Skip to Content

Strik Hoofdband

Strik Hoofdband

Deze leuke, maar eenvoudige hoofdband is snel en gemakkelijk te haken!  Gemaakt door Yay for Yarn. Maak het in een lichtgewicht garen voor een vrouwelijk zomerhaaraccessoire, of maak het in een dikker garen voor een dikke winteroorwarmer. En natuurlijk goed te combineren met de zomerhoed.

Klik hier voor een advertentievrije, printbare PDF in het Engels.

Materialen en Maten

Haakniveau: Gevorderde beginner

Dit patroon kan op elke maat haaknaald, met alle garen en met alle garendiktes worden gemaakt. Ik raad aan om dunner garen te gebruiken voor een lente- en zomerhoofdband. Als je een dikkere, bredere, oorwarmer hoofdband wilt voor de herfst en winter, gebruik dan een dikker garen. Hoe dikker het garen dat je gebruikt, hoe groter de strik zal zijn.

Kies een haaknaald die geschikt is voor het garen dat je gebruikt. Het etiket op je garen zegt welke haaknaald geschikt is voor de dikte van dat garen. Gebruik een kleinere haaknaald voor een dichtere, vaster eindresultaat en een grotere haaknaald voor een wat lossere, soepeler eindresultaat.  Ik gebruikte Knit Picks Brava en Knit Picks Comfy voor de meeste van mijn hoofdbanden.

Materialen

  • Garen van je keuze. De hoeveelheid ligt aan het garen en aan de maat hoofdband die je wilt maken
  • Haaknaald in de goede maat voor je gekozen garen.
  • Schaar – Meetlint – Stopnaald
  • Steekmarkeerders die dicht kunnen
  • Stuk karton dat half zo lang is als de hoofdomtrek (om de hoofdband rond te binden als je hem niet om het hoofd van de ontvanger kunt binden)

Maten

Deze hoofdband is op maat gemaakt. Als je kunt, meet dan de hoofdomtrek van de drager. Deze meting gebruik je om de hoofdband de juiste lengte te geven. Wanneer gezegd wordt om de hoofdband op te meten, strek je de hoofdband een beetje uit tijdens het meten. Dit zorgt ervoor dat de afgewerkte hoofdband iets kleiner is dan het hoofd, dus het rekt een beetje uit om comfortabel op het hoofd te blijven.

De afgewerkte hoofdband kan ook worden aangepast door deze strakker of losser rond het hoofd te binden. Als je niet wilt dat de hoofdband uitgerekt rond het hoofd zit, rek dan de hoofdband niet uit tijdens het meten. Als je het hoofd van de drager niet kunt meten, zijn hier de standaard richtlijnen voor de hoofdomtrek volgens de Craft Yarn Council

Premature baby: 23 – 30.5 cm
Baby: 35.5 – 40.5 cm
Kleuter: 40.5 – 46 cm
Kind: 45.5 – 51 cm
Tiener: 51 – 56 cm
Vrouw: 53 – 58.5 cm

Stekenuitleg

Losse: Sla een draad om en haal door de lus op je naald.
Vaste: Steek de naald in de aangegeven steek, haal een lusje op, sla de draad weer om en haal deze door beide lussen op je naald.
HalfStokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
2vastensamenhaken: Steek de naald in de voorste lus van de 1e steek, steek daarna meteen in de voorste lus van de volgende steek en haal nu een lusje op en haal deze door beide voorste lussen heen. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald, maak een omslag en haal door beide lussen op de naald.
2halfstokjessamenhaken: Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en steek in de volgende steek, haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle 5 lusjes op de naald.
2stokjessamenhaken: Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald: eentje die er al op zat en eentje van je eerste onaffe stokje. Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende aangegeven steek of ruimte, vaak is dat gewoon de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald: eentje die er al op zat, eentje van je eerste onaffe stokje, eentje van je tweede onaffe stokje. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.

Haakpatroon

Notitie:
De eerste losse ruimte is altijd de 1e steek.

Als er gezegd wordt om een eerdere toer te herhalen, ga dan niet uit van het aantal steken dat bij die eerdere toer wordt vermeld, maar kijk naar het aantal steken dat bij de toer staat die zegt dat je een andere toer moet herhalen. Als voorbeeld: toer 3 en 4 hebben 9 steken, toer 5 en 6 zeggen herhaal toer 3 en 4. En je moet nu 11 steken hebben. De herhaal toeren  3 en 4 hebben 9 steken, maar als je ze herhaalt zouden ze nu dus 11 steken moeten hebben volgens de beschrijving van toer 5 en 6.

Als het patroon aangeeft, je moet hebben x aantal steken inclusief de begin losse ruimte, dan wordt daarmee de 1e losseketting/ruimte aan het begin van deze toer bedoelt en niet de losse ruimte waarin je moet eindigen van de vorige toer.

Eerste Strik gedeelte

Toer 1: 4 losse, 4 stokjes in de 4e losse vanaf de haaknaald. Je hebt nu 5 steken inclusief de begin lossenketting/ruimte.
Toer 2: 3 losse, keer. Halfstokje in dezelfde steek, halfstokjes in elke steek tot aan de beginlossenketting van de vorige toer, Halfstokje en Stokje in deze laatste lossenketting/ruimte. [7 steken]
Toer 3: Herhaal toer 2 [9 steken]
Toer 4: 2 lossen, keer. Halfstokje in de volgende steek, halfstokjes in elke steek tot de lossenketting, halfstokje om de lossenketting [9 steken]

Toer 5 – 6: herhaal toer 3 en 4. [11 steken]
Toer 7: 2 lossen, keer. 2halfstokjessamenhaken, halfstokjes in elke steek tot laatste steek en lossenketting (je hebt dus nog 2 steken te gaan), 2halfstokjessamenhaken (dus het laatste halfstokje en de lossenketting) [9 steken]
Toer 8: Herhaal toer 4 [9 steken]
Toer 9: Herhaal toer 7 [7 steken]
Toer 10 – 15: Herhaal toer 4 [7 steken]

Plaats een steekmarkeerder aan het eind van toer 15 om dit punt te markeren als het einde van dit gedeelte.

Hoofdband

Het hoofdband gedeelte is in 3 delen opgesplitst. In deel 1 gaan we meerderen, deel 2 blijft gelijk qua breedte en in deel 3 gaan we weer minderen.

Deel 1: Verbreden van de Hoofdband

Als je niet wilt dat je hoofdband breder wordt dan 7 steken, dan sla je dit gedeelte over en haak je alleen deel 2 tot de gewenste lengte, de hoofdomtrek van de drager. Plaats wel de steekmarkeerder zodat je de 1e 15 toeren niet meeneemt als je de hoofdband gaat opmeten.

Je kunt de hoofdband zo breed maken als je zelf wilt. Hieronder wordt uitgelegd hoe.

Toer 16: 2 losse, keer. Halfstokje in de volgende steek, halfstokjes in elke steek tot aan de beginlossen, halfstokje en stokje om beginlossen vorige toer [8 steken]
Toer 17 – 18: Herhaal toer 16 [10 steken na toer 18]
Als je dit breed genoeg vindt, dan ga je verder met deel 2, het rechte gedeelte, net zolang totdat je band de juiste maat heeft. Als je bij het versmallen van de hoofdband bent aangekomen, sla dan toer 29-37 over en ga begin dan met toer 38.
Toer 19-20: Herhaal toer 4. [10 steken]
Toer 21: Herhaal toer 16. [11 steken]
Als je dit breed genoeg vindt, dan ga je verder met deel 2, het rechte gedeelte, net zolang totdat je band de juiste maat heeft. Als je bij het versmallen van de hoofdband bent aangekomen, sla dan toer 29-34 over en ga begin dan met toer 35.

Toer 22-23: Herhaal toer 4 [11 steken]
Toer 24: Herhaal toer 16 [12 steken]
Als je dit breed genoeg vindt, dan ga je verder met deel 2, het rechte gedeelte, net zolang totdat je band de juiste maat heeft. Als je bij het versmallen van de hoofdband bent aangekomen, sla dan toer 29-31 over en ga begin dan met toer 32.

Toer 25-26: Herhaal toer 4 [12 steken]
Toer 27: Herhaal toer 16 [13 steken]
De hoofdband is nu 13 steken breed. Sla nu geen enkele rij over in het gedeelte versmallen van de hoofdband. Plaats nu een steekmarkeerder om het einde te markeren van het verbreden gedeelte.

Rek voorzichtig je band een beetje en meet de lengte van dit verbredende gedeelte. Neem dit 2 keer en trek dit af van het totaal van de hoofdomtrek. Wat overblijft is het de lengte die het rechte gedeelte moet worden.

Deel 2: het rechte middengedeelte van de hoofdband

Toer 28: Herhaal toer 4 [13 steken].
Herhaal deze toer net zo vaak, totdat het de lengte heeft die we net hebben berekend, dus de hoofdomtrek vermindert met 2 x deel 1, het verbredende deel van de hoofdband.

Plaats weer een steekmarkeerder aan het einde van dit deel.

Deel 3: versmallen van de hoofdband

Toer 29: 2 losse, keer, Halfstokje in de volgende steek, halfstokjes in alle steken tot de laatste steek en beginlossen van de vorige toer overblijven, 2halfstokjessamenhaken in de laatste 2 steken [12 steken]
Toer 30-31: Herhaal toer 4. [12 steken]
Toer 32-34: Herhaal toer 29-31. [11 steken]
Toer 38-40: Herhaal toer 29 [7 steken na toer 40]

Plaats een steekmarkeerder aan het einde van dit deel.

Rek voorzichtig je werk uit en dubbelcheck of de hoofdband de juiste lengte heeft. Je moet nu meten deel 1, 2 en 3 bij elkaar. Dit moet de hoofdomtrek zijn. Klopt dit, dan kun je verder gaan met de tweede strik gedeelte hieronder. Mocht de lengte niet goed zijn, dan kun je die aanpassen door deel 3 uit te halen en door toeren toe te voegen of te verwijderen uit deel 2. Als dit gecorrigeerd is, dan haak je wederom deel 3 en check je de lengte nogmaals. Ga dan verder met tweede strik gedeelte hieronder.

Tweede Strik Gedeelte

Toer 41-46: Herhaal toer 4 [7 steken]
Toer 47-53: Herhaal toer 3-9. [7 steken na toer 9]
Toer 54: Herhaal toer 7 [5 steken]
Toer 55: 2 losse keer, haak 4samengehaaktestokjes.

Hecht af en werk draadeinden weg. Maak nu de hoofdband vast om het hoofd van de drager met een dubbele knoop. Is de drager niet in de buurt, gebruik dan nu het stuk karton dat de helft is van de hoofdomtrek van de ontvanger. Je kunt de hoofdband hieromheen wikkelen en een dubbele knoop maken. Als het allemaal goed past, dan kun je de uiteinden van de strik vastmaken op de hoofdband. Je kunt de hoofdband daarna niet meer in grote veranderen.

Dit patroon is alleen voor persoonlijk gebruik bedoelt. Je mag het niet delen, kopiëren, verkopen, weggeven of het eindproduct massa-produceren. Je mag het eindproduct wel verkopen, zolang je maar duidelijk maakt dat het met een Yay for Yarn patroon gemaakt is. Yay For Yarn Copyright© 2020 – Current. Dit patroon inclusief foto’s zijn eigendom van Yay for Yarn. 

Yay for Yarn Patronen op deze site

Van mijn grote hobby handwerken naar mijn nieuwe passie:
Virtual Assistant van Creatieve ondernemingen.

Lieve Iris heeft mij hier een grote kans gegeven om mijn nieuw passie te ontdekken en ontwikkelen. Ik beheer social media sites van Een Mooi Gebaar, vertaal nieuwe patronen en help mee om nieuwe content te ontwikkelen.

Delen is lief!