Skip to Content

Haakpatroon Diamant Vest – 3 Maten

Haakpatroon Diamant Vest – 3 Maten

Gratis haakpatroon – Diamant Vest – Yay For Yarn

Hoe tof is het om een zelfgemaakt kledingstuk te dragen? Dat kan met deze schitterende Diamond Cardigan van Yay for Yarn, in het Nederlands Diamant Vest genaamd. Het patroon is hier, uiteraard met toestemming, voor u naar het Nederlands vertaald.

De Yay for Yarn website is een bezoekje waard, evenals de Ravelry pagina met alle patronen van Yay For Yarn. Ook op social media kun je Yay for Yarn volgen, op bijvoorbeeld FacebookInstagram en YouTube. Een overzicht van de Nederlandse vertalingen van Yay for Yarn vind je via deze link.

Click here to go to the original English pattern!

Haakpatroon Diamant Vest Yay for Yarn
Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

Dit zomerse vest maak je snel en is nog eenvoudig ook! Haak je eigen vest met dit gratis haakpatroon én bijbehorende, Engelstalige, video-tutorial.

Ik hou van het ontwerpen van haakpatronen voor kleding! Je kunt op zoveel verschillende manieren haken, en het hoeft echt niet ingewikkeld, moeilijk of complex te zijn. Het Diamant Vest is makkelijker dan je denkt! Je maakt één groot, soort van aangepast, vierkant, dus je hoeft je geen zorgen te maken over precieze vormen.

Het is een los-vallend, oversized kledingstuk, mar een prachtig open diamant steek patroon, wat decoratieve gaatjes in de stof maakt. Het is daardoor tevens een luchtig kledingstuk!
Je kunt dit vest bij allerlei andere kledingstukken dragen, voor leuke outfits in de lente, zomer en herfst. Ik denk dat het ook een geweldig strandaccessoire is!

Haakpatroon Diamant Vest Yay for Yarn
Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

 

Hoe kies je garen voor haakpatronen voor zomerse kledingstukken?

Dit patroon wordt gehaakt met #4 Medium / Worsted Weight garen. Ik heb wasbaar, niet-pluizend garen gekozen voor dit zomerse project. Voor het Diamant Vest van de foto’s koos ik Lion Brand ZZ Twist, een glad, wasbaar, niet-pluizend acryl garen wat prachtig valt.

Het garen is gesponnen met een Z-twist, in de tegenovergestelde richting van de meeste andere garens. Het is 100% acryl, maar is ook heel glad, een beetje zijdeachtig, en totaal niet pluizig, waardoor het geschikt is voor een zomers vest. Als het garen pluizig is, dan houdt het kledingstuk lichaamswarmte beter vast. Dat is heerlijk voor een winterse trui, maar niet voor zomer kleding! Voor dit project wil je dus niet-pluizig garen gebruiken.

Als je dit vest maakt voor een kouder seizoen, kun je dus een iets pluiziger #4 gewicht Worsted Weight garen kiezen

Bij het kiezen van garen voor dit zomerse vest, zoek je dus garen dat #4 Worsted Weight is. Dan kies je vervolgens het juiste aantal bollen op basis van de maat van het vest dat je gaat maken.

Haakpatroon Diamant Vest Yay for Yarn
Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

Hoe kies ik de juiste maat?

Het Diamant Vest heeft instructies voor 3 maten, voor vrouwen met maat X-Small tot 5X. Om de juiste maat te kiezen, meet je eerst rond het volste gedeelte van de borst. Daarna kijk je onder de “Maten” sectie van deze pagina.

Let op dat de lengte anders zal vallen voor mensen met verschillende maten. Het voorbeeldvest wordt gedragen door een vrij smal model. Het vest meet ongeveer 71 cm naar beneden vanaf de schouder, dus als je wilt weten hoe het valt, kun je even opmeten vanaf de schouder naar beneden, waar de 71 centimeter uit komt.

Kan ik dit haken als beginner?

Dit gratis zomers vest haakpatroon is simpel geschreven, met een paar bijzondere steken. Als je de simpele haaktechnieken al beheerst, en een beetje bekend bent met het lezen van een geschreven patroon, dan kun je dit project wel maken. Er is bovendien een volledige (Engelstalige…) video tutorial voor dit project, die je zal helpen bij het volgen van de geschreven instructies.

