Skip to Content

Harbour Week 1 Haken

Harbour Week 1 Haken

Harbour week 1

Attic24 ontwerpt schitterende dekens, waaronder deze prachtige Harbour deken, waarvoor je hier de inspiratie kunt vinden. Alle andere Nederlandse Attic24 vertalingen vind je via deze link.

Jippiej, het is CAL dag!!!!

Goedemorgen, een verlaat Gelukkig Nieuwjaar voor jullie allemaal en welkom bij de start van een hele vrolijke twee maanden gezelligheid met prachtige kust-geïnspireerde kleuren. Dit is de zesde ker dat ik een deken-reis met jullie deel aan het begin van het jaar en ik kan uit ervaring vertellen dat het voor mij heeeeeel veel verschil maakt in mijn gevoel over deze tricky maanden. Ik hoop dat jullie dat ook voelen, en dat je ervan geniet om bij onze kleurrijke online haak community te horen terwijl we samen deze deken maken. 

Ik denk dat je het plezier en het genoegen van het onderdompelen in de rustige kunst van het meehaken met deze prachtige kleuren in de donkerste maanden van het jaar niet kunt overschatten! Zelfs als je niet haakt, hoop ik dat mijn wekelijkse CAL berichten je nog steeds een goed gevoel geven met een beetje kleurentherapie en ik probeer mijn bet te doen om halverwege de week ook nog over mijn normale dagelijkse dingen te vertellen. 

Het is twee maanden geleden sinds ik het Harbour pakket aan jullie voorstelden, en misschien zijn sommige van jullie helemaal nieuw hier (een warm welkom als jij ook nieuw bent!). Je kunt de introductie post die ik over dit project schreef hier lezen: 


Harbour Inspiratie Pagina

Deze kleuren zijn geïnspireerd op mijn jeugd aan zee bij Dorset en op vele prachtige vakanties die ik heb gehad langs de Yorkshire kust. Havens en visboten zijn altijd een bron van blijdschap voor me geweest en ik heb veel herinneringen aan zulke fijne plekken en tijden met speciale mensen aan de kust. 

Zoals altijd heb ik Stylecraft Special DK gekozen voor de Harbour Deken. 

Van links naar rechts: 

♥ Lipstick ♥  Tomato ♥  Spice ♥  Clementine ♥  Dandelion ♥

♥ Apple ♥ Aspen ♥ Spearmint ♥ Cloud Blue ♥ Turquoise ♥

♥ Aster ♥ Cornish Blue ♥  Storm Blue ♥ Denim ♥ Lapis ♥

Je kunt het pakket vinden bij Wool Warehouse (dan krijgt Attic24 een kleine bijdrage): Ik wilde dat deze deken een echt vrolijk, vakantieachtig gevoel kreeg en dat het herinneringen zou oproepen van tijd aan zee. het is een eenvoudig patroon (dat beloof ik), zo makkelijk zelfs dat ik het het Gemakkelijke Gaatjes Golf Haakpatroon heb genoemd. Ik wilde een golfpatroon haken dat perfect zou zijn voor beginners en ik denk echt dat dit gelukt is. Wees niet bang als je echt een complete beginneling bent met een haaknaald.

Zoals altijd heb ik een tutorial geschreven met heel veel foto’s om je te helpen het patroon onder de knie te krijgen. Je kunt het vinden door op deze link te klikken:

Klik hier voor het Gaatjes Golf Haakpatroon

Zelfs als je ervaren haakster bent, raad ik je met klem aan om een klein proeflapje te maken voor je aan de deken begint. Het is maar 31 lossen groot en dan 4 toeren van het patroon. Hierdoor raak je gewend aan de toeren en kun je jezelf ervan verzekeren dat je haaknaaldmaat/spanning correct is. Het duurt niet lang en is echt de moeite waard, vind ik. Je hoeft de kleuren zelfs niet te wisselen – haak gewoon 4 toeren in één kleur, meet het even op, trek het uit en gebruik het garen opnieuw. 

Je gebruikt maar één steek – een stokje en het is een heel envoudig haakpatroon om te volgen. Als je die eerste vervelende toer uit de weg hebt, kun je heelrijk ontspannen haken. Ik weet dat de eerste toer vervelend kan zijn – steken haken in een lossenketting kan naar zijn, zeker voor nieuwe haaksters. Hier zijn mijn tips om het zo stress-vrij moelijk te maken. 

