussen de eerste twee stokjes van de lossenketting bij het bovenste stuk van het schoudergat. 3 lossen.

(1 stokje tussen volgende 2 stokjes) 39 keer.

2 stokjes in de zijkant van het volgende stokje.

Als je de extra toeren gehaakt hebt: 2 stokjes in dezelfde lossenruimte. 2 stokjes in elk van de volgende 11 lossenruimtes. 2 stokjes in volgende lossenruimte (waar ook het stokje van de armgat-toer in zit). 2 stokjes in de zijkant van het volgende stokje. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten – 70 stokjes.

Als je geen extra toeren hebt gehaakt: 1 stokje in dezelfde ruimte als het laatste stokje. Stokje in elk van de volgende 24 steken. Stokje in volgende stokje (waar ook het stokje van de armgattoer in zit). 2 stokjes onder de zijkant van het volgende stokje. Halve vaste in derde beginlosse. – 70 steken.


Toer 2. 4 lossen – telt als stokje en losse. Twee steken overslaan. (Stokje in volgende steek, 1 losse, 2 steken overslaan) 22 keer. Stokje in volgende steek, halfstokje in derde beginlosse. – 24 lossenruimtes.
Voor een grotere mouw sla je maar 1 steek over tussen de steken van toer 2. 
Toer 3. 4 lossen – telt als stokje en 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 22 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 24 ruimtes.


Toer 4-7. Herhaal toer 3.

Toer 8. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 11 keer. 2samengehaaktestokjes in de volgende 2 ruimtes. 1 losse. (1 stokje in volgende ruimte, 1 losse) 9 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 23 ruimtes.Toer 9. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 11 keer. 2samengehaaktestokjes in volgende 2 ruimtes, 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 8 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 22 ruimtes
Toer 10. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 20 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 22 ruimtes.
Toer 11-14. Herhaal toer 10.
Toer 15. 4 lossen – telt als eerste stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 10 keer. 2samengehaaktestokjes in de volgende 2 ruimtes, 1 losse. (Stokje in volgende lossenruimte, 1 losse) 8 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 21 ruimtes.
Toer 16. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 10 keer. 2samengehaaktestokjes in de volgende 2 lossenruimtes, 1 losse. (Stokje in volgende lossenruimte, 1 losse) 7 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 21 ruimtes.
Toer 17. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende ruimte, 1 losse) 18 keer. Stokje in volgende ruimte, halfstokje in derde beginlosse. – 20 ruimtes.
Toer 18 – 34. Herhaal toer 17.
Toer 35. 4 lossen – telt als stokje + 1 losse. (Stokje in volgende lossenruimte, 1 losse) 19 keer. Halve vaste in derde beginlosse. – 20 ruimtes.
Toer 36. (Lossenruimte overslaan. Haak in het volgende stokje: halfstokje, stokje, dubbelstokje, stokje, halfstokje. Lossenruimte overslaan, halve vaste in volgende stokje.) 10 keer. Hecht af en werk de draadjes weg. Herhaal aan de andere kant.
Werk alle draadjes weg.
Heel veel haakplezier met dit vest!

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je vest mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Delen is lief!