Klaar om te beginnen? Laten we het Diamant Vest haken!


Haakpatroon van Yay for Yarn – Diamant Vest

Van dit haakpatroon is ook een volledige, Engelstalige YouTube tutorial beschikbaar:

Niveau: Avontuurlijke beginner

Maten: 

De afmetingen volgen het Craft Yarn Council’s standaarden voor vrouwenmaten.

– Het vest is oversized en losvallend bedoelt. De maten zijn in groepen onderverdeeld.

– Instructies en hoeveelheden zijn aangegeven in drie maten, Maat 1 buiten de haken, Maat 2 als eerste in de haken en Maat 3 als tweede in de haken. Dan wordt het dus Maat 1 (Maat 2, Maat 3) bij alle instructies.

– Als er maar één cijfer staat, geldt die toer voor alle maten.

Maat 1: Past bij mensen met maat X-Small, Small, en Medium (76 cm – 97 cm borstomvang)

Maat 2: Past bij mensen met maat Large, X-Large, en 2X (102 cm – 127 cm borstomvang)

Maat 3: Past bij mensen met maat 3X, 4X, en 5X (132 cm – 158 cm borstomvang)

Afmeting kledingstuk borstomvang: ongeveer 117 cm (146 cm, 174 cm)

Lengte: 71 cm vanaf de schouder tot de onderrand


Materialen

  • Ongeveer 1317 (1646, 1980) meter van #4 gewicht Worsted Weight garen. Ik gebruikte Lion Brand ZZ Twist in de kleur Green Apple, 100% Acryl, 100g / 225 meter per bol, 6 (8, 9) bollen)
  • Haaknaald 5 mm (In het voorbeeld wordt deze gebruikt)
  • Schaar
  • Meetlint
  • Stopnaald

Spanning: 26 steken = 15,2 centimeter; 13 toeren = 15,2 centimeter in het hoofd steken patroon.


Stekenuitleg bij het Diamant Vest

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald.
Vaste:
steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Stokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Al hakend vasten opzettenklik hier om naar een uitgebreide Nederlandse foto- en videotutorial van deze techniek te gaan.
Al hakend stokjes opzetten: klik hier om naar een uitgebreide Nederlandse foto- en videotutorial van deze techniek te gaan.


Speciale Steken voor het Diamant Vest

Al hakend vasten opzetten (video tutorial)

Om te beginnen, haak je 2 lossen. Steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de naald, sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje (je hebt nu een losse gemaakt). Sla de draad om en haal door beide lussen op de haaknaald.

Voor alle volgende steken: keer het werk ondersteboven, zodat je tegen de onderrand aan kijkt. In de onderkant van de vorige steek, lijkt het op de bovenkant van een normale haaksteek. Dat is de losse (schuingedrukt in de vorige stap) van de vorige steek. Steek de haaknaald onder beide draden van die “steek”, sla de draad om, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje (je hebt nu een losse gemaakt). Sla de draad om en haal door beide lussen.

Toer stokjes starten zonder lossen (video tutorial)

Trekeen lusje op dat een klein beetje hoger is dan een normaal stokje. Hou de bovenkant van de lus vast met een vinger, sla de lus die je vast houdt om de haaknaald heen (dus niet de draad van de bol), steek de haaknaald in de aangegeven steek, Sla de draad om en haal een lusje op. (Sla de draad om en haal door twee lusjes) 2 keer.


Patroon voor het proeflapje

Enne, doen hè! Zo’n proeflapje vertelt je heel veel over welke haaknaald je nodig hebt en hoe groot je kledingstuk uiteindelijk wordt. 

Toer 1: 41 lossen, 1 losse overslaan, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen [40 steken, overgeslagen losse niet meegeteld]

Toer 2: keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 10 steken* Herhaal van * tot * nog 2 keer. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste steek. [40 steken inclusief lossen]

Toer 3: keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende lossenruimte. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte* Herhaal van * tot * nog 2 keer. Stokje in laatste steek.

Toer 4: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken. *2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. Stokje in laatste steek.

Toer 5: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 4 steken. *2 stokjes in volgende ruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende ruimte, stokje in volgende 6 steken*. Herhaal vanaf * tot * nog één keer. 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 5 steken.

