Skip to Content

Haak je weg naar een creatief 2024: 11 Goede Voornemens voor Haakliefhebbers

Haak je weg naar een creatief 2024: 11 Goede Voornemens voor Haakliefhebbers

Het nieuwe jaar gaat bijna beginnen bezig en veel mensen gebruiken het nieuwe jaar als een verse nieuwe start.

Bij zo’n nieuwe start horen vaak ook nieuwe goede voornemens.

Maar hoe maak je die nu voor je hobby?

In deze blog ga ik je van alles vertellen over goede haakvoornemens: welke zou je kunnen hebben, hoe zorg je ervoor dat je er in slaagt en wat zijn mijn eigen goede haakvoornemens voor het komende jaar.

Luister je liever naar deze pagina? Dat kan in de podcast:

Welke goede voornemens kun je hebben over haken?

Een heleboel! Ik maak een lijstje voor je, vul jij ‘m in de reacties nog aan?

1. Projecten afmaken:

Met stipt op nummer één voor vele mensen: beter projecten leren afmaken. We kennen het allemaal: die projecten die ergens in een hoekje liggen en wachten om afgemaakt te worden. Maak dit jaar een einde aan die onafgemaakte objecten (UFO’s) of aan de Works-in-Progress (WIPs).

Neem de tijd om je projecten te evalueren, bepaal welke het belangrijkst voor je zijn, en maak een plan om ze af te ronden. Het geeft niet alleen voldoening, maar creëert ook ruimte voor nieuwe creatieve projecten.

Ik heb dit voornemen ook elk jaar weer, maar vind het lastig vol te houden. Ik maak namelijk vaak tutorials, of ik check de spanning van een bepaald project, maar hoef het dan niet perse af te maken. Hier helpt het voor mij om een (lange…) lijst te maken van de projecten die ik heb en dan bijvoorbeeld elke Finishing Friday een stukje een project af te maken. Of om dingen uit te halen die ik tóch niet meer ga afmaken. Of om met mezelf af te spreken dat ik éérst 2 projecten af moet maken, voor ik met 1 nieuwe begin.

Er zijn veel manieren om méér projecten af te maken. Voor welke kies jij?

2. Nieuwe technieken leren

Een van de beste manieren om je haakvaardigheden te verbeteren, is door nieuwe patronen en technieken te ontdekken. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om elke maand een nieuw patroon uit te proberen of een nieuwe haaktechniek onder de knie te krijgen. Of het nu gaat om tapestry haken, amigurumi of filet haken, het uitbreiden van je repertoire zal je creativiteit stimuleren en je haakwerk naar een hoger niveau tillen.

Ik kan je hier ook zeker bij helpen. Leer bijvoorbeeld Interlocking Haken, Corner to Corner haken of projecten maken met Granny Squares in de Een Mooi Gebaar Club 😉

Je kunt nieuwe technieken leren via een (online) cursus, uit een haakboek, of door met (nieuwe) haakvriendinnen af te spreken.

3. Duurzamer haken

Denk na over de impact van je hobby op het milieu en stel jezelf bijvoorbeeld het doel om duurzamere keuzes te maken. Kies voor garen van natuurlijke vezels, hergebruik materialen waar mogelijk en maak bewuste beslissingen over de projecten die je maakt. Duurzaamheid en creativiteit kunnen hand in hand gaan. Meer over duurzaam haken vind je in deze blog.

4. Meer tijd maken voor haken

Als je een druk bestaan hebt, kan tijd voor handwerken er nog wel eens bij inschieten. Ook als je niet zo druk bent, kun je jezelf erop betrappen dat je eigenlijk eindeloos op Instagram zit te scrollen of op Pinterest naar haakdingen zoekt, terwijl je die tijd ook zou kunnen haken! Misschien wil je wel minder tv-kijken of gewoon meer zelfzorg bunkeren: dan past het goede voornemen ‘meer tijd voor ontspanning’ goed bij jou.

Probeer het eens een weekje te timen: hoeveel tijd voor haken maak je? Kun je de week erna 10% meer tijd inplannen? Wat moet daar dan voor wijken? Plannen helpt hier ontzettend!!

5. Haakvriendinnen zoeken

Haakliefhebbers zijn over de hele wereld te vinden, en het opbouwen van een gemeenschap kan een geweldige manier zijn om ervaringen te delen, inspiratie op te doen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Overweeg om lid te worden van online haakgroepen, lokale brei- en haakclubs, of sluit je aan bij de Een Mooi Gebaar Club. Samen haken maakt de ervaring des te leuker!

6. Cadeaus haken

Dit jaar kun je je liefde en creativiteit delen door zelfgemaakte haakcadeaus te geven. Stel een lijst samen van mensen voor wie je iets speciaals wilt maken en plan je haakprojecten zodat je ruim op tijd klaar bent voor speciale gelegenheden. Zelfgemaakte cadeaus hebben een persoonlijk tintje en worden vaak zeer gewaardeerd.

7. Voor goede doelen haken

Geen idee wie je wat cadeau zou moeten doen, en tóch zin om iets voor een ander te haken? Dan kun je ook voor goede doelen haken. Er zijn ontzettend veel verschillende goede doelen die gehaakte knuffels, dekens, sjalen en mutsen inzamelen voor bijvoorbeeld kinderen in Gambia, zieke kinderen, kinderen van zieke ouders, prematuur geboren babies, daklozen of mensen met kale hoofden van de chemokuren.

Kies een doel dat bij jou past en neem contact op met degene die de spullen inzamelt en verspreid. Maak goede afspraken over wat voor materiaal je mag gebruiken en wanneer je iets opstuurt. Het zou zonde zijn als je iets maakt wat dan uiteindelijk alsnog niet gebruikt kan worden…

8. Handwerkruimte of materialen opruimen

Als je haakt, heb je vaak eigenlijk twee hobby’s: haken en wol kopen 😉

Het handwerkt fijner als je je spulletjes gemakkelijk kunt vinden en als je niet steeds alles kwijt bent. Ook is het duurzamer als je van restjes kunt werken dan wanneer je steeds nieuw moet kopen en draagt overzicht in je materialen daaraan bij.

Zet bijvoorbeeld een vast moment per week of maand in je agenda dat je (even…) je handwerkspullen opruimt. Loop de verschillende projecten na, kijk wat gemakkelijk afgemaakt kan worden en zie wat je allemaal al aan mooie spulletjes hebt.

9. Zelf patronen ontwerpen

Probeer je eigen handwerkpatronen te maken. Het ontwerpen van je eigen projecten kan een geweldige manier zijn om je creativiteit te uiten en je unieke stijl te ontwikkelen. Misschien heb je al tijden de droom om je eigen haakpatronenboek uit te brengen, of ontwerp je al jaren mandala’s maar schrijf je ze niet uit… Maak dan als goed voornemen bijvoorbeeld dat je op één vast moment per week gewoon eens oefent ermee.

Hulp bij het leren van haakpatronen schrijven vind je in de Schrijf je Haakpatronen Challenge, waarin je stap voor stap leert hoe je een haakpatroon goed op kunt schrijven. Los verkrijgbaar of als onderdeel van je Club jaarabonnement.

10. Proeflapjes haken

Net zoals dat iedereen een ander handschrift heeft, haakt iedereen ook anders. Om erachter te komen hoe jouw manier van haken overeenkomt of verschilt met die van de ontwerpster van je haakpatroon, moet je proeflapjes maken. Als je altijd alleen maar amigurumi haakt, kom je er overigens prima mee weg om geen proeflapjes te haken. Haak je ook kleding, of haak je met samengestelde pakketten, dan kan het overslaan van het proeflapje je duur komen te staan. Je kunt dan een veel te grote of kleine trui maken, of halverwege je project zonder garen komen te zitten: super irritant!

Om die kans op ongeluk te verkleinen, maak je dus meerdere (!) proeflapjes per project. Met de haaknaaldmaat die staat aangeven voor het project en met een (halve) maat kleiner en een (halve) maat groter. Daardoor krijg je een goed idee van wat bij jóuw hand van haken past.

11. Een jaarproject volgen en volhouden

Een laatste goed voornemen kan zijn om een jaarproject te volgen en vol te houden. Daarvoor kun je veel van de andere voornemens overigens ook inzetten: je moet er dan tijd voor maken, beginnen met een proeflapje, kunt restjes ophaken of duurzaam garen gebruiken én kunt nieuwe haakvriendinnen maken die óók aan het project werken. Het beste voornemen dus als je het mij vraagt 😉

Voorbeelden van jaarprojecten zijn:

  1. 365 Dagen Granny Squares Haken met de Een Mooi Gebaar CAL van 2018: je haakt elke dag een ander granny square patroon. De patronen zijn gratis, worden ongeveer evengroot en lenen zich uitstekend voor het opgebruiken van restjes garen.
  2. De NIEUWE Een Mooi Gebaar CAL: een schitterende strependeken die in één stuk per week uit komt, die je heerlijk op je eigen tempo kunt haken, met videotutorials voor links- en rechtshandigen en uitgeschreven patronen.
  3. Een temperatuurdeken: maak een lijstje met temperaturen in jouw regio (bijv -10 tot -5, -5 tot 0, 0 tot 5, 5 tot 10, 10 tot 15, 15 tot 20, 20 tot 25, 25 tot 30, 30 tot 35 en 35+) en geef elke range een andere kleur. Dan kijk je op een weer app welke temperatuur het die dag geweest is en haak je een stuk in die kleur. Meer informatie over temperatuurdekens volgt begin januari.
  4. Emotiedeken haken: beetje hetzelfde als de temperatuurdeken: je verzint van te voren een lijst met emoties en koppelt daar een kleur aan. Aan het einde van elke dag schrijf je dan je overheersende emotie op en haakt daar een stukje van aan je project.

Wat voor goede voornemens heb jíj voor het komende jaar?

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!