Skip to Content

Driftwood Tee

Driftwood Tee

Driftwood Tee – Gratis haakpatroon – Yay for Yarn

De Driftwood Tee is een prachtig gratis haakpatroon T-shirt, ontworpen door Yay for Yarn en hier, met toestemming, voor u naar het Nederlands vertaald.

Wat een prachtig haakpatroon voor een t-shirt is dit! Ontworpen door Yay for Yarn en hier, uiteraard met toestemming, voor jullie naar het Nederlands vertaald. De Yay for Yarn website is een bezoekje waard, evenals de Ravelry pagina met alle patronen van Yay For Yarn. Ook op social media kun je Yay for Yarn volgen, op bijvoorbeeld FacebookInstagram en YouTube. Een overzicht van de Nederlandse vertalingen van Yay for Yarn vind je via deze link.

For the English version of this pattern, please click here!

Dit gemakkelijke patroon is beschikbaar in veel maten en is heerlijk voor de zomer! Haak je eigen t-shirt met dit gratis haakpatroon inclusief (Engelstalige) videotutorial!

Gehaakte t-shirts zijn één van mijn favoriete projecten om te maken. Bij ons in Florida hebben we zomers weer in drie van de vier kwartalen, en ik hou van dit soort simpele t-shirts in de zomerse hitte.

Dit gratis haakpatroon T-shirt heeft een gemakkelijk opengewerkt patroon. De kleine gaatjes zorgen ervoor dat het een lekker luchtig t-shirt is!

Hoe kies je garen voor haakpatronen voor zomerse kledingstukken?

Dit patroon wordt gehaakt met #4 Medium / Worsted Weight garen. Ik heb wasbaar, niet-pluizend garen gekozen voor dit zomerse project. Voor de Driftwood Tee koos ik Lion Brand ZZ Twist, een glad, wasbaar, niet-pluizend acryl garen wat prachtig valt.

Het garen is gesponnen met een Z-twist, in de tegenovergestelde richting van de meeste andere garens. Het is 100% acryl, maar is ook heel glad, een beetje zijdeachtig, en totaal niet pluizig, waardoor het geschikt is voor een zomers vest. Als het garen pluizig is, dan houdt het kledingstuk lichaamswarmte beter vast. Dat is heerlijk voor een winterse trui, maar niet voor zomer kleding! Voor dit project wil je dus niet-pluizig garen gebruiken.

Als je dit vest maakt voor een kouder seizoen, kun je dus een iets pluiziger #4 gewicht Worsted Weight garen kiezen

Bij het kiezen van garen voor dit zomerse vest, zoek je dus garen dat #4 Worsted Weight is. Dan kies je vervolgens het juiste aantal bollen op basis van de maat van het vest dat je gaat maken.

Hoe kies ik de juiste maat?

De Driftwood Tee heeft instructies voor 9 maten, voor vrouwen met maat X-Small tot 5X. Om de juiste maat te kiezen, meet je eerst rond het volste gedeelte van de borst. Daarna kijk je onder de “Maten” sectie van deze pagina.

Om lengte toe te voegen of juist in te korten, kun je een paar toeren meer of minder haken. Je kunt de mouwen op die manier ook gemakkelijk langer of korter maken. Als je de lengte wilt aanpassen, heb je mogelijk ook meer garen nodig.

Copryight: Yay For Yarn. Used with written permission

Hoe haak je een zomers topje?

Je kunt op heel veel manieren kleding haken. Sommige topjes worden als plat stuk gehaakt en dan in elkaar genaaid. Je kunt ook in de rondte een topje haken, vaak vanaf de bovenkant (nek) naar de onderrand. Het Driftwood Tee-shirt wordt raglan-stijl gehaakt, van boven naar beneden, en daarna voeg je nog een klein beetje lengte aan de mouwen toe.

Raglan klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt niet lastig. We beginnen bij de nek en voegen dan steken toe in de hoeken om een vierkant te maken met een nek-gat in het midden. Daarna vouw je het vierkant om de mouw-openingen te maken.

Dit gratis haakpatroon voor een zomers t-shirt is simpel te haken, met simpele technieken. Als je gewend bent aan het lezen van patronen en aan het rond-haken, dan kun je dit project maken. Er is ook een Engelstalige YouTube-tutorial voor dit project, als je tóch ergens vast loopt, kun je daar naar kijken.

Laten we beginnen!

Driftwood Tee – Gratis haakpatroon T-shirt

Haakpatroon ontworpen door Yay For Yarn. Je kunt ook een Engelstalige PDF kopen zonder advertenties:

Click Here to grab the Large-Print, Ad-Free, Printable PDF version of this pattern in my shop.

Niveau: Avontuurlijke beginner

Maten

De afmetingen zijn gebaseerd op de Craft Yarn Council’s standaarde voor vrouwen maten.

> Dit topje heeft een klassieke pasvorm, met ongeveer 7 tot 13 centimeter speling. Als je tussen twee maten in valt, neem dan een maat groter als je een losser vallend topje wilt, of een maat kleiner als je een strakker vallend topje wilt. Meet de borstomvang van de draagster op en kies dan die maat onder het kopje “Maat op basis van borstomvang”

> De lengte van het topje is aan te passen.

> De instructies en materialen voor maat X-Small staan vóór de parentheses, met Small, Medium, Large, X-Large, 2X, 3X, 4X en 5X in de parantheses, op deze manier: X-Small (Small, Medium, Large, X-Large, 2X, 3X, 4X, 5X).

Als er maar één getal staat, geldt dat voor alle maten.


Maat op basis van borstomvang:

 • X-Small: 76 cm
 • Small: 86 cm
 • Medium: 96.5 cm
 • Large: 107 cm
 • X-Large: 117 cm
 • 2X: 127 cm
 • 3X: 137 cm
 • 4X: 147 cm
 • 5X: 157.5 cm

Uiteindelijke afmeting borst / uiteindelijk afmeting lengte van bovenkant schouder tot onderrand

 • X-Small: 83 cm / 51 cm
 • Small: 94 cm / 54 cm
 • Medium: 105 cm / 57 cm
 • Large: 116 cm / 59 cm
 • X-Large: 127 cm / 62 cm
 • 2X: 138 cm / 62 cm
 • 3X: 150 cm / 65 cm
 • 4X: 161 cm / 68 cm
 • 5X: 172 cm / 71 cm

Materialen

 • Ongeveer 600 (706, 823, 952, 1086, 1181, 1329, 1484, 1647) meter garen in #4 gewicht. (Ik gebruikte Lion Brand ZZ Twist in de kleur Taupe, 100% Acrylic, 100g / 225 meter per bol, 3 (4, 4, 5, 5, 6, 6, 7, 8) bollen)
 • 6 mm haaknaald
 • Steekmarkeerder
 • Schaar
 • Meetlint
 • Stopnaald

Spanning: 11 steken = 10 centimeter; 11 toeren = 10 centimeter in het stekenpatroon

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door de lus op de naald.
Vaste: 
steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lussen.
HalfstokjeSla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Stokje: Sla de draad om en steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Al hakend vasten opzetten: 2 lossen, steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de naald. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje heen. Sla de draad om en haal door beide lussen op de haaknaald. Voor alle volgende steken doe je: keer je wrk ondersteboven zodat je de onderrand ziet. In de onderkant van de vorige steek, bij het schuingedrukte stuk, steek je je haaknaald onder beide lussen door. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door één lusje op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lussen.
Toer vasten beginnen zonder lossen: trek het lusje op de haaknaald een beetje op. Steek de haaknaald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door beide lussen.
Toer halfstokjes beginnen zonder lossen: Trek de lus een beetje op, zodat ie iets langer is dan een normaal halfstokje. Doe een sluitende steekmarkeerder of veiligheidsspeld om de opgerekte lus en hou ‘m tegen de achterkant van je haaknaald met je vinger. Sla om met die opgerekte lus op je haaknaald (niet met het garen van de bol), 1 keer. Steek de haaknaald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes. Laat de steekmarkeerder zitten, dan weet je waar je de toer met een onzichtbare halve vaste kunt sluiten. Ingewikkeld? Gebruik dan “1 losse, halfstokje in dezelfde steek”, of kijk de Engelstalige video tutorial hier
Toer stokjes beginnen zonder lossen: Trek de lus een beetje op, zodat ie iets langer is dan een normaal halfstokje. Doe een sluitende steekmarkeerder of veiligheidsspeld om de opgerekte lus en hou ‘m tegen de achterkant van je haaknaald met je vinger. Sla om met die opgerekte lus op je haaknaald (niet met het garen van de bol), 1 keer. Steek de haaknaald in de aangegeven steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Sla de draad om en haal weer door twee lusjes. Laat de steekmarkeerder zitten, dan weet je waar je de toer met een onzichtbare halve vaste kunt sluiten. Ingewikkeld? Gebruik dan “2 losse, stokje in dezelfde steek”, of kijk de Engelstalige video tutorial hier
Onzichtbare halve vaste: Haal de haaknaald uit de lus. Steek de haaknaald door de aangegeven steek van achteren naar voren en schuif de lus weer op de haaknaald. Trek naar de achterkant van het werk.

Patroon voor proeflapje

Ik kan je altijd met klem adviseren om een proeflapje te maken. Je leert dan de steek kennen, kunt voelen of je stofje lekker soepel valt en kunt kijken of jouw afmetingen overeen komen met het patroon, zodat je vest in de goede maat gemaakt wordt. 

Toer 1: 20 lossen, 1 losse overslaan, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elke steek [19 steken]
Toer 2: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. Stokje in elke steek.
Toer 3: Keer om. Toer vasten starten zonder lossen in dezelfde steek. Vaste in elke steek.
Toer 4: Keer om. 1 losse, halfstokje in dezelfde steek. *1 losse, 1 steek overslaan, halfstokje in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot einde toer.
Toer 5: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. Stokje in elke steek en lossenruimte.
Herhaal toer 3-5 nog 3 keer. Hecht af, blok en meet de afmeting om te controleren of je spanning overeenkomt met de aangegeven spanning.

Copryight: Yay For Yarn. Used with written permission

We beginnen met het haken van boven naar beneden, beginnende bij de hals. Als de yoke (het bovenste stuk van de top) klaar is, verdelen we het, zodat er twee armgaten ontstaan. We werken dan verder aan het topje en maken later de mouwen.

Dit patroon begint met een toer al hakend vasten opzetten en niet met een lossenketting. Hier is bewust voor gekozen om verschillende redenen. Het is makkelijk om al hakend vasten op te zetten en je haakt dan de lossenketting en de eerste toer in één keer. De rand wordt, als je op deze manier haakt, veel flexibeler en rekbaarder dan een “normale” lossenketting. Ik kan je met klem adviseren om deze techniek te leren als je ‘m nog niet machtig bent, omdat het voor kleding én dekens een veel fijnere start is.

Yoke

Toer 1: 2 lossen, al hakend vasten opzetten in de tweede losse vanaf de haaknaald. Zet al hakend nog 79 vasten op, voor een totaal van 80 steken. Onzichtbare halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. [80 steken]

OF

Toer 1: 81 lossen. Vaste in tweede lossen vanaf de haaknaald en in elk van de volgende 79 steken. Onzichtbare halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. [80 steken]

Toer 2: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in de volgende steek. Stokje in volgende 9 steken. (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek. *Stokje in volgende 19 steken. (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek*. Herhaal van * tot * nog 2 keer. Stokje in volgende 9 steken. Onzichtbare halve vaste in de steek met de steekmarkeerder. [96 steken, inclusief de lossen, maar zonder de onzichtbare halve vaste]

Toer 3: Keer om. Toer vasten starten zonder lossen in de volgende steek. *Vasten tot hoeklossenruimte, (vaste, 1 losse, vaste) in hoekruimte* Herhaal van * tot * nog 3 keer. Vaste in alle overige steken, onzichtbare halve vaste in eerste steek [8 steken gemeerderd]

Toer 4: Keer niet om. Toer halfstokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. [*1 losse, 1 steek overslaan, halfstokje in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot er één steek over is voor de hoekruimte. 1 losse, 1 steek overslaan, (halfstokje, 1 losse, halfstokje) in hoekruimte] x 4. Herhaal van * tot * tot er één steek over is in de toer. 1 losse, 1 steek overslaan, onzichtbare halve vaste in bovenkant steekmarkeerder-steek om toer te sluiten. Haal de steekmarkeerder er uit. [8 steken gemeerderd]

Toer 5: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen. *Stokje in elke steek en lossenruimte tot hoekruimte. (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in hoekruimte*. Herhaal van * tot * nog 3 keer. Stokje in elke steek en lossenruimte tot einde toer. Onzichtbare halve vaste in bovenkant steekmarkeerder-steek om toer te sluiten. [16 steken gemeerderd]

Herhaal toer 3-5: nog 3 (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11) keer. [Je hebt nu 224 (256, 288, 320, 352, 384, 416, 448, 480) steken]

Lijf

Nu gaan we het werk verdelen in mouw-steken en lijf-steken en werken we verder aan het lijf van het t-shirt. We maken later de mouwen af.

