Skip to Content

Podcast 6: Proefhaken

Podcast 6: Proefhaken

Welkom bij de zesde aflevering van de Een Mooi Gebaar Podcast. Leuk dat je weer luistert. De eerste paar afleveringen zijn samen inmiddels meer dan 11.000 keer geluisterd en de feedback is super positief. Dankjulliewel daarvoor, dat geeft mij heel veel energie om lekker door te gaan.

Luister hieronder naar de podcast, of lees verder als je liever leest 🙂

Vandaag ga ik het hebben over test haken. Dat kun je ook patroontesten of proefhaken noemen. Dat ik het daar nu over heb, heeft te maken met de nieuwe Schrijf je Eigen Haakpatroon Challenge die vanaf 1 mei 2023 beschikbaar is in de Een Mooi Gebaar Club. De link met alle informatie vind je in de beschrijving van de Podcast of door mij even een berichtje te sturen. Een onderdeel van de schrijf je haakpatroon challenge is dat je test haakt van een ander en die ander ook van jou, om je haakpatroon beter te kunnen borgen, om ‘m van hogere kwaliteit te maken als het ware. Dat is niet verplicht, maar maakt het wel veel gezelliger en leuker als je het mij vraagt. Je kunt veel leren van elkaar als je een beetje van je eigen online eilandje afkomt.

Ik ga het in deze podcast steeds hebben over ontwerpster en haakster. Zo’n 98% van de mensen die mij volgen is vrouw. Ik weet dat er ook mannelijke hakers en ontwerpers zijn, maar het praat en luistert heel irritant als ik het steeds beiden moet zeggen. Voel je vooral niet buitengesloten als je man bent of voor een man haakt, alles wat ik verder vertel heeft niks met je geslachtsdelen te maken en is voor allemaal hetzelfde.

Test haken

Als je al een tijdje haakt, vind je het misschien ook leuk om test te haken voor andere ontwerpsters, buiten zo’n challenge om. Dat kan ook zeker leuk zijn om te doen en is voor andere ontwerpsters vaak ook mega welkom. Zelf heb je als ontwerpster na een tijd een soort blinde vlek voor wat je schrijft. Dat is niet alleen met ontwerpen zo, maar ook met als je vroeger bijvoorbeeld een werkstuk moest inleveren. Dan was t super fijn als iemand even mee kon kijken, omdat er dan toch nog allerlei foutjes uit je werk kwamen.

Ook kun je door testers ineens je patroon in veel maten of veel kleuren laten zien en dat is super waardevol. Het maakt het voor veel ontwerpsters mogelijk om voor veel maten kledinghaakpatronen te schrijven, veel meer dan wanneer ze zelf alles zouden moeten haken en van elke maat iemand zouden moeten vinden die het van ze zou willen passen. Dat is dus een stuk inclusiever!

Maar hoe test haak je nou goed? Hoe zorg je dat de ontwerpster er echt wat aan heeft? Daar leer je in deze podcast alles over!

1. Maak duidelijke afspraken

Nog voor je begint met haken is het van cruciaal belang dat je goede afspraken maakt met degene voor wie je test. Wees zo concreet mogelijk en stel veel vragen als het niet al van te voren duidelijk is. Wanneer verwacht de ontwerpster feedback? Hoeveel tijd is er naar verwachting nodig? Wil ze alle feedback in één keer of mondjesmaat terwijl je haakt? Welke maat ga jij precies maken? Met welk materiaal moet je werken? Wie betaalt dat materiaal? Meestal jijzelf, maar als je mega specifiek en duur garen nodig hebt, kun je een vergoeding vragen. Zet zoveel mogelijk op papier, zodat je later geen gedoe krijgt over de afspraken. En zodat je zelf een spiekbriefje hebt als je twijfelt hoe het nu ook alweer zat.

2. Houd je aan de gemaakte afspraken

Als je de afspraken dan eenmaal gemaakt hebt over het proefhaken, houd je er dan ook aan. Het is weliswaar meestal helemaal vrijwilligerswerk, maar de ontwerpster rekent wel op je. Zeker bij populaire ontwerpsters gebeurt het vaak dat mensen zich aanmelden als tester, eigenlijk alleen maar om gratis het patroon te krijgen. Heel erg frustrerend!

Ook voor jezelf is het geen lekker gevoel als je afspraken niet nakomt. Het is funest voor je zelfvertrouwen als je afspraken niet nakomt. Probeer ze dus na te leven.

Weet je van jezelf dat je vaak in de stress schiet door afspraken en deadlines? Wees dan realistisch. Dan ben je misschien geen geschikte testhaakster. Je hebt dan vast heel veel andere kwaliteiten! Maar jezelf kennen en daarnaar leven maakt je vaak gelukkiger dan proberen te forceren iets te zijn dat je niet bent.

3. Bedenk een plek voor je aantekeningen

probeer een boekje, een mapje, een blaadje, iets te pakken waarop je al je aantekeningen zet. Ben je makkelijk papieren kwijt of haak je op heel veel verschillende plekken? Overweeg dan eens om een notitie app in je telefoon te gebruiken, zoals Notion. Daar schrijf je elke gedachte die je hebt over het patroon netjes bij elkaar op. Maak je nog geen zorgen over volzinnen, dat komt wel in je contact met de ontwerpster. Zorg er wel voor dat je je eigen gekrabbel later nog snapt, dus maak het zeker ook niet te beknopt.

4. Begin met een proeflapje

Als er in het patroon een spanningsbeschrijving staat, maak dan een proeflapje. Ontbreekt ie, maar is ie wel relevant? Vraag dan de ontwerpster om de gegevens voor je verder gaat.

Hoe weet je bij welke projecten een Proeflapje relevant is? In ieder geval bij kleding en accessoires zoals mutsen. Ik vind het persoonlijk ook relevant bij dekens. Mensen kiezen namelijk een bepaalde maat deken met een bepaald doel vaak. Bijvoorbeeld een eenpersoosndeken voor de logeerkamer, of een lekkere grote bankdeken om met z’n drieën onder te passen. Heel vervelend als de maat dan helemaal niet lijkt te kloppen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor de hoeveelheid materiaal. Als jij een hele andere spanning hebt dan de ontwerpster, kom je ook niet uit met je materiaal, en dat is vaak wel een van de dingen die een ontwerpster graag wi weten van testhaaksters, of ze uit komen met het voorgeschreven hoeveelheid garen.

In een latere podcast gaan we nog uitgebreider in op proeflapjes en spanning, voor nu is het belangrijk om te onthouden dat bij het proefhaken van kleding, accessoires en dekens, een proeflapje van belang is. Bij onderzetters, kransen of amigurumi is het minder relevant.

5. Weeg en bekijk je materiaal

Als je met restjes werkt is het belangrijk om die even te wegen voor je begint met haken. Dat kan gewoon op een keukenweegschaal. Zo kun je doorgeven of de hoeveelheden die aangegeven staan in het haakpatroon ook kloppen. Bij amigurumi staat vaak geen hoeveelheid aangegeven, terwijl mensen dat wel fijn vinden. Je kunt dan proactief toch wegen voor je haakt, wegen nadat je klaar bent, en die getallen van elkaar aftrekken. Dan kun jij doorgeven hoeveel van welke kleur garen je gebruikt hebt. Geef dan ook altijd aan wat je gebruikt hebt. 50 gram van super bulky garen is minder meter dan 50 gram van super fine garen.

Heb jij niet het aanbevolen garen in huis? Bedenk dan goed of je wel kunt testhaken. Een amigurumi van acryl kan heel gek vallen, ook al er niks mis is met het patroon. Een mandala met pleisteren ziet er ook minder gaaf en sterk uit, zelfs als het patroon perfect klopt.

6. Begin met proefhaken

Nu begint het leukere stuk, haken wat er staat! Schrijf op wat er goed gaat, tel elke toer je steken.

Misschien is dit voor ervaren haaksters ook wel het lastigste stuk: haken wat er staat en niet wat je – denkt- dat er staat! Is het volledig wat er staat? Staat er bijvoorbeeld alleen ‘meerderen in derde steek’, dan is het niet volledig. Dan weet je niet of je de toer met een halve vaste moet sluiten bijvoorbeeld en ontbreekt ook het stekenaantal aan het eind van elke toer. Geef duidelijk aan, als je iets onduidelijk vindt, wat het wel moet zijn volgens jou.

Schrijf dus niet op ‘toer 2 klopt niet’ of ‘toer 3 is onvolledig’. Dan moet de ontwerpster namelijk alsnog zelf uitzoeken en daar zit vaak juist die blinde vlek. Niet dat de ontwerpster te lui is om ernaar te kijken, maar als ze hem zelf wél volledig vond, dan weet ze niet wat ze moet toevoegen.

