Skip to Content

Harbour

Harbour

Goedemorgen! Als je op zoek bent naar het nieuwe Harbour deken garenpakket, kun je hier klikken om ‘m meteen bij de Woolwarehouse te kopen:

♥ HARBOUR GARENPAKKET ♥

Ik hoop dat je het ook leuk vindt om onderstaand bericht te lezen, waarin Attic24 uitlegt wat de inspiratie achter deze Harbour deken was. Ze belooft geen miljoenen kustfoto’s te delen, sommigen zullen pas in de CAL komen 😉

Inspiratie

Eerder dit jaar had ik de mazzel om langs de Yorkshire kust met een vriendin van mij te wandelen, omdat we beiden behoefte hadden aan een kleine vakantie en omdat ik wist dat ik wat visuele inspiratie op wilde doen. Het was midden mei en we hadden ontzettend geluk met het weer – mei in Yorkshire is niet briljant, maar de twee dagen dat we bij de zee waren hadden we (meestal) blauwe luchten en wat zeer welkome zonnestralen.

We verbleven op één van mijn favoriete plekjes langs de kust, een plek waar ik al heel heel vaak geweest ben in de dertig jaar dat J en ik samen zijn. Whitby, een klein fotogeniek kuststadje met een drukke vis haven die terecht populair is bij toeristen die komen genieten van het strand en de vriendelijke sfeer. Er hangt een echte vakantiestemming en daar hou ik van. Ik ben dol op het tijd doorbrengen in de haven en rond het hele oude centrum dat vol van historie is.

Ik denk al jaren na over een deken die geïnspirereerd is door de traditionele kust kleuren. Dit is hoe ik vaak werk, het is niet onlogisch voor mij om heel lang over een kleurenpalet na te denken voordat ik er uiteindelijk wat mee doe.

Tijdens de paar dagen die ik aan de kust doorbracht heb ik veel gewandeld – wandelen langs de kust ben ik dol op, zeker als het goed weer is. We hebben veel gelopen, langs de Cleveland Way, die op en neer gaat door de kliffen langs de kustlijn. Ik heb ONGELOFELIJK veel foto’s gemaakt, veel te veel om vandaag allemaal te kunnen delen, dus ik bewaar ze voor bij de CAL. Dan kunnen we naar de kustfoto’s kijken terwijl we van de golfjes in de deken genieten. Ik wil je vandaag vooral laten zien wat voor inspiratie ik vond langs de kust, niet alleen in Whitby, maar ook in het charmante dorpje Staithes. Er zijn minder boten in Staithes en de haven is mini vergeleken met Whitby, maar wat zijn de kleuren overweldigend mooi.

Kijk maar eens hoe schitterend kleurrijk en vrolijk het is! Ik hou zo van de vrolijke, zomerse vibe die deze kleurrijke boten bij me los maken, ik word er heel blij van, tot in de puntjes van m’n tenen, zeker op deze grijze, koude, mistige November dag waarop ik dit schrijf, waarop de zomer zo ver weg lijkt. Ik hou hou hou van de manier waarop de kleuren van de boten zo levendig zijn tegen een achtergrond van kust-blauwe kleuren, die felle “pops” van kleur lichten mijn kleurverliefde ziel op en ik krijg er simpelweg niet genoeg van.

Het zijn niet alleen de boten die kleur brengen naar de haven – de felle kleuren zijn overal om je heen. De kreeftpotten vielen me op door hun felle turqoise, jade, mosterd geel en oranje netten en ik nam enorm veel foto’s vanuit elke hoek. Ik hoop dat jullie ze leuk vinden en dat jullie waarderen dat ik me inhoudt en niet allleeee foto’s meteen deel!

In mei zijn er prachtige kleuren in het land, langs de Yorkshire kust kun je het land én de kust tegelijkertijd zijn. Het valt me op dat er ook veel kleuren in de velden waren dit jaar, door raapzaad in volle bloei en ik vond het prachtig om wat plukjes zelf zaaiende bloemen te zien langs de rand van de haven. Deze bloemen waren zo schitterend fel dat ik wist dat ik ook wat geel en verse groene kleuren in mijn Harbour kleurenpalet wilde.

Ik vind de gezellige rommel van deze Yorkshire kustdorpjes prachtig en ik lette overal op de kleuren. De terracotta dakpannen zijn een zeer opvallende eigenschap van kustdorpjes en zien er prachig uit tegen de achtergrond van koele blauwe luchten en de zee.

Ik heb ook weer heel (en heel veel) foto’s gemaakt van de schattige kleine kust huisjes met hun felgeschilderde deuren en kleurrijke keramieke potten vol met bloemen – daar zal ik er ook meer van laten zien als de Harbour deken CAL start.

Natuurlijk is de meest overheersende kleur aan de kust blauw, blauw en nog meer blauw en daar ben ik blij mee! Ik hou van het koude deel van het kleurenwiel en de zeeblauwen en groenen zijn mijn meest favoriete kleuren in de hele wereld. Kustwandelen is echt een cadeautje als het weer goed is want dan zijn er zonnige luchten en zooooveel tinten blauw om van te genieten. De kleuren in de zee veranderen van minuut tot minuut en ik krijg er nooit genoeg van. Ik ben best een beetje geobserdeerd door deze kustkleuren van water en lucht, ze maken me rustig en tevreden.

Terwijl ik heerlijke uren en dagen doorbracht bij de zee, begon ik instinctief te weten hoe deze deken eruit zou komen te zien en hoe hij zou voelen. Het zou een deken worden, gedomineerd door blauw, omdat, nuja… het eindeloze blauw van de zee en lucht zijn moeilijk te negeren. Ik wilde dat het vredig voelde, lijkend op een open zee – opgewekt en luchtig, maar ook kalmerend en restoratief.

En ik was op hetzelfde moment enthousiast om die heerlijke feel kleuren die ik langs de kust zag toe te voegen. De kleuren die zoveel energie en plezier brengen. Felle rode, oranje en gele tinten die zingen tegen die achtergrond van koude blauwtinten. Dit is hoe ik me voorstelde dat de Harbour deken zou worden…

…en kon ik het echt voor me gaan zien, die dansende kleurrijke felle strepen. Ik kon ze al zien voor ik m’n haaknaald vast had. Ik wist gewoon dat het echt een vrolijke deken zou worden – vrolijk en luchtig en opgewekt en gezellig, vol zomerse gevoelens.

Ik vond het weer super leuk om me kleuren te spelen nadat ik terug kwam van mijn vakantie. Dit is het gedeelte van het ontwerpproces waar ik het meeste plezier en tevredenheid uit haal. En gelukkig voor mij heeft Stylecraft echt een prachtig palet met blauwe en blauwgroene tinten om uit te kiezen. Ik had totaal geen moeite met het kiezen van de zee en lucht kleuren. Het moeilijkste was om een balans te bereiken in het palet. Hoe krijg je de hele felle kleuren van de bootjes erin en balanceer je die dan met de juiste hoeveelheid lucht en zee? Hoeveel blauw is genoeg blauw??!!

Ik heb daar vele weken over gedaan, want ik neem kleuren zeer serieus. Er gaat heel veel tijd in zitten voor ik uiteindelijk een definitieve knoop door hak.

Kleurenpalet

Ik hoop echt dat jullie de kleuren voor de Harbour deken net zo tof vinden als ik. Ik ben er namelijk dol op!

Zoals gebruikelijk voor mijn dekens heb ik 15 tinten Stylecraft Special DK gekozen voor de Harbour deken.

Van links naar rechts:

♥ Lipstick ♥  Tomato ♥  Spice ♥  Clementine ♥  Dandelion ♥

♥ Apple ♥ Aspen ♥ Spearmint ♥ Cloud Blue ♥ Turquoise ♥

♥ Aster ♥ Cornish Blue ♥  Storm Blue ♥ Denim ♥ Lapis ♥

Je kunt het Harbour garen pakket vinden in de webwinkel van Woolwarehouse als je op deze link klikt:

♥ HARBOUR YARN PACK ♥

In de foto hierboven zie je de vijftien kleuren die ik heb gekozen en krijg je een beter idee over hoe het balanceren gelukt is. Je ziet dat de blauwe en blauwe groene tinten meer dan de helft van de ruimte innemen, met de felle bootkleuren die de rest opnemen. De balans is belangrijk en kun je beter niet onderschatten – een felkleurige strependeken moet vrolijk en gezellig eruit zien, zonder te schreeuwen.

