Wat is een CAL?

De afkorting CAL staat voor Crochet Along en betekent “Haak maar Mee”. Een CAL is een groot evenement waarbij veel verschillende haaksters van over de hele wereld samen aan hetzelfde project werken. Dat project wordt vaak in delen gepubliceerd, bijvoorbeeld elke vrijdagochtend voor 8 weken en mensen proberen dan in die 8 weken samen het project af te krijgen. Soms is het een heel voorgeschreven project, soms hebben mensen veel vrijheid in kleur en formaat. 

Mysterie CAL

Een leuke categorie CALs om even in het zonnetje te zetten zijn de Mysterie CALs. Daarbij weet je van te voren NIET wat je gaat maken en krijg je alleen een materialenlijst. Vaak zijn dit projecten voor amigurumi, een woord dat staat voor gehaakte knuffeltjes. 

CALs op deze website

Ook bij Een Mooi Gebaar vind je veel verschillende CALs. De bekendste CAL hier op de website is de Een Mooi Gebaar CAL uit 2018, waarbij je één vierkantje per dag haakt, het hele jaar lang. Aan deze CAL beginnen elk jaar opnieuw veel mensen per 1 januari en die vormen dan een gezellige groep die samen aan de vierkantjes haken. De vierkantjes worden vaak samengehaakt tot prachtige herinneringsdeken en er zijn al super veel schitterende kleurencombinaties gemaakt door verschillende mensen. 

Ook vertaal ik graag CALs. Er staan al een heleboel afgeronde CALs hier op de website. Zullen we eens naar wat foto’s daarvan kijken? Top, komt ie…

Deze dekens zijn ontworpen door Attic24, en zij schrijft altijd prachtige, lange verhalen bij haar CALs. Het daadwerkelijke haakpatroon is in de eerste week van de CAL altijd al bekend, maar de kleurenvolgorde wordt dan per week gepubliceerd. Kijk gerust eens op de overzichtspagina van Attic24 vertalingen, daar vind je vast iets schitterends bij!

 

Ook Coastal Crochet houdt er van om CALs te schrijven en ze is er ook zo goed in! Haar dekens hebben allemaal een zee-thema en je wordt meegenomen in een verhaal over de kust, de zee, de duinen, zeeglas, zeewier, strandjutten en nog meer leuke dingen. Haar overzichtspagina vind je hier. 

Cypress Textiles is een grote inspiratiebron als het op dekens aankomt. Ik vind het zo gaaf hoe zij kleuren combineert! Eén van haar grote projecten is de Vibrant Vintage CAL, die steeds uit heel veel verschillende granny squares bestaat. Bovendien herhaalt ze deze CAL elke 2 jaar, dus dan komen er weer 64 patronen bij! De eerste twee delen staan bij mij op de website in het Nederlands, helaas mocht ik het daarna niet meer vertalen. 

Is het je zo duidelijk geworden wat een CAL is? Heb jij wel eens meegedaan aan een CAL?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *