Skip to Content

2samengehaaktestokjes

2samengehaaktestokjes

Hoe haak je 2samengehaaktestokjes?

In deze foto-tutorial leer je hoe je 2samengehaaktstokjes kunt haken. Je kunt steken minderen door steken samen te haken. Je maakt dan de steken net niet helemaal af, de laatste stap sla je over. Als je de hoeveelheid onafgemaakte steken hebt gemaakt die aangegeven staat, haal je tot slot een laatste draad door alle lusjes op de naald heen.
Samengehaakte stokjes worden vaak verward met stokjesclusters en stokjesgroepjes. In deze uitleg vind je meer over de verschillen tussen die steken.

2 samengehaakte stokjes

In het Engels worden 2samengehaaktstokjes ook double crochet 2 togehter (dc2tog, US) of treble crochet 2 together (tr2tog, UK) genoemd. 2samengehaaktestokjes kunnen op elk willekeurig moment in een patroon voorkomen. Ik laat het hier zien middenin een rij met stokjes.


Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte.


Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald.


Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald: eentje die er al op zat en eentje van je eerste onaffe stokje.Sla de draad om en steek de haaknaald in de volgende aangegeven steek of ruimte, vaak is dat gewoon de volgende steek (in de foto aangegeven met een stopnaald!)


Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald.


Sla de draad om en haal door 2 lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald: eentje die er al op zat, eentje van je eerste onaffe stokje, eentje van je tweede onaffe stokje.Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.


Je hebt nu een steek die op en omgekeerde V-vorm lijkt: aan de onderkant in twee steken, aan de bovenkant in één steek uitkomend. In de foto hieronder zie je dat ook, ongeveer ter hoogte van waar het handvat begint.

Is het je gelukt? Laat het me weten via Facebook of Instagram! Mis je nog een steek? Ook dan hoor ik het graag!