Skip to Content

Sungold Haakpatroon

Sungold Haakpatroon

De Sungold deken is mijn 10e jaarlijkse CAL en ik heb het Sungold haakpatroon speciaal voor dit prachtige palet kleuren ontworpen. In het Engels heet het patroon Lacy Shell Stripe: kantige schelpen streep, maar voor de duidelijkheid noem ik ‘m gewoon Sungold.

Als je meer over het kleurenpalet en de keuzes wilt weten, kun je de Sungold Introductie lezen.

Het haakpatroon is een eenvoudige twee toeren herhaling van stokjes en vasten om een simpel, in elkaar vallend schelp patroon te maken. De steken worden uit elkaar gehouden door lossen, waardoor het een prachtig kanten effect krijgt. Het is een eenvoudig patroon om te leren en als je de eerste paar strepen gehaakt hebt, vlieg je door de toeren heen. Heerlijk ontspannen.

Als je ervaren haakster bent, lees dan het begin over de materialen en stekenaantallen, maak dan een proeflapje en ga lekker haken!

Als je beginner bent, of gewoon wat meer hulp wilt, kun je de foto-tutorial volgen, stap voor stap, zodat je het Sungold patroon leert kennen (in je proeflapje!!) en dan kun je ook beslissen wat jouw benodigde haaknaaldmaat is.

Materialen

Voor mijn dekens gebruik ik Stylecraft Special DK, een premium 100% acryl garen. Het is heerlijk om mee te haken, komt in grote 100 grams bollen en de dekens die je ermee maakt zijn warm, zacht en machinewasbaar.

Je kunt Stylecraft Sungold pakket kopen bij de Woolwarehouse (uit Engeland, let op invoerkosten), of in Nederland bij de Wolkast. Bij Woolwarehouse vind je ook een alternatief pakket, dat gehaakt wordt met Yarnsmiths Create DK. Genoeg te kiezen dus!

♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 

♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)

♥ garenpakketten bestaan uit 15 x 100 grams bollen, waarmee je een deken kunt maken van ongeveer 120 bij 175 cm .

♥ Als je los haakt, moet je ervoor zorgen dat je eerste toer ongeveer 120 centimeter is, anders heb je méér nodig dan de 15 x 100 gram bollen. Het is prima om je lossenketting wat te verkleinen om de juiste maat te krijgen, als je maar een veelvoud van 6 lossen + 3 extra lossen haakt.

♥  Als je de deken groter wilt maken, voor een tweepersoonsbed, moet je het aantal lossen in de lossenketting vergroten. De lossenketting moet altijd een veelvoud van 6 + 3 extra lossen zijn. Als je een grotere deken maakt, heb je ook meer garen nodig.

Haaknaaldmaat en spanning

De standaard haaknaaldmaat voor Stylecraft Special DK (en Yarnsmiths Create DK) garen is 4 mm . Maar, het is een goed idee om je eigen persoonlijke spanning te leren kennen en te experimenteren met een grotere of kleinere haaknaald om een mooi resultaat te krijgen. Ik ben bijvoorbeeld een strakke haakster, du sik maak mijn Sungold deken met een 4,5 mm haaknaald. Als jij heel los haakt, is een 3,5 mm haaknaald misschien geschikter.

Ik kan je met klem aanbevelen om een klein proeflapje te maken. Neem alsje alsje alsjeblieft de tijd om dit even te doen, zeker als je speciaal een garenpakket hebt gekocht hiervoor. Het zorgt ervoor dat je deken de juiste maat krijgt en lekker soepel maar niet te open wordt, en dat je niet zonder garen komt te zitten. Maak het proeflapje voor je met de deken begint, dan wen je namelijk ook aan het patroon en kun je beslissen welke haaknaaldmaat het beste voor je is.

Om een proeflapje te maken, haak je 33 lossen, daarna volg je het patroon hieronder.

Haak 6 toeren in totaal en meet dan de breedte op. Het zou ongeveer 18 centimeter breed moeten zijn. Dan weet je, als het daarbij dicht in de buurt komt, dat je de juiste haaknaaldmaat gebruikt voor jouw eigen spanning

Patroonherhalingen en lossenketting hoeveelheden

De Sungold lossenketting moet altijd een veelvoud van 6 plus 3 extra lossen zijn.

Hier is een lijstje met mogelijkheden:

  • Proeflapje: 18 centimeter breed: 33 lossen
  • Eenpersoonsbed (120 centimeter breed): 195 lossen * dit is mijn standaardmaat
  • Babydeken (70 cm breed): 117 lossen
  • Schootdeken (90 cm breed): 147 lossen
  • Tweepersoonsbed (180 cm breed): 291 lossen *twee garenpakketten nodig
  • Kingsize bed (210 cm breed): 333 lossen *twee garenpakketten nodig

Sungold Patroon

Het haakpatroon gebruikt de volgende steken. Elke streep bestaat uit twee toeren.

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

chain = losse; double crochet = vaste; treble crochet = stokje. Het diagram lees je van onder naar boven, elke toer is met een dikgedrukt cijfer aangegeven.

Begin met Magenta (of Create DK Sugar Plum)

33 lossen voor het proeflapje of 195 lossen voor de deken

Let op: het kan zijn dat je een grotere haaknaaldmaat (bijvoorbeeld 5 mm) nodig hebt om je lossenketting te maken, en dan ga je terug naar de normale maat voor je eerste toer. Je kunt ook (DIT RAAD EEN MOOI GEBAAR JE MET KLEM AAN: al hakend stokjes opzetten. Dan heb je wel een ANDER stekenaantal nodig: 31 stokjes voor het proeflapje of 193 stokjes voor de deken.

Toer 1: begin in de vierde losse vanaf de haaknaald: Stokje in elke steek tot einde, hecht af.

In deze tutorial laat ik je de foto’s van het proeflapje zien, omdat ik je ECHT wil aanmoedigen om dit te maken voor je aan je deken begint (!)

Aan het einde van Toer 1 zou je 31 stokjes moeten hebben als je je proeflapje maakt en 193 stokjes als je je eenpersoonsdeken maakt. Let op: de beginlossen tellen als 1 steek.

Keer je werk.

Toer 2: 3 lossen (telt als stokje), stokje in de dezelfde steek (zie naald in de foto hierboven – dit is de eerste steek onderaan de 3 lossen die je net gemaakt hebt); 1 losse;

2 steken overslaan;

Vaste in volgende steek, 1 losse (zoals boven); 2 steken overslaan;

In de volgende steek haak je je schelp als volgt:
(Stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse); zoals boven; 2 steken overslaan

1 vaste in de volgende steek, 1 losse (zie boven);
*2 steken overslaan; in de volgende steek haak je : (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse);
2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 1 losse; herhaal vanaf * tot 3 steken over zijn.

….2 steken overslaan, laatste steek zoeken (dit is de bovenkant van de keerlossen van Toer 1, zoals te zien door mijn naald in de foto hierboven)

Haak 2 stokjes in de laatste steek (dat is dus de bovenkant van die keerlossen); hecht af.

Aan het einde van Toer 2 heeft je proeflapje 4 mooie schelpjes met 2 stokjes aan elk einde (zie boven).

Je deken heeft 31 mooie schelpjes met 2 stokjes aan elk einde. Het is niet nodig om schelpjes te blijven tellen, maar als je het patroon aan het leren bent, is het handig om dat wel te doen, dan kun je kijken of het goed gaat.

Keer je werk om en pak je nieuwe kleur.

Toer 3 : Gebruik Proper Purple garen (of Create DK Amethyst)

Steek je haaknaald in de eerste steek en haal een lusje van de nieuwe kleur op.

1 losse (telt NIET als steek, is gewoon een manier om je garen vast te zetten); vaste in de eerste steek, 1 losse;

Een Mooi Gebaar raad hier aan om met een staande-vaste je garen aan te hechten, dat ziet er mooier uit.

Sla het volgende stokje over en zoek de vaste (zie stopnaald foto boven) – je volgende schelp komt in de vaste:

(stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) nu heb je je schelp gemaakt.

Stokje overslaan, (vaste, 1 losse) in het middelste stokje van de schelp (zie naald foto boven).

volgende stokje overslaan en haak (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in de volgende vaste.

*volgende stokje overslaan, haak (vaste, losse) in het middelste stokje van de schelp; volgende stokje overslaan en haak (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in de volgende vaste; herhaal vanaf * tot er nog 2 steken over zijn; vaste in allerlaatste steek (dat is de bovenkant van de drie beginlossen van de vorige toer); hecht niet af.

Aan het einde van toer 3 heeft je proeflapje 5 schelpen, met 1 vaste aan elk einde (zie foto boven). Je deken heeft 32 schelpen met 1 vaste per einde.

Keer je werk.

Toer 4 : 3 lossen (telt als stokje); stokje in dezelfde steek, 1 losse (zie foto boven); stokje overslaan, (vaste, 1 losse) in volgende steek;

*volgende stokje overslaan en haak (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in volgende vaste (zie naald boven); stokje overslaan, (vaste, 1 losse) in middelste stokje van volgende schelp; herhaal vanaf * tot er nog 2 steken over zijn;

sla het volgende stokje over en zoek naar de vaste die je gemaakt hebt aan het begin van de vorige toer (het kan helpen als je je werk een beetje kantelt, zoals in de foto hierboven – dan kun je de (staande)vaste makkelijk vinden, daar zit mijn stopnaald in).

2 stokjes in die vaste; hecht af.

Aan het einde van toer 4 heeft je proeflapje 4 schelpen met 2 stokjes aan elke kant (zie boven)

Je deken heeft nu 31 schelpen met 2 stokjes aan elke kant.

Keer je werk.

Je proeflapje mag er lekker rekbaar uitzien en voelen – met zichtbare kleine gaatjes – het is een licht, open stekenpatroon en het is de bedoeling dat het er zo uit ziet! Als je je hele deken maakt, lijkt het haakwerk wat dichter en minder gat-er-ig, maar het zal nog steeds een vrij rekbaar resultaat opleveren.

Nu je toer 3 en 4 hebt gemaakt, heb je de patroonherhaling al gemaakt – makkelijk om te leren, toch? Elke streep vanaf nu is een herhaling van toer 3 & 4.

Toer 5 : Gebruik Gold garen (of Create DK Antique Gold)

Let op: Dit is een herhaling van Toer 3, als volgt:

Steek de haaknaald in de eerste steek en haal een lusje van de nieuwe kleur op.

1 losse (telt NIET als steek, gewoon een manier om je garen vast te zetten); vaste in de eerste steek; 1 losse; stokje overslaan en haak (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in de volgende vaste; *stokje overslaan, haak (vaste, losse) in het middelste stokje van de schelp; stokje overslaan en haak (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in de volgende vaste; herhaal vanaf * tot er nog twee steken over zijn; vaste in bovenkant van de laatste steek (de bovenkant van de drie beginlossen van de vorige toer); hecht niet af, keer om.

Toer 6 :Let op, dit is een herhaling van toer 4, als volgt:

3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek; 1 losse; stokje overslaan; (vaste, losse) in de volgende steek; *stokje overslaan, (stokje, losse, stokje, losse, stokje, losse) in volgende vaste; stokje overslaan, (vaste, losse) in middelste stokje van de schelp; herhaal vanaf * tot 2 steken over zijn; stokje overslaan, 2 stokjes in de vaste aan het einde van de toer; hecht af.

DAT IS HET!! Alle strepen volgen precies dit patroon (herhalingen van toer 3 & 4) dus je kunt heerlijk ontspannen doorhaken.  

Je proeflapje is nu ongeveer 18 cm breed als je met 33 lossen bent begonnen.

Als het 17 of 19 is, maak je niet zo’n zorgen. Je maakt een vrij rekbaar stofje dus het kan meer aan het rekken liggen dan aan het meten.

Als je proeflapje veeeeeel groter is en te lossig voelt, moet je opnieuw beginnen met een kleinere haaknaald. Of je kunt met minder lossen beginnen als je je deken maakt (maar houd je aan het veelvoud van 6 + 3 extra) om ervoor te zorgen dat je breedte klopt en je garen niet op raakt.

Als het proeflapje te stijf en strak voelt en veel kleiner is geworden, pak dan een grotere haaknaaldmaat.

Draadjes wegwerken

Ik dacht dat het nuttig zou zijn om nog wat uit te leggen over het wegwerken van draadjes. Ik doe ze terwijl ik bezig ben, na elke streep.

Ik werk mijn draadjes weg door de bovenkant van de steken, eerst de ene kant op (richting het midden van de deken), dan de andere kant op richting de rand van de deken. Deze twee-richtingen methode zorgt ervoor dat de draadjes niet zomaar loskomen.

Zoals je kunt zien in bovenstaande foto, werk ik het paarse eindje weg naar het midden van de deken, ik steek de stopnaald door het midden van de steken langs de bovenkant van de steken…

…..keer dan om en steek de andere kant op, zodat je naald aan de buitenrand van de deken naar buiten komt.

Je ziet dan dat de buitenrand van de deken misschien een beetje bobbeltjes heeft waar de uiteindjes zijn weggewerkt, maar maak je geen zorgen: de rand lost dat helemaal netjes op aan het einde van de deken.

De Sungold Deken wordt gehaakt als haak-maar-aan (CAL), je vindt de kleurenvolgorde informatie in de wekelijkse CAL blog posts van 2024. Elke vrijdag, zes weken lang, krijg je de kleuren die je nodig hebt voor de strepen. Ik zal de links onderaan deze pagina steeds aanpassen én deel erover op Facebook en Instagram en in de nieuwsbrief.

Week 1 : 5 januari (strepen 1-15)
Week 2 : 12 januari (strepen 16 – 33)
Week 3 : 19 januari (strepen 34 – 51)
Week 4 : 26 januari (strepen 52 – 69)
Week 5 : 2 februari (strepen 70 – 87)
Week 6 : 9 februari (strepen 88 – 99)

Het patroon voor de rand komt op 23 februari.


Handige Sungold Links

WEEK 1 SUNGOLD Strepen 1-15
WEEK 2 SUNGOLD Strepen 16-33
WEEK 3 SUNGOLD Strepen 34-51
WEEK 4 SUNGOLD Strepen 52-69
WEEK 5 SUNGOLD Strepen 70-87
WEEK 6 SUNGOLD Strepen 88-99
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (WOOLWAREHOUSE in Engeland) 
♥ SUNGOLD GARENPAKKETTEN (de Wolkast in Nederland)
♥ SUNGOLD HAAKPATROON
♥ SUNGOLD HARMONY HAAKPATROON
♥ SUNGOLD INTRODUCTIE
♥ DEEL 1 GEMIXTE STREPEN WORK SHEET
♥ DEEL 1 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 2 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 2 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 3 GEMIXTE STREPENE WORKSHEET
♥ DEEL 3 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 4 MIXED STRIPE WORK SHEET
♥ DEEL 4 COLOURWASH WORKSHEET
♥ DEEL 5 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 5 COLOURWASH WORK SHEET
♥ DEEL 6 GEMIXTE STREPEN WORKSHEET
♥ DEEL 6 COLOURWASH WORKSHEET
De Rand

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!