Ik ben zelf super blij met hoe het geworden is en ik kan niet wachten tot jullie het zelf gaan ervaren. De baby golfjes zijn prachtig en zorgen ervoor dat de kleuren zo speels en vol leven overkomen.

Naast de random kleurenmix op de foto’s, komt er ook een colourwash Harbour optie, waarbij de kleuren op een bepaalde manier geordend zijn. Ik heb er de afgelopen jaren erg van genoten om meerdere variaties van mijn dekens te ontwerpen en het is altijd leuk om te zien hoe mensen keuzes maken uit de vele opties. Ik zal een sneak peek delen van de beide versies als we iets dichterbij de start van de CAL komen.

Het is moeilijk om aan een kustdeken te denken zonder aan golven te denken, dus ik ben lekker begonnen met deze gaatjes golf steek voor mijn deken. Het is een erg simpel maar erg effectief golfjes ontwerp en het is SUPER MAKKELIJK om te haken. Perfect voor nieuwe haaksters of voor hen die al eens eerder vastgelopen zijn op een golf steek. Ik beloof je dat deze steek super eenvoudig is en ik kan niet wachten om het patron met jullie te delen in Januari, ik weet zeker dat jullie er dol op zullen zijn.

Als je in het verleden ook meegedaan hebt met één van mijn CAL’s, dan weet je wellicht dat ik samenwerk met mijn lieve vriendin Rachel van EllieBethDesigns die stickers ontwerpt en verkoopt voor planners, journals en notitieboekjes. We begonnen samen te werken voor de Moorland deken in 2017 en Rachel heeft voor elke CAL sindsdien stickers ontworpen. Het is altijd tof om te zien hoe ze mijn kleurenpalet pakt en dan met de meest prachtige stickers komt – is ze niet heerlijk?! Ik weet niet zeker of je het op de foto hierboven kan zien, maar daar zijn de stickers die je aan een planner of journal kunt toevoegen om de datums vna de CAL aan te geven, net als kleine boot geïnspireerde decoratieve stickers. Ik vind vooral de havenhuisjes zo schattig. Er is een kortingscode speciaal voor jullie, daarmee krijg je 20% korting op haar stickers.

Gebruik code A24HARBOUR bij de kassa voor 20% korting op elke bestelling (gebruik één code per persoon), via deze links:

https://www.elliebethdesignsuk.com/

https://www.etsy.com/uk/shop/EllieBethDesignsUK

Handige informatie.

Een kleine reminder: je hoeft je niet op te geven voor deze CAL, het is allemaal lekker informeel, dus je kunt gewoon je garen bij elkaar verzamelen en beginnen!

♥ Er staat een volledige foto tutorial hier op de website in het Nederlands. Daarnaast zijn er een kleurenvolgordes voor twee verschillende versies: Gemixte strepen (zie foto’s) en Colourwash.

♥ Het HARBOUR YARN PACK bevat 15 x 100 gram Stylecraft Special DK, wat genoeg is voor één deken. Er zit geen geprint patroon bij het patroon. Alle patroondelen staan hier op de website.

♥ De Harbour deken is ongeveer 120 bij 175 centimeter. Je hebt twee pakketten nodig als je een grotere deken wilt maken. Ik geef begin instructies voor diegene die andere afmetingen willen.

Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn vrienden bij Stylecraft en Wool Warehouse voor al het harde werk dat zij steeds opnieuw doen om deze prachtige collectie garens uit te brengen, zeker in deze onvoorspelbare tijden.

Ik ben zoals altijd dankbaar voor jullie gezelschap op deze nieuwe dekenreis. Ik weet dat velen van jullie nog met de Yuletide deken bezig zijn, dus ik hoop dat je van die kleuren kunt genieten en dan klaar bent voor het volgende project!

Bedankt dat jullie zulke gave vrienden zijn, ik waardeer jullie ontzettend  

Belangrijke links – Harbour haakpatroon

 

Ben je blij met dit patroon?

Je kunt me bedanken met een kopje koffie of een bolletje wol door een donatie te doen op NL91ASNB0267191650 ten name van Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!