Toer 6: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfded steek, stokje in volgende 4 steken. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken*. Herhaal van * tot * nog één keer. 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 overslaan, stokje in volgende 5 steken.

Toer 7: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende 2 steken* Herhaal vanaf * tot * nog 2 keer. Stokje in laatste steek.

Toer 8: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 6 steken, 2 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal vanaf * tot * nog 2 keer. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste steek.

Herhaal toer 3-8 nog 2 keer. Knip de draad door, blok en meet dan de spanning op. Na het blokken zou je lapje 23,4 cm breed bij 22 cm lang moeten zijn.

Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

Diamant Vest – Gratis haakpatroon

Let op:

Je haakt het vest heen en weer in toeren. Het wordt gehaakt uit één stuk. Je begint bij de onderrand aan de achterkant, werkt naar boven naar de schouders en dan weer naar beneden. Je voegt breedte toe aan de zijkanten om de mouwen te maken.

Dit patroon begint met een toer al hakend vasten opzetten in plaats van een lossenketting. Al hakend vasten opzetten is eenvoudig en maakt de lossenketting en eerste toer vasten in één keer. De basisrand is op deze manier veel flexibeler dan een “gewone” lossenketting. Ik kan je met klem adviseren om op deze manier te starten, maar voor degenen die dat echt te moeilijk vinden, heb ik ook een uitleg voor starten met lossenketting toegevoegd.

Achterkant van het Diamant Vest

Toer 1: Begin met het overlaten van een draad van tenminste 2 meter lang, daar kun je later de naad mee dichtnaaien. 2 lossen, al hakend vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald. Zet al hakend nog 99 (123, 147) vasten op, voor een totaal van 100 (124, 148) steken. [100 (124, 148) steken, de beginlossen tellen niet mee]

OF

Toer 1: Haak 101 (125, 149) lossen. Haak vanaf de tweede losse vanaf de haaknaald een vaste in elke steek. [100 (124, 148) steken, overgeslagen losse telt niet mee]

Toer 2: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in de volgende 10 steken*. Herhaal van * tot * tot 3 steken over zijn. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste steek, [100, (124, 148) steken inclusief de lossen]

Toer 3: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende lossenruimte. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot er één steek over is. Stokje in laatste steek.

Toer 4: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken, *2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in de volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * tot er één steek over is. Stokje in laatste steek.

Toer 5: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. Stokje in volgende 4 steken. *2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 6 steken* Herhaal vanaf * tot * tot er 11 steken over zijn. 2 stokjes in lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in lossenruimte, stokje in 5 steken.

Toer 6: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 4 steken. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken* Herhaal van * tot * tot er nog 11 steken over zijn. 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 5 steken.

Toer 7: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 steken, 2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * tot er één steek over is. Stokje in laatste steek.

Toer 8: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 6 steken, 2 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot er 3 steken over zijn. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste steek.

Herhaal toer 3-8; 6 (5, 4) keer. Je hebt nu 100 (124, 148) steken. Hecht af. We gaan nu de breedte toevoegen die we nodig hebben voor de mouwen.

Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

Bovenkant van de rug van het Diamant Vest

Toer 9: begin met nieuw garen, haak 24 lossen. Keer je werk zodat de achterkant van de laatste toer van het Diamant Vest naar je toe ligt. Stokje in eerste steek, 2 stokjes in volgende lossenruimte. *2 lossen, 2 overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot er nog 1 steek over is. Stokje in laatste steek, haak 26 lossen. [150 (174,196) steken, inclusief de lossen]

Toer 10: Keer om. 3 lossen overslaan (deze lossen tellen als eerste steek, laatste steek van de volgende toer moet gemaakt worden in de bovenkant van de derde losse), stokje in volgende 4 lossen. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in 2 lossen, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 lossen. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in 2 lossen, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste losse, stokje in volgende 3 stokjes.

*2 stokjes in volgende lossenruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte, stokje in volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * tot er 1 stokje van de vorige toer over is. Stokje in laatste stokje, stokje in volgende losse. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 lossen, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 lossen. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 2 lossen, 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in laatste 5 lossen. [148 (172, 196) steken]

Herhaal toer 5-8 nog een keer. 

Herhaal toer 3-8; nog 1 (2, 3) keer. Je hebt nog steeds 148 (172, 196) steken. We delen nu het werk in tweeën om de voorkanten van het vest te maken.