Toer 6: keer om. Toer vasten starten zonder lossen in de volgende steek. *Vaste in elke steek tot volgende hoek. Vaste in hoekruimte, 3 lossen. Alle steken langs volgende zijde van het vierkant overslaan, vaste in volgende hoekruimte. Herhaal vanaf * nog één keer. Vaste in elke steek tot einde, onzichtbare halve vaste in beginsteek om toer te sluiten. [Je hebt nu 120 (136, 152, 168, 184, 200, 216, 232, 248) steken, inclusief de lossen, maar zonder de onzichtbare halve vaste mee te tellen]

Toer 7: keer niet om. Toer halfstokjes starten zonder lossen in dezelfde steek. *1 losse, 1 steek overslaan, halfstokje in voglende steek* rondom tot laatste steek. 1 losse, 1 steek overslaan, onzichtbare halve vaste in de steekmarkeerder-steek. Haal de steekmarkeerder eruit. [Je hebt nu 120 (136, 152, 168, 184, 200, 216, 232, 248) steken, inclusief de lossen, maar zonder de onzichtbare halve vaste]

Toer 8: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in de volgende lossenruimte. Stokje in elke steek en lossenruimte rondom. Onzichtbare halve vaste in steekmarkeerder-steek om toer te sluiten. [Je hebt nu 120 (136, 152, 168, 184, 200, 216, 232, 248) steken, tel de onzichtbare halve vaste niet mee.]

Toer 9: Keer om. Toer vasten starten zonder lossen in de volgende steek. Vaste in elke steek rondom. Onzichtbare halve vaste in de eerste steek van de toer om de toer te sluiten. [Je hebt nu 120 (136, 152, 168, 184, 200, 216, 232, 248) steken, inclusief de lossen, maar zonder de onzichtbare halve vaste]

Herhaal toer 7-9; nog 10 (10, 10, 10, 10, 9, 9, 9, 9) keer. Als je het t-shirt langer of korter wilt maken, herhaal je minder vaak. Hecht af en werk de draadjes weg.

Copryight: Yay For Yarn. Used with written permission

Mouwen

Hecht het garen aan in een middelste lossen van een oksel, zorg dat de achterkant van de laatste stokjestoer van de rand van het armgat naar buiten ligt.

Toer 1: Toer vasten starten zonder lossen in dezelfde steek. Vaste in volgende lossenruimte, vaste in hoekruimte. Vaste in elke steek tot volgende hoek. Vaste in hoekruimte en vaste in laatste losse onder de oksel. Onzichtbare halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. [Je hebt nu 60 (68, 76, 84, 92, 100, 108, 116, 124) steken, zonder de onzichtbare halve vaste.]

Toer 2: Keer niet om. Toer halfstokjes starten zonder lossen in de volgende steek. *1 losse, 1 steek overslaan, halfstokje in volgende steek* Herhaal rondom tot laatste steek. 1 losse, 1 steek overslaan, onzichtbare halve vaste in steekmarkeerder-steek om toer te sluiten. Haal steekmarkeerder eruit. [Je hebt nu 60 (68, 76, 84, 92, 100, 108, 116, 124) steken, inclusief de lossen, maar zonder de onzichtbare halve vaste]

Toer 3: Keer om. Toer stokjes starten zonder lossen in de volgende lossenruimte. Stokje in elke steek en lossenruimte rondom. Onzichtbare halve vaste in steekmarkeerder-steek. Haal de steekmarkeerder eruit. [Je hebt nu 60 (68, 76, 84, 92, 100, 108, 116, 124) steken, zonder de onzichtbare halve vaste mee te tellen.]

Toer 4: Keer om. Toer vasten starten zonder lossen in de volgende steek. Vaste in elke steek rondom. Onzichtbare halve vaste in eerste steek om toer te sluiten. [Je hebt nu 60 (68, 76, 84, 92, 100, 108, 116, 124) steken, inclusief de lossen en zonder de onzichtbare halve vaste mee te tellen.]

Herhaal toer 2-4 nog een keer. Hecht af, werk de draadjes weg. Herhaal de instructies voor de andere mouw.

Blokken

Voor natuurlijke vezels (zoals wol of katoen), pin je het project vast op schuimborden of een strijkplank. Maak goed nat en laat in de goede positie drogen.

OF

Voor acryl vezels pin je het project op een strijkplank of meerdere lagen handdoeken. Hou een strijkijzer 5-8 cm boven het haakproject en zorg dat het hele project goed doordrongen is van het stoom. Laat afkoelen en drogen.

Werk de draadjes weg.

Dit patroon is alleen voor persoonlijk gebruik bedoelt. Je mag het niet delen, kopiëren, verkopen, weggeven of het eindproduct massa-produceren. Je mag het eindproduct wel verkopen, zolang je maar duidelijk maakt dat het met een Yay for Yarn patroon gemaakt is. 

Yay For Yarn Copyright© 2020 – Current. Dit patroon inclusief foto’s zijn eigendom van Yay for Yarn. 

Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je topje mooi geworden?

Ben je blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650, t.n.v. Een Mooi Gebaar

Yay for Yarn haakpatronen