Duidelijker is het als je zegt ‘in toer 2 staat nu 3 vasten, dat moeten 4 vasten zijn, anders komt de toer niet uit qua steken’ of ‘in toer 3 mist informatie over hoe je de toer moet sluiten en ook staat er geen stekenaantal. Ik telde 16 steken in deze toer’. Daarmee help je de ontwerpster het meeste. Het is ook voor jezelf fijner, als je een patroon hebt met 58 toeren en je schrijft alleen op ‘toer 2 klopt niet’, dan kun je dat niet meer duidelijk toelichten als je je aantekeningen inlevert en de ontwerpster om opheldering vraagt.

7. Zet af en toe een kookwekker of pieper op je telefoon

Door af en toe een kookwekker te zetten, herinner je jezelf eraan dat je aan het testhaken bent en niet gewoon aan het haken. Dan weet je weer dat je goed moet tellen aan het eind van elke toer, dat je moet doen wat er staat en niet wat je -denkt- dat er staat en dat je moet opschrijven als er iets niet klopt (in plaats van het gewoon zelf op te lossen).

Het kan ook zijn dat je de tijd bij wilt houden om door te kunnen geven hoe lang het project ongeveer duurt, of om voor jezelf een inschatting te kunnen maken hoeveel tijd je nog nodig hebt om het project af te krijgen. Het is wat minder vrijblijvend immers, testhaken, omdat je afspraken hebt gemaakt.

8. Tellen tellen tellen

Ik noem het nogmaals, omdat het belangrijk is: blijf je steken tellen. Je wilt zeker weten dat je hetzelfde maakt als wat de ontwerpster bedoelt heeft en daar is tellen cruciaal voor. Blijf ook bij herhalingen scherp: klopt hè echt wat er staat?

Staan er geen stekenaantal per toer? Geef dan jouw getelde stekenaantallen door.

9. Heb geduld met proefhaken

Bij ontwerpen en in zekere zin ook bij testen hoort soms uithalen en wachten wees geduldig in je contact met de ontwerpster: je bent soms een van vele testers en de meeste haaksters hebben (helaas!) ook nog gewoon een baan.

Wees daar respectvol over, dat maakt de kans op een fijne samenwerking groter. Ook hierover kun je trouwens afspraken maken: wanneer is de ontwerpster het beste bereikbaar en op welke manier? Is e-mail fijn of app of juist telefonisch? Is face ton face mogelijk, dan is dat natuurlijk het gezelligst en ook de meest directe manier van samen werken.

10. Afronding van het proefhaken

Als je klaar bent en alles is gelukt, verzamel dan je notities en verwerk ze. Het is aan te raden en vriendelijk om opbouwende feedback te geven. Begin bijvoorbeeld met wat je goed vond aan het patroon , dat je het leuk vond om te testen. Probeer overzichtelijk te schrijven. Verlaag je niet tot algemene statements als “er klopte niks van”, want dat is onaardig en vaak ook niet waar.

Vraag bevestiging van de ontwerpster of je alles hebt gedaan wat overeen was gekomen, verwijs eventueel nog terug naar de afspraken zoals ze gemaakt waren.

Vaak wordt het heel erg gewaardeerd als je en foto (of meerdere!) deelt van hoe het geworden is. Bonuspunten als de ontwerpster deze ook mag delen bij het patroon!

Ik hoop dat je iets aan deze tien tips voor het testhaken hebt gehad. Heb jij wel eens testgehaakt? Zou je dat wel eens willen doen? Stuur me gerust een mailtje naar iris@eenmooigebaar.nl ik herhaal iris@eenmooigebaar.nl voor meer informatie!

Podcast afleveringen

  1. Wie of wat is Een Mooi Gebaar?
  2. 15 Tips voor het wegwerken van draadjes
  3. Voordelen van haken
  4. Garens
  5. Geld verdienen met haken
  6. Proefhaken
  7. Yarnsea
  8. Artificiële intelligentie en haken
  9. Kun je haken met breigaren?
  10. Wat is een CAL?
  11. Een Mooi Gebaar Jaarproject
  12. 11 Goede voornemens voor haakliefhebbers
  13. 2024: wat zijn de plannen?

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!