  1. Gebruik een grotere haaknaaldmaat om je lossenketting te maken, wissel dan weer naar de “goede” voor je eerste toer. Je kunt 2 halve maten omhoog gaan om de lossen wat groter te krijgen (bijv. al sje een 4 mm haaknaaldmaat gebruikt voor d edeken, gebruik dan een 5mm voor de opzet lossenketting )
  2. Neem de tijd, haak deze eerste toer ergens waar het rustig is en waar je goed kunt tellen zonder onderbroken te worden
  3. Zorg dat je goed licht hebt (de eerste toeren gaan met Lapis, dat is donkerblauw, dus je hebt goed licht nodig om de lossen goed te kunnen zien). 
  4. Gebruik steekmarkeerders. Je moet en goed aantal lossen hebben, anders komt het patroon niet uit, er is geen ruimte voor fouten. Maak je lossen langzaam, gelijkmatig en plaats een steekmarkeerder op gelijkmatige intervallen, bijvoorbeeld elke 25 lossen. Op deze manier kan je als je wordt afgeleid en je de tel kwijt raakt, hoef je maar een klein stukje terug te tellen. 
  5. als je de eerste toer af hebt, maak dan de goede gewoonte om even te kijken of je steken nog kloppen. Als je dan per ongeluk iets verkeerd gedaan heb, zie je dat meteen voor je nog veel meer toeren gehaakt hebt. 

Na die eerst toer heb je waarschijnlijk zin in koffie, of zelfs een stevig glas wijn, maar vanaf hier vliegen de toeren van je haaknaald af. Het is een herhalend, meditatief patroon met super makkelijke herhalingen, dus je kunt heel snel het geschreven patroon aan de kant gooien en gewoon lekker haken. 

Terwijl ik het eerste deel van de Harbour haakte, was ik teovallig op vakantie bij zee op één van de plekken die de inspiratie voor de kleuren vormde. Ik wilde de deken graag fotograferen bij de zee, dus ik plande deze vakantie om daarvor te zorgen. Het was eind september en het weer was mild genoeg voor mij om rustig op een bankje te zitten bij de zee en streep 15 te haken. Zittend buiten haken bij de zee is één van mijn grootste geluksmomenten, dus ik was hier natuurlijk in de zevende hemel. y greatest pleasures, so of course I was in absolute heaven!

Ik bedoel, kijk dan!! hoe prachtig is deze deken al, na pas 15 strepen!

Voor het geval je het je afvroeg: deze kleine haven is in het stadje Staithes aan de North Yorkshire kust. Ik heb hier al decennia gefietst en ik heb er bijzondere herinneringen aan van toen de Kleine Mensen klein waren.

Nu zijn we weer thuis en kijken we naar hoe deel 1 eruit ziet. Vijftien golvende strepen van heerlijke vrolijke kleuren!

In de bovenstaande foto kun je zien hoe leuk die kleine gaatjes zijn, hoe ze extra dimensie toevoegen aan de look and feel van de deken, maar ook hoe behulpzaam ze zijn bij het bepalen of je “goed” gaat terwijl je haakt. Ze zitten keurig boven elkaar, dus je kunt elke 8 steken kijken of het nog klopt. Heel handig!

Ik heb het gevoel dat je heel erg gaat genieten van dit patroon, of je nou de Harbour kleuren gaat gebruiken of je eigen kleuren toepast. 

OK. Zullen we kijken naar de kleurenvolgorde? 

Hier is de kleurenvolgorde voro Deel 1 van de GEMIXTE STREPEN Harbour deken.

1. Lapis (lossenketting en toer 1 & 2)

2. Turquoise (toer 3 & 4)

3. Lipstick (toer 5 & 6)

4. Clementine (toer 7 & 8)

5. Cornish Blue (toer 9 & 10)

6. Dandelion (toer 11 & 12)

7. Spearmint (toer 13 & 14)

OPTIONELE EXTRA STREEP – Lapis (voor tweepersoons en king size bedden, dan heb je 2 pakketten nodig! Dit geldt voor alle optionele strepen) 

8. Storm Blue (toer 15 & 16)

9. Apple (toer 17 & 18)

10. Tomato (toer 19 & 20)

OPTIONELE EXTRA STREEP – Turqoise 

11. Aster (toer 21 & 22)

12. Cloud Blue (toer 23 & 24)

13. Spice (toer 25 & 26)

14. Denim (toer 27 & 28)

15. Aspen (toer 29 & 30)

Ik had altijd het plan om deze vrolijke kleuren lekker random te laten mixen, met het gevoel van een zorgeloze vakantie als ontwerp. Maar ik weet dat velen van jullie ook een wat georderndere optie willen, met wat meer harmonie, dus ik heb een tweede versie gemaakt, die ik Colourwash noem. 

In bovenstaand plaatje zie je beide dekens naast elkaar. Ze gebruiken dezelfde kleuren, maar de volgrode heeft een dramatisch effect op het resultaat. De colourwash versie is zo georganisaeerd dat de blauwe tinten vanaf benedewn van donker naar licht boven lopen, met de bootkleuren er als opvallende pops tussen. 

