Skip to Content

Wat is een CAL?

Wat is een CAL?

Alles wat je moet weten over het haken van een CAL

Haken is een tijdloze ambachtelijke bezigheid die generaties lang wordt gewaardeerd. Of je nu een doorgewinterde haakster bent of net begint met haken, je hebt waarschijnlijk gehoord van de term “Crochet Along” of afgekort “CAL”. Maar wat is een CAL? In deze blog leg ik uit wat een Crochet Along is, hoe het werkt en waarom het zo’n populaire trend is geworden onder hakers over de hele wereld.

Wat is een CAL (crochet along)?

De afkorting CAL is een afkorting voor het Engelse Crochet Along en betekent “Haak maar Mee”.

Een Crochet Along (CAL) is een creatieve en sociale haakervaring waarbij mensen samen aan dezelfde haakprojecten werken, vaak via online platforms en sociale media. Het idee achter een CAL is om een gemeenschap van hakers bijeen te brengen die samen werken aan hetzelfde project, meestal een deken, sjaal, amigurumi of ander haakwerk.

Het unieke aspect van een CAL is dat het project in verschillende delen wordt verdeeld, meestal wekelijks of maandelijks, en alle deelnemers houden zich aan hetzelfde schema. Dit betekent dat iedereen op hetzelfde tempo haakt en hun voortgang deelt terwijl ze samenwerken aan het uiteindelijke resultaat.

Soms is het een heel precies voorgeschreven project, soms hebben mensen veel vrijheid in kleur en formaat. 

Hoe werkt een CAL?

Een typische CAL begint met het bekendmaken van het patroon en de benodigde materialen. Deelnemers schaffen de garen en hulpmiddelen aan die nodig zijn voor het project. Vervolgens wordt het patroon in verschillende delen vrijgegeven gedurende de looptijd van de CAL. Bijvoorbeeld, als het een 12-weekse CAL is, zal elke week een nieuw deel van het patroon worden vrijgegeven tot de 12 weken op zijn.

Deelnemers haken dan het aangegeven deel van het patroon volgens de instructies. Tijdens dit proces kunnen ze vragen stellen, problemen bespreken en hun voortgang delen op online platforms zoals haakforums, sociale media groepen en CAL-specifieke websites zoals Ravelry. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid onder hakers, zelfs als ze fysiek ver van elkaar verwijderd zijn.

Wat is een Mysterie CAL?

Een leuke categorie CALs om even in het zonnetje te zetten zijn de Mysterie CALs. Daarbij weet je van te voren NIET wat je gaat maken en krijg je alleen een materialenlijst. Vaak zijn dit projecten voor amigurumi, een woord dat staat voor gehaakte knuffeltjes. 

Waarom zijn CALs zo populair?

  1. Gemeenschapsgevoel: CALs creëren een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid tussen hakers wereldwijd. Mensen delen niet alleen hun haakwerk, maar ook ervaringen, tips en steun.
  2. Stapsgewijze begeleiding: CALs zijn ideaal voor zowel beginners als ervaren hakers. De stapsgewijze patroononthulling maakt het project minder overweldigend en gemakkelijker te volgen.
  3. Motivatie en verantwoording: Het delen van voortgang en het zien van anderen die aan dezelfde CAL werken, motiveert deelnemers om het project af te maken. Het creëert ook een gevoel van verantwoording om bij te blijven met het wekelijkse schema.
  4. Nieuwe vaardigheden leren: CALs introduceren vaak nieuwe steken, technieken en patronen. Dit moedigt hakers aan om hun vaardigheden uit te breiden en nieuwe dingen te leren.
  5. Unieke eindresultaten: Ondanks dat iedereen aan hetzelfde patroon werkt, hebben de verschillende kleurkeuzes en individuele stijlen van hakers invloed op hoe het uiteindelijke project eruit zal zien. Hierdoor ontstaan unieke variaties van hetzelfde patroon.

CALs op deze website

Ook bij Een Mooi Gebaar vind je veel verschillende CALs.

De bekendste CAL hier op de website is de Een Mooi Gebaar CAL uit 2018, waarbij je één vierkantje per dag haakt, het hele jaar lang. Aan deze CAL beginnen elk jaar opnieuw veel mensen per 1 januari en die vormen dan een gezellige groep die samen aan de vierkantjes haken. De vierkantjes worden vaak samengehaakt tot prachtige herinneringsdeken en er zijn al super veel schitterende kleurencombinaties gemaakt door verschillende mensen. 

Er worden ontzettend veel foto’s gedeeld over deze leuke CAL in de Een Mooi Gebaar Facebookgroepspagina.

Ook vertaal ik graag CALs. Er staan al een heleboel afgeronde CALs hier op de website. Zullen we eens naar wat foto’s daarvan kijken? Top, komt ie…

CALs van Attic24

Een speciale categorie zijn de jaarlijkse CALs van Attic24. Deze Britse ontwerpster is een ware kleurenkunstenaar en weet enorm veel mensen te motiveren om mee te doen met haar projecten. De lange blogposts die ze over de CALs schrijft zijn inspirerend en hebben steeds terugkerende elementen, zoals ‘de CAL in de buitenlucht’ waar mensen hun on-affe-deken mee naar buiten nemen, of ‘de CAL met huisdieren’ waar mensen hun on-affe-deken fotograferen met hun kat, hond, paard, cavia, papegaai en nog veel meer huisdieren. Erg leuk!

Alle Attic24 haakpatronen worden door mij naar het Nederlands vertaald en vind je via deze pagina: Nederlandstalige Attic24 haakpatronen


Conclusie

Crochet Alongs zijn veel meer dan alleen haakprojecten. Ze vertegenwoordigen een gemeenschap van gepassioneerde hakers die samenwerken, inspiratie delen en nieuwe vriendschappen opbouwen. Of je nu een beginner bent die wil leren haken of een doorgewinterde haker die nieuwe uitdagingen zoekt, een CAL biedt de perfecte gelegenheid om je creativiteit te uiten, nieuwe vaardigheden te leren en deel uit te maken van een enthousiaste gemeenschap. Dus pak je haaknaald en garen en doe mee aan een Crochet Along – je zult versteld staan van de prachtige creaties en de verbondenheid die je zult ervaren.

Is het je zo duidelijk geworden wat een CAL is? Heb jij wel eens meegedaan aan een CAL?


Deel op social media:

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!