Rechter voorpand van het Diamant Vest

Toer 15: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende lossenruimte. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte* Herhaal van * tot * nog 4 (5, 6) keer. 2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende lossenruimte. STOP. Ga niet verder met haken. [76 (88, 100) steken]

Herhaal toer 4-8 nog een keer. 

Herhaal toer 3-8; nog 3 (4, 5) keer om het voorpand van je Diamant Vest de juiste lengte te geven. Hecht af.

We maken nu het voorpand smaller, omdat de volgende sectie niet de breedte van de mouwen in zich heeft.

Keer je werk zo, zodat je laatste toer met de achterkant naar je toe ligt. Begin waar je net hebt afgehecht. Sla 24 steken over. Hecht het garen aan in de 25e steek. Herhaal toer 3-8; nog 7 (6, 5) keer. [52, (64, 76) steken]

Toer 16: Keer om, maak de lus op de haaknaald een beetje groter, vaste in dezelfde steek. Vaste in elke steek en elke losse. Hecht af.


Linkervoorpand

Hecht het garen aan in de middelste lossenruimte van de laatste toer van de rug bovenkant. (Dit is dezelfde lossenruimte als waar de laatste 3 stokjes van toer 15 van het rechter voorpaneel in gingen). De voorkant van toer 15 ligt nu naar je toe.

Toer 15: Toer stokjes starten zonder lossen in de lossenruimte, 2 stokjes in dezelfde ruimte. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte* Herhaal van * tot * nog  5 (6, 7) keer. Stokje in laatste steek. [76, (88, 100) steken]

Herhaal toer 4-8 nog eens. 

Herhaal toer 3-8; nog 3 (4, 5) keer.

We gaan het voorpand nu smaller maken, omdat je niet de breedte van de mouwen hebt in dit stuk.

Toer 16: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende lossenruimte. *2 lossen, 2 steken overslaan, stokje in volgende 6 steken, 2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes in volgende lossenruimte*. Herhaal van * tot * nog 3, (4, 5) keer. Stokje in laatste steek. STOP. Werk niet verder over de vorige toer. [52, (64, 76) steken]

Herhaal toer 4-8 nog eens.

Herhaal toer 3-8; nog (6, 5, 4) keer.

Toer 17: Keer om. Trek de lus een beetje hoger op, vaste in dezelfde steek. Vaste in elke steek en lossenruimte. Hecht af, laat een lange draad van minstens 2 meter over.

Werk de draadjes weg van het Diamant Vest, behalve de twee lange draden die je hebt overgelaten voor de naden.

Foto door Yay for Yarn, vertaling met geschreven toestemming

Blokken van je Diamant Vest: (video tutorial)

Voor natuurlijke vezels (zoals wol of katoen), pin je het project vast op schuimborden of een strijkplank. Maak goed nat en laat in de goede positie drogen.

OF

Voor acryl vezels pin je het project op een strijkplank of meerdere lagen handdoeken. Hou een strijkijzer 5-8 cm boven het haakproject en zorg dat het hele project goed doordrongen is van het stoom. Laat afkoelen en drogen.

In elkaar zetten

Vouw het rechtervoorpaneel en het linkervoorpaneel van het Diamant Vest naar beneden, zodat de laatste toeren van beide voorkanten de eerste toer van de achterkant raken. Pak één van je twee lange draaduiteindes en een stopnaald en gebruik de whipstitch om de voor- en achterkant van één kant aan elkaar te zetten.

Als je de bovenkant van de zijkant hebt bereikt, ga je verder langs de horizontale naad van de mouwen, ook daar naai je voor en achterkant aan elkaar. Hecht af.

Herhaal voor de andere naad.

Werk alle draadjes van je Diamant Vest weg.

Dit patroon is alleen voor persoonlijk gebruik bedoelt. Je mag het niet delen, kopiëren, verkopen, weggeven of het eindproduct massa-produceren. Je mag het eindproduct wel verkopen, zolang je maar duidelijk maakt dat het met een Yay for Yarn patroon gemaakt is. 

Yay For Yarn Copyright© 2020 – Current. Dit patroon inclusief foto’s zijn eigendom van Yay for Yarn. 


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Andere Yay for Yarn haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!