Laten we van dichterbij kijken… 

Wat denk je? Ik hou ervan, maar in mijn hart vind ik toch de gemixte versie toffer.

Oh, nog iets belangrijks – deze deken is zo ontworpen dat ie 84 strepen heeft, met een lengte van ongeveer 175 centimeter. De colourwash versie is niet geschikt voor langere of kortere dekens (daarvoor moet je dus de gemixte strepen versie volgen). 

Als de colourwash je hart gestolen heeft en je je Harbour kleuren daarmee wilt geburiken, laten we dan kijken naar Deel 1 van deze versie: 

Deze week gebruiken we vier kleuren:  Lapis, Denim, Lipstick en Tomato.

Dat is het donkerste stuk van de colourwash en daardoor ook heerlijk fel – de combinatie van donkerblauw en rood is lekker opvallend. Als de deken groeit, zie je dat deze sectie heel goed de lichtere kleuren van de tweede helft balanceert en dat het hele effect gaaf is!

Zoals je in bovenstaande foto kunt zien, zijn er delen van de colourwash waar je een dubbele streep haakt (4 toeren haakwerk in dezelfde kleur, waardoor je tussendoor niet hoeft af te hechten. 

Hier is de kleureninformatie voor Deel 1 van de COLOURWASH variant van de Harbour Deken. 

1. Lapis (lossenketting en toer 1 & 2)

2. Lipstick (toer 3 & 4)

3. Lapis (toer 5 & 6)

4. Lipstick (toer 7 & 8)

5. Lapis (toer 9 & 10)

6. Lipstick (toer 11 & 12)

7. Lipstick (toer 13 & 14)

8. Denim (toer 15 & 16)

9. Lipstick (rows 17 & 18)

10. Denim (toer 19 & 20)

11. Lipstick (toer 21 & 22)

12. Denim (toer 23 & 24)

13. Denim (toer 25 & 26)

14. Tomato (toer 27 & 28)

15. Denim (toer 29 & 30)

Ik wil je er nog liefdevol aan herinneren, dat als je dat nog niet gedaan hebt, dat je dan een kleurenkaartje maakt voor je de wikkel van de bol afhaalt. Je kunt dit doen door gewoon wat stukjes garen van elke kleur aan een stukje papier te plakken en de naam er naast te schrijven, of door het garen om wasknijpers heen te doen zoals ik. Maak je kunt ook iets anders doen: een kleurenkaart voor je deken!

Mijn vriend Veronica maakt en verkoopt deze prachtige houten kleurenkaarten en ze zijn ontzettend populair. Ze maakt ze voor al mijn dekens en je kunt ze vinden in haar Etsy shop, via deze link: HERE.

Ik vind het ook super gaaf dat deze Harbour Harmony dekens, ontworpen door Kaz Hall, die een geweldige beheerder is in de “Hooked on Attic24” Facebook groep, gedeelt kunnen worden. Kaz heeft met mijn harbour kleuren deze twee versies van mijn Summer Harmony deken gemaakt. 

De Harbour Harmony deken loopt als Mini Cal in de Hooked on Attic24 Facebook group. Kaz organiseert dit zelf, met mijn toestemming, dus als je je deken wilt gebruiken om deze Harbour Harmony mee te maken, ga dan naar de Facebook groep om aan te sluiten. 

Er is ook een rechthoekige versie, die ook schitterend is – het verloop van donker naar licht lijkt voor mij alsof ik over de zee heen kijk.. prachtig, toch? 

Ik wil Kaz ontzettend bedanken voor het bedenken en organiseren van dit project en ook Sue en Catherine die de bovenstaande dekens gehaakt hebben. Is onze haakgemeenschap niet het meest inspirerend en geweldig? Ik hou hou hou er van o m er onderdeel van te zijn!

Ik denk dat dat het was voor deze week. Vergeet niet om je foto’s te delen op de Attic24 Facebook pagina, in de “Hooked on Attic24”  Facebook groep, of op Instagram (gebruik alsjeblieft hashtag #harbourcal zodat ik je berichten kan vinden).

Ik vind het ook leuk om jullie Nederlandse dekens te zien! Kun je me taggen met @eenmooigebaar of #eenmooigebaar en het delen in de Een Mooi Gebaar Groepspagina? Tof!

Ik hoop dat jullie een heerlijke start hebben met jullie dekens, een fijn haakweekje gewenst lievelingen!!!!

Belangrijke links – Harbour haakpatroon

Ben je blij met dit patroon?

Je kunt me bedanken met een kopje koffie of een bolletje wol door een donatie te doen op NL91ASNB0267191650 ten name van Een Mooi Gebaar, of via onderstaande PayPal knop:

Doneer met